KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 15/2010 (2010. április 12.)
Televízió nullákkal és egyesekkel. Interjú Lukasz Bukowskival a műholdas televízió területén tevékenykedő specialistájával.

A televízió digitalizálása - mit jelent ez a fogyasztóknak?

A digitális televízió lehetővé teszi: kiterjeszteni a kínálatokat (a csatornák számának a növelésével és a jobb minőséggel), kiszélesíti a fedettséget, sok úgynevezett "intelligens megoldást" nyújt az interaktivitásban. A digitális technológiának köszönhetően a tévéadások egy fajta távközlési szolgáltatássá válnak. A Triple Play csomagok (telefon, tévé és internet) modern fogalommá válnak. Az is észre vehető, hogy ennek a technológiának a korai szakaszában vagyunk és az igazi potenciálja még mindig az IT szakértők elméiben vannak, akik előkészületeket folytatnak a közelgő években az értelmes videó alkalmazások számára.

Milyen előre haladás tapasztalható a digitális televízió megvalósításában?

Az internet TV-t közvetlenül digitális formátumokban mutatták be, a videó sugárzás korszakának kezdésével. Az internetes televízió kiterjesztette annak a képességét, hogy az egész világban kisugározzák és létrehoztak egy új kulturális jelenséget, a YouTubét. A YouTube fogalom lett - a Broadcast Yourself írja le legjobban azt az áttörést, ami a digitalizálás eredménye lett és ami állami monopólium volt eddig az adásban, azt általános eléréssé tette. A klasszikus sugározású televízió digitális formátumban különösen a műholdas technológiában virágzik és egy simább átmenetet jelent a kábeltévé hálózatok esetében is; a legnagyobb problémák a földi televíziózásban vannak.

Milyen problémák vannak a digitális földi televíziózással kapcsolatban?

The ongoing EU action aiming at a wholesale switch to digital terrestrial broadcasting in Europe is still producing poor results. Several years ago there was a discussion on what is more important for the consumer: the number of available channels or their quality (resolutions). Decision-making bodies of the EU considered as a priority, as opposed to the U.S. and Asia, the introduction of digital TV of standard definition. As a result of this decision, the leaders of the process (Spain, France, Germany) have found themselves in a difficult situation, because consumers demands and technology developments have resulted in the victory of HDTV - unfortunately they will have to replace the equipment.
Digitális földfelszíni televízió adások rendszere a világban (forrás: wikipedia.org)
Ha mindenki tudja, hogy a jövő a HDTV, a DTT bemutatásának könnyebbé kellene válnia ...

Nem szükségképpen. Az igaz, hogy az adás technológiája változik, tartalmában, egyebek között az MPEG-4, bemutatkozásával többre képes a HDTV, azonban ez nem megy lavinaszerűen. Az adóállomásokat működtetők, a piacon nem sietnek megváltoztatni a technológiát, mert ez költségeket jelent és nem szavatolja a magasabb profitokat. Mi több a kibocsátott spektrumot az új versenytársak használhatják. Másfelől, a fogyasztók nem elég rámenősek, mivel a műholdakról sokféle programot vehetnek.

Milyen áttörés kellene ahhoz, ami felgyorsítaná az analóg földi műsorszórás befejezését?//

Eddig, a legnagyobbak igyekeztek nagyobb nyomást gyakorolni és megváltoztatni a technológiát a lekapcsolási dátomot illetően. 26 EU ország úgy döntött, hogy 2012 végéig az analóg adásokat megszünteti. A kivétel ebben Lengyelország, amelyik ezt a dátumot későbbre tolta, de "nem később mint 2015-ben". Az igazi gyorsítást okozhat az a tény, hogy az új berendezések növelik a népszerűségüket, (HD televíziók) és igény a mobil eszközökre, valamint a felértékelődött 3D képek növekvő népszerűsége. Sajnos, az aktuális európai szabványok sokszor nem tartanak lépést a videótechnológia ezen fejlődési igényeivel.

Ezt hogyan értelmezi

A földi sugárzások esetében jelenleg a legmodernebb szabvány a kínai DMB-T / H (DTMB), amely sokkal fejlettebb az európai DVB-T2 szabványnál. A leendő rendszer a műholdas és földi sugárzási technológiák kombinációja lesz. A példa erre a CMMB - európai DVB-SH CMMB kínai megfelelője, amely már néhány millió előfizetővel rendelkezik, az európai megoldás pedig még mindig tesztelési fázisban van. Erős támogatással rendelkezik a koreai szabványok kialakított formája a T-DMB és S-DMB MediaFLO, az amerikai mobil szabvány pedig belép a brit piacra - ez egy optimista adat, a saját szabványok iránti vonzódások ellenére, egyes európai országok nyitottak és fogékonyak más megoldások számára is.

És mi a helyzet a digitális televízió elosztásával az otthonokban?///

Az antenna és kábelteltelepítések az épületekben változni fognak. A SMATV rendszerek esetében a legtöbb megoldás a multiswitchekre van alapozva. IPTV és a kábeltévéhálózatok az elkövetkezendő években az optikai kábelek irányába fog elmozdulni.
Egy aknaszedő csak egyszer hibázhat... Az antennák szerelése veszélyes munka (meredek, csúszós tetők , stb). Néha a telepítők túl sokat kockáztatnak. Felkérjük, hogy vegyen részt a "Megnyerően az antennákról" pályázaton. A munkákat június 1-től küldhetik be, természetesen a képeket az év bármelyik időszakában készíthetik - keressen egy érdekes témát éppen most!
Engagingly about Antennas - IX DIPOL Holiday Photo Contest 2010
Engagingly about Antennas - IX DIPOL Holiday Photo Contest 2010
"Parabola minden áron"
Marek Bednarski
"Mindenképpen meg kell csinálni"
Jacek Majzer
SMATV néhány percben - új funkciók a TERRA SatNet használatában. A SatNet program növekvő népszerűségnek örvend telepítőprogramok között, akik kiterjedt multiswitch-rendszereket terveznek.
A jelenleg elérhető verzió a 2.1 két fontos újítást hozott:

 • az aktív eszközök beállítása és azok automatikus kiszámítása (multiswitchek, erősítők), hogy a jelek minden aljzatban azonos szintűek legyenek a tervezésnek megfelelően,
 • navigációs gomb a nagyobb projektek könnyebb működés számára.
Egy 72 aljzattal rendelkező multiswitch-rendszer mintaterve, amelyet a SatNet program segítségével terveztünk meg.
Az aktív eszközök beállításait automatikusan számolta ki a program.

Az automatikus beállítási funkció lehetővé teszi a kapcsolatot egyetlen kattintással arra az algoritmusba, amely követi a műholdas jelek és a földi jelek szintjeit minden útvonalon, miközben számításba veszi a kábelek gyengülését az optimális erősítést és csökkenéseket.
Eddig ezeknek a javítása, ami a beállításokat illeti az egész hálózat alapos elemzését igényelte, azonban a SatNet program rengeteg időt takarít meg és a terítési hálózatban a megfelelő teljesítményelosztást biztosítja, ezáltal csökkentve a veszteségeket abszolút minimumra.

Amplifier for 9-input Multiswitches: Terra SA-901
A kábel jellemzőinek a javítása az SA-901 R70901 erősítő segítségével. A különbséget a jelszintben a teljes sávban 5 dB-re csökkentették 10 dB-ről.
9 bemenetes multiswitchek számára erősítő - Terra SA-901 R70901 - nagyobb multiswitch rendszerekben történő használatra.
Az új verzió új algoritmusokat mutat be a koaxiális kábelek gyengülésének és kompenzációjának kiszámítására.
Mindenkinek aki a SatNet alkalmazása iránt érdeklődik, célszerű elolvasnia ezt a cikket, amely részletesen elmagyarázza a program lehetőségeit: SMATV rendszerek tervezése TERRA SatNet szoftver segítségével.
SatNet program - letöltése zip fájl (13.1 MB).
Antennaaljzatok PVR Twin vevőkészülékek számára multiswitch-rendszerekben. A twin vevőkészülékek két különböző műholdas jelet képesek elérni, úgyhogy részükre két független műholdas jel csatlakoztatható két kábelen keresztül (pl. TRISET-113 E1015).
Az R694140 aljzat két műholdas jel megtáplálását teszi lehetővé. Az egyik bemenet szűri az összetett jelet a multiswitchből a SAT1, TV és R jelek számára. A másik jelet a multiswitchből közvetlenül bejuttatják a SAT2 kimenetbe.

Reception of digital satellite platform throughout the house using only one smart card
Az RTV-Sat R694140 előfizető terminál aljzat alkalmazása
Megapixel objektívek. A kulcsa a CCTV rendszerekben a képek felbontásának. Ez a paraméter közvetlenül befolyásolja a kamerák felbontását. A Megapixel kamerák új minőségi előírásokat hoztak létre - a képek digitálisan nagyítottak lehetnek, miközben megfelelnek a minőségi elvárásoknak is. Egy megapixel kamera (1Mpix - 1,000,000 pixel) több mint kétszer annyi pixelt produkál, mint a standard PAL kamera (704 x 576 = 405 504 pixel). 5 Mpixeles kamera 2592 x 1944 felbontást (12.5 - szer többet a PAL-nál és 2.5-szer többet a HDTV képeknél).
Tehát a magas felbontású érzékelők megfelelő objektíveket igényelnek. A gyenge minőségű objektívek elrontanák az alkotott képeket. A megapixel kamerák számára különleges márkájú megapixel objektíveket használnak. Ezek a magas minőségű objektívek alaposan csökkentik a mértani torzításokat és a fény kisebb torzítást szenved, miközben áthalad az optikai lencséken. A deformációt az MTF paraméter írja le - Modulation Transfer Function. Ez a paraméter alapvető a képek élessége szempontjából, döntően befolyásolja a megapixel CCTV rendszerek azonosítási képességét. Az objektív kiválasztásánál figyelembe kell venni a megapixel kamera pontos leírását az illeszthetőség érdekében (pl. 2 Mpix-ig, stb).

Megapixel objektívek
CCTV Lens: Tokina 3.3-8 mm F1.4
Megapixel Lens: Tokina 4.5 - 13 mm F1.8
Tokina 3.3-8 mm
1.3 Mpix M2301
Tokina 4.5-13 mm
3.0 Mpix M2235
Építési terület ellenőrzése. A weboldalon látható építkezések mindennapos tevékenysége a befektetőket, ingatlanfejlesztőket és építési vállalkozókat is érdekli. Az építési vállalkozó, CCTV IP használatával javítja a biztonságot (egészséget és biztonságot is beleértve), dokumentálni tudja a munka folyamatát, ellenőrizi az alvállalkozókat, elemezheti a lehetséges fennakadásokat. A befektető/fejlesztő felügyelheti a munka folyamatát, szervezését és elkötelezettségét.
Az építési területek ideiglenes jellemzői miatt, a telepítéseknek mobilaknak kell lenniük a vállalkozás bármilyen fázisánál. A kamerák könnyen visszabonthatóak legyenek. A drótnélküli továbbítás használatával a távolság nagyjából akár tíz kilométer is lehet. A feladatok elvégzése után az ott alkalmazott PTZ és megapixel IP kamerák véglegesen is beépíthetők. A nagyfelbontású képekeket a kamerákból (csakúgy, mint a hang és jelzőberendezés) továbbítania kell a nagykapacitású Wi-Fi hozzáférési pontokon keresztül.

Ultiair - eszközök a drótnélküli video továbbítás számára
Wireless Access Point: ULTIAIR 417SBWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCOutdoor Megapixel IP Camera: ACTi ACM-1231IP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 MPEG-4 IP Camera: ACTi ACM-1431ULTISYSTEM - integration of analog cameras and IP devices <br />into one system
Drótnélküli felügyeleti rendszer kialakítása ULTISYSTEM és ULTIAIR összetevőkkel.
Redbeam - kamerák éjszakai használata professzionális IR megvilágítókkal. A Redbeam nappal/éjszaka kamerák IR megvilágítókkal - Az IC40 M1130 és IC35 M1131 rendelkeznek Sony Super HAD érzékelőkkel, amelyek ismertek a kiváló képminőségükről. A kamerákban beépített IR megvilágítók találhatók, amelyek a LED mátrixokon alapulnak és várható élettartamuk 50000 órát garantál. Ez azt jelenti, hogy több mint 10 éven keresztül képesek dolgozni (12/24 órás ciklusban)! A működés teljes időtartamán, a megvilágítók ugyanazokat a megvilágítás paramétereket tartják fenn, amely a tipikus IR LED-eknél nem áll fenn.
Az IR megvilágítók, amelyeket a kamerák mellé építettek be, (integrált velük) az előny azokhoz a megoldásokhoz képest, hogy nem exponálnak túl és közvetlenül a kamera objektívjei előtt jelenik meg. Nem okoz problémát a havazással, esővel, rovarokkal, stb. közeli előtérben.
Az M1131 kamera 40 m távolságig felügyelheti a területet 30o szög esetében. Az M1130 kamera dupla megvilágítóval rendelkezik és 40 m-es tartományban és 45o -os sugárnyalábban hatásos. A kamerákat építési területek felügyeleténél, gépjárműparkolóknál és más helyekre ajánlják, amelyek megbízható ellenőrzést igényelnek bármilyen időjárásban és megvilágítási feltételekben.

Day/Night Camera Redbeam IC40 (w. double IR illuminator)
Day/Night Camera Redbeam IC35 (w. IR illuminator)
Redbeam IC40
M1130
Redbeam IC35
M1131
Tudna egy másik ilyen kamerát találni - 550 TVL, SONY Super HAD II CCD, 2.8-12 mm objektív. Magas minőségű SONY Super HAD II érzékelő, 550 TVL, 0.01 lx, egy nagyon vonzó ár - és mindezt a CAM 508 kamera (M10738) teszi a piacon. A kamera állítható gyújtótávolsággal és koreai beépített objektívvel kerül forgalomba 2.8-12 mm, ami nagyon alkalmas a kép optimális mezőjére való beállításra. A látó szöget megváltoztathatják 87o - 16o -ig. A kamera az eredeti színeket adja vissza a videó nagy felbontásának a köszönhetően (550 TVL), lehetséges az érdekesebb részleteket megkülönböztetni. A kamera nehéz megvilágítási feltételekben is nagyon jól működik - magas érzékenysége folytán "havazás" nélküli jó színes képeket biztosít. A kamera felszerelhető a mennyezetre, bármelyik falra és lehetővé teszi a kábelek elrejtését. A kamera felhasználását beltérben ajánlják felszerelni.
CAM 508 M10738 egy szabványos koaxiális kábellel BNC csatlakozóval (videó) és tápegység csatlakozóval a végén (2.1/5.5).Color CCTV Camera: CAM 508 (2.8-12 mm)
Tudna egy másik ilyen kamerát találni - 550 TVL, SONY Super HAD II CCD, 2.8-12 mm objektív
M10738
Protection of WestEnd shopping center in Budapest - Hikvision/ULTIMAX DVRs. WestEnd City Center is a shopping moll located at the Budapest West railway station. In addition to the functions of a commercial and entertainment center, it is a hub where intersect bus, subway, railway and streetcar routes. Every day, the gigantic center with an area of 186,000 m2 is visited by hundreds of thousands of shoppers and travelers.
WestEnd City Center Budapesten
To ensure the safety of so vast complex, the security staff must have an advanced video surveillance system, allowing for quick and effective assessment of threats.
The priority was to create a central monitoring system, coordinating the objectives of general surveillance with the protection of individual businesses. In addition, a significant factor influencing the selection of the CCTV equipment was ability to easily access the recordings - in the event of circumstances requiring use of archive material.
The monitoring center has been equipped with PCs, which are used by the operators for monitoring twelve 16-channel HIKVISION DVRs that are recording video from 192 fixed and PTZ cameras. The PTZ cameras patrol designated routes - in the case of a threat any of them can be manually controlled by the operator.
The DVRs record video with D1 (720 x 576) resolution at 25 fps. In places where such a high video quality does not play a significant role (observation of crowd behavior) the recorders allow to set lower parameters (CIF, QCIF, 2CIF). Some owners of the shops have decided to create privacy zones.
Each DVR has the ability to install up to 8 hard drives, each with capacity up to 2 TB, which ensures video footage from over 45 days (at maximum performance levels).
The owners of the center examined many offers of CCTV systems. HIKVISION proved to be the company providing the most robust and comprehensive solutions.
Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8116HFI-S H.264 (16-ch.)
We will demonstrate transmission of images from professional IP cameras, as well as the programs for specific cameras that enable the user to manage the video data - focusing on practical aspects of the systems.
System Control Unit DS-1003
DS-8116HFI-S DVR
M78160
System Control Unit DS-1003
M77920
Remote power control and reset - IP power switch &watchdog. The 9258HP N3410 IP power switch and watchdog allows remote power control of AC power outlets (via the Internet network) - switching on/off up to 4 devices. The IP power switch and watchdog has the ability to automatically monitor the connected network devices (monitoring based on PING function) - in the absence of a response the connected device is reset. The device can also perform cycles written in the Scheduler - switching on, switching off, and reset (switching off and on).
IP Power Switch &Watchdog (4-ch): Aviosys 9258HP
IP Power Switch &Watchdog (4-ch) Aviosys 9258HP
N3410
Distinguishing features of the N3410 device:
 • Configuration via web browser, telnet, or RS232;
 • Control of up to 4 devices;
 • Built-in web server and editor;
 • Built-in multi-event scheduler (dates and times of switching on/off or reset of each connected device);
 • Periodical switching off and on of a device (at a time of day, on a day of week, every several days);
 • Automatic monitoring of the connected network devices, using PING function - in the absence of a response the device is turned off or reset;
 • Support for HTTP CGI commands and Telnet commands;
 • Action delay (switching on/off);
 • Action alerts (alarms) - beep;
 • Action alerts (alarms) - by e-mail;
 • Configuration of startup default values (outputs on or off);
 • Log memory;
 • Hardware Watchdog;
 • IP Blacklist capability to block unwanted IP addresses;
 • 64-bit password protection;
 • MAC address changer;
 • DHCP client;
 • PPPoE support;
 • NTP client;
 • DDNS support;
 • Total output current (all four power sockets): 15 A / 110 VAC or 10 A / 240 VAC''; max load of a single output: 6 A;
 • Supplying voltage: 90-240 VAC.
Typical applications of IP Power 9258HP N3410:
 • Switching on/off light, electrical devices;
 • Opening gates, switching on/off cameras, IR illuminators etc.;
 • Switching on/off various equipment for specified periods;
 • Remote reconfiguration/rebooting of network equipment.
IP Power Switch &Watchdog (4-ch): Aviosys 9258HP
An example of application
In the example above, the device controls lighting, heating, blinds and sprinklers in the garden - from anywhere in the world, via the Internet. Similar solutions allow to manage and control any devices connected to the IP Power Switch and Watchdog. Also system administrators and network managers can securely monitor and control all their servers, routers, switches and other network devices.

We have written about:

Megapixel surveillance technology in Hortpark, Singapore. IP technology, more and more popular in video surveillance systems, has practically monopolized monitoring of dispersed locations, where it is impossible to build cable systems.
An example can be extensive park or other open area. In Hortpark in Singapore such a system is based on wireless IP network and high resolution cameras. The cameras employed in the system - ACTi ACM-1231 (K1511)...
How to choose the components of a headend? TERRA headend is used for redistribution of TV programs, received both from satellites and terrestrial transmitters. It can also distribute audio/video signals from CCTV cameras, computers, DVD players etc. The RF modulator of each module can operate on any channel from the whole 110-862 MHz band (channels S1-69). Therefore, the subscribes do not need any additional equipment - they can use regular TV sets. In the case of large distribution systems (above 100 outlets) as well as in hotels, boardinghouses etc., the headend is usually housed in a 19" RACK cabinet. The VSB modulators in the modules are capable of working on adjacent channels, with output levels up to 102 dBuV, which allows to connect approximately 60 outlets without using additional amplifiers...

Building blocks of the network - SFP transceivers. FTTH solutions should ensure flexibility for possible future changes, usually extensions of the system due to growing number of subscribers. In such situations the best hardware solutions are provided by media converters with SFP slots allowing to use a variety of SFP modules/transceivers. An example is the media converter ULTIMODE M-100G/SFP L1301 with SFP slot for optical modules compliant with IEEE 802.3z 1000Base-FX standard. In the case of expansion of the network - including topology change and even involving different power budget of the optical interconnection system - it is enough to replace the SFP module only, and not the entire device...

Index of published issues

DVB-T információk
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI