KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 28/2010 (2010. szeptember 6.)
A Google kihívása - Think Big With a Gig. 2010 februárjában a Google bejelentette, hogy csatlakoztatni kíván mintegy 500000 előfizetőt az Egyesült Államokban az ultra nagy sebességű szélessávú internetes hálózathoz ez év december végéig. Ez a hálózat lehetővé fogja tenni a több mint 1 Gbps továbbítási sebességet. A szélessávú internet átlagos sebességével összehasonlítva ez körülbelül 100-szoros növekedést jelentene az USA-ban. A nagysebességű internet továbbításának fejlesztése a Google új üzleti stratégiájának az alapját képezi, beleértve az IPTV koncepcióját is.
Bár sok szakértő azt gondolja, hogy a Google egyedül nem fog vállalkozni arra, hogy kiépítse az infrastruktúrát és inkább használni fogja a szóba jöhető jelentősebb üzemeltetők egyikének a hálózatát (Verizon, a Comcast, AT&T, Qwest), a nyilatkozat minden internetes szolgáltató számára igazi kihívás lesz és a referencia egyik fontos pontját képezi. Philip Santoro, a Verizon szóvivője, említi a Google "Think Big a With" mondását: "Nem versenyzünk olyan dolgokkal [Google van] amelyek csak tervben vannak... Arra gondolhatnak, hogy olyan dolgokkal versenyeznek, amik nekünk már megvannak. Nálunk a hálózat ma helyben van." Ezek a szavak augusztus végén hangzottak el, miután a Verizon az első reklámértékű gigabites kapcsolata létrejött Massachusettsben.

A remények a szolgáltatás gyors fejlesztésére kapcsolatban állnak azzal a ténnyel, hogy ez a Verizon vállalkozás a FiOS alapján üvegszálas kommunikációs hálózatban működik és a gyakorlatban a sebesség 800Mbit/s, amely körülbelül 650 kilométeres hosszon meg is lett valósítva. Az alkalmazott eszközök, amit használnak GPON technológia (lent látható) és a Motorolából származik (elméletileg 1.2 Gbit/s a feltöltés és 2.4 Gbit/s a letöltés sebessége). Az ősszel és az elkövetkező évben sok üzemeltető azt tervezi, hogy gigabites internetes kereskedelmi szolgáltatásokat indít el Európában is - úgy tűnik, hogy a kihívás a Google szlogenjével egy pozitív eredményt is hozott - felgyorsította a következő optikai hálózatok nemzedékének mielőbbi harcba szállását - FTTH.

A fő tényező, amely korlátozza a nagysebességű internet fejlesztését, az úgynevezett utolsó mérföld. A nagysávszélességű gigabites gerinceket ki kell terjeszteni a helyi hálózatokra és a végfelhasználói pontokra. A kábeltechnológia különböző opciói között a legmegfelelőbb az üvegszálas technológia alkalmazása, történetesen a PON (Passive Optical Network). A PON egy pont- multipoint felépítést, amely lehetővé teszi a háromszoros szolgáltatás hozzáférését a (tévé, internet, telefon) az előfizetőiknek egy üvegszálon keresztül. A passzív hálózatnak nincs szüksége további áramellátásra - az aktív berendezést csak a végpontoknál alkalmazzák. Ez nagy előny, hogy egy 20 kilométeres hosszúságban a továbbítási csatornát az összetevőkkel, amelyet csak az üzemeltető és a vevő hajt meg. A jelek elosztása passzív elemek felhasználásával történik meg - optikai kábelek és osztók.


Egy PON hálózat áll:
 • Optical Line Termination (OLT),
 • Optical Network Unit (ONU) - optikai hálózati berendezés helyi elosztási pontja.
Ha az optikai kapcsolat közvetlenül a végfelhasználóhoz jut el (FTTH), ez tartalmazza az Optical Network Terminationt (ONT).

PON besorolása:

 • APON (ATM PON),
 • BPON (Broadband PON),
 • GPON (Gigabit PON),
 • EPON (Ethernet PON).
A GPON (Gigabit Passive Optical Network) jelenleg a legnépszerűbb optikai technológia, amely áthidalja az "utolsó mérföldkövet". A GPON több lehetséges átviteli rátát ajánl, de most a legnépszerűbb választás a 2.488 Gbit/s (letöltés) és 1.244 Gbit/s (feltöltés).

Fotópályázat - "Megnyerően az antennákról".
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Engagingly about Antennas - 9th DIPOL's Summer Holiday Contest 2010
Szárító hely
Magdalena Szurek
A jó vétel szárnyakat ad
Molnár Tibor
Nem fontos hol, a fontos a jó vétel...
Janusz Szymula
Miért emelkedik az erkélyeken telepített kicsi antennák népszerűsége? A válasz mert egyszerűbb - digitális DVB-T jeleknél kiküszöbölődik a szellemkép, ami az analóg tévé felhasználóit abba helyzetbe hozta, hogy antennáikat ahogy lehetséges a legmagasabb pontra szereljék (általában valahol a tetőn) ezáltal a visszavert jeleket minimalizálni lehetett, de így sem minden esetben. Ezért a legjobb megoldásnak a digitális földi televízió egyéni vételére a Signal HDA-5000 A6040 antenna ajánlott - egy kompakt DVB-T antenna, amely kiválóan alkalmas arra, hogy egy erkélyen vagy egy épület homlokzatán felszereljük. Az A6040 antennában egyesítettek mindent ami egyszerűvé teszi, de ugyanakor kiváló paraméterekkel rendelkezik (quad dipólok). Az alkalmazott kiszajú erősítőt kimondottan a DVB-T jelek vételére tervezték. Az antennához ideálisan megfelel a jó és átlagos szintű földi tévé jel (ahogyan az analóg tévét a nem problematikus területeken használják) és 20-30 kilométerig az adótól használható. A gyakorlatban ennek sokszor a duplája a távolság a vásárlók visszajelzései alapján. Egy esztétikus és egyszerű eszköz az SD és HD programok vételére (a helyi feltételektől függhet). Az erkélyeken felszerelt antennáknak van egy másik oka - sok lakás csatlakozik a kábeltévéhez. Néhány kábelüzemeltető még nem indította el a HD csatornák továbbítását rendszerében (finanszírozási gondok miatt), de az előfizetők, akik már modern televíziókkal rendelkeznek szeretnék a földi HD adások által biztosított magas felbontást és képminőséget kihasználni. További jelek csatlakoztatása az antennáról, egy megfelelő kapcsoló segítségével lehetséges. A legolcsóbb megoldás a kézi kábeltévé / DVB-T kapcsoló E2022.

Outdoor Digital TV Antenna Signal HDA-5000
Signal HDA-5000 A6040
(nehéz észrevenni - jobbra
a parabolaantenna)

Kültéri DVB-T televízió antenna Signal HDA-5000 A6040
Hasonlítsuk össze egy Yagival...
...vagy a népszerű lepkeantennával
DVB-T/Cable TV Signal Switch
DVB-T/Kábel TV Signal kapcsoló
E2022
A megapixel kamerához való objektív kiválasztása. A telepítők gyakran néznek szembe azzal a problémával, hogy a megapixel kamerák számára milyen objektívet válasszanak. Néhány eladó népszerű objektíveket ajánl felhasználásra, amelyeket egy 752x582 pixel felbontású analóg kamerához ajánlottak korábban. Mindazonáltal az ilyen spórolások döntően hathatnak az eredő képek minőségére. Arra való tekintettel, hogy a népszerű 2 megapixeles kamerák ötször több pixelt nyújtanak, a normál objektívek úgy tűnnek, hogy ezek meglehetősen gyengék - egy analóg kamera egy pixelét hasonlítva a 2 megapixeles kamera öt pixeléhez. Első pillantásra a képek közti különbség, amelyeket egy szokásos objektívvel vettünk a megapixel objektív úgy tűnhet, hogy jelentéktelen az eltérés, de akkor már világosan látható a különbség, amikor a digitáis zoomot használjuk. A kontrasztot főleg a különböző optikai lencsék miatt használják az objektívek mindegyik fajtájában. A megapixel objektívek esetében arra használják a legújabb műszaki megoldásokat, hogy a legmagasabb minőségű képeket láthassuk.

Teszteltünk két lencsét:

 • JENSEN 3.5-8 mm M F1.4 M2230,
 • Megapixel objektív UltiEye 3-8 mm IR F1.0 M2253.
Az objektívet a 2 Mpx PIXORD P600E K1532 kamerában használják. A tárgyat 8 méter távolságról néztük.
Balra - kép egy CCTV objektívvel rendelkező PIXORD K1532 kamerából (JENSEN M2230 ) jobbra - kép egy kamerából megapixel objektívvel (UltiEye M2253 )

Balra - a JENSEN M2230 objektív PIXORD K1532 kamerából nagyította a kép egy részét jobbra - a képnek ugyanaz a része, amit UltiEye M2253 kamerával vettek megapixel objektívvel

TREND DVR-k ennyire kevésért. Ajánlatunkban most új sorozatú temékek kerültek fel, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyon hatékony CCTV rendszereket építsenek kedvező költséggel. A TREND 250 sorozat minőségi CCTV DVR modelljei az M72504, 4 csatornás, M72508 8 csatornás és az M72516 16 csatornás.
A TREND 250 sorozatok megkülönböztető jellemzői beleértve a legmagasabb minőségűeket és az eszközök funkcionalitásait:
 • kiváló képminőség H.264 videó tömörítéssel
 • valós-idő operációs rendszer: egyidejű felvétel, lejátszás, ellenőrzés, archiválás
 • rugalmas konfiguráció - függetlenül mindegyik csatorna számára
 • audió felvétel G.726 tömörítéssel (mindegyik videocsatorna számára)
 • BNC és VGA kimenetek (egyidejűleg működnek). Max VGA felbontása a FullHD-nek (1920x1080 pixel)
 • felvételek felbontása 4CIF 6 fps-nál (állandó keretarány) vagy 12 fps-ig (változó keretarány)
 • maximális felvétel 25 fps sebesség (mindegyik csatorna)
 • egyszerű kereső és az idővonalon lévő felvételek bemutatása
 • egyidejűleg négy csatornából származó felvételek lejátszása
 • két USB 2.0 port
 • lehetőség egy külső memória eszköz, vagy egy DVD író csatlakoztatására
 • SATA HDD számára nyújtott támogatás 2 TB-ig (mindegyik HDD) a 250X08 M72508 és a 250X16 M72516 modellek tartalmaznak HDD befogadót
 • beépített internetes szerver hozzáférhető Internet Exploreren keresztül
 • szabad felhasználás a PC-k számára a menedzsmnetnek is többszöri hozzáférést biztosít a távoli DVR-knek
 • szabad szoftver (mobil stream lejátszó) a távellenőrzés mobiltelefonokon keresztül lehetséges, amelyek 3G/3.5G hálózatokban működnek (Windows Mobile, Symbian, iPhone)
Felhasználási példa CCTV rendszerben
A TREND 250 felvevők felhasználhatók áruházakban és boltban, raktárakban, irodákban, gyártó üzemekben, hasonlóan magán épületekben - házakban és lakótelepeken. A kiváló jellemzők és a nagyon sokféle alkalmazás arra késztette a TRENDET, hogy letegye névjegyét a CCTV piac vezető kategóriájában.

Online videó, sok felhasználó részvételével - restreaming. Az IP kamera néhány ember számára tud videó streamot szolgáltatni. Probléma akkor merül fel, amikor a streamot több tucat, vagy több száz ember számára szeretnénk szolgáltatni. Ilyen helyzetekben a megoldás során egy külső ajánlott szolgáltatót kell igénybe venni, aki képes több száz videó streamot is kiszolgálni.
A példák a telepítésnél a restreamingen alapulnak, melyek lehetővé teszik egyidejűleg közel 100 internetes felhasználó számára a Krakkóban elhelyezett kamerák kiválasztását.

A Pixord P600E K1532 kamerák létrehozzák a tömörített H.264 streamot, amely RTSP protokollt használ. A streamot elküldik egy olyan különlegesen beállított szervernek, amely megváltoztatja a protokollt RTMP-re és töbszörösen megduplázhatja a streamot. A Flash plug telepítve van minden internetes felhasználó számítógépén, amelyik bemutatja az élő videót (az optimális hanggal) bármelyik webböngésző ablakában. A videó ablaka bármelyik HTML oldalba elhelyezhető.

A megoldás fő előnye az, hogy az internet felhasználók megnézik az oldalt, amelyet a szolgáltatótulajdonosi szerver hozott létre de a videót, amit továbbítottak a kamerából, letöltik a stream szerverről. Ez fontos a hosting szolgáltatások esetében, ahol a költségek a generált forgalommal vannak kapcsolatban.
Outdoor Camera Housing: Marathon MH-806/12Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)
A streaming szerver felhasználása
A mindegyik kamerából a videó streamek sávszélessége 1 Mbit/s-ra vannak korlátozva és a képek 25 fps-nél 640 x 480 pixel felbontásúak, hogy a tipikus széles sávú internet szolgáltatások felhasználói ügyelni tudjanak a sima videóra. A Pixord P600 K1532 kamerák beépíthetők az IP66 Marathon M5406 kameraházakba, amelyek fűtéssel, termosztáttal is el vannak látva.

Új funkciók a modern CCTV kameráknál - 3D DNR (3-Dimensional Digital Noise Reduction). A 3D DNR egy innovatív fejlesztése a ma is népszerű DNR funkciónak. A 3D szűrő kivágja a zajt okozó alacsony megvilágítást, amelyik javítja az S/N arányt és a kép hatékony felbontását. Egy meglehetősen tiszta képet ad a nagyon alacsony megvilágítású környezetben is. A 3D DNR a következő képeket hasonlítja össze. Ha ennek az elemzésnek eredményeképpen megtalálja a képek közötti különbséget, amely a zajból ered, eltávolítja a nagyon kicsi magokat és lecseréli őket az átlagos értékekre.Továbbá a funkció jelentősen csökkentheti annak az adatnak az állományát, amelyet felvettek a DVR merevlemezére. Ez a csökkenés akár 70 százalékot is elérheti.
A szabványos DNR hatásainak összehasonlítása (balra) és 3D DNR (jobbra)
Color Vandal-proof Camera: SN-FXP3200MIR (WDR)
Színes vandál biztos nappal/éjjel kamera SN-FXP3200MIR (WDR) M10790
3D DNR funkcióval, mozgásészleléssel és magánélet zónákkal

Otthoni Wi-Fi hálózat - Internetszolgáltatás drótnélkül Ebben a konfigurációban az alkalmazott AP-nak támogatnia kell WISPET módot (Wireless Internet Service Providers) - pl. N2350. A router közvetlenül kapcsolódhat a számítógépre UTP/FTP kábel felhasználásával. Lehetséges megosztani a huzalozott kapcsolatot több számítógép között, amely egy switchet használ és ez csatlakoztatva van az eszköz LAN portjához pl. N29915. Ha a felhasználók azt akarják, hogy mindkettő legyen, tehát huzalozott és drótnélküli hozzáférés az internethez, akkor a TP-Link TL-WR542G N2950 - drótnélküli AP/routert kell használni beépített 4 portos switchel.

A TL-WA5210G N2350 egy nagyon rugalmas eszköz, amely működhet:
 • Router Client (WISP),
 • AP Router,
 • Access Point,
 • Client, WDS Bridge,
 • Repeater.
Wireless Router: TP-Link TL-WR542G - eXtended Range<br />(with 4-port switch)Access Point TP-LINK TL-WA5210G (outdoor)
Otthoni LAN/WLAN - az N2950 alkalmazási példája lehetővé teszi a huzalozott és drótnélküli hozzáférést az internethez.
Korábbi számainkban írtuk:

A TERRA multiswitchek megmentik a helyzetet. Telepítők Wroclaw-ban vállalták egy rendszer kiépítését, a földi és műholdas TV adások jeleinek elosztását egy lakótelepben, amely több családi házból álló épületegyüttest jelentett. Egy bonyolult topológia előírásnak kellet megfelelni és emiatt a fejlesztő a követelményeknek megfelelően csak első osztályú eszközöket vehetett számításba.
A házak helyszíne lent látható. A teljes SMATV rendszernek jeleket kellett biztosítani 320 aljzatba a következő felosztásban...
Azoknak az épületeknek az alaprajza, amelyek koaxiális kábelekkel csatlakoznak.

Tulajdonok éjszakai videokamerás megfigyelőrendszere. A vagyontárgyak tulajdonosa egy betörési kísérlet után úgy döntött, hogy ezek után egy riasztó és ellenőrző rendszerbe invesztált be.
A CCTV rendszer esetében az optimális választás a 2.0 Mpixeles IP kamerára esett, amely az ULTICAM DS-852MF-E K1441 és Tokina lencsével lett felszerelve M2302. A tulajdonos főleg éjszakai jó minőségű képeket igényelt és azt, hogy miért volt szükséges alkalmazni az erőteljesebb IR reflektort a Redbeam IR40 M1640...

Redbeam - IR illuminators
Redbeam megvilágítás - kérjük nézze meg a filmet
Otthoni Gigabit LAN és nagy gyorsaságú WLAN - TP-LINK eszközök. Új funkciók az otthonok és irodák LAN és WLAN hálózatainak a videó streamok továbbítására a több sávszélesség igénye miatt, mint amit a hagyományos Fast Ethernet biztosított. Ajánlott ráadásul már modern LAN-okat építeni, amikor a külső kapcsolatoknak alacsony a kapacitásuk, mert a LAN paraméterek nagyon fontosak, hogy áthelyezhessék az audió-videó-fájlokat a helyi szerverekről a lejátszó eszközökre (számítógépek, televíziók, stb.) és a CCTV képeket a kamerákból a DVR-be, vagy a rögzítő szerverekre...

Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk

MinDigTV Extra kártyák értékesítése üzletünkben 3 hónap, 6 hónap, 12 hónap - már dobozos változatban is

Vedd és Vidd!!

A határozott idejű kártyák készpénz fizetése ellenében azonnal elvihetők!

Ajándékozza meg családtagjait ezzel a Magyarországon újdonságnak számító kártyaértékesítési formával!
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI