KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 11/2010 (2010. március 15.)
Háromdimenziós televízió szemüveg nélkül. Az elképzelés a 3D képek képernyőn való megjelenítése, amely lehetővé teszi a 3D képek megtekintését különleges szemüveg nélkül ez azon alapszik, hogy különleges képernyőket, vagy cilinderes lencsék sorozatát építik be. Mindkét esetben a hatás eredményeképpen különböző képeket kell adnia a bal oldali és a jobb oldali szemnek.
Ott kerül felszínre a két automatikus térhatású technológia ("szemüveg nélkül"):

 • parallaxis barrier
 • lenticularis lencsék
A meghatározó 3D technológiák szemüveget igényelnek,
de a jövőbeli rendszerek már auto-térhatásúak lesznek

A parallaxis barrier módszernél kifejezetten a rekesz a TV képernyője előtt egy átlátszatlan anyaggal van bevonva. A képet a fényrekesz nyílásán keresztül adja a jobb és bal szem számára.
A nyílás helye mindkét szem lehetséges pozícióival egymásra hat a képernyő ellen. A háromdimenziós hatások erre a technológiára megfelelő előkészületet követelnek a videótartalomtól is. Mindegyik keretet stereogramnak neveznek, amely létrehozza a két kép kombinációját - a jobb és bal szem számára. Úgyhogy az kialakított kép lehetővé teszi, hogy éppen szemben látható a 3D hatás a képernyőn, (merőleges irányban), amelyik a legújabb képalkotó technológiákat veszi át összeillesztve a képeket több forrásból (panoramagrams). Végül, a pontok számának a növelésével a nézők tisztán láthatják az éles és háromdimenziós képet.
Az auto-stereoscopic módszer a 3D képek megjelenítésére
- úgy tűnik, hogy a lenticular lencsék a reménybeliek,
jobb színreprodukciójuk és magasabb fényük miatt

A másik technológia növekvő népszerűségnek örvend, amely a lenticular lencséket használja. Ebben az esetben a videóanyagot hasonló kezelésnek teszik ki, de a képeket megkülönböztetik és eközben egy másik módszert használnak. Mindegyik Full HD LCD hozzávetőleg kétmillió pixelből áll, melyeket megosztanak sub-pixelekbe (piros, kék és zöld). A módszer a lencsék összességén alapszik, melyeknek mindegyikében 8 sub-pixel található. A fedettség pontossága hihetetlen - ez eléri az 1/100 mikront. Háromdimenziós képek panoramagrams már sok helyen megtekinthetők. Las Vegasban a CES-en (2010. január) a 3D képet nyolc pozícióból nézhették a TV-képernyőn. Legújabb eredménnyel ezen a területen a Sunny Ocean Studio dicsekszik, a hannoveri vásáron a CeBIT-en bemutatott egy 27 collos monitort, amelyiken a térbeli képeket 64 szögből lehetett nézni. A probléma a megfelelő előkészítő anyag, ami a leképezéséhez szükséges.
CeBIT 2010 - az esemény panorámája. Még a CeBIT kritikusai is egyetértenek azzal, hogy más szakkiállításokon sem tükröződik vissza, a legújabb piacok trendje a technológia területén. Az IT ipar viszonylag jól boldogul. Ezek jelenleg a megoldásokat igyekszenek megvalósítani - azaz a külső vállalatok által nyújtott szolgáltatások igénybevételén alapuló modellek. Ez kiküszöböli az igényt, hogy licenceket vegyenek, a telepítéseknél és az adminisztrációhoz szoftvert. Egy áttörés, hasonló a Google Adwords reklámhoz, amit az Amazon Web Services a computer platformon mutatott be a vásáron, miközben értékesített szolgáltatást az adattárolás és feldolgozás számára. Az évek óta tartó megfigyelésekből kitűnik az ez évben a standokról kialakult vélemény, hogy a telekommunikációban a stagnálás már második éve tart. Az új mobil technológiák, különösen a 4G vonatkozásában még mindig a tanulmányozási fázisban van. A berendezéseket gyártók és mobil szolgáltatók a már biztos, elérhető technológiákra koncentrálnak és a népszerű navigációs, egészségi állapot felügyelő szolgáltatásokat nyújtó mobiltelefonokat helyezték előtérbe. Általában az okos telefonok irányába látunk elmozdulásokat. A fogyasztói elektronikánál úgy tűnik, hogy elárasztják a 3D megoldások, de még mindig gyerekcipőben járnak, ez megnyilvánul a gyártók reményeiben, hogy egy újabb lökést ad nekik és így piacra vihetik a fejlesztéseket. A megoldásoknak nagy a változatossága, ami azt is jelenti, hogy egyesek szemüveget mások pedig már az autostereoscopic technikákat alkalmazzák, de még egyik sem teszi lehetővé a szabványok közeljövőben történő elfogadását.
Does the crisis end? - CeBIT 2010
Does the crisis end? - CeBIT 2010
Does the crisis end? - CeBIT 2010
Jel mérése modern antennarendszerekben - DVB-T2, DVB-C2, DVB-S2. Kombinált professzionális műszer Rover Scout ST2+ R10830, amely képessé teszi a felhasználót arra, hogy analóg jeleket (földi, kábel és műholdas TV) és digitális jeleket (DVB-T&H, DVB-C/C2, DVB-S/S2) a 47-2150MHz-es frekvencia tartományban kiértékeljen és mérje azokat.
Az ST2+ műszer méri a jelszinteket (analóg jelek) vagy a csatornák teljesítményét (digitális jelek számára), a következőképpen:

- az analóg televízió esetében:

 • videó subcarrier szint
 • audió subcarrier szint
 • videó subcarrier aránya az audió subcarrier szintjéhez
- a digitális földi televízió esetében:
 • aBER és bBER
 • MER
 • noise margin
 • konstellációs diagram
- műholdas digitális televízió esetében:
 • aBER (QPSK) és bBER
 • PER (8PSK)
 • MER
 • EVM
 • konstellációs diagram
aBER - Viterbi Bit-Error-Rate után, más néven ismert VBER Post-Viterbi BER vagy BER Reed-Salomon a korrekció előtt - meghatározza a hibás bítek számát a vett teljes számú bíteknél, amit egy adott időintervallum alatt küldtek el, Viterbi javítás után, de a Reed-Solomon a javítás előtt
bBER - Bit-Error-Rate Viterbi korrekció előtt, más néven ismert CBER (Channel Bit-Error-Rate) vagy Pre-Viterbi BER.
az aBER a bBERnél körülbelül egy milliószor kisebb.
MER - Modulation Error Rate.
Noise margin - ennek mennyisége, aminek következtében a jel felülmúlja a minimális mennyiséget, lényeges a megfelelő vételhez.
PER - Packet Error Rate -meghatározza a helytelenül továbbított csomagok arányát minden vételnél. A csomag érvénytelen, még akkor is, ha csak egy bít hibás benne. A PER elvárt értéke egy hibás bít jelenlétének a valószínűsége.
Konstellációs diagram - egy digitálisan modulált jel grafikus megjelenítése (pl. QAM vagy a PSK moduláció használata). Kétdimenziós grafikonként tünteti fel a jelet a komplex síkon. A konstellációs diagram jellemzőit arra használhatják, hogy azonosítsák a több fajta interferenciát, vagy a jel torzítását.
EVM - Error Vector Magnitude, szintén ismert RCE (Receive Constellation Error). EVM eldönti, hogy a konstellációpontok milyen távol hajlanak el az elméleti mintától.
Signal multiswitchek - gazdaságosak és megbízhatóak. A SIGNAL multiswitch sorozat nagyon vonzó árakkal 8 modellből áll, lehetővé téve a műholdas jelek egy vagy két műholdról történő elosztását (általában HotBird és Astra) 4, 8, 12 vagy 16 kivezetésbe. Az aktív földi útvonalak megengedik a földi FM és TV adókat, tartalmazva bennük a DVB-T-t egyesíteni.
A maximális kimeneti jelszint 101dBuV (sat útvonal) és 85dBuV (földi útvonal), ezáltal 60-70 m-ig jó képminőséget biztosít a multiswitch. A multiswitchek beépített kompenzálós áramkörrel rendelkeznek a kábelcsillapítás kiegyenlítésére. Ez kiküszöböli a kábel okozta csillapítást a magasabb frekvenciákon.
A multiswitchek igen fontos paramétere a bemenetek és kimenetek közötti szigetelés. Ebben a tekintetben a, Signal sorozat a legjobb berendezésekhez tartozik a 30 dB szigetelésével. Ez kiküszöböli az interferenciákat a csatornák között, amelyek a különböző polarizációknál és sávoknál előfordulhatnak és amik egyes rosszabb minőségű berendezéseknél megtörténnek.
QUATRO LNB: Opticum/Orton LTP-04H Premium 0.1dBSecond LNB mount (for FAMAVAL dishes with rectangular arms)UHF TV antenna: DIPOL 19/21-69 DIGITALOffset Satellite Dish: 100cm, painted galvanized steel, A-E mount2-Way TV/FM Splitter R-2 Signal9/4 Multiswitch: Signal MP-0904 (active terrestrial TV)TV/SAT Wall Plate: Signal R-TV-SAT (terminal)DVB-S Receiver: FERGUSON Ariva 200TV Modulator: Terra MT-29P (multi-standard, ch.1-69 &S9-S17)
Példa egy földi/műholdas antenna rendszerre
egy családi házban Signal R6944804 alapján

Ezt a tervet családi házakban sikeresen alkalmazhatják. Az kombinált földi és a műholdas jelek elérhetőek minden fali aljzatban. Sok esetben nincs szükség műholdas vevőkészülékre mindegyik szobában. Mindazonáltal a műholdas programok közül kiválaszthatunk egyet, amelyek más szobákban is elérhetőkké válnak - köszönhetően a R871729 modulátornak.
Professzionális CCTV monitor a Samsungtól. A professzionális CCTV monitort a SAMSUNG SMT-1922P M3019 folyamatos működésre tervezték az analóg és digitális videó ellenőrző rendszerben. A modern TFT-LCD képernyőjét a vandál rongálók ellen edzett üveg védi. Ennek a sorozatnak a monitorait PC-hez is tudják használni - olyan helyeken történő alkalmazásokhoz, ahol igény van a hosszú élettartamra és a vandálok elleni védelemre.
A megvalósított DNIe(TM) funkció (Digital Natural Image meghajtás) a haladó algoritmusokon keresztül javítja a képminőséget - zajcsökkentés, részlet hangsúlyozó, kontrasztot és a fényesség optimalizálását. Az új képtisztító algoritmusok lehetővé teszik a tisztább és részletesebb kép elérését. A DNIe(TM) technológia jelszintre való tekintet nélkül javítja a képminőséget.
A PIP és PBP funkciók lehetővé teszik a két jelforrással rendelkező kényelmes munkát, mint például a felügyeleti kamerák és a helyi számítógép. A TFT-LCD panelt edzett üveggel borították be, amely biztosítja a legmagasabb védelmi szintet, (ütés egy tárggyal) és véd a karcolások ellen (tisztítás során).
Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19
A professzionális CCTV monitor a SAMSUNG SMT-1922P M3019 folyamatos működésre terveztek az analóg és digitális videó ellenőrző rendszerek számára
A megvalósított DNIe(TM) funkciók (Digital Natural Image engine) javítja a képeket, azoknak a részleteit, a kontrasztot növeli, optimalizálja a színeket
CCTV egy új szupermarketláncban. A Wellworths név alatt új boltlánc nyilt 2009 márciusában. Az új boltokat a Woolworths szupermarketek alapján hozták létre. Miközben az árucikkek széles skáláját kínálják, meg kell birkózniuk egy nagy problémával, ez pedig a lopás.
Claire Robertson a Wellworths alapítója, egy ACTi megoldást választott - a megapixel CCTV IP rendszerből, amely mérsékelné a veszteségeket, amelyeket a bolti lopások okoznak. Érdekes módon az angol befektető, a különböző megoldások vizsgálata folytán az európai, a tajvani cégekre irányult, végül az ár és a rendszer minősége volt a döntő, így aztán az ACTi tajvani cégre esett a választás. Az ACTi kamerák képei magas minőségűek és verhetetlen árakkal rendelkeznek más hasonló gyártmányokkal szemben. Az optimális kamera erre a célra az ACM-4201 K1514 volt. Már az első hétvégén segítettek megakadályozni három lopáskísérletet!
Megapixel IP Camera: ACTi ACM-4201
Megapixel CCTV kamera
ACTi ACM-4201 K1514
Kép az ACTi kamerából a
Wellworths'-nál
Megapixel IP Camera: ACTi ACM-4201
Megapixeles CCTV IP felügyeleti rendszer sémája
Nagy pénzek forognak kockán - ULTICAM kamera 24 órában üzemelő kaszinó videokamerás megfigyelőrendszerében. 5 csillagos az Atlantic Palace Hotel Agadirban, Marokkóban egy luxus szabadidő központban, amely az Atlanti óceánnál található. A szállodai komplexum egy része a kaszinó, sok híresség találkozóhelye. Ahhoz, hogy a kaszinó biztonságát növeljék a szálloda irányítása úgy döntött, hogy egy modern CCTV rendszert helyeznek üzembe az épületnek ebben a szárnyában.
Kaszinó az Atlantic Palace Hotelben Agadirban, Morokkó
A megfigyelő berendezés kiválasztásának a fő szempontja a képminőség volt. A biztonsági központnak minden lehetséges fenyegetést észlelnie kell: zsebmetszők, apróságok lopása, kártyával való manipulációk és a pénztárak ellenőrzése. A biztonsági személyzet felelős a látogatók viselkedésének a kiértékelésénél és az arra adott válaszoknál.
A modern berendezés szállítója a HIKVISION vállalat volt - a magas minőségű digitális videók és CCTV kamerák gyártója. A kamerák többsége megapixel IP kamera volt. A létező Ethernet infrastruktúra miatt, a berendezés telepítése nem igényelt újabb vezetékezést és nagyon rövid időt vett igénybe a telepítés. Hikvision IP kamerákat alkalmaztak, amelyek szintén ismertek Európában ULTICAM kameraként: K1140, K1440, K1441.

Az ULTICAM IP kamera K1140 4CIF felbontású képeket szolgáltat. Az 1/3" SONY Super HAD CCD érzékelője biztosítja a mas részletességű képeket. A kamera a H.264 tömörítést használja, amely megmenti a hálózat és a lemezterület sávszélességét.
A legérzékenyebb területeket 2.0 Mpx kamerával felügyelik. Képessé teszi a felügyeletet ellátó személyt arra, hogy a minőség jelentős elvesztése nélkül nagyítsa a képeket. Példa az ULTICAM DS-2CD852F K1440 kamera 1/3 CMOS érzékelővel 1600 x 1200 (UXGA) felbontással és 2 lx érzékenységgel egy ellenálló házban. A kamera számításba veszi a hangtovábbítást is. A kisebb megvilágítású területet felügyelhetik nappal/éjszakai IP kamerákkal ULTICAM K1441. meghajtásuk PoE használatával történik, pl. M1890 tápegység.
A nagy teljesítményen felül, könnyű telepítés és üzemeltetés jellemzi, ezenfelül a Hikvision berendezésnek van egy nagyon fontos tulajdonsága más megoldásokkal történő összehasonlításoknál: univerzális és együtt tud működni sok más rendszerrel, amelyet már korábban beszereltek. Egy példa volt a már meglévő biztonsági rendszer bővítése során az Atlantic Palace Hotelben és sok más a világban már üzemelő rendszerekben. A felhasználók a beszerelt rendszerekkel elégedettek a követelmények vonatkozásában, a telepítő cégek pedig a legfelső gyártók közé sorolják a vállalatot a nemzetközi piacon.

Otthoni LAN/WLAN rendszer drótnélküli hozzáféréssel Webhez és CCTV IP ellenőrzéshez. Modern otthoni számítógépes rendszerhez integrálhatók:
 • drótnélküli hozzáférési pontok,
 • asztali PC-k,
 • laptopok,
 • NAS ((Network-attached storage),
 • hálózati nyomtatók,
 • CCTV IP kamerák,
 • NVR (Network Video Recorder) - videó és hang streamok rögzítése CCTV kamerákból,
 • televíziók,
 • műholdas vevőkészülékek,
 • játékkonzolok.
Ahogy lent bemutatjuk, az internet hozzáférést drót nélkül a hozzáférési ponton keresztül szolgáltatják integrált antennával. Ez lehetővé teszi a sodrott érpárú kábellel a csatlakoztatni az AP-t a belső hálózattal (UTP). Az eszköz kiválasztása attól a frekvenciától függ, amelynél a jelet eljuttatják a helyi ISP-ből, (a példában - 5 GHz).

 • router - lehetővé tesz sok számítógépet csatlakoztatni a LAN-hoz, egy külső IP-cím használatával,
 • AP - access point támogatás "n" szabvány - lehetőség drótnélküli adattovábbításra akár 300 Mb/s,
 • Gigabit switch - támogatja a hálózat vezetékes részét, lehetővé téve az adatátvitelt 1000 Mb/s sebességgel,
 • USB port lehetővé teszi a csatlakozást külső HDD-re minden computer számára LAN-ban,
 • a beépített tűzfal javítja a LAN biztonságát.
Wireless Access Point: ULTIAIR 319KCOutdoor Megapixel IP Camera: ACTi ACM-1231Access Point TP-Link TL-WR1043N (w. router &GbE switch, 802.11n, 300Mbps)Outdoor Megapixel IP Camera: ACTi ACM-12318-port Gigabit Ethernet Switch: TP-Link TL-SG1008D8-port Gigabit Ethernet Switch: TP-Link TL-SG1008DNetwork Video Recorder: NUUO NV-2040IP VGA Camera: ACTi ACM-4001IP VGA Camera: ACTi ACM-4001Multifunction Peripheral (MFP) &Storage Server<br /> TP-LINK TL-PS310U
A hálózat, amit fent bemutattunk két fő részből áll:
 • hálózat, amely a számítógépeket és az otthoni multimédiás eszközöket kapcsolja össze,
 • CCTV IP hálózat IP kamerával és NVR-el.
Ezek közül az alhálózatok közül mindegyik saját gigabit switchet használ. Ez a megoldás biztosítja a hálózat skálázhatóságát (egymásutáni bővítés) és fokozott megbízhatóságot biztosít. A gigabit switchek az alapjai a nagy sebességű hálózatoknak, amelyek multimédiás fájlokat és média streamokat visznek át.
A CCTV IP monitoring rendszer IP kamerákból és hálózati videóból áll (NVR). Az IP kamerák VGA-ja, vagy megapixel felbontásuk lehetnek (1.3 - 5.0 Mpx).
Az CCTV IP rendszer funkciói:

 • Az NVR felvevők a videó streamokat az IP kamerákból
 • mindegyik számítógépe az otthoni hálózatnak lehetővé teszi a monitorhoz az élő és archív videó streamokat az NVR-ből,
 • különleges konfigurációja a routernek megenged az internetről a CCTV adatokhoz hozzáférni.
A multimédiás PC-hálózat jellemzői:
 • minden csatlakoztatott eszköz hozzáférhet az internethez,
 • minden csatlakoztatott eszköz hozzáférhet a NAS annak tárolt multimédiás fájlaihoz,
 • hálózati nyomtató fájlokat tud nyomtatni bármilyen számítógépről,
 • USB eszközök (szkenner, hangszórók, webkamera , stb.) a hálózattal együtt tud működni a Multifunction Peripherián keresztül (MFP) &Storage Server (N3312).
A műholdas vevőkészülékek és televíziók internet kapcsolódással lehetővé teszik a felhasználóknak:
 • videó megtekintése aYouTube-on,
 • böngészés honlapokon dedikálták SAT vevőkészülékeken,
 • internetes rádió hallgatása,
 • firmware frissítése.
Korábbi számainkban írtuk:

IP videofelügyelet az Arcelor Mittalban. Az Arcelor Mittal a világ legnagyobb acélgyártója. Az egyik gyártelepe, amely Romániában helyezkedik el, egy videó ellenőrzési rendszer védi, amely három négy csatornás ACTi ACD-2200 K2118 videoszerveren alapszik, négy SED-2140T K2114 videószerver szélesebb hőmérsékleti tartományban működik és nyolc ACD-1431 K1118 MPEG-4 IP kamera (külső, IR megvilágítóval). A teljesen központosított felügyelő rendszer 26 csatornát...
Nagyobb távolságokra történő adatok vezeték nélküli továbbítása. A távolabbi drótnélküli linkek létrehozásánál a következő irányelveket kellene alkalmazni:
- Megfelelő számítási teljesítmény. Az adatátvitelre szolgáló eszköz egyik fontos paramétere a RAM mennyisége. A SOHO piacra szánt eszközök maximum16 MB RAM-al rendelkeznek. Ez az összeg nem képes továbbítani a csomagok nagyobb mennyiségét - nem lehetséges létrehozni egy hatékony kapcsolatot. A professzionális eszközöknek több mint kétszer ekkora a memóriája, úgyhogy a továbbítást nagy sebességgel hajthatják végre (25 Mbps-ig mindkét irányban)....

Biztonságos kábelek. Biztonsági előírások az olyan középületeknél, amelyek sok ember számára adnak otthont, tartózkodást (kórházak, iskolák, színházak) az elvárás az, hogy tűz esetén a kábelek ne jelentsenek újabb további fenyegetést az emberek életére és ne okozzanak maradandó egészségkárosító hat...

Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI