KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 21/2012 (2012. május 21.)
Lézer-meghajtású robot. Áprilisban a NASA bejelentette a legújabb távolról meghajtott kutató robotját - nagy energiájú lézersugarat tápláltak be az optikai szálba. A lézersugár által szolgáltatott energiát a vastag jégréteg megolvasztására is használták.
1989 óta az orosz tudósok is szembesültek azzal a problémával, hogy megfelelő mennyiségű energiára van szükség a fúrófejnek a Vosztok-tó feltárására, amely egy zárt víztározó és az Antarktisz alatt található 4 kilométeres jégréteg alatt. Emiatt is folytatódott a projekt több mint 20 éven keresztül amíg a csapat 2012 februárjában elérte a víz felső felületét.

Hasonló problémákra tekintettel a holdak kutatásánál a Solar Systemben a NASA a lézerrel meghajtott szondák iránt érdeklődik. A kis teljesítményű lézersugarakat már régóta használják a távközlési hálózatok, amelyeket üvegszálas optikai kábeleken továbbítanak, azonban az alapkutatás fő kérdése az volt, hogyan lehetséges növelni a szálon keresztül a teljesítmény sűrűségét. Végül a robotot egy 5000 Wattos lézersugárral hajtották meg, ami képes volt egy autót is félbe vágni
Az első robotot lézerrel meghajtva 2003-ban fejlesztették ki és 2007-ig a mexikói geotermikus források kutatására alkalmazták. Egy másik feltárásnál édesvizű tavakat találtak az Antarktisz jégtakarója alatt 2008-2009-ben. Mindazonáltal a robotok egyikének sem volt képessége a roston a lézer teljesítményének a továbbítására, hogy ezáltal akadályokat távolítson el az útjából.
A kutatás és a lézertechnológia fejlesztése forradalmasítani fogják az áramellátás módszereit. Az optikai kábelek képesek lesznek az energiát 100 km-nél nagyobb távolságra is eljuttatni.
Egy másik alkalmazásnál a lézer segítségével a jövőben tárgyakat indítanak útba a világűrbe.


A legmagasabb televíziótorony. Május 22. a világ legmagasabb televíziótornyának a hivatalos megnyitási napja lesz - Skytree Tokyo. A torony 634 m magas és ez 34 méterrel magasabb az előző vezető toronynál a Canton Towernél. A tornyot hat műsorszolgáltató konzorciuma építtette az NHK irányításával és elsősorban a digitális televízió jelek továbbítására fogják használni. A Tokyo Skytree át fogja venni a Tokyo Tower szerepét (333 m), amelyiket magas épületek határolnak és az utóbbi időben már nem biztosított megfelelő vételt a környéken élőknek.
A Tokyo Skytree torony szerkezete különleges hidraulikus lengéscsillapítókon ül és ez 375 m magasságban van elhelyezve, amelyik a szakértők szerint képes elnyelni a földrengés energiájának körülbelül 50 százalékát. Egy részletes vizsgálat történt a 2011-es földrengés után és ennek során semmiféle károsodás nem mutatkozott a toronyban.

Tokyo Skytree - a legmagasabb televízió torony a világon
Áramellátás a CCTV rendszerekben. A legnagyobb távolság amelyiknél a tápegység a CCTV kamerát megfelelő feszültséggel képes ellátni, a kábelen létre jövő feszültségeséstől függ, ami a működést akadályozó tényező lehet. A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb kamera 12 VDC tápfeszültséggel működik helyesen, az alsó határa pedig 11V. Ez az érték, ami alatt a videó már torzítottá válhat.


Kiszámításához a lehető legnagyobb távolságot kell figyelembe venni a két-eres kábelen és ehhez tudnunk kell a kamera áramfelvételi adatait is (a tipikus értéke a kamerának termosztát és fűtés nélkül általában 250 mA), a megengedhető feszültségesést (1 V, ha csak a gyártó mást ajánlott), a vastagabb vezető ér ellenállását (általában ohm/km-ben adják meg). Ismerve ezeket a paramétereket használhatjuk az Ohm-törvényt a meghajtási tartomány pontosabb kiszámításához.

A Camset M6100 kábel esetében a maximális távolság a fent említett feltevések szerint számolva 100 m (1 mm2 keresztmetszet, 19.5 ohm/km).
Buffer Power Supply: HPSB 11A12C (9.5-13.8VDC, 11A)
Stabilized power supply: ZS 12/9x0.33A AWZ09123 (metal casing)
Puffer tápegység HPSB 11A12C
9.5 - 13.8 VDC, 11 A
M1865
Stabilizált tápegység ZS AWZ09123
11-15 VDC , 9x0.33 A
M18290
Abban az esetben, ha a kamerák több energiát fogyasztanak, vagy amikor a távolság nagyobb jó megoldást kínálnak az állítható kimenő feszültségű tápegységek, vagy egy olyan rendszert, amely egy sokkal magasabb feszültséggel rendelkezik, majd az elosztás után egy helyi 12 VDC stabilizátort alkalmaznak a kamera pontoknál, pl. a 40/12 V rendszer .A feszültségesés problémája elhanyagolható a 230 VAC tápegység esetében. Ilyenkor viszont minden eszköznek és kábelnek a megfelelő biztonsági követelményeket és szabályokat (élet és vagyonbiztonság) teljesítenie kell az előírásoknak megfelelően. A kábel, amelyik erre a célra is alkalmas pl. a CCTV kábel CAMSET 100 M6100.
CCTV cable: CAMSET 100 75-0.59/3.7+2x1.0 [1m]<br />(92% braid coverage, 2 power wires up to 230V AC)
CCTV CAMSET 100 M6100 kábel
két eres 230 VAC feszültségre
Bővebb információ: Tápegységek és kiegészítők
Hogyan közösítsük a DVB-T és kábeltévé jeleket? Az analóg kábeltévé előfizetői gyakran szeretnék a földfelszíni DVB-T sugárzású adók jeleit is venni. Ennek fő oka az a vágy, hogy a kiválasztott csatornát jobb minőségben szeretnék nézni, ráadásul ingyen (HD DVB-T), miközben széles körű programokat kínál a kábel TV. Magyarországon 3 csatorna HD minőségben ingyenesen nézhető a MinDigTV csatorna kínálatában.
Három lehetséges megoldás kínálkozik erre:
  • Amennyiben a DVB-T és kábeles csatornák nem fedik egymást és nem szomszédosak egymással - akkor lehetséges a jeleket egy passzív osztó használatával közösíteni (Signal R2 R60102, 5-1000 MHz sáv)
  • Amikor a DVB-T és kábeles csatornák átfedik egymást, vagy egymás mellett találhatók, a felhasználó manuálisan válthatja a bemeneti jelet - a megfelelő eszköz erre a célra a DVB-T/CATV kapcsoló Signal E2022, amely tökéletes elválasztási szigetelést biztosít a bemenetek között,
  • Hasonlóan az előző esethez, amennyiben a DVB-T és kábeles csatornák átfedik egymást, vagy egymás mellett találhatók, a felhasználónak lehetősége van ezzel az eszközzel távolról is átváltani a bemeneti jelet - az ideális választás ebben az esetben a DVB-T/CATV kapcsoló MST-01 E2024, amely bármilyen IR távirányítóval kezelhető. A váltás a bemenetek között végrehajtható, ha bármelyik gombját a távirányítónak 3 másodpercig nyomva tartjuk. A megfelelő választást az eszközön LED jelzi ki.
2-Way TV/FM Splitter R-2 Signal
DVB-T/Cable TV Signal Switch
CATV/DTT (DVB-T) Switch MST-01 (IR control)
Három eszköz, amelynek használatával közösíthetjük a DVB-T és CATV jeleit:
osztó/közösítő R60102, E2022 kézi váltó, E2024 IR-el vezérelt kapcsoló

Megjegyzés: az első esetben (passzív közösítő) minden jelet szükséges ellenőrizni, amelyet a földi antennáról vesznek (egy részüket nem lehet ráhangolni a televízióra és összeütközésbe kerülhet néhány kábeltelevíziós csatornával), ami azt is jelenti, hogy ez a megoldás nem használható az átmeneti időszakban (egyidejűleg működnek az analóg és digitális TV-adók).
Multimódusú pigtailek - 50 um vagy 62.5 um? A multimódusú optikai kábelhálózatokat 62.5/125 um szálak (OM1, magátmérő, 62.5 um) vagy 50/125 um kábelek (OM2, OM3 és OM4 um 50 um magátmérővel). A magátmérő befolyásolja a rost csillapítását. 1310 nm-nél az OM1 rost csillapítása (62.5 um) 11 dB/km ér el, amíg az OM2 rost esetében (50 um) ez 6.3 dB/km szintű. Az optikai kábeleket különböző átmérővel nem kapcsolhatunk össze, úgyhogy egy továbbítási vonalon ugyanazt a magátmérőjű rostot kell használni a teljes vonalon.
Multimode Pigtail ULTIMODE PG-01S<br />(1 x SC, 62.5/125)Multimode Pigtail ULTIMODE PG-01S<br />(1 x SC, 62.5/125)

Multimode Pigtail ULTIMODE PG-21S (1x SC, 50/125)
Multimódusú pigtail
OM1 optikai kábel (62.5 um mag)
ULTIMODE PG-01S L3501
Multimódusú pigtail
OM1 optikai kábel (50 um mag)
ULTIMODE PG-21S L3521
A CCTV kamerákban használt rekeszzárak. A rekeszzár egy kamerában az időtartamot vezérli, hogy mennyi fény jusson be a fényérzékeny elemekre (pixelek) a képérzékelőkre. Egy pixel érzékenysége rögzített, így az a fénymennyiség, ami egy használható kép eléréséhez szükséges az expozíciós idővel lehetséges beállítani. Három népszerű rendszerről beszélhetünk:
  • CCD elektronikus rekesszel,
  • CMOS redőnyzárral,
  • CMOS globál zárral.
A CCD szenzor nézete
A CCD érzékelők, amelyek az analóg kamerákban érvényesülnek, képadatokat szolgáltatnak már abban a pillanatban (frame transfer). A legtöbb CMOS érzékelő redőnyzárral működik. Az adatokat sorról sorra olvassa le, miközben ferde képtorzítást okoz. A kép átlós ívei egyik, vagy másik irányban hajlik, mint ahogy a kamera, vagy a tárgy egyik oldalról a másik oldalra mozog, ami a kép különböző részein és időpontokban jelentkezik.
A CMOS érzékelők globális rekesszel működnek mint a CCD. Köszönhetően a bővített tranzisztoroknak az adatokat tárolni tudják, ezáltal javítani tudják a leolvasási folyamatot.

Hogyan válasszunk IP-kamerát nyilvános helyek megfigyelésére?. A gyakori vandalizmus, szándékos károkozás, pusztítása a berendezéseknek, vagy a véletlen balesetek a gyárakban, iskolák körüli események, vasútállomások stb. - igénylik a vandálbiztos kamerák használatát, mint például a Sunell SN-IPV54/12UDR K1691.
2MP IP Dome Camera: Sunell SN-IPV54/12UDR (Aptina 1080p CMOS, ONVIF, OUTDOOR vandal-proof)
2 megapixeles IP vandálbiztos dómkamera kültéri/beltéri alkalmazásokhoz - Sunell SN-IPV54/12UDR
A fémvázon felül az SN-IPV54/12 UDR kamera vastag, vandálbiztos házat használ, amely megfelelően tömítve van, megvédi a belső részeket a rossz, szélsőséges időjárási körülmények közepette is.
Az Aptina képérzékelőnek, a mechanikus IR szűrőnek és IR megvilágítónak köszönhetően a kamera magas minőségű Full HD videót szolgáltat éjjel-nappal.

Melyik HDMI kábelt válasszuk? Egy HDMI kábel leírásánál megadják az általános verzió adatait, a hosszát, a kábel típusát és a vezetékek keresztmetszetét (AWG). A szabványos HDMI kábel adott verziója meghatározza az adatátviteli paramétereket. A HDMI 1.3 kábeleket felváltotta a mostani 1.4 változat, amely lehetővé teszi a 3D videó átvitelt és az internetkapcsolat megosztását.
Fontos paramétere az egyes vezetékeknek az AWG jellemző megadása (American Wire Gauge) - az egységes rendszerben az elektromos vezetékek átmérőjét adja meg. A hosszú HDMI kábelek vezetékének alacsonyabb AWG számokkal kell rendelkezniük (vastagabb).
A HDMI kábelek a vezeték fajtájában is különböznek egymástól, kerek, megerősített acélfonat, vagy lapos, amelyet pl. könnyen a szőnyeg alá is lehetséges helyezni. A DIPOL a HDMI kábelek széles választékával rendelkezik, amelyek támogatják a HDMI 1.4 szabványt 0.5 métertől egészen 30 méterig.
Megerősített HDMI 1.4 kábelek:Lapos HDMI 1.4 kábelek:
High Speed HDMI Cable with Ethernet (v1.4, 2m, 28AWG)
High Speed HDMI Cable with Ethernet (v1.4, 10m, 28AWG, flat)
Active HDMI Cable (30m, 24 AWG, FullHD 1080p+3D)
2m High Speed HDMI cable with Ethernet (v1.4, 28AWG, megerősített) H1022
10m High Speed HDMI cable with Ethernet (v1.4, 28AWG, lapos) H1104
30m 24 AWG v1.3 FullHD 1080p+3D
H1302
Új termékek a DIPOL kínálatában
Antenna Triplexer: ZA-11Ms 5-12/21-69/21-69/75
IP NVR/DVR Signal NVR3216 HD (max 16 channels)
Flat Panel Wall Mount: DP126B (32-60
Antennaközösítő triplexer
ZA-11Ms 5-12/21-69/21-69/75
C0370
IP NVR/DVR
Signal NVR3216 HD
K4416
LCD/LED fali tartó 32-60 coll
DP126B (32-60", dönthető és forgatható)
E9614
Érdemes elolvasni
HUD technológia az amerikai katonák számára. Az US Department of Defense szerződést írt alá az Innovega vállalattal, amelyben támogatják a homloküveg kijelző indikátor fejlesztését HUD (Head Up Display). A HUD az út információt az áttetsző képernyőn jeleníti meg. Ez lehetővé teszi az adatok megosztását oly módon, hogy a felhasználójának nem kell nézni a távoli eseményeket, amikor az előtte lévő készülék paramétereit nézi.
A kontaktlencsék, amelyek lehetővé teszik a valóságos és a virtuális világ integrációját
Hogyan működik egy optikai osztó? Az ULTIMODE optikai osztók eloszthatják az optikai teljesítményt 4/8/16/32 egyenlő értékű részre. Egy optikai osztó a hálózat egy passzív eleme, így minden ága megkapja a küldött csomagokat az optikai vonalon a végberendezésnél (OLT) a szolgáltató telephelyén. Ez a szerepe az optikai hálózati termináloknak (ONT) a végfelhasználóknál, hogy szűrje az információkat.
Optikai osztókat használnak főként a kábeltévé és FTTH passzív optikai hálózatokban (PON). A diagram lent bemutatja egy ilyen osztó működését...
Az optikai osztó a hálózat egy passzív eleme,
így minden csomagot eljuttatnak a törzsből az ágaknak


Hogyan lehet egy TP-LINK eszköz hardver verzióját ellenőrizni? Amikor a TP-LINK termékek legújabb firmwarét keressük a gyártó hivatalos honlapján, a felhasználónak meg kell adnia az eszközük hardververzióját. Ez nagyon fontos kérdés, mivel a nem megfelelő szoftvert felrakva az eszköz károsodhat. A TP-LINK eszköz hardververziójával kapcsolatos információt általában a legfontosabb paraméterekkel a címkén megtalálhatják az eszköz alján. Ha ez nem jelenthető ki nyíltan, az alapértelmezett hardververzió 1.0.
Alul van két matrica a szükséges adatokat szembetűnően piros vonallal kereteztük be...

TP-Link matrica a termék paramétereivel
Írások, cikkek különböző témákról

Tisztelt Partnereink! Itt szeretnénk jelezni viszonteladó Partnereinknek megrendeléseikkel kapcsolatosan, hogy a gyorsabb és biztosabb teljesítés érdekében szíveskedjenek azokat legkésőbb kedden 14 óráig elküldeni, hogy már a szerdai napon el is tudjuk hozni a Dipol központi raktárából!


DVB-T információk


 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI