KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
Nr 8/2008 (2008.02.25)
A technológia hatalma - Mobile World Congress - Barcelona 2008. A kongresszust február 11-e és 14-e között tartották. Az esemény szervezője a GSM Association (GSMA) - 214 ország 690 GSM üzemeltetője - idén túltett minden más hasonló jellegű kiállításon, mint a kiállítók, mind a látogatók számát tekintve. Barcelonában 1290 cég standját kb. 55 ezren látogatták. A szakmai előadásoknak kb. 8000 hallgatója volt. A technológia iránt látványos, a jelenlegi piaci helyzetet felülmúló érdeklődés figyelhető meg, ami mögött valójában hatalmas befektetések állnak. Ezen a befektetések ösztönző hatásaként a gyártók, fejlesztők és a marketing szakemberek egyre újabb, fejlettebb termékekkel állnak elő.
Az idei évben az új standard, az LTE (Long Term Evolution) állt az érdeklődés középpontjában. Az új technológia akár az optikaiszálas rendszerekkel is versenyre kelhet a tömegcikkek piacán.Idén januárban fogadták el, és 2009-ben várható a piaci megjelenése. A gyakorlatiliag biztosítható sávszélesség LTE-vel 100Mbps (elméleti határ 300Mbps!).
A konferenciák aktuális témái alapján azt szűrhetjük le, hogy a közeljövő legígéretesebb területei a mobilkommunikációban a mobiltelefonos fizetés rendszere, illetve a mobil TV lesz.
A kiállításon az alábbi mobil termékeket díjazták Global Mobile Awards díjjal:
  • Legjobb mobil kézitelefon/eszköz: SonyEricsson - W910 Walkman Phone and 3UK for 3 Skypephone, az első Skype támogatással ellátott mobiltelefon ;
  • RAD Data Communications - LA-130 Cell Gateway, vezetékes és mobil rendszerek kapcsolatáért;
  • Airtel - mChek szolgáltatás kidolgozásáért, amely mobil készülékről biztosítja a hozzáférést és műveletek végrehajtását bankkártyához, bankszámlához. A rendszer 6 számjegyű ú.n. USSD
  • (Unstructured Supplementary Service Data) kódot használ a hozzáférés biztonsága érdekében. Ez egy azonnali mobilüzenet az SMS központ kikerülésével.
Sokan azt gondolták, hogy igazi áttörés lesz a mobilvilágban a Google Android platformja, ennek ellenére az idei díjat a Microsoft kapta a Windows Mobile 6-ért.

Global Mobile Awards - Mobile World Congress Barcelona 2008.
A kongresszus helyszíne, a város, ahol olyan látványosságokban gyönyörködhetünk, mint ... a telekommunikációs tornyok. Ezt a
136m magas Montjuic Communications Tornyot Santiago Calatrava tervezte.
Német radarállomások a 2. világháborúban - új felfedezések A 6/2008 számunkban már írtunk a német radarállomások maradványairól. Azóta újabb helyszínekkel bővült e nevezetes helyek sora:
Lask (Lahnburg), Kepno (Kemperstein), Wroclaw, Trzebnica (egyikae a két Bernhard radarnak - közel 500 km hatótáv), Pszczyna, Zarki.
A Luftwaffe által használt FuMG-65 Würzburg-Riese radar állomás alapja Wroclawban, Lengyelországban. Az állomás a Bischwitz rádiós egység alá tartozott..
CCTV mint plusz jel a társasházak antennás rendszerében
Az új sorházak, társasházak manapság sok helyen már video megfigyelőrendszerrel, több
CCTV kamerávalvannak felszerelve. A képek továbbításának olcsó és hatékony módja az antennás rendszer felhasználása e célra. A lakók egyszerűen a TV készülékük egy adott csatornáján figyelhetik a képeket, amikor csak akarják. A kamerák általában az épület, parkoló, vagy játszótér bejáratát figyelik.

Az alábbi ábra egy bevált megoldást szemléltet, ahol a CCTV jeleket RF jelre moduláljuk (MT-21P R871721 modulátorokkal), majd ZG csatornaerősítőkkel erősítjük.
A csatornaerősítők alkalmazásával kiszűrhetjük az RF moduláció zaját, és a jel erősségét hozzáigazíthatjuk a rendszer többi, általában igen magas szintű (főleg nagyobb rendszereknél) jeléhez.
Ez utóbbi lehetőséget az 53dB erősítésnek és a maximálisan 2x123dB kimenőjelnek köszönhetjük, ami szélessávú erősítőknél elérhetetlen.

Ez egy osztó/leágazó hálózat. A leágazók használata az előfizetők jobb leválasztását, stabilabb hálózatot eredményez, mint az osztókon alapuló hálózat.

2-Way TV/FM Splitter R-2 Signal4-way Tap: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)4-way Tap: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)4-way Tap: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)4-way Tap: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)Subscriber Terminal Outlet (4 dB) BM-100 - ALCAD2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalTV Modulator: Terra MT-21P (G,K: ch.21-69, with AC/DC adapter)n-cam
A lakók a szokásos szolgáltatásokon túl a CCTV kamerák képeit is nézhetik
Műholdas televízió vétel személygépkocsiban és kempingben. Ebben az évben kerül megrendezésre a Nyári Olimpiai Játékok és a labdarúgó Európa Bajnokság. Erre igyekszik felkészülni a technika is főképpen az úton lévő autósok számára jelent ez kiemelt jelentőséget. A cél elérése érdekében egy könnyen telepíthető mobil antennát ajánlunk 35 cm A9535 és a műholdvevő pedig DSR-8001 A99073. A műholdvevő jelét a monitorra az audio/video bemenetre egy RCA vagy SCART csatlakozón keresztül csatlakozhatunk.
Mobile Sat Dish: Camping 35 (offset)
Mobile Satellite Receiver: GOLDEN INTERSTAR DSR-8001 12V
A 35 cm A9535 parabola antenna felhasználható a műholdas adások vételére kempingekben. A felszerelése lehetséges árbócra vagy a karosszériára épített csőre.
A DVB GOLDEN INTERSTAR DSR-8001 A99073 műholdvevő tápfeszültség ellátása történhet DC 12 V-ról, vagy AC 220V adapterről
IP PTZ kamerák vezetéknélküli CCTV rendszerekben. Az IP PTZ kamerák eladásainak gyors növekedését hozta a vezeték nélküli hálózatok terjedése. A szabadon használható 5GHz-es sáv sikeresen alkalmazható városokban, ipari területeken is, és mivel nincs szükség földmunkákra, így e hálózatok gyorsan terjednek. Ezen rendszerek népszerűsödésének következő lépcsője a készülékek egyre csökkenő ára lehet. Legjobb példa az IPS-330 K1223 IP PTZ kamera. A kamera hatalmas terület részletes megfigyelését teszi lehetővé megbízható pan/tilt mechanikájának és 26x-os zoomjának köszönhetően.
Ha egy univerzális megfigyelőrendszert szeretnénk PTZ vezérléssel kompatibilissé tenni, javasoljuk a NUUO K3108 szoftvercsomag használatát. A rendszer továbbfejleszthető mind a kamerák számát, mind típusát tekintve, a szoftver a legtöbb gyártó kameráit támogatja.
A vezeték nélküli átvitelhez javasoljuk a megbízható Raptor N2532 access pointok használatát.
IP Speed Dome Day/Night Camera: IPS-330 (MPEG-4)
IP speed dome day/night camera - IPS-330 (MPEG-4)
Hol használjunk vandálbiztos kamerákat?
Vannak helyek, ahol más megoldás szóba sem jöhet - aluljárók, parkolók, parkok, börtönök, iskolák stb. Az említett helyeken a kamerákat vandálbiztos házba kell beépítani. A vandálbiztos kamerák általában beépített széles látószögű lencsével vannak felszerelve (f=3.6 mm - látószög: 67 fok). Jó példa a VP-412DV2 M10744 kamera, amely alkalmas nagyobb szobák, hallok, parkolók megfigyelésére megfelelő megvilágítás mellett.
Gyengén megvilágított, vagy akár teljesen sötét helyekre (aluljárók, parkok, föld alatti parkolók) IR megvilágítással felszerelt kamerákra lesz szükségünk, mint pl. a VP-412DV2 IR M10746.
Vannak vandálbiztos kamerák, melyek lehetővé teszik az optimális látószög beállítását is, ezek állítható fókuszú lencsével rendskeznek, mint pl. a VPR-600 M10600. A beállítást a lencsén található két állítógyűrűvel végezhetjük (fókusz távolság és fókusz). Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egy egész szobát megfigyelhessünk, vagy igény esetén csak egy kiemelt területet, pl. a bejáratot.

Vandal Proof CCTV Camera: V-CAM 412
Vandal Proof CCTV Camera: V-CAM 412 IR
Vandal Proof CCTV Camera: V-CAM 600 (4-9 mm lens)
Kamera VP-412DV2 mennyezetre, színes, vandálbiztos kivitel objektívvel és 3,6 mm fókusszal (látószög 67o) M10744
Színes kamera VP-412DV2 IR vandálbiztos kivitel, beépített infravörös reflektorral M10746
Kamera objektívvel változtatható fókusszal 4-9 mm VPR-600 M10600
Vandal Proof CCTV Camera: V-CAM 412 IR
Kamerák VP-412DV2 M10744 és M10746 a szett tartalmazza a tartót a falra történő szereléshez
Kamerák a játszótéren Két okból is hasznos lehet. Az egyik prezentációs célokat szolgál, bemutatható, hogy hogyan foglalkoznak a gyerekkel az óvónők, gyerekfelügyelők. A másik prózaibb: a szülő látni szeretné a gyerekét, hogy nem tett e rossz fát a tűzre. Régen a szülő csak izgult, hogy épségben va e még a "lurkó", ma már megteheto, hogy az Internet segítségével bármikor ránéz, így megelőzheti a bajt.
Egy ilyen rendszer állhat analóg kamerákból és DVR rögzítőből, vagy
IP kamerákból amik közvetlenül vannak a hálózatra kötve.
Általában IP kamerákkal sokkal flexibilisebb rendszert építhetünk, könnyű hozzáféréssel a kamerákhoz, és kisebb sávszélességigénnyel (IP kamerák tömörítése jobb, mint a DVR-eké).
Az első megoldást Pixord P4504 videoszerverrel az alábbi ábra mutatja be. Ez a rendszer maximum 4 kamera Internetes elérését teszi lehetővé. Az átvitel párhuzamosan több felhasználóhoz (szülőhöz) történhet egyszerre. HTML, vagy Java appleteket alaklamazva maximálható az egy felhasználóra eső használati idő, így a többi szülő is hozzáfér a kameraképekhez.
A második megoldásnál használhatjuk a Pixord IP kamerákat: K1131, vagy P400W K1132 (vezetéknélküli átvitele miatt nagyon könnyű installálni).
Video Server: Pixord P4504Color CCTV Camera: U-cam 110 (without lens)CCTV Lens: JENSEN 3.5 - 8 mm M F1.4
HOgyan figyeljük a gyermekeinkre?
Vezeték nélküli video megfigyelőrendszerek Az IP video megfigyelés jelenleg a CCTV technológia fő irányvonala egyszerű installálhatóságának, elérhetőségének és méretezhetőségének köszönhetően. Ha a távolság pl. két épület között túl nagy az UTP kábeles átvitelhez, egyszerűen használhatjuk a megbízható vezeték nélküli Raptor eszközöket:


  • RPT-23XR N2530 Elérési pont antennával 23 dBi
  • RPT-19APN N2532 Elérési pont antennával 19 dBi
  • RPT-16BS N2536 Bázisállomás szektor
  • RPT-12BO N2538 Bázisállomás körsugárzó
A Raptor család a 802.11a standardot használja (5 GHz), kivitele gyors, egyszerű kültéri installációt tesz lehetővé.Az AP-k, bázis állomások az antennába vannak integrálva, hermetikusan zárt házban helyezkednek el, így ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak is. Az eszközök tápellátása PoE technikával UTP kábelen történik, így az installálás még sgyszerűbb, aminek főleg magasabb árbócokon van jelentősége.
A hibás koax csatlakozások örökös keresgélését is elfelejthetjük, melyek jelentősen csökkentik a koax kábeles jelátvitel minőségét, sávszélességét.
MPEG-4 IP Camera: ACTI CAM-5321 (Day/Night)Outdoor Wi-Fi AP/APC: RAPTOR RPT-19APN (5GHz, 802.11a)Sector Base Station: RAPTOR RPT-16 BS (5GHz, 802.11a, outdoor)MPEG-4 IP Camera: ACTI CAM-5321 (Day/Night)Outdoor Wi-Fi AP/APC: RAPTOR RPT-19APN (5GHz, 802.11a)IP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)Outdoor Wi-Fi AP/APC: RAPTOR RPT-23XR (5GHz, 802.11a)IP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)Outdoor Wi-Fi AP/APC: RAPTOR RPT-23XR (5GHz, 802.11a)
Vezetéknélküli megfigyelőrendszer Raptor eszközökkel
Raptor RPT-16BS N2536 távoli összeköttetés megvalósítására alkalmas az - RPT-23XR N2530 vagy RPT-19APN N2532 kliensekkel.
A CAM-5320 (K1115) IP kamera MPEG-4 ASP (Advanced Simple Profile) tömörítést használ, aminek segítségével a képeket D1 felbontásban is élvezhetjük. Az eszköz 1/3' Sony Exview HAD szenzorral van ellátva, sorfelbontása 480 TVL.
Képátviteli sebessége 30fps (720 x 480 pixels, NTSC) vagy 25 fps (720 x 576 pixels, PAL).
LAN és WAN portokat is találhatunk rajta, illetve a QoS funkciót is támogatja (Quality of Service, IEEE 802.1pQ), így kihasználhatjuk a teljes rendelkezésre álló sávszélességet. Ez különösen akkor fontos, ha több videostream (további kamerákról) átvitele történik az adott hálózaton.

A nagysebességű CAM-6621 (K1215) IP kamera az ACTi-tól a készülékek új, nagy tömörítést és kiemelkedő átviteli paramétereket biztosító családjához tartozik, akár gyorsaqn mozgótárgyakra is gyorsan rááll, nagyobb területek lefedésére is alkalmas. A kamera 1/4" Sony Progressive CCD-vel rendelkezik, amely igen alacsony megvilágítás mellett is kitűnő képet ad.
Ez a modell egy Wide Dynamic Range kamera, ami azt jelenti, hogy pontos képeket kaphatunk még extrém fényviszonyok, nagy kontrasztok esetén is.
A Pan/Tilt mechanika gyors mozgást biztosít, akár 400o/s, szögsebességet 0.225o felbontással. Nagy teljesítmény optikai zoomjával kombinálva az operátor hatalmas területet tud megfigyelni részleteiben, egyetlen kamerával!
A ház IP66 ipari standard szerinti időjárásálló kivitel, szélsőséges körülményeknek is ellenáll.


We have written about:

DiSEqC - switching of satellite signals. The need for switching satellite signal from demanded converter (LNB) to the receiver is the reason for development of dedicated solutions. At the beginning there were used manually operated switches, then...
- archive DWR of Aug. 20, 2007.

Sharing of broadband access to the Internet. The connection is provided by the ISP (cable TV, DSL, or other operator) via Ethernet interface (it may be for example cable modem with RJ-45 socket).The user will need a router equipped with WAN port (RJ-45 socket)...
- archive DWR of Sept. 3, 2007.

Which multiswitch is suitable for one-family home? Due to high quality and flexibility (possibility of further development of the installation) we recommend for that purpose the multiswitches MS-952/951 R70952, R70951....
- archive DWR of Sept. 17, 2007.

Írások, cikkek különböző témákról..

IP CCTV - the Systems of Today and Tomorrow - DIPOL at Intertelecom trade fair in Lodz, Poland: April 8 - 10, 2008
DIPOL az Intertelecom Vásáron 2008 - meghívjuk virtuális stand
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI