KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 17/2010 (2010. április 26.)
OTT TV - az idő sokszínűsége. Az OTT TV kifejezés (Over-The-Top Television) meghatározza a video tartalom továbbítását, ami elkerüli a hagyományos elosztású csatornákat, (földi és műholdas adások, kábeltv).
Az Over-The-Top a kifejezés az 1. világháború lövész árkaiból származik, ami arról szól, hogy aki a trauma következtében elvesztette az eszét a háborúban, ahol a parancsnak már nem engedelmeskedtek és kimásztak a lövészárokból, ahol előzőleg árkot ástak, (és kockáztatták az életüket). Kikecmeregni a hagyományos tévéműsorszórás árkaiból az átmenetet jelentő internetbe, amely az elosztás új útját jelentette és ITV néven ismerik (Internet TV).
Mindazonáltal az OTT TV a nyíltsága miatt különbözik IPTV-től - a továbbítást a normál internetes infrastruktúra fölött hajtják végre, a hozzárendelt hálózatok helyett a sokoldalúság jellemzi - elérhetők minden eszközön, amelyek lehetővé teszik az internet használatát, (számítógépek, telefon, a televíziók, melyek el vannak látva internet interfészekkel) - amely ellentétes az IPTV-vel és amelyik hozzárendelt set-top-boxot igényel.

A tévé az interneten még mindig az üzleti modell fejlesztésének a porondján van. Az OTT olyan live videótovábbításokat tartalmaz, amiket jelenleg tesztelnek, egy széles skálán a Google által és a szolgáltatásokat, mint például VoD és a "catch up" - letölthető bármelyik szerveren a rendelkezésre álló tartalom, amit bármikor kiválaszthat a vevő, de a szolgáltatások is, amiket a hagyományos tévéhez biztosítottak az Interneten keresztül ugyanúgy a tartalomhoz (Accessing ), való hozzáférésként fizetések, játékok, stb.
A kereskedelmi OTT TV területén a legnépszerűbb projektek: Hulu az USA-ban, Nederland 24 Hollandiában, ABCiView Ausztráliában, BBC iPlayer, 4od, ITV Player és Demand Five Nagy-Britanniában.
Az OTT nyíltsága azt is jelenti, hogy a továbbítás lehetősége a nem kereskedelmi felhasználók és kisvállalkozások által is működtethető. A használt szoftver, mint például a Media Server, bárki fel tudja adni a helyi eseményeket továbbításra, konferenciákról, stb. ennek a típusnak a legnépszerűbb szoftvere tartalmazza az Adobe Media Servert, Wowza Media Servert, Windows Media Servert, Icecastot és Shoutcast stream médiaszervereket.
A fő kihívás az OTT TV-nél: az internetkapcsolatok többsége még mindig alacsony sávszélességű, a szabványok hiánya, kevés számú tévékészülék, amelyik internet kapcsolattal is rendelkezik.
Az OTT TV a nyíltsága miatt különbözik IPTV-től - a továbbítást a normál internetes infrastruktúra fölött hajtják végre, a hozzárendelt hálózatok helyett a sokoldalúság jellemzi - elérhetők minden eszközön, amely lehetővé teszi az internet használatát, (számítógépek, telefon, a televíziók, melyek el vannak látva internet interfészekkel)
Képzelőerő az antennarendszerekben. A telekommunikációs telepítések kivitelezése esztétikai szempontból ritkaságszámba megy. Az antennák és a hozzátartozó berendezések megbízhatóságot és hosszú élettartamot igényelnek. De néha ezekben a földi témákban is az ember fantáziája minden képzeletet felülmúl, amelyet ékesen bizonyít az alábbi kép is.

Felkérjük, hogy vegyen részt a "Megnyerően az antennákról"pályázaton. A munkákat június 1-től küldhetik be, természetesen a képeket az év bármelyik időszakában készíthetik - keressen egy érdekes témát éppen most!
"A boldogság fája"
Grazyna Ziarnowska
Mit kell figyelni a digitális TV jelek mérésénél? A DVB-S2 szabvány növekvő népszerűsége és a földi tévé fejlett digitalizálása révén a műsorszórás a telepítőket arra biztatja, hogy ismerjék meg azt mélyrehatóan és a digitálisan modulált jeleket mérni tudják.
Az analóg jelek legfontosabb paramétere, amit mérni szoktak a telepítési hálózat bemeneti szintje és a C/N arányok.
A digitálisan modulált jeleket természetüknél fogva lehetetlen megkülönböztetni és közülük egyetlen vivőt - a jelek hasonlóak zajhoz és a C/N mérésekhez, azonban nem relevánsak. Ráadásul egy digitális jel esetében a legfontosabb dolog nem a jelszint, hanem a minősége, amelyet sok paraméter határoz meg, amelyről lentebb írunk.

Az alapvető paraméter, amely információ a digitális minőséggel kapcsolatos információt nyújtja a BER (Bit Error Rate). Ez jelzi egy a bitfolyamban rejlő hiba lehetőségét. A digitális jelek továbbítása az RF csatornákon (DVB-S/S2 és DVB-T) sugárzásuk a dupla kódredudancia használatával történik. Ezek a növekedések a sávszélességet illetően mindegyik csatornára kiterjednek, de lehetővé teszi a vevőkészüléknek, hogy a hibákat kijavítsa, a megfelelő javító algoritmusok segítségével, amik a továbbítási csatornában jelentkeztek, (Viterbi és Reed-Solomon korrekciók).
Leginkább rendelkezésre álló mért értékek két típusú hiba arányt mutatnak (BER-csatorna) és aBER (bit error rate az első lépés a korrekciós jel után (Viterbi). Nagyon fontos megkülönböztetni ezt a két paramétert. A telepítők szemszögéből nézve az aBER mérése, amelynek az értéke hozzávetőleg egymilliószor kisebb a BER-nél a legtöbb esetben értelmetlen.
Feltéve azt, hogy egy digitális jel BER megfelel az 1E-4 értéknek (1 hibás bit 10,000 bit között) jó minősége van - Quasi Error Free (QEF). A HDTV jelek számára a BER értékének nem kell magasabbnak lennie mint 1E-6.

Professional digital TV &SAT analyzer Rover Scout ST2+
Professzionális DVB-S/S2, DVB-T, DVB-C, és analóg jelanalizátor Rover Scout ST2+ R10830
A legtöbb telepítő figyelme a mérésnél, a rengeteg alapvető funkció mellett, a jel szintjének és az átviteli sebesség hibájának mérésére korlátozódik. Ugyanilyen fontos a MER (modulációs hiba arány). Ez az S/N, vagy a C/N egyenértékű az analóg jelekkel, kivéve, hogy ezeken az értékeken kívül amplitúdó is tartalmaz egyéb zajforrásokat, beleértve a digitális modulált fázis zajt is - ami nagyon fontos a digitálisan modulált jelek esetében.
A különbséget a mért és minimális (érték) között a MER megmutatja a hibahatárát a telepítés során a megfelelő vétel védelme érdekében (hibahatár a kivágás pontjára mindent egybevéve). Ennek a paraméternek a romlása gyakorlatilag nem hat a vétel minőségére, amíg az eléri azt a pontot - a minimális érték (határa a megfelelő vétel és a fogadás hiánya között keskenyebb lehet, mint 1 dB).
A MER tipikus és minimális értékei a modulációs tervektől függenek (QPSK, 8PSK, QAM,...) és FEC (Forward Error Correction) paraméterektől. Például a digitális földi televízió esetében (DVB-T QPSK modulációval) és FEC=2/3, a minimális és tipikus MER értékek 14 dB illetőleg 17 dB.
Fontos a konstellációs diagramokat is elemezni. Azzal kapcsolatosan adnak információt, hogy a több fajta és szintű zaj a digitális jeleket hogyan befolyásolja.
bBER, aBER, MER értékei olvashatók a HotBird transzponderről vett jelekről,
Mérés az R10830 műszerrel

A belépések ellenőrzése. Az ajtó megnyitás pillanatában nagy mennyiségű fény áramlik be a szobába és a kameráknak gyorsan alkalmazkodniuk kell a megváltozott fényviszonyokhoz. Hasonló a helyzet a beüvegezett ajtó esetében - az olcsóbb kamerák nem szolgáltatnak kielégítő eredményeket. Az élénk fény elkerülése érdekében a telepítők általában olyan magasra szerelik fel a kamerákat, amennyire lehetséges a szoba falán. De a kamerák ilyen jellegű felszerelése nem teszi lehetővé az ember megfelelő azonosítását, aki éppen belép. Professzionális megoldást biztosít a CCTV kameráknak a PIXIM érzékelők alkalmazása SN-586C /B WDR M11208. Az érzékelőt úgy tervezték és oly módon építették be, hogy az automatikusan külön beállítja az expozícióidőt mindegyik pixel számára és példátlanul nagyszerű eredményeket nyújt a széles dinamikus tartományokban.
Szabványos CCTV kamera
CCTV kamera BLC funkcióval
CCTV kamera PIXIM érzékelővel
CCTV kamera Sharp érzékelővel. A szerkesztőségünk tagjai egy egyszerű összehasonlító tesztet végeztek az u-cam 092 M11283 kamerával, amely 1/3 SHARP CCD érzékelővel rendelkezett és egy jól ismert gyártótól származó másik hasonló kamerával, ugyanazokkal a paraméterekkel (420 TVL, 0.5lx, ), SONY érzékelővel ellátva. Azonos lencse volt hozzá (TOKINA TVR2714DCIR M2315) és a képek mentését egy magasabb felvételi tulajdonságú DVR-el végeztük el, ahol aztán összehasonlítottuk a felvett képeket.
A képek eredeti formátumban színárnyalatban különböznek kissé, de élességben és kontrasztban gyakorlatilag azonosak. Egy 10-szeres digitális zoom után a képek mindkét részénél kissé elmosódottak, amely ezeknek a felbontása normál kamerák számára még nagyon hasonlóak. A kicsi méret és vonzó ár miatt az u-cam 092 M11283 kamera népszerű, ahol be van szerelve az irodákba, üzletekbe, kicsi boltokba és házakba.

Color CCTV Camera: u-cam 092
Színes CCTV kamera u-cam 092 M11283
sorfelbontás 420 TVL és magas érzékenységű (0.5 lx)
Kép egy jól ismert gyártó kamerájából
Kép az u-cam 092 M11283 kamerából
10x nagyított kép
(elismert kameragyártó)

10x nagyított kép
(u-cam 092 M11283 )
iVMS4500 - mobiltelefon felügyeletre történő alkalmazása. A lehetőség a hozzáférésre a videokamerás megfigyelőrendszer-rendszernek a mobil eszközökről egyre inkább a befektetők létfontosságú követelményévé válik.
A Hikvision vállalat a haladó videó ellenőrző rendszerekre alkalmas ajánlott szoftverén felül ellátja a vevőit az iVMS4500 programmal - az iVMS4000 egy egyszerűsített verziója.
Az alkalmazást mobiltelefonok és PDA-k számára tervezik. Sok verziója van, amely különböző platformokat támogat, (java, iPhone), de a legnépszerűbb támogatja a Windows Mobile-t.
Részletes hardvert és rendszerkövetelményeket találhatnak meg a felhasználói kézikönyvben.

egy screenshot az iVMS4500 kijelzőjén
A program lehetővé tesz több eszközt hozzáadni - fix IP-címekkel és azoknak, akik használják a DDNS-t. Képeket különböző DVR-kből nézhetik meg a képernyőn.
A maximális képfelbontás CIF - a PDA-k kijelzőinek felbontása és a mobiltelefonokkal történő összehasonlítása teljesen kielégítő képet mutat. A program kiegészítő streamokat használ, amelyeket az ULTIMAX/Hikvision DVR-k számára küld el. Ez képessé teszi a felhasználót arra, hogy beállítsa a képminőség 6 szintjét, bit- és a keret számát. Az alkalmazás számításba veszi az optimális beállítások automatikus kiválasztását - a felhasználóknak akik gyors telepítéssel akarnak kapcsolatot létesíteni.
Az előzetes ablakban a felhasználó a videófelvételt el tudja indítani, veszi a screenshotokat, irányítja a PTZ kamerákat.

Wireless xDSL Router: TP-Link TL-WR340G<br />(built-in 4-port switch and AP) Network DVR: ULTIMAX-104 (H.264, 4 channels)IP Camera ULTICAM DS-852MF-E (2.0 Mpix)
Egy felhasználási módja az iVMS4500 programnak
A felhasználó csatlakozni tud a DVR-khez és IP kamerákhoz bárhol, az adatátvitelnél használja a GSM/UMTS szolgáltatásokat (2G, 3 G), vagy a helyi WiFi hálózatot. Egy biztonsági személyzet számára ez kiváló megoldás - a személy, aki a felügyelt területből néhányat meglátogat, bejár, egyidejűleg felügyelhet még továbbiakat is.
Az iVMS4500 ULTICAM kamerákat támogatja ( K1140, K1440, K1441), Ultimax DVR-k (M71040, M72040 ) és Ultimax/Hikvision DVR-k. A programverzió Windows Mobile számára a Download részben áll rendelkezésre a letöltéshez a DIPOL honlapon.
Az elektromos berendezések távoli működtetése - Aviosys kamerák és watchdog integrációja. Az IP Power Switch &Watchdog Aviosys 9258 HP N3410 lehetővé teszi négy AC táp kimenetet távirányítani (az internet hálózaton keresztül) - be/ki akár 4 eszköz meghajtását tudja a kimeneten kapcsolni. A megkülönböztető jellemzői közül az egyik az a képesség a beállítást illetően, hogy mindegyiknek lehetősége van a dátumot és időt úgy beállítani, amikor az eszközt be kell kapcsolni, vagy újra kell indítani, az összekapcsolt eszközt fel kell kapcsolni/ vagy újraindítani (kapcsolat). A konfiguráció elvégzése után a felhasználó ütemezett feladatok elvégzését is beállíthatja.
A kamera watchdoggal történő integrációja lehetővé tesz:
  • Ellenőrzés a kamerák által/ az eszköznek a működési hatásai a watchdog irányításával. Egyetlen honlapon a felhasználó egy, vagy a több videó ablakban képes beállítani ( különböző helyszíneken lévő kamerákból is bármilyen ablakmérettel és leírásokkal egyetemben).
  • A kamerák menedzsmentje és más eszközök egyetlen honlapon keresztül, használhatnak bármilyen webböngészőt. Egyetlen honlapon a felhasználó fel tudja adni a képeket a kamerákból és az irányító gombok lehetővé teszik a kapcsolást a megfelelő kimenetnél az AVIOSYS watchdognak. Kattintson a képernyőn lévő megfelelő gombra, a felhasználó meg tudja bénítani az eszközt vagy lehetővé tudja tenni azt, hogy csatlakozzon a watchdog egy meghatározott kimenetéhez.
  • A különféle eszközök távirányítása bárhol a világban az interneten keresztül. Mert az internet globálisan működik, a felhasználó AC áramellátással irányítani tudja az eszközöket a Földön bármely helyszínen az internet hozzáféréssel használt kamerákat és közben megfigyelheti a parancsok végrehajtását.
Switch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)Ethernet Media Converter ULTIMODE M-023M (two multimode fibers up to 2 km)Ethernet Media Converter ULTIMODE M-023M (two multimode fibers up to 2 km)Switch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)IP Camera AVIOSYS 9070 IRIP Power Switch &Watchdog (4-ch): Aviosys 9258HPSwitch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)IP Camera AVIOSYS 9070 IRIP Power Switch &Watchdog (4-ch): Aviosys 9258HP
Control of a level crossing and a gateway
A különféle eszközök távirányítását megvalósíthatják drótnélküli továbbítási eszközök használatával, amelyeket az ULTIAIR berendezések, (ez kölcsönös láthatóságot követel a pontoktól), vagy az ULTIMODE sorozat optikai továbbítási berendezései biztosítanak. Az ULTIMODE médiakonverterek használatának a köszönhetően a távoli eszközöket néhány kilométer távolságról is irányíthatják a menedzsmentközpontból. Az optikai berendezés, amit fenti példában alkalmaztak, megfelel a magas megbízhatósági követelményeknek.
A rajzon fent, az üzemeltető emeli és csökkenti az akadályt, kinyítja/bezárja a kaput. Az Aviosys 9070 IR K1162 kamerák a monitoron lehetővé teszik az üzemeltető számára bemutatni az aktuális helyzetet a helyszínen.

AVIOSYS N3410 bemutatása és menedzsmentablakának a nézete
DIPOL Poznanban megrendezendő Securex szakkiállításon, Lengyelország 2010. április 26-29-e között 2010 Securex szakkiállítás megnyitása. Még ezelőtt lehetséges a stand meglátogatása a DIPOL virtuális standján. . A DIPOL bemutatja, a különböző továbbítási lehetőségeket a sokféle kompatibilis CCTV eszközöknek, szoftvereknek, amelynek alapja az ULTIMONITORING.
Szintén bemutatjuk az infravörös megvilágítók egy új generációját - Redbeam - jelölve a Securex 2010 díjra.

DIPOL at Securex trade fair in Poznan, Poland, April 26-29, 2010
Korábbi számainkban írtuk:

CCTV továbbítása interneten keresztül - 1/3 rész. CCTV IP eszközök IP felügyelet (IP kamerák, videoszerverek) és digitális adatrögzítők beépítve internetes szerverekbe, amely megenged hozzáférést a felügyeleti videóhoz az interneten keresztül. A probléma még mindig az eszközök kiválasztása és a hálózati paramétereiknek a megfelelő beállítása, hogy a képnek a sávszélesség korlátozások ellenére kielégítő minősége legyen...
A Dual Stream funkció használata
Központi tápfeszültség ellátás a multiswitch rendszerekben. Modern multiswitch telepítéseknél a tápfeszültség ellátást egy központi helyről látjuk el. Ezt a megoldást könnyebb a 230 VAC hálózati feszültség odajuttatása nélkül megvalósítani minden multiswitchel ellátott szerelvény dobozba...

4 betörés egy év alatt - jó ok a földalatti garázs ellenőrzésére. A földalatti garázsok a tolvajok számára könnyen hozzáférhetőek. Az általános zárak a kapukon nem biztosítanak elegendő biztonsági szintet. Egy másik probléma, hogy a folyosókon általában szegényes a megvilágítás. A lakásszövetkezetek egyik garázsában Krakkóban egy év alatt 4 betörés volt. Nagyjából egy tucat garázst minden alkalommal kiraboltak. Vandalizmus tettei jól láthatók voltak és támadások is történtek...

Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk
DIPOL at Securex trade fair in Poznan, Poland, April 26-29, 2010
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI