KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 34/2010 (2010. október 18.)
Super Hi-Vision - "félelmetes" televízió. 2010. szeptember 29. az optikai szálak egyenesen Londonból Tokióba vezettek, ahol szembe kellett nézzen a legkeményebb kihívásokkal. A történelemben először került sor élőben sugárzott Super Hi-Vision felbontású jel továbbítására.
A japán rajongók a brit The Charlatans rock banda előadását nézték élőben és élvezték csoportokban, (talán többen) a hihetetlen jó minőségű képet és a hangot.

A japánok egy lépéssel előrébb léptek a televízió és multimédiára vonatkozó kérdések tekintetében a világon. Most, amikor az európaiak csodálattal fedezték fel az új csatornákat HD minőségben, a japánok nem elégedettek az ilyen "elavult" technológiával. Érdekes tény, hogy a nagy felbontású analóg TV elosztására is fogékonyak voltak már a múlt század 80-as éveiben.
A Super Hi-Vision bemutatója Amszterdamban az IBC 2010 vásáron (digitalproductionme.com)
A Super Hi-Vision digitális videó formátumra tett javaslatot a japán közszolgálati tévétársaság - az NHK televízió. A projekt támogatója a BBC (Egyesült Királyság) és az olasz RAI is.

A formátum kapacitása lenyűgöző - a kép felbontása 7680 x 4320 képpont (33,1776 MPix), így 16-szor nagyobb felbontású, mint a mostani Full HD videók. A képkockák száma másodpercenként 50 vagy 60.

A mozi és a televízió bármelyik rajongója tudja, hogy milyen élményt nyújt a hang és a különböző hanghatások. A Super Hi-Vision formátumban a hangösszetevő a "Hamasaki 22.2" térhatású hangrendszer, amelyet röviden úgy neveznek "22.2". Ez egy mérföldkő a hangátvitel streamjeiben és a hanghatások előállításában.
A hang továbbítása 24 csatornán történik: 9 csatorna hangszórói a fej felett találhatók, 10 csatorna a fej magasságában, 3 csatorna pedig a fej alatt, 2 csatorna a különleges hatásokra az alacsonyabb frekvencián működnek.
A 24 hangszóró, a "surround sound" egy teljesen új értelmet vesz a hangtechnikában. A hang minőségének az összehasonlításánál a vélemények szerint a Dolby Surround egy régi kazettás magnóéval vethető össze. Hasonló analógiával a Full HD képe a Super Hi-Vision képernyője mellett egy homályos foltnak néz ki.


A Hamasaki 22.2 (Mail2web.com) surround hangrendszer térhatásának bemutatása


A jelenlegi feltételezések alapján az első adások a Super Hi-Visionnak a fogyasztók számára 2020-ban jöhet létre. Tehát van még idő a technológia tesztelésére és a fejlesztésére.
Az első alkalom erre a londoni olimpia lehet 2012-ben. A BBC a felelős a média részéről az esemény lebonyolításában és bejelentette, hogy az olimpiai játékok ideje alatt hatalmas képernyőkön fognak megjelenni az események a város körül, ahol a nézők képesek lesznek megcsodálni a sportolók teljesítményét és az arról bemutatott minőségi képeket a Super Hi-Vision technológiával.

Televízió egy ilyen nagy felbontással hatalmas sávszélességet igényel az átviteli kapcsolatokhoz, mintegy 25 Gbit/s minden csatornán. Nem kétséges, hogy az egyetlen erre a célra megfelelő média az optikai kábel. Mivel az FFTH helyzete Európában (a legtöbb európai országban a lakások százalékos aránya az optikai kábelek felhasználását illetően nem haladja meg az 1%-t), valószínű a Super Hi-Vision nem fogja elérni népszerűségét még 2020-ban.
Jogutódja lesz a Full HD szabvány a tömegek számára? Szüksége lesz a nem átlag fogyasztónak egy akkora TV-re mint egy nagy fal 2040-re? Megvárjuk - majd meglátjuk ...Olvasók szavazása - "Megnyerően az antennákról". 182 kép érkezett be a versenyre és ebből 21-et választottunk ki, amelyek szélesebb körű érdeklődést váltottak ki. A képek szerzőinek odaítéltük a Mágikus bögrét".
Kérjük a Kedves Olvasót, jelezze hogy mire szavazna most. Egy szavazat leadására van lehetőség.
A "DIPOL Hungaria" felajánlott egy palack márkás Tokaji bort annak a fotónak a szerzőjének, aki a legtöbb szavazatot fogja kapni.
Az online szavazás november 28-ig tart.

Vote for the most interesting picture of the 2010 photo contest
Vote for the most interesting picture of the 2010 photo contest
Vote for the most interesting picture of the 2010 photo contest
Gubalowka szigete
Roman Lipinski
Nincs vétel?
Itt az ideje a galamboknak
Jarek Stefanski
Antennagubanc
Jakub Rybicki
A túl erős jel problémája a multiswitch rendszerekben. Egészen a közelmúltig, a helyes gyakorlat az volt, hogy a lehető legmagasabb szintű műholdas jelet kell bevinni a multiswitch rendszerbe. Ezt úgy érték el, hogy a telepítés során egy nagyobb átmérőjű parabolaantennát alkalmaztak.
A nagyobb teljesítményű műholdas adók miatt később az is kiderült, hogy különösen az egyszerűbb multiswitch rendszerekben, a nagy tükör sok problémának a forrása lehet.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a telepítők a multiswitch rendszerekben főleg két műholdas pozíciót használnak (pl. Hotbird és Astra), az olyan területeken, ahol nagyon magas a jelszint, ott gondok vannak a vétellel túlvezérlődnek az aktív eszközök. Például, ha a maximális bemeneti jelszint 93 dBuV-ra emelkedett, amely már 3 dB esetén is komoly problémákat okoz, túlvezérlés jelentkezik a készüléknél.

Ha túl erős jel érkezik egyformán a műholdakról, a legegyszerűbb megoldásnak a kisebb átmérőjű tükör használata mutatkozik, vagy olyan multiswitch alkalmazása, amelyiknek erősítése mindkét műholdas jel útvonalában szabályozható (pl. TERRA MSV sorozatok). Egy műholdnak a magas jelszint problémája megoldható bármelyik TERRA multiswitch alkalmazásánál, mind az MSV sorozat és az MSR sorozatban).
Egy másik lehetséges megoldás - osztók használata - kevésbé kényelmes a gyengülés különböző értékei miatt.
Az MSR és MSV multiswitchek összehasonlítása
erős SAT bemeneti jelek esetében
A tervező és a telepítő még a tervezési szakaszban képes a problémákat megoldani még az egyszerű rendszerek esetében is a SatNet2.3 szoftver segítségével. A program lehetővé teszi, a potenciális problémák kiküszöbölését a tervezett rendszerben.
DVB-T jelszintmérő műszer Digiair PRO. A Digiair PRO R10510 műszert az Emitor cég gyártja és mérnökei tervezték Svédországban. Ez lehetővé teszi az analóg TV és a digitális DVB-T jeleinek gyors mérését - COFDM jelek és antenna rendszerek diagnosztizálását. A Digiair PRO egy nagyon érzékeny műszer, amely képes még a leggyengébb jelek kimutatására is (30 dBuV).

Megkülönböztető jellemzők:
 • Frekvenciatartomány: 45-860 MHz
 • A digitális jelek jelentős paramétereinek a mérése: Pre-BER, Post-BER, MER
 • Az analóg tévéjelek paramétereinek a mérése
 • Magas érzékenység: 30 dBuV
 • Akár hat csatorna egyidejű mérése
 • Csatornalisták
 • Jel spektrumanalizátor
 • DVB-T COFDM jel konstelláció diagram
 • Maxhold funkció
 • Áramellátás antenna-előerősítők számára (5, 12, 24 V)
 • AC és gépkocsitöltő tartozékként
DVB-T Signal Meter: Digiair PRO
Az R10510 készüléket úgy tervezték, hogy segítse a telepítőket a TV antennák gyors és pontos beállításánál.
A mérőműszer ajánlott minden földi TV antenna telepítése során. A tápfeszültséget 8 db AA újratölthető elem biztosítja. A működési idő függ a műszer funkciójától, de amikor teljesen feltöltött az akkumulátor nem kevesebb, mint 2 óra. Abban az esetben, ha különösen nehéz, időigényes telepítéssel van dolgunk, célszerű a műszert tipikus alkáli elemmel ellátni (AA/R6 1,5 V).
Gondosan tervezett és gyártott, a megbízható AVerMedia NVR. Bár az IP videó megfigyelőrendszer évek óta jelen van a piacon, a gyakorlati megvalósításokban csak egy kis részét teszik ki a CCTV rendszerekben.
A berendezések összeférhetetlensége akadályozta meg a tervezőket és a szerelőket egy szélesebb körű felhasználásában és az is igaz, hogy a bonyolultabb működés miatt átfogó képzési programokat igényel a felügyelő személyzet. Ezek a tényezők jelentősen korlátozták a CCTV IP technológia fejlesztését.


A rendelkezésre álló hálózati videó felvevők (NVR), különösen az AVerMedia, gyökeresen megváltoztatta ezt a helyzetet. A két változatuk van a 4-csatornás EXR6004Mini M76004 és a 8-csatornás MXR6008Mini M76008 a CCTV eszközöket hálózati működésre tervezték (NVR - Network Video Recorder). Az operációs rendszer és a jelfeldolgozó felépítése gondosan átgondolt és az AVerMedia mérnökei által teszteltek.
Nagy teljesítményű processzor és az operációs rendszer teljes mértékben elkötelezett a kamerák által szolgáltatott felügyeleti adatok feldolgozásában.


Megkülönböztető jellemzői az NVR-nek:
 • Felbontás az IP-kamerákból: mindegyik csatornán 2.3Mpx-ig, az utolsó csatorna 5Mpx-ig;
 • Két LAN port haladó hálózati infrastruktúrát támogat;
 • Lehetőség 4 vagy 8 IP-kamera csatlakoztatására;
 • Támogatott videóformátumok: MJPEG, MPEG4, H.264;
 • Haladó, szabad felhasználású szoftvercsomag felügyeletek számára, többféle eszköz támogatása.
Sok előnyük között különlegesen fontos az IP-kamerákkal való kompatibilitás, amely sok gyártó terméke: ACTi, APPRO, Arecont, Asoni, AVerDiGi, AVICO, AXIS, BOSCH, CANON, Dentec, D-Link, Dynacolor, EtroVisioin, Eyeview, Hunt, iLink, iCanTek, IPD, IQinvision, IQeye, JVC, szint-egy, Lilin, Linksys, Lumenera, Messoa, Mobotix, Panasonic, Pelco, Samsung, Sanyo, a Sony, TOSHIBA, Truen, Veo, Vivotek, és még sok más.
Az NVR együttműködik az analóg kamerákkal is, amelyek egy kompatibilis video szerveren keresztül csatlakoznak, pl MPEG-4 Video Server ACTi ACD-2100 K2113.
1.3 Mpix IP Dome Camera: ACTi ACM-3401MPEG-4 Video Server: ACTi ACD-2100High Speed Dome Camera: PH-10H (3.8-38 mm, mechanically switching IR cut filter)Megapixel Day/Night IP Camera: ACTi ACM-5611IP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 IP DVR/NVR: AverMedia EXR6004Mini (4-ch. H.264 VGA)IP DVR/NVR: AverMedia EXR6008Mini (8-ch. H.264)HDD SEAGATE 1 TB 7200 rpm 32MB CACHE SATA2HDD SEAGATE 1 TB SV35.5 (for CCTV DVRs)Switch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)
AverMedia NVR - felhasználási példa
Az NVR használatával nem kell telepíteni a kiegészítő szoftvert vagy operációs rendszert a PC-n speciálisan konfigurált hardverrel, a számítógép teljesítménye elegendő (mint szerver van használva), a bonyolult konfigurációt a hálózattal stb.
A készülék egyszerűen működtethető és az előkészítő munka több percig is eltarthat. Nagy mennyiségű szabad szoftvert tartalmaz az NVR, amely magját képezheti egy kisebb, magán CCTV rendszernek, vagy egyik összetevője lehet egy nagyobb kiterjedt CCTV IP hálózatnak.


IP videó felügyelet iskolákban. Alapítvány a Holnapi Iskolák számára (FTS) egy olyan szervezet, amely fejleszti és kezeli az innovatív rendszerek korszerűsítését és iskolák fenntartását Máltán. Máltán az egyik középiskolában a tanárok és a diákok biztonsága érdekében úgy döntöttek, hogy egy megfelelő CCTV IP rendszert telepítenek. A rendszer az ACTi megapixeles kameráira van alapozva és szabad NVR szoftverrel működnek a kamerák.


Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)1.3 Mpix Dome Camera: ACTi ACM-3511 (IR)
A rendszer felépítése
Nagyon magas képminőség (felbontás: 1280 x 1024) még gyenge fényben is, PoE, beépített IR megvilágító és kültéri IP66 ház, az iskola közelében az épületeket ACM-1231 K1511 kamera felügyeli. Az épületek belső terében a felügyeletet az ACM-3511 K1315 kamera végzi. A legfontosabb előnye ennek a modellnek a következők: nappali/éjszakai funkcióval, mechanikusan kapcsoló IR szűrő, SXGA felbontás, érzékenység 0 lux (IR ON), hardver mozgásérzékelés, PoE. Az egész rendszert egy felhasználóbarát ACTi NVR szoftveren keresztül vezérlik. A hosszú távú célja során az alapítvány közel 200 iskolát újít fel Máltán és ezáltal biztosítanak számukra egy integrált biztonsági rendszert.


Wireless ADSL router TP-Link TD-W8960N. Az N2904 routert az internet által nyújtott ADSL technológiára tervezték. Az ADSL modem kompatibilis ADSL/ADSL2/ADSL2 + (Annex A), IEEE802.11n/b/g Access Point (átviteli sebesség akár 300 Mb/s) és 4 portos switch. A WAN port (RJ11) közvetlenül csatlakozik a telefonvonalhoz.

A TP-Link TD-W8960N számos védelemmel rendelkezik:


 • SSID adás funkció tiltása, amely korlátozza és csak az egyedi azonosítókkal rendelkezőknek engedélyezi,
 • titkosítás 64/128/152-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK és TKIP/AES.
A megkülönböztető jegye a TD-W8960N-nak a 802.11n szabvány támogatása - az adatátviteli sebesség akár 300 Mb/s. is lehet.
TD-W8960N fejlett hozzáférés-szabályozást biztosít és a NAT, a DHCP szerver támogatja a statikus IP-címeket. Az eszköz támogatja a virtuális szervereknél a DMZ zónát, távoli naplóvezetést és menedzsmentet.
További előnye a TD-W8960G routernek az egyszerű konfiguráció és menedzsment, bármely internet böngészővel, valamint a stabil működés.

ADSL Router w. 4-port Switch &802.11n AP: TP-Link TD-W8960NWireless 802.11n USB Adapter: TP-Link TL-WN821N (300Mbps)Wireless-N 802.11n PCI Adapter: TP-Link TL-WN851N (300Mbps)
Egy tipikus felhasználása a routernek a házban
Új HDMI kábelek. A DIPOL kínálatában egy sor jó minőségű HDMI kábel jelent meg az 1.3b szabványú kettős szűrővel felszerelve.
Főbb jellemzői az új kábeleknek:
 • hossz: 1 m - 20 m
 • szabványos HDMI v1.3b
 • max. videó felbontás: FullHD
 • videó átvitel minősége 12 - bites színmélység,
 • átviteli sebesség 10.2 Gb/s
 • 1080p+ támogatása
 • két szűrő.
HDMI-HDMI Cable (1m, 28AWG)
HDMI-HDMI Cable (2m, 28AWG)
HDMI-HDMI Cable (3m, 28AWG)
HDMI-HDMI Cable (20m, 24AWG)
HDMI-HDMI kábel
1 m, 28AWG
H1011
HDMI-HDMI kábel
2 m, 28AWG
H1021
HDMI-HDMI kábel
3 m, 28AWG
H1031
HDMI-HDMI kábel
20 m, 24AWG
H1203
Security Essen 2010. Security Essen a legfontosabb biztonsági szakkiállítás a kontinentális Európában.
Mi volt a legfontosabb és mi volt a legérdekesebb? - Üdvözöljük és kérjük tekintse meg riportunkat.

Security Essen 2010
Korábbi számainkban írtuk:

Otthoni/SOHO hálózat 3G routerre alapozva. Egyre több az internetes kapcsolat a mobilszolgáltatók hálózatában. Az ajánlott modemek lehetővé teszik a mobil kapcsolatot egy számítógépen (szükséges a jel). Használják ki a lehetőséget és építsenek hálózatot a TP-LINK 3G/3.75G router segítségével.
A TP-Link TL-MR3420 N2957 lehetővé teszi egy vezeték nélküli és vezetékes hálózat létrehozását, ami hozzáférést biztosít az internethez a 3G szolgáltatás, vagy a hagyományos DSL vonalon...

TREND DVR - tökéletesség a legegyszerűbb formában. A követelmény a modern elektronikus berendezésektől manapság a szemléletesen kezelhető és megbízható szoftver. Ezt az intelmet meg is fogadták a TREND digitális videó felvevő tervezői és gyártói.
A TREND DVR jellemzően tömör felépítésű szerkezet - ezeknek célja a hosszú távú működés biztosítása kezelőjének beavatkozása nélkül. A mesterséges huzat optimális környezeti feltételeket biztosít az elektronikai alkatrészeknek. A 8 és 16 csatornás modelleknél még két ventillátort használnak (közel a HDD rekeszhez)...
Audio Module: MP-6/D (microphone w/ balanced output) Outdoor Color CCTV Camera: n-cam 210 + IRColor CCTV Camera: CAM 508 (2.8-12 mm)Color Camera CAM 502 (4-9 mm)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19CCTV Network DVR: TREND 250X04 (H.264, 4 channels)
Két jel egy kábelen. Lehetséges továbbítani egy műholdvevő által vett csatornákat ugyanazon koaxiális kábelen keresztül, amelyik csatlakozik az LNB-vel?
Igen, két DC-009 R85300 TV / SAT közösítő segítségével, (diplexerek), amelynek felhasználásával elkerülhetjük egy másik koaxiális kábel beszerelését. A kábel a két közösítőn keresztül viszi a SAT IF jeleket az LNB-ből a műholdvevőhöz (TUNER) és ellenkező irányban...

Steel Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 80 PP (80cm)TV-SAT Antenna Mount US-32x350 (painted)Full Band LNB: Golden Interstar GI-201 (0.3 dB) TV/Sat Combiner (Diplexer) DC-009 TerraTV Modulator TERRA MT41TV/Sat Combiner (Diplexer) DC-009 Terra2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalVHF/UHF Amplifier - Terra HS-013(1-input / 2-output, 12V)Broadband TV Antenna (logarithmic-periodic):<br /> LOG 2-69 DIGITAL
Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk


Vedd és Vidd!!

A határozott idejű kártyák készpénz fizetése ellenében azonnal elvihetők!

Ajándékozza meg családtagjait ezzel a Magyarországon újdonságnak számító kártyaértékesítési formával!
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI