KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 20/2010 (2010. május 17.)
Televízió - ez jó, de ... miért? A nemzetközi kereskedelmi bemutató az ANGA Cable Kölnben a gazdasági helyzet és a televízió piac barométere (televíziók és a vele együttműködő eszközök, televízió elosztó hálózatok). Egyebek között a kiállítók műholdas vevőkészülékeket, kábeleken történő továbbításokat, szerelvényeket a kábel és SMATV rendszerek számára mutatnak be.
Az események során célba volt véve - a telekommunikációs piac egy viszonylag keskeny része, azonban ez nem tartozik a legnagyobb bemutatókhoz a kiállítók számának és látogatóinak tekintetében. Ebben az évben ettől függetlenül a vásár önmagában véve eléggé egyedülálló volt. Amíg az információtechnológiában levő szakkiállítás és telekommunikáció vezérhajója - a CeBIT Hannoverben - a kiállítók és látogatók számának hanyatlását mutatta, addig az Anga Cable Show Kölnben május 3-5 között mindkét számban meglepő növekedést mutatott. A látogatók száma körülbelül 10%-al növekedett (15000) és a kiállítók száma pedig - hozzávetőleg 5%-al (395 stand).
Miért történt ez?

Manapság a televízió vétel és a televíziójelek továbbítása fellendülőben van és a technológia változásával van kapcsolatba hozva. A DVB-C2 szabvány bemutatása - kábeltévében kiterjesztik a hálózat átviteli kapacitását - befejezték a második generációs digitális sugározó rendszerek fejlesztését (a korábban adoptált és megvalósított műholdas DVB-S2 és földi DVB-T2 szabványok után).
A nyilvános érdeklődés a továbbítás és a második generációs standardokban lévő programok fogadása irányában óriási, mivel ezeket tervezik a magas definíciójú videó továbbítására - HDTV. A HDTV területén, az európai piac amerikaitól és az ázsiai piacoktól jelentősen elmaradt és természetesen kísérletet tesznek arra, hogy utolérjék a globális versenytársakat. Az új szabványok megkövetelik az előkészületeket az új vevőkészülékek bevezetéséhez, úgyhogy ez az eset, ami a vásár iránti fokozott érdeklődést kiváltotta.
Egy másik új technológia a 3D TV. Az erős fogyasztói érdeklődés a 3D képek iránt gyors terjeszkedést irányoz elő ezen a területen. A vásáron, az Astra műholdas-üzemeltető a Samsunggal együttműködve bemutatott egy háromdimenziós műholdas csatornát - Demo3D (23.5E). Előkészületek folynak a vétel számára és a 3D technológiában lévő jelek elosztása a következő nagy kihívás lesz ezen a területen. Sok szakértő azt hiszi, hogy a televíziós adás útjában szembenézünk egy alapvetően bekövetkező változással. Ebben a tekintetben, nagy jövőt az IPTV számára jeleznek. Számítógépes hálózatokban az elosztásra nagyobb a képesség az interaktív szolgáltatások megvalósítására, (tartalomválasztás, vásárlási lehetőség választása, stb.), az IP-televízió volt az Anga Cable 2010 optimizmusának következő oka.
A konferencia ideje alatt, a résztvevők megvitatták a perspektívákat és azt, hogy a DOCSIS 3.0 lehetővé teszi a kábeltelevízió hálózatokban a 100 MB/s fölötti sebességet mindegyik előfizető számára biztosítani. Az ilyen átviteli sebesség már lehetővé teszi a multimédia hatékony továbbítását és megengedi olyan kábeltelevízió-rendszerek építését, amelyek alkalmasak magas minőséget nyújtani, a Triple Play kiszolgálására, (televízió, telefonálás, internet). A tévécsatornák IP-verzióban lehetnek elérhetőek.
A technológiák népszerűsége, amelyeket fent említettünk, jó szezont igér a gyártók számára. Ez szintén növeli a műsorszerkesztők potenciálját, közben lehetőség kínálkozik új szolgáltatások bevezetésére és új piacokkal bővüljenek ki. Ennek a forradalomnak az egyetlen hátránya az a tény, hogy a fogyasztók fizetik meg bőségesen a berendezések árát azzal is, hogy sutba kell dobni a nemrég beszerzett berendezéseiket ...
A legnépszerűbb standok azok voltak, ahol bemutatták a 3DHDTV. Bárki megtalálhatta ezt kint és pontosan tudta, hogy ez mit jelent. A háromdimenziós tévé, amelynek a népszerűsége fokozatosan növekszik a CES óta Las Vegasban (2010 januárjában) az év nagy ütése volt. Ami fontos volt, a nézők az ANGA-n nem csak különleges háromdimenziós animációt láthattak. Mindenki megnézhette a 3D kosárlabdát, hangversenyt, vagy a lejtőn síelőt (képeket vettek fel ebből a perspektívából).
Sok berendezésgyártó mutatott be teljesen komplett elosztóhálózatokat, amelyek modern fejállomásokat használnak, amik a jeleket átalakítják bármilyen DVB szabványból IP csomagtovábbítássá. Megoldásokat mutattak be az IP-adatgrammák továbbítására az Etherneten, xDSL-ben, és koaxiális kábeltelepítéseken.
A Spaun elektronika Németországból bemutatta a multiswitch kaszkád telepítések egy érdekes módját, ami az egymást követő műholdas pozíciókból sugárzott adásainak vételi képességét biztosítja.
Az álcázás művészete - történelmi és műemlék jellegű épületeken antennák telepítése. Az ilyen épületeken levő antennák szerelése az esztétika és a hagyományok megőrzése miatt egy igazi kihívást jelent. Mindazonáltal vannak helyzetek, amikor szükséges az antennákat ilyen épületekre helyezni. De hogyan? - Ezt segíti az álcázás művészete. Lent - WLAN antennák egy egyházi épületen.
Felkérjük, hogy vegyen részt a "Megnyerően az antennákról"pályázaton.. A munkákat június 1-től küldhetik be, természetesen a képeket az év bármelyik időszakában készíthetik - keressen egy érdekes témát éppen most!

"Az álcázás művészete" - Jaroslaw Soltysiak
Milyen antenna megfelelő a DVB-T vételére? Általában azt mondják, hogy a digitális tévé nem igényli több új fajta antenna használatát. A Yagi-Uda, vagy a tipikusan széles sávú antennák (lepkeantenna) a digitálisan modulált jeleket vehetik.
Mindazonáltal a DIPOL "DVB-T antennaként" jelöli meg az antennák egy bizonyos csoportját. Mi lehet az oka ennek?
Az analóg földi jelek sugárzási frekvenciái a 782-790 MHz között helyezkednek el (60. csatorna) Ezért az eddig beszerelt UHF antennák többségét úgy tervezték meg, hogy a 21-60 tartományon belüli csatornákon működjön. A DVB-T műsorszórás egészen a 69. csatornáig használhatja, úgyhogy az antennáknál feltétlen szükséges, hogy a teljes UHF sávban működhessenek, tehát 21-69 csatornákig.

Néhány DIPOL antenna, amely a 21 - 69 csatornákon belül működik
A második lényeges pont az a tény, hogy a DVB-T vevőkészülékek egy része 5 VDC tápfeszültséget szolgáltatnak az antennák előerősítői számára, a tipikusan használt 12 VDC normál szerelésűekkel ellentétben. Természetesen az antenna, az erősítővel és a 12 VDC tápfeszültséggel helyesen fog működni, de egy új antenna használatának a DVB-T vevőkészülék számára nagyon kényelmes használni az 5 VDC feszültséget, amely az antennabemenetnél már rendelkezésre áll.
A DIPOL ajánlata két magas minőségű kompakt DVB-T antennát jelöl meg, amelyek kis zajú erősítőkkel vannak ellátva 5 VDC megtáplálással (közvetlenül a DVB-T vevőkészülékből, vagy a hozzátartozó AC/DC adapter és DC tápfeladó).

DVB-T Antenna with Amplifier - Signal
Outdoor Digital TV Antenna Signal HDA-5000
Belső térben használható DVB-T antenna
A6030
Kűlső térben használható DVB-T antenna
A6040
Tervezési szabályok MATV rendszerek számára. A diagram lent bemutat egy példát az antennarendszerre vonatkozóan egy épületben. A táblázat tartalmazza a jelszinteket a három kiválasztott antennaaljzaton (megjelölve "1", "2", "3") 862MHz-nél, feltételezve annak:
  • a jelszint, amit az erősítő bemeneténél mértek 75 dBuV,
  • a ZG erősítő erősítése be van állítva 45 dB-re, így a kimenő szint 120 dB.
A csatornaerősítők alkalmazása miatt, nem szükséges csökkenteni a kimeneti jelszinteket (amelyikre szükség volna a szélessávú eszközök esetében). Példaként 8 csatornánál a szükséges csökkentés 7 dB volna. A téma magyarázata a cikkben Basics tervező MATV/közösségi antennarendszerek számára.
Az erősítők kimenő szintje nem múlhatja felül a maximális besorolási értékeket - ZG csatornaerősítők esetében nem több mint 123.5dBuV.
De, a bemeneti szint beállítása 75 dBuV, nem ajánlott beállítani a maximális erősítést (53 dB), amelyik (128 dB) messze felülmúlja a szükséges maximális kimenő szintet.
A példában a kábel hossza az R60106 osztótól a legtávolabbi fali aljzatig (BM-100 R90737) nem múlhatja felül a 40 métert. A 6 utas R60106 osztó a jeleket a TRISET-11 kábeleken keresztül a függőleges egyéni járatokba kerül. A TRISET-113 E1015_100 és TRISET-11 E1025_100 kábelek gyengülése a megadott paramétereik alapján kiszámolható volt.
A telepítés után a szükséges jelszinteket ellenőrizni kell az aljzatokban a jelszintmérővel, hogy azok a kiszámított értékeken belül legyenek. A televíziójelekre vonatkozó szabályok szerint az előfizetői aljzatokon 62 és 80 dBuV között kell lennie a jelszinteknek .

A jelszintmérésekre ajánlani tudjuk a TM-3000 R10502 műszert.

6-Way Splitter R-6 SignalCoaxial Cable (75 ohm): Triset-11 PE 1.65/7.2/10 (gel-filled) [100m]Coaxial Cable (75 ohm): Triset-11 PE 1.65/7.2/10 (gel-filled) [100m]6-way Tap: Signal O-6-20dB (5-1000MHz)6-way Tap: Signal O-6-20dB (5-1000MHz)Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]6-way Tap: Signal O-6-16dB (5-1000MHz)6-way Tap: Signal O-6-16dB (5-1000MHz)6-way Tap: Signal O-6-16dB (5-1000MHz)6-way Tap: Signal O-6-16dB (5-1000MHz)

Antenna outlet >>>

1

2

3

Length of TRISET-11 cable [m]

90

30

60

Length of TRISET-113 cable [m]

36

33

30

Attenuation of TRISET-11 cable

11.9

4

7.9

Attenuation of TRISET-113 cable

6.5

6

5.4

Attenuation of R-6 splitter

10

10

10

Attenuation of O-X-1 tap

2

2

20

Attenuation of O-X-2 tap

3

16

0

Attenuation of O-X-3 tap

16

0

0

Attenuation of outlet

4

4

4

Reserve (e.g. for attenuation of connectors )

3

3

3

Total attenuation of the distribution network (round figures)

56

45

50

Outlet signal level (120 dB at amplifier output)

64

75

70

 

Miért a 360 fokos infravörös LED dom Redbeam megvilágítók ideálisak a belső helyiségek felügyelete számára? A sugárzási szögek tekintetében az IR fénynek két fő fajtája van: irány és körsugárzó (az IR megvilágítók esetében ez 180o sugárzást jelent horizontális síkban és a függőleges síkban pedig 360o).
Szobai alkalmazásokban az iránymegvilágítók általában nem biztosítják az egész szoba homogén megvilágítását (iroda, üzletek folyosói, tároló, raktár stb).
A Redbeam 360 fokos infravörös LED dom reflektorok a LED sorozat egy új generációja a SECUREX szakkiállításon Arany Érmet nyert. A dom reflektorokat rendszerint a mennyezetekre szerelik. A tartomány helyett jobb feltüntetni a kapacitásukat, amely a maximális területet jelöli meg, amit valójában megvilágíthatnak. A Readbeam sorozat esetében ez - 60 m2 (M1642) vagy 120 m2 (M1643).

Lent két reflektor működik egy szobában összehasonlításképpen 40 m2 -es területen. Balra - a szoba, amelyet Redbeam IRD120 M1643 világít meg, jobbra - egy szabványos IR LED-el rendelkező népszerű reflektor.

Redbeam reflektorok
Redbeam - IR illuminators
Balra - Redbeam dom megvilágító alkalmazása IRD120 M1643.
Jobbra - egy szabványos IR LED-el rendelkező népszerű megvilágító használata.
Kattints a képre.

Ipari létesítmények videokamerás megfigyelőrendszere - analóg kamerákból származó jelek drótnélküli továbbítása. Egy vállalat menedzsmentje a gyártási eljárások hatásos felügyelete érdekében úgy döntött, hogy egy CCTV ellenőrző rendszert szereltet be. A gyártó helyiség 400 m2 alapterületű és magassága 8 m volt.
A tervek szerint a megfelelő áramellátás volt az igazi probléma, amelyek meghajtják a kamerákat, de az igazi problémát a videótovábbítás okozta, mivel további kábeleket kellett volna beszerelni. Az esztétikai megfontolások voltak a fő okai, hogy egy olyan megoldást alkalmaztak, amely nem zavarja a helyiségek jelenlegi struktúráját. A létesítmény menedzsmentje és a telepítők eldöntötték, hogy az optimális megoldás a drótnélküli videótovábbítás alkalmazása lesz.


Color Camera CAM 502 (4-9 mm)Color Camera CAM 502 (4-9 mm)Color Camera CAM 502 (4-9 mm)Compact Color Camera: V-CAM 315 IRWireless A/V Transmission System: CAM5816m 5.8GHz (indoor, 1km)Wireless A/V Transmission System: CAM5816m 5.8GHz (indoor, 1km)Wireless A/V Transmission System: CAM5816m 5.8GHz (indoor, 1km)Compact Color Camera: V-CAM 315 IRNetwork DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-S H.264 (8-ch.)Color Camera CAM 502 (4-9 mm)Color Camera CAM 502 (4-9 mm)Color Camera CAM 502 (4-9 mm)
Telepítési séma
Az ellenőrző rendszer 8 csatornás DVR-re lesz alapozva Ultimax/Hikvsion DS-8108HDI-S M76080. Ez felveszi a videót 8 kamerából, közülük 6 beltéri színes kamera CAM 502 M10737.
Az épület homlokzatán két külső kamera V-CAM 315 M11277 lesz, amely lehetővé teszi a felügyeletet a közelben nappal és éjjel!
(a beépített IR megvilágítók miatt). A videojel ettől a két kamerából koaxiális kábelen keresztül csatlakozik a DVR-hez.

Minden beltéri kamera csatlakozik a rádió adókhoz A/V átviviteli rendszeren (CAM5816m 5.8 GHz M1560), amelyek beltérben történő használatra alkalmasak. A vevőkészülékek a DVR-rel a szoba falára vannak szerelve.
A drótnélküli adók használatánál még az a további előny, hogy számításba veszi a kamerák helyszíneinek a könnyű megváltoztatását - ez sokkal könnyebb mint egy vezetékes telepítés esetében.

A drótnélküli hálózat kétségtelen előnyein felül, a rendszer erőssége a központi egység - Hikvision/Ultimax M76080 DVR - amely végrehajtja a hálózati és videószerverek funkcióit. A menedzsmentnek hozzáférése az élő videóhoz és felvételekhez az interneten keresztül leehtséges bárhol a világban. A DVR funkciói le vannak írva a Könyvtárban - A világ vezető DVR készülékei - HIKVISION/ULTIMAX.
Monitorok - ergonómiai működtetése. A monitor képernyőjétől való megfigyelési távolság meghatározza a munka kényelmét és hatékonyságát. A következő elrendezés sor a képernyő méretétől függően megnöveli a nézési távolságok optimális tartományait.
A CCTV IP hatása a LAN forgalomban. A forgalom, amit mindegyik IP kamera létrehoz, a közvetített keretek számától, a felbontástól és a tömörítéssel kapcsolatos paraméterektől függenek. A népszerű IP kamerák esetében a stream általában nem múlja felül 4 MB-ot/s.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Fast Ethernet kapcsolat videó streamokat szállíthat akár 16 kamerából. Mit kell tenni nagyobb telepítések esetében? Az első megoldásként be kell szerelni a Gigabit Ethernetet hálózatot, de sok helyen ez nehéz, vagy gyakorlatilag is lehetetlen feladat lehet.
Mióta az IP kamerák többsége el van látva azzal a képességgel, hogy legalább két konfigurálható streamot hozhatnak létre, a legkönnyebb megoldásnak a teljes felbontású képek helyi felvételével kell egy rendszert kiépíteni a fő kamerákból és az alacsonyabb továbbítási paramétereket kell ebben az esetben használni a kameráknál, a többit részét a második streamoknek kell az élő felügyeletet a fő kamerákból továbbítani alacsonyabb paraméterekkel - csökkentett felbontású képekkel, vagy alacsonyabb kerettel számolva.
Drótnélküli hálózat 150 MB/s sebességgel - TP-LINK. Wireless Lite N sorozat TP-LINK lehetővé teszi az adatátviteli sebességet 150 MB/s sebességig a WLAN-ban.
Az eszközök használatával, amelyeket lent bemutatunk a rajzon, lehetővé teszi:

  • hozzáférés az internethez ADSL szolgáltatáson keresztül TP-LINK TD-8816 N2906 használatával,
  • helyi hálózat alkotása drótnélküli routerre alapozva beépített switchel, (TL-WR740N N3252),
  • hozzáférés a nyomtatóhoz a hálózaton lévő bármilyen számítógépről - az L-PS310U N3312 eszközön keresztül,
  • a Wi-Fi hálózat tartományának kiterjesztése az AP WDS Mode funkcióval
  • drótnélküli hozzáférés internethez egy játékkonzolból, műholdas vevőkészülékből , stb. - a TL-WA701ND N2942 eszközön és TL-SF1005D N29915 switchen keresztül.
Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s)Access Point: TP-Link TL-WR740N (w. router, 4p-switch, 150Mb/s 802.11n) ADSL Annex A Router: TP-Link TD-8816Multifunction Peripheral (MFP) &Storage Server<br /> TP-LINK TL-PS310USwitch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)DVB-S Receiver: FERGUSON Ariva 200Access Point TP-Link TL-WA701ND (2.4GHz, 802.11n, 150Mb/s) Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s)
Korábbi számainkban írtuk:

Antennaaljzatok PVR Twin vevőkészülékek számára multiswitch-rendszerekben. A twin vevőkészülékek két különböző műholdas jelet képesek elérni, úgyhogy részükre két független műholdas jel csatlakoztatható két kábelen keresztül (pl. TRISET-113 E1015).
Az R694140 aljzat két műholdas jel megtáplálását teszi lehetővé. Az egyik bemenet szűri az összetett jelet a multiswitchből a SAT1, TV és R jelek számára. A másik jelet a multiswitchből közvetlenül bejuttatják a SAT2 kimenetbe...
Reception of digital satellite platform throughout the house using only one smart card
Az RTV-Sat R694140 előfizető terminál aljzat alkalmazása
Power over Ethernet (PoE) adapter. A PoE adapter N9206 lehetővé teszi a LAN eszközök megtáplálását tipikus továbbítási kábeleken keresztül (FTP/UTP , stb.) - 1. ábra
Ez a megoldás nagyon hasznos az Access Pointok esetében, ahol az AP-t éppen az antennával együtt tudják egy hermetikus dobozba tenni (csökkentve a csillapítást az RF kábelen) és a meghajtás a kábelen keresztül a házon belül történik...

Hálózat építése blokkházakban - SFP adó-vevők. Az FTTH megoldásoknak biztosítaniuk kell a jövőben történő változtatásokat, általában a rendszer kiterjesztése és az előfizetők növekvő száma miatt. Ilyen helyzetekben a legjobb hardvermegoldásokat szolgáltatja a médiakonvertereknél az SFP slotok, amelyek megengednek sokféle SFP modul/adó-vevőt használni...


Írások, cikkek különböző témákrólDVB-T információk
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI