KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 38/2010 (2010. november 15.)
Európai zűrzavar a DVB-T körül. Fejlettségi szintjét illetően, Európa le van maradva a világ többi részétől a modern televíziós technológiák átvételében. A gyors digitalizálás szükségessége vitathatatlan. Egyik feltétele a nagy felbontású televízió és a 3DTV bevezetésének.
Két fő tényező, ami akadályozza a digitális földfelszíni televízió fejlesztését (DDT) Európában. Az első a rossz irányelv a végleges szabvány létrehozásában. A második a színfalak mögötti események, amelyben az európai monopóliumok hatékonyan ellenállnak.
Az eredeti DVB-T (MPEG2) norma megőrzése, hangsúlyt helyezve a digitális TV normál felbontására. Az eredeti elképzelés szerint a korlátozott frekvenciatartomány lehetővé tenné, nagyobb számú új programok fogadását. A szabványt elfogadták a digitalizáció úttörői a kontinensen - Spanyolország, Franciaország, Németország. Már az alkalmazások közben kiderült, hogy a szabványok bizonyos kényszert váltanak ki a HD televízió fejlesztésére.
Miközben az európai országok figyelembe vették a korlátozást építeni kezdték a digitális televíziós infrastruktúra segítségével annak egy módosított változatát - DVB-T H.264 tömörítést - ami sokkal jobban megfelel a HD csatornák sugárzására. Időközben, a szabványügyi testületek elfogadták a DVB-T2 (H.264) szabványt, amely gyors piaci terjeszkedést igér ebben az évben.


2009-ben a jelzés megtörtént a startra a DVB-T2 elindult az Egyesült Királyságban. A pozitív hatások a DVB-T2 szolgáltatás bevezetésével az Egyesült Királyságban (DVB-T HD és a BBC One HD) fokozott érdeklődést váltott ki ez a technológia a kontinentális Európában is.
Ez év októberében, Olaszország volt az első ország a világon, amelyik hivatalosan is megkezdte műsorszolgáltatását a DVB-T2 összes kijelölt csatornájában. November 1-én Svédország is megmutatta, hogyan lehet végrehajtani a digitális televízió rendszerek kiépítését - az első napon a DVB-T2 jelek elérhetők voltak az ország 70%-án, azzal a kilátással, hogy a következő évben a terület 90%-át fogják befedni. Eddig a svéd DVB-T2 csomag csak egy nagy felbontású csatornát tartalmaz (ingyenes az SVT-1 és az SVT-2, a fizetős az MTV, National Geographic, és a Canal +). Egy hasonló vállalkozás várható a tervek szerint Finnországban is 2011 elején. Különleges vizsgálat folyik a DVB-T2-vel kapcsolatosan Ausztriában, Csehországban, Németországban, Dániában és Spanyolországban - ezek az országok, amelyek korábban indították el a digitális televíziós műsorszórást MPEG-2 tömörítéssel.
A DVB-T2 megvalósításának a kilátása bizonytalan az olyan országokban, mint például Lengyelországban, Magyarországon és Portugáliában, ahol a kevésbé fejlett (DVB-T 1-es verzió), de a hatékonyabb H.264 kompressziós módszerrel kombinálva van.
Végezetül az európaiak jelenleg három DTT szabványt használnak, amelyikből a legjobbnak tűnő céltábla a DVB-T2, ami az alkalmazások kezdeti szakaszában van. Ez a káosz a továbbító berendezések magasabb áraiban mutatkozik meg és vevőkészülékeknél pedig lelassítja a technológia cseréjét. Azonban a helyzet nyereséges a jelenlegi műsorszolgáltatóknak, akik a hírek nélkül a beruházásoknál nagyobb nyereséget generál a reklám, a korlátozott versenyben. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Kína megvalósítja sajátját, amely hasonló a DVB-T2-höz és DMB-T/H néven ismert, ami még technológiailag fejlettebb, mint az európai megfelelője.
DTT szabványok a világban
Miben tér el a DVB-T2 a DVB-T-től? Mindkét adatátvitelnél az OFDM modulációs szabványt használják (Orthogonal Frequency Division Multiplex), de a DVB-T2 a fejlettebb módját biztosítja - megnövelt vivőjel (elérhető módok 1k, 2k, 4k, 8k, 16K, 32k, 16K kiterjesztett, 32k kibővített) és magasabb modulációs hatékonyságú (köszönhetően a fejlett 256QAM). Ez a gyors adattovábbítás egy rádiócsatornában megköveteli az új technikáknál a hibajavítást. DVB-T2 alacsony sűrűségű paritás ellenőrzést alkalmaz (LDPC) és a Bose-Chaudhuri-Hocquenghem (BCH) algoritmusokat. A mérföldkő a területen a digitális moduláció bevezetése a Rotated Constellation volt, amelyet a nagyobb zavartűrés érdekében fejlesztettek ki.
A DVB-T2 közel dupla maximális bitrátát kinál egyazon transzponderen (50,34 Mb/s) a DVB-T-hez képest (31,66 Mb/s), amelynek nagyobb mértékűek a gazdasági fejlődés kilátásai a HD és a háromdimenziós televízió területén.

StandardDVB-T2DVB-T
FECLDPC+BCH
1/2. 3/5. 2/3. 3/4. 4/5. 5/6
CC+RS
1/2. 2/3. 3/4. 5/6. 7/8
Constellations
QPSK. 16QAM. 64QAM. 256QAMQPSK. 16QAM. 64QAM
Protection interval
1/4. 19/256. 1/8. 19/128. 1/16. 1/32. 1/1281/4. 1/8. 1/16. 1/32
Numbers of carriers
1K. 2K. 4K. 8K. 16K. 16K ext.. 32K. 32K ext.2K. 8K
Scattered pilots1%. 2%. 4%. 8% of the total number8% of the total number
Continual pilots0.35% of the total number2.6% of the total number
Bands1.7. 5. 6. 7. 8. 10 MHz5. 6. 7. 8 MHz
Max. bitrate50.34 Mb/s31.66 Mb/s
Phuket, Thaiföld.
A kóbor áramok fészke...
Nehéz problémák oldhatók meg a TERRA multiswitchek segítségével. Kiderült, hogy egy SMATV rendszer bonyolultsága nem mindig az előfizetői egységek számától függ. Egyes létesítményeknél nem több mint egy tucat előfizetői aljzat lehet, de elméletileg sokkal összetettebb nagy SMATV rendszerek is léteznek több száz végponttal.
A források legnagyobb problémája tipikusan a nagy távolságok a hálózati elemek között (a tükör, erősítő, multiswitch) és a nagy különbségek a távolságokban a multiswitchek és az előfizetői konnektorok vonatkozásában.
A probléma abban áll, amelynek során a jelek szintjének meghatározott tartományon belül kell lennie, tekintet nélkül a különböző távolságokra. A jelek a bemeneteknél nem hajthatja túl a multiswitch aktív komponenseit és a tunert azoknál a vevőknél, ahol a legközelebbi aljzathoz csatlakoznak, de a legtávolabbi aljzatoknál is el kell érniük egy meghatározott jelszintet.

Egy sport stadion esetében a SMATV rendszernél két épület közötti távolság körülbelül 90 méterre volt. A stadion tetejére telepítve volt egy második parabola antenna. A jeleket koaxiális kábelen kellett továbbítani.
Az első multiswitchtől mintegy 30 méterre volt a parabola antenna, az aljzatokat 10 és 80 méteres hatósugáron belül telepítették. Egy ilyen rendszernél nem az aljzatok száma okoz gondot, hanem az épület elrendezésének topológiája.


Telepítési diagram SatNet program segítségével
A jelentős hossz miatt 5-kábelt kötegelve, alacsony veszteségű, géllel töltött koaxiális kábelt PE köpennyel, magas árnyékolási hatékonysággal alkalmaztak - Triset-11 E1017. A multiswitchek és aljzatok között tettek Triset-113 E1015 kábel lett használva. A rendszerben Terra eszközöket alkalmaztak - MSV multiswitch R70712 és R70716, SA-501 R70501 erősítő és SS-504 R70515 SAT/TV osztó.
A SatNet telepítő program lehetővé tette egy elemzését a lehetséges problémáknak (pl. azt bizonyította, hogy az SA-501 erősítő kapcsolata az SS-504 splitter előtt nem jó megoldás) és ez kiderült a beállítások ellenőrzésénél.
Például, a jelenlegi frekvencia diagramok bemutatják a földi TV jelek frekvencia jellemzőit a legkülső aljzatokban. Egyértelmű, hogy az első diagramon (a bal oldalon) láthatók a problémák a földi sugárzású csatornáknál, de csak az UHF sáv felső részében. A legtávolabbi aljzat a második épületben (a második ábra) megfelelő jelszinttel rendelkezik a teljes TV sávban.


A földi TV jelek szintje a legkülső aljzatokban
A probléma ami az első ábrán bekövetkezett, megoldották egy további erősítővel (TERRA HSA-001R6 R82320), a multiswitch kimeneténél. Mivel az erősítő a 87-862 MHz-es és a 950-2400 MHz-es sávban működik, ez egy ideális eszköz minden olyan rendszerben, ahol a multiswitch és a kimenetek végpontjai az összekötő kábellel nagyon hosszúak. Az erősítő átengedi a DC-t és a DiSEqC jelet.

A SatNet program, amely a TERRA vállalat által lett kifejlesztve lehetővé teszi imitálni a multiswitchrendszer működését, teszteli a hálózat aktív és passzív összetevőinek a különböző konfigurációit, felkinálja az optimális beállításokat. Jellemzően az egész tervezési eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe.

A szabad felhasználású szoftver letölthető a DIPOL ftp szerverről.
SMATV rendszerek tervezése SatNet szoftverrel a TERRA cégtől.
Növelte a potenciálját a Hikvision/Ultimax DVR-nek Az iVMS4500 szoftvercsomag lehetővé teszi a távoli menedzsmentet és a videokamerás megfigyelőrendszer ellenőrzését a Hikvision/Ultimax DVR-re alapozva. A legújabb verzió támogatja az Android operációs rendszert, amely október végén lett elindítva. Ezáltal a legnépszerűbb PDA-k egésze és az okostelefonok válhatnak az ellenőrző rendszer részévé. Az alkalmazás különféle funkciókat ajánl fel, a platformtól függően. A fő előnyök tartalmazzák:

  • hálózati beállítás (hálózati eszközök meghatározása, konfigurálás és a hálózati beállítások mentése);
  • az adatstreamok meghatározása, felbontások, a keret számok, képminőség;
  • videóparaméterek beállítása;
  • PTZ irányítás alkalmazása;
  • képek fogadása.
IP Camera ULTICAM DS-852MF-E (2.0 Mpix)
iVMS4500 szoftver beintegrálja a rendszerbe az összes népszerű okostelefonokat
A szoftver elérhető az összes népszerű platform számára: Symbian 3rd, BlackBerry, iPhone, WindowsMobile, Android. A régebbi telefonokat Java támogatással egy speciális, kissé leegyszerűsített változatát használhatják.

Az IVMS4500 szoftvercsomag szabad. Ez tökéletes megoldás azoknak a felhasználók számára, akik a maximális ellenőrzést szeretnék gyakorolni a biztonsági rendszer felett a házukban, az olyan üzletek tulajdonosainak és menedzsereinek a számára, ahol szeretnének hozzáférést biztosítani az ellenőrző rendszerhez, szeretnének betekintést nyerni a létesítményeikbe és hasonlóan biztonsági járőrök tevékenységébe.
A szoftver a következő típusokkal működik együtt Hikvision/Ultimax DVR (sorozat): M73040, M73080, M73160 (7300); M76080, M76081, M76160, M76161 (8100HDI) M78080, M78160 (8100HFI).
Továbbá felhasználását támogatja az Ultimax 104 M71040, 204 M72040, és IP kamerákat Ulticam K1441.
A megfelelő felhasználási lehetőségek letölthetők az eszközök termékoldalairól www.dipolnet.com.

Sony jelfeldolgozó processzor Effio-E. A jelprocesszor az Effio-E - 2010 júliusában indult útjára, amely CCD képérzékelőkkel működhet együtt, ahol a vízszintes felbontás 510 és 960 pixel. (a horizontális videó felbontás 650 TV sor lehet).
Az analóg információ a képérzékelőből belép az Analóg Front End-be (CXD4816GG), ahol átalakítják digitális formába, amiről az "Effio" képfeldolgozó processzor gondoskodik. Ez a Digital Signal Processor (DSP) végzi a speciális műveleteket, beleértve a képek elemzését és a képmódosításokat, attól függően, hogy milyenek a kiválasztott funkciók (pl. mozgásérzékelés, adatvédelmi maszk, zajcsökkentés, HLC, ATR). A processzor 2 analóg kimenettel (PAL és NTSC) és digitális kimenettel rendelkezik, ami alkalmazkodik az ITU-RBT.625-höz (protokoll a tömörítetlen digitális adatok átvitele számára).


Az "Effio-E" rendszer blokksémája

Az "Effio" főbb jellemzői és funkciói:
  • megnövelt sorfelbontás, több mint 650 TVL,
Az "Effio"-val rendelkező kamerák képfelbontásának horizontális vizsgálatára egy módszert fejlesztett ki a Jeita társaság Japánból, amely során kimutatták, hogy a felbontás 700 TVL-hez közeli értéket mutat (960H képérzékelővel)
  • magasabb jel-zaj viszonynál különleges szűrők használatával, elsimítják a képet de az élek élességüket megőrzik
Az új 2D-NR lehetővé teszi, hogy megőrizzék az éles széleket, az új 3D-NR csökkenti az elmosódást a mozgó tárgyak esetében az
(A felső és az alsó képek a jobb oldalon)
A bal oldalon - a képek a kikapcsolt zajcsökkentővel, középen - a hagyományos szűrők


  • tökéletes színreprodukció, köszönhetően a fehér egyensúly széles sávjának (a "fehér" szín hőmérséklet tartománya 1800K -tól 10500K fokig terjed)
A bal oldalon - egy hagyományos kamera képe, a jobb oldalon - az "Effio-E" DSP
  • Az ATR (Adaptive Tone Reproduction) funkció, csökkenti az ellentétet a legsötétebb és legvilágosabb területek között és lehetővé teszi, hogy tónusok és a részletek a kép mindkét részében láthatók legyenek.
Az ATR funkció hatása (jobbra) a kép olvashatósága "Effio"-val
(A - a legfényesebb területen, b - a legsötétebb területen)


Online videó a nappal/éjszaka Sunell SN-BXC5930CDN kamerával M11209 (beépítve Sony Effio-E DSP), digitalizálásnál az ACTi TCD-2100 (K2150) videó szerver van használva - vegye figyelembe a kamera teljesítményét éjjel.


Krakow, Cieplownicza - test camera
Hang használata a CCTV-vel együtt. Egyre több kamera van felszerelve hang modulokkal. Sok országban a hang használata a felügyeleteknél külön engedélyhez kötött, de általában nincsenek kötöttségek a hangátvitelt illetően az üzemeltető számára a nyilvános, vagy különféle szolgáltatások esetében. Fontos előnye az ilyen kommunikációnak a csatorna közvetlen hangkapcsolata egy adott helyen, a kamera által megfigyelt helyszínnek. A beszédátvitel lehetőségét egyre inkább figyelembe veszik már a felügyeleti rendszer tervezési szakaszában. A már meglévő IP technológia esetében nincs szükség külön kábelekre.
A városi videó rendszerek esetében a hangszolgáltatás biztosítása jelentősen javíthatja a biztonságot az emberek számára a területen. Az ilyen rendszerek telepítése parkolókban is megkönnyíti a személyzet számára a forgalom irányítását.
Ebben az esetben, őrszem helyeken a tervezőnek figyelembe kell vennie egy sor kamerának a kölcsönös ellenőrzését és a kétirányú kommunikációt.

Egy példája az egyszerű megoldásnak az IP-kamerákon egy audió-videó csatlakozónak a használata a K1530 vagy K1531 kameráknál. Csatlakoztatva futtatható a számítógépeken Windows 2000/XP/Vista/Windows 7 rendszeren, bárki létrehozhat kapcsolatot bármely két hely között a világon. A kapcsolat felügyeleténél az ellenőrizetlen adatok elfogása ellen titkosítják a rendszert egy erre a célra létrehozott VPN alagúton.


Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)
Wireless megapixel network camera: PIXORD P606W<br /> (2.0 Mpx, H.264, IR)
Megapixel hálózati kamera
PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264)
K1530
Wireless megapixel hálózati kamera
PIXORD P606W (2.0 Mpx, H.264)
K1531
Lehetőség van létrehozni egy többkamerás videó konferenciát a böngészőben a következő ablakban. A kapcsolat beállításához egyetlen IP cím szükséges a kameráknak.
A P606 K1530 és Pixord P606W K1530 K1531 kamera zökkenőmentes videót és lenyűgöző részletességet biztosít.

Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)Wireless megapixel network camera: PIXORD P606W<br /> (2.0 Mpx, H.264, IR)
Videó konferencia ablaka
ULTIAIR - gépjárműparkolók ellenőrzése. Egy üzemelő gépjármű parkolóban egy klasszikus videó kamerás megfigyelőrendszer telepítése meglehetősen drága és nagyon időigényes. A problémák modern és biztonságos megoldása a vezeték nélküli átvitel. Alkalmazása hatékony és stabil az ULTIAIR eszközök segítségével, amely az IP felügyelet gyors telepítését teszi lehetővé. A kamerapontok könnyen áthelyezhetők más kívánt pozíciókba.
Wireless Access Point: ULTIAIR 417SBWireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)IP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)Wireless Access Point: ULTIAIR 323KC
Bevásárlóközpont megfigyelőrendszere.
A hálózat beállítása az eszközök programozásában összegezhető, amely néhány percet vesz igénybe, valamint a továbbítási teljesítmény beállítása.

Ultiair eszközök

Korábbi számainkban írtuk:

VoIP 19 mérföld a parttól! ... Az NMT működésének a vége óta (analóg mobiltelefon rendszer, amely az első generációs mobiltelefonok családja volt), a halászok, akik a halászhajók fedélzetén dolgoznak, elvesztették a kontinenssel való telefonkapcsolatok lehetőségét. A GSM fedettsége viszonylag kicsi és a kommunikáció csak a part közvetlen szomszédságában lehetséges.
Megoldásként egy műholdas telefon beszerelése kínálkozna, de a költsége túl magas a legtöbb hajótulajdonosnak...

A gyors és biztonságos adatátváltás - száloptika kapcsolat. Egy kórházi komplexum két épülete közötti folyamatos adatáramlás számára, ahol a távolság 10 kilométert jelentett eldöntötték, hogy egy megbízható és biztos kapcsolatot kell létrehozni, ahol 1 Gb/s stabil adatátvitelt kell szavatolni. Ahhoz, hogy a továbbított adat maximális biztonságát szavatolják, létrehoztak egy különálló száloptika-kapcsolatot. Az épületek között már meglévő száloptika-infrastruktúrának köszönhetően, elegendő volt, hogy egy egymódusú optikai kábelt béreljenek ki...

Ethernet Media Converter ULTIMODE M-207G 1Gbps<br />(one single-mode fiber up to 20 km)
Távoli teljesítmény-szabályozás és reset - IP hálózati kapcsolat &watchdog. A 9258HP N3410 IP teljesítmény kapcsoló és watschdog lehetővé teszi a távoli áramellátás ellenőrzését az irodák hálózatában (internetes hálózat) - be-ki akár 4 eszközt is. Az IP hálózati kapcsoló és watchdog képes automatikusan ellenőrzi a csatlakoztatott hálózati eszközök (monitoring alapján PING funkció) - a válaszadás elmaradása esetén a csatlakoztatott készülék alaphelyzetbe kerül...

Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk


Vedd és Vidd!!

A határozott idejű kártyák készpénz fizetése ellenében azonnal elvihetők!

Ajándékozza meg családtagjait ezzel a Magyarországon újdonságnak számító kártyaértékesítési formával!
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI