KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 27/2010 (2010. augusztus 30.)
3D HDTV - egy nagy fellendülés kezdete, vagy egy enyhe csalódás? Szeptember 3-18-ig a SES ASTRA műholdas üzemeltető 3D HDTV technológiában fog programokat továbbítani a HDTV-nek. Az évforduló egyúttal alkalmat kínál arra is, hogy a nagy felbontású háromdimenziós televízióval kapcsolatos eddigi eredményeket bemutassák - az 50. IFA 2010 fogyasztói elektronikai vásár szeptember 3-8 között Berlinben kerül megrendezésre. Az élő közvetítések mellett a vásár ideje alatt az új fejlesztések is bemutatásra kerülnek az elektronikai berendezéseknél. A vásár befejeződése után az üzemeltető filmfelvételeket fog sugározni az eseményekről, amelyek a kiállítás alatt történtek. Az adások háromdimenziós verzióban csak a különlegesen tervezett tévékészülékek tulajdonosainak és az ott tartózkodók számára elérhetőek, miközben a különleges szemüveget is használják. Ezt a vállalkozást a Panasonic céggel való együttműködés keretében fogják megvalósítani.

A csatorna műszaki paraméterei: ASTRA 3B, pozíció: 23.5 E, transzponder: 3.204, frekvencia: 11.778 GHz, polarizáció:függőleges, (V), Symbol rata: 27.5 MS/s, DVB-S2 QPSK modulációval, FEC 9/10, Pilot: ON

Képviselhet egy áttörést az európai televíziópiacon és kijelölheti a háromdimenziós televíziózás korszakának kezdetét? Az "Avatar" példa erre és sikere után a háromdimenziós tévépiac nagyon élénkké vált. A vezető gyártók új megoldásokkal rukkoltak elő a legnagyobb szakkiállításokon. Úgy tűnik, nem annyira bonyolult a 3D televízió modern képernyőjének a nagyobb tömegű gyártásra való előkészítése, ami eddig jelentősen növelte a TV készülékek költségét. A gyártók képesek a tömegtermelést azonnal is elkezdeni. A problémát jelenleg a kis számú program akadályozza, amelyet három dimenzióban sugároznak és a vezető adóknak a tartalékaikat elő kell venni a sufniból és újból startot kell venni. Ügyelve a sztereó televízió aktuális megjelenésére a nézők egy különleges szemüveget igényelnek, amely kimondottan ennek a tévének lett szentelve (az univerzális szemüvegek csak szeptembertől lesznek elérhetőnek). Ezt a megoldást a legtöbb potenciális felhasználó kényelmetlennek érzi. Ráadásul senki nem végzett még részletes kutatást arra vonatkozóan, hogy a gyors képváltások az emberi idegrendszert miképpen befolyásolják. A 3D filmek a képernyők előtt és a mozikban a fejfájást és émelygést váltottak ki, különösen a gyengébben látással rendelkező emberek között.
A 3D sugárzása, amelyet a SES ASTRA hajt végre, valóban egy érdekes kísérlet lesz, de a háromdimenziós televízió igazi népszerűsége egy hosszabb időt vesz igénybe - 3D HDTV még ettől nem fog fellendülni.
A 3D HDTV - még a kezdeti fázisában tart
Ez év végéig, több mint 50 adóállomás 3D televíziós csatornákat fog ajánlani. Az IMS kutatás szerint körülbelül 9 százalék lesz azoknak a TV készülékeknek a száma 2014 végéig, amelyeket világszerte használni fognak és alkalmasak a 3D képek bemutatására. Az optimistább előrejelzés összefügg az amerikai piaccal, ahol, már négy év alatt a 3D tévék számának legalább a 40%-ot el kell érni.
A televíziók gyártói a piacot aktívan fejlesztik. Samsung nemrég jelentette be egy 10.1 collos képernyőjű hordozható Blu-ray lejátszó gyártásának megkezdését, amely 1080p 3D műsorokat vesz videóra, felszerelve egy drótnélküli hálózati kártyával (WiFi) és HDMI interfésszel. Samsung elindította egy 50 collos 3D tévének a gyártását is, ami körülbelül csak 1100 dollárba fog kerülni.
Hamarosan várható a Panasonic két teljesen új HD plazma TV-jének is a megjelenése - VIERA 3D - a legújabb GT25 sorozatából. Az új képernyők (42 és 50 collosak) a képek frissítése a 600 Hz-es tartományban történik (sub-field drive) és biztosítani fogja, hogy 1080p felbontásban vegyen videóra, 24p filmlejátszás.
A tévégyártók egy másik módját is választották a 3D technológia népszerűsítésére, mégpedig a 2D átalakítását a 3D-re. Ez a különlegesség lehetővé teszi a 2D-ben készült filmeket három dimenzióban megnézni. A Panasonic már bemutatta ezeket az első modelleket, amelyek körülbelül 1500 - 2000 dollárba kerülnének.


Fotópályázat - "Megnyerően az antennákról".
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Vidéken
Izabela Szymanska
A balkonon
Katrine
A legkisebb? (A kép mérete megnövelhető)
Jakub Maksimowicz
DVB-T antennaerősítő. Először kínálunk DVB-T antennaerősítőt TERRA AB001 R82001, amelyet kifejezetten külső felhasználásra terveztek (tipikusan az antennaárbocra szerelhető) és megtáplálása RF kábelen egy 5 VDC tápfeszültség forrásból történik. Általában ez a forrás maga a DVB-T vevőkészülék, amely az EN 300 744 szabványnak megfelel és gondoskodik az antennabemeneten az 5 VDC feszültséggel az antennaerősítőt meghajtani.
SD DVB-T Receiver: OPTICUM FT16pOutdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB001 (5VDC)UHF TV Antenna: DIPOL 16/21-69 DVB-T
Egy példa az AB001 R82001 erősítő felhasználására
Másfajta árbocra szerelhető erősítők 12 VDC-t igényelnek. Az AB001 erősítő felhasználásával egy szokványos erősítő helyett, amely 12 VDC-vel működik, ez nem igényel további áramforrás igénybevételét. A Terra AB001 R82001 erősítője elsősorban az egyéni antennatelepítéseknél és kicsi MATV rendszerekben (akár egy tucat antennaaljzat) kaphat szerepet külső térben is felhasználható módon. Mérsékelt 12 dB erősítése az egész UHF sávban, (470-862 MHz) gyakorlatilag kiküszöböli az erősítő kockázatos túlhajtását. A maximális kimeneti jelszint 106 dBuV (IMD3=60 dB, DIN45004B) lehetővé teszi a felerősített jel több mint tíz antennaaljzatba történő elosztását. Az erősítő egyik fontos jellemzője a nagyon alacsony 3 dB alatti zajszint.
Az R82001 erősítő egy nagyon fontos tulajdonsága az alacsony energiafogyasztás (0.15 W), amelyik évente 1.3 kWh-t fogyaszt (24/7).

Az erősítő főbb jellemzői:
 • tápellátás: 5 V, 30 mA
 • erősítés: 12 dB (47-862 MHz)
 • két erősítési fokozat, minimális önzajjal
 • kicsi méretű, fémdobozban történt elhelyezés, időjárásálló külső műanyagház
Aszférikus objektívek - igazság, vagy mítosz? Egy aszférikus objektív, amelyet kamerához használnak aszférikus elemeket tartalmaz, (optikai lencsék olyan profilokkal rendelkeznek, amelyek nem egy gömb részét képezik hanem inkább hiperbola formájúak). A nem gömbölyű alakú optikai lencsék alakja effektív nagyobb átmérőjűek az objektív bemeneténél, ezáltal nagyobb nyílást és nagyobb fényt biztosítva. Ezek a lencsék különböző profillal a torzításokat kompenzálják az éleknél. Azt a fényt, amely rendszerint elvész a hagyományos lencséknél az aszférikus lencse estében ezt továbbítja a képérzékelőbe. Ez a tulajdonság különösen fontos a színes kamerák esetében, mert az érzékenységük kisebb, mint a fekete-fehér kameráké. Ezeket a lencséket használva a fekete-fehér kameráknál növelhetik lencserendszerük érzékenységét.

Az aszférikus objektívek fő előnyei:
 • alacsony F-szám (hasonló mérettel);
 • jobb (élesebb) kép.
A szférikus objektívek (balra) fókuszproblémákkal rendelkeznek
Jelenleg a gyártók háromféle eljárást alkalmaznak az aszférikus lencsék gyártásában: öntés, csiszolás és polírozás és az optikai gyantába való belehelyezés után létrejön az összetett lencse ( kialakul egy polimer borítás gömbölyű formával és UV védelemmel).
CCTV Lens: Tokina 3-8.2 mm F0.98 (IR, DC A/I)
Egy aszférikus objektív 3-8 mm M2311 a neves TOKINA cégtől
CCTV - DVR felvételek megtekintése egy PC-n. Sok helyi videokamerás megfigyelőrendszer vesz fel olyan videóadatokat, amelyeket nem rendszeres felügyelettel látnak el. Példák erre a lakótelepek gépjárműparkolók, POS terminálok, sportlétesítmények , stb. Ha igény merül fel a felvételek elemzésére, fontos a gyors eltávolítás lehetősége a HDD-nek és inkább áttekinteni a tartalmát egy külső eszközön, történetesen egy PC felhasználásával.
Egy ideális megoldás a modern CCTV DVR Hikvision-Ultimax DS-8108HDI-SE M76081 és DS-8116HDI-SE M76161 használata. A különleges modellek sajátos jegye az elülső panel felnyitási lehetősége, ahol a merevlemez könnyen cserélhető. Normál működés alatt a panel a megfelelő kulccsal zárva lehet, ami megakadályozza jogosulatlan személyek hozzáférését a HDD-hez. A DVR működtetése egyszerű - könnyen érthető menüket használnak, azonosak mindkét modellben. A felvétel alkalmas 4CIF felbontású kép bemutatására 12 fps-nél.

Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8108HDI-SE H.264 (8-ch.) Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8116HDI-SE H.264 (16-ch.) HDD SEAGATE 1 TB SV35.5 (for CCTV DVRs)HDD SEAGATE 1 TB 7200 rpm 32MB CACHE SATA2
Könnyű összeállítás, szétszerelés és áttekinthető HDD tartalom
A helyi lejátszó szoftver egy áttekintést ad a HDD tartalmáról, ami könnyebbé teszi a munkát. Ez a felhasználás a Windows OS olvasónak a HDD csatlakozásával lehetséges egy tipikus PC-hez.
Ez a megoldás kiküszöböli azokat a problémákat, amik gyakran jelentkeznek, amikor más berendezést használnak - a lejátszás a nem tipikus formátumok miatt, kellemetlen megkeresni a felvétel részleteit, stb. A Local Playback Software-en keresztül a HDD tartalmat, amelyet egy Hikvision-Ultimax DVR-re vettek fel, láthatják videocsatornaként, amelyet a CCTV kamerák számára jelöltek ki. A felvételeket megmutatják az idővonalon. Lehetséges exportálni a felvételeket és screenshotokat készíteni.
Megapixel Aviosys kamerák - egy mérföldkövet jelentenek a világhálón lévő élő videó bemutatásában. Sok ember szeretne létrehozni saját honlapján élő videót kamerájából, amelynek a lehetséges legalacsonyabb költségvonzata van. Mindazonáltal egy ilyen szolgáltatás jellemzően azzal jár, hogy a havi előfizetés a videó stream miatt a bérlő számára egy nagyobb költséget jelent a szerveren és a programozással is tisztában kell lennie.
Az AVIOSYS kamerák 90070 sorozata megoldják ezen a problémák mindegyikét. A kamerában van egy olyan beépített internetes szerver, amire a felhasználó fel tudja tenni a saját honlapját HTML-ben, vagy módosíthatja a már meglévő fő oldalt, amiről a gyártó cég gondoskodott. A beépített 2 GB-os memória a 9070 alap K1160 és 9070 IR K1162 kameránál, az SD/SDHC kártya cserélhető (max. 8 GB; 2 GB tartozék) a 9070 CS K1161 kamerában lehetőség van spórolni nem csak a honlapinformációval, de kevés adatot lehetséges tárolni is. A kép beilleszthető az oldalon, amely néhány sor kódot használ, tartalmazza a kamera IP-címét és bemutatja az ablak méretét.
Mintahonlap az Aviosys kamerával "élő" videóval
Az Aviosys kamerák azokon a helyeken ideálisak, ahol nincs lehetőség a hálózati szerverek beszerelésére, de szükségünk van az élő videóra.

Tipikus felhasználás:
 • óvodákban - szemrevételezés szülők számára
 • egyházakban - a szolgáltatások élő közvetítései
 • sípályákon- időjárás és sízési feltételek, a lejtőn levő emberek száma
 • tornatermek, uszodák, a szórakoztató centrumokban, üzletekben, stb.
IP Camera AVIOSYS 9070 Basic
IP Camera AVIOSYS 9070 CS
IP Camera AVIOSYS 9070 IR
9070 Basic
K1160
9070 CS
K1161
9070 IR
K1162
Az Aviosys kamerák egyesítik a funkciókat:
 • Network Video Recorder (NVR)
 • Web szerver
 • CCTV kamera
Az élő videó a 9070 CS kamerából elérhető a katalógusoldalon K1161
Wi-Fi hálózat TP-LINK eszközök felhasználásával - 2. rész. Ha az internetkapcsolatot ISP szolgáltatás biztosítja (KTV, DSL, vagy más üzemeltető) Ethernet interfészen keresztül (például kábel modem számára RJ-45-tel történő csatlakozással, amely csatlakozik az Ethernet kábelhez), a felhasználó meg tudja osztani a széles sávú kapcsolatot a helyi hálózatukban.
Ebből a célból a felhasználónak szüksége van:
 • router TL-WR542G N2950 közvetlenül csatlakozik a DSL modemhez, vagy az Ethernet fali aljzathoz, (RJ45 csatlakozón keresztül),
 • drótnélküli kliens kártya PCI TL-WN551G N2970 (asztali PC-k számára),
 • drótnélküli USB adapter TL-WN321G N2920,
 • szobaantenna TL-ANT2405C A72713 - javítja a stabilitást és a továbbítási sebességet.
Az ajánlatunkban elérhető 802.11n eszközök:
 • Access Point TP-Link TL-WR740N (beépített router, 4p-switch, 150 Mb/s) - N3252;
 • Wireless USB Adapter TP-Link TL-WN722N (150 Mb/s) - N2922;
 • Wireless PCI Express Adapter TP-Link TL-WN781N (150 Mb/s) - N2974;
 • Wireless PCMCIA Adapter 802.11n TP-Link TL-WN910N (300 Mbit/s) - N3231.
Wireless PCI Adapter (eXtended Range): TL-WN551GWireless PCI Adapter (eXtended Range): TL-WN551GIndoor Omnidirectional Antenna: TP-Link TL-ANT2405C (2.4GHz, 5dB) Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN321G (2.4GHz 54Mbps)Wireless Router: TP-Link TL-WR542G - eXtended Range<br />(with 4-port switch)Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN321G (2.4GHz 54Mbps)Wireless PCI Adapter (eXtended Range): TL-WN551G
A TP-Link TL-WR542G 54 Mbps egy drótnélküli router, amely tartalmazza a routert, tűzfalat és acces pointot. Ez gyors szolgáltatást biztosít a már vezetékes kiépített és drótnélküli hálózatokból álló rendszerekben, ami egy külső szélessávú szolgáltatáson alapszik. A hálózat, amely sok számítógépből áll, tűzfal védi.
Korábbi számainkban írtuk:

Antennaaljzatok PVR Twin vevőkészülékek számára multiswitch-rendszerekben. A twin vevőkészülékek két különböző műholdas jelet képesek elérni, úgyhogy részükre két független műholdas jel csatlakoztatható két kábelen keresztül (pl. TRISET-113 E1015).
Az R694140 aljzat két műholdas jel megtáplálását teszi lehetővé. Az egyik bemenet szűri az összetett jelet a multiswitchből a SAT1, TV és R jelek számára. A másik jelet a multiswitchből közvetlenül bejuttatják a SAT2 kimenetbe...
Reception of digital satellite platform throughout the house using only one smart card
Az RTV-Sat R694140 előfizető terminál aljzat alkalmazása
Általános iskola CCTV felügyelete A Dél-Lengyelországban lévő általános iskolák egyike úgy döntött, hogy videó ellenőrzési rendszert szereltet be. Az oka a vandalizmus többféle változata és a huliganizmus - az iskolai tulajdon rombolása, rablások a diákoknál, lopások a lezárt helyiségekből. A tanárok és más erre a célra megbízott személyek nem voltak képesek, hogy felügyeljék a több mint 500 diák viselkedését az iskolában...

WLAN egy családi házban - 1. rész. Azoknak a felhasználóknak, akinek internetes kapcsolata van a családi házban általában szívesen venné, ha az internet az otthonának különböző részeiben, még a közeli környezetében a garázsban, vagy még a kertben is elérhető lenne. Elérni ezt a célt, a tökéletes megoldás a drótnélküli hálózatú (WLAN) kapcsolat működése révén 802.11b/g-ban, vagy a legújabbakban az n szabványban lehetséges...

Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI