KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
Nr 27/2012 (2012.08.27.)
Mikor válik lehetségessé a csere a televíziózásban? - H.265 (HEVC). 2012. július 16-20-ig tartó ülésén Stockholmban 26 ország 450 küldötte elfogadta a nemzetközi szabványtervezet egy új módját a videó tartalom tömörítésére vonatkozóan - High Efficiency Video Coding (HEVC). 2013 januárjában várhatóan végleges javaslatokat tesznek és csatlakoznak a jóváhagyott előírásokhoz. Ők alkotják majd az új generációs multimédiás eszközöket.

A 2013-as év fordulópont lehet a multimédiában. Az új formátum nagyjából megduplázza a videó tömörítési szintjét a népszerű H.264/AVC szabványnak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy HEVC videó fájlok azonos minőségűek, csak fele lemezterület foglalnak el és kiosztják felére az aktuális adatátviteli sebességet.
Az új formátum az ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) és az ITU-T Video Coding Experts Group által (VCEG) közös fejlesztése volt. 2010-ben a szervezetek létrehoztak egy Joint Collaborative Teamet Video Codingon (JCT-VC), amelyik felgyorsította a HEVC fejlesztését. A kompressziós hatékonyság megduplázásával lehetséges volt olyan haladó algoritmusokat alkalmazni, amelyek nagyobb feldolgozási teljesítményt igényelnek. A szabvány párhuzamosan képfeldolgozást is szolgáltat, amelyek különösen fontosak lesznek kódolás és dekódolás számára a nagyfelbontású videóhoz.

A HEVC, más néven H.265 vagy MPEG-H Part 2-ként említenek, képes lesz a Ultra High Definition Television (UHDTV) 7680 × 4320 pixel felbontásra (8K, 4320 p), azaz 16-szor több mint az 1080p HDTV pixeleinek a száma.
A szakértők azt jósolják, hogy 2015-ben a videó adat a felhasználói fiókok 90 százaléka ebbe a hálózatba fogja szervezni. A növekedés különösen látható lesz az olyan mobil hálózati rendszerekben, ahol több videót kell elindítani és kiszolgálni az elérhető spektrumon belül. A HEVC fejlesztése az LTE technológiával együtt meg fogja oldani a problémát. Végül gyorsabb fejlesztést várhatunk a streaming televízió vonatkozásában. A szabványosítási testület szintén dolgozik egy új tipusú 3D videó tömörítési formátumon, amely alkalmas az olyan 3D videórendszerekre, amelyek nem igénylik a 3D szemüveget és ezt 2014-ig szabványosítani kellene.

Az UHDTV megvalósítása egy kicsivel több időt vesz igénybe, mivel szükség van egy teljesen új tartalom előkészítésével az új technológiában. Amúgy is a csatlakozást elfogadó végső HEVC szabvány, amely a tervek szerint 2013-ra készül el, fel kellhet váltanunk a "vadonatúj" FullHD televízióinkat több év múlva...

XI "Megnyerően az antennákról". Szeptember 30-ig továbbra is fogadjuk a pályázati munkákat az "érdekes az antennákról".
Versenyszabályok és a fotók beküldése
Kérjük vegyen részt rajta!
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Catching the wave
Lukasz Rycabel
Provincial TV
Danuta Ruminowicz
Kazba-SAT
Piotr Raszyk
Hogyan táplálhatunk meg 16 IP kamerát? Az IP kamerák, amellett, hogy előnyösen továbbíthatók a nagy felbontású képeik, lehetővé teszik a sodrott érpárú kábelek használatát mint pl. a PoE (Power over Ethernet). A közepes és nagyobb telepítéseknél gyakran kényelmes, hogy a tápfeszültség ellátás egy központi helyről történjen, például egy szerverről.
Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)16-port Passive PoE Panel: POEP1611B (with 48V/120W power supply)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2428WEB 24+4G 2xSFP RACKNVR Signal NVR3216 HD (max 16 channels)19
Alkalmazási példa a 16 portos passzív PoE panel segítségével M1611, amelyben a CCTV rendszer 16 kamerát tartalmaz.
A POEP1611B M1611 panel egy passzív eszköz, amivel a tápellátást megoldhatjuk UTP kábeleken keresztül a végponti eszközök számára, amelyek PoE portokkal rendelkeznek. A tartozék AC/DC adapter (bemenete 100-240 VAC, kimenete 48 VDC/120 W) meghajthat akár 16 PoE eszközt. Az M1611 egy passzív eszköz, áttekinthetők az adatok. A maximális hatótávolság a megtáplálásra a PoE eszközök számára 100 méter. A panel a szerelés során egy 19" rack szekrénybe építhető.

Multiswitch rendszer 189 konnektorral busz topológiával. Egy építési vállalkozónak Krakkóban szándékában állt ellátni a lakókat digitális földi és műholdas televízió vétellel.

Az első épületnek, amit a lakótelepen építettek 6 lépcsőháza van, mindegyik 20-60 lakással rendelkezik. A szobákban levő aljzatok teljes száma pontosan 189. A hálózat mérete és az épület szerkezete miatt a befektető úgy döntött, hogy Terra multiswitcheket fog alkalmazni, amelyek már számos helyen bizonyítottak.
Az épület felépítése a busztopológiás megoldást kínálta 5 koaxiális kábellel, amely a tetőn elhelyezett parabolaantennából és földi antennarendszerből viszi a jeleket az alagsorba, azután a lépcsőházak mindegyikéhez, (az alagsori szinten). A kábelek az előfizetői aljzatokhoz, amik egy lépcsőházon belül helyezkednek el, csillagpontos elosztással jutnak el a lépcsőház alagsorában levő dobozból.
Az elosztó rendszer tartalmazza az erősítőt az 5 bemenetes multiswitch számára, Terra SA 501 R70501, amelyik ellátja feszültséggel a rendszer minden aktív összetevőjét is. A buszt elosztják a lépcsőházak alhálózatai számára az SS-520 R70518, SS-515 R70517, SS-510 R70516 leágazóknak, amelyek szolgáltatják a jeleket az MSV multiswitcheknek megfelelő számú kimenetekkel rendelkezve.
A multiswitch rendszerbe való beadás előtt a földi tévéjeleket felerősítik és kiszintezik az Alcad csatornaerősítőkkel.

Az egyetlen parabolaantenna alkalmazásának köszönhetően ( A9658 Quatro LNB A98266) és a földi adások vételét biztosító ( A2670 plusz A0710 a TV és az A0221 az FM vételére), az épület elegánsabbnak tűnik.
Többet a busztopológiával a multiswitch rendszerekkel kapcsolatban olvashat a kábelezési rendszerek cikkünkben.

Az elképzelés fő elve, hogy a telepítésnél multiswitchet alkalmaznak, egy Quatro LNB és 5 vezetékes buszrendszerrel megosztják a jeleket az egyes lépcsőházakban
Kiváló minőségű BOX kamera új Effio-E DSP-vel. A DIPOL kínálatában most adódott lehetőség az M11194 kamera alapján az 1/3 Sony Exview HAD II CCD (650 TVL színesben) és tovább fejlesztett Sony Effio-E DSP (CXD4140GG) bevezetésére. A minőség javulása az IR megvilágítók működésében is megmutatkozik.
A képminőség javulása elérhető az u-cam 650 M11194 kameránál IR módban
A kamera rendelkezik azzal a képességgel a nappal/éjszakai funkció beállításánál, amely során a két szürkületérzékelő közül az egyiket lehetséges használni. Közülük az egyik be van építve a kamerába, a második (további) kapcsolódni tud, amikor a kamerát egy házba építik. Azáltal, hogy az érzékelőt egy megfelelő helyre helyezik, a telepítő meg tudja akadályozni, hogy több kapcsoló legyen a kamera mód küszöbértékének a beállításánál az éjszakai változó fénnyel rendelkező helyzetekben (pl.elhaladó autók vonatkozásában).

Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
A kiegészítő tartozékok: szürkület érzékelő és tartó, kamera alap, tápfeszültség kábel
A kamera tartalmazza a mechanikus kapcsolású IR szűrőt (ICR). Ez figyelemre méltóan befolyásolja a képminőséget nappal és éjjel. Nappali használat során, amikor a kamera használja az infravörös szűrőt, a színek élénkek és természetesek. Éjjel az IR szűrőt eltávolítjuk és a kamera természetesen érzékeny az IR fényre.
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
BOX kamera u-cam 650 (dzień/noc, D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx) M11194
A TREND DVR-k új sorozata. TREND DVR-k új sorozata (260) felváltja az előzőeket 250. A TREND eszközök ideálisak a költségüket illetően a CCTV rendszerekben, amelyek megtartották magas minőségüket és funkcionalitásukat.

Ajánlatunkban megtalálható a 4 csatornás M72604, a 8 csatornás M72608, és a 16 csatornás M72616.

A jó minőségű TREND 260 sorozat megkülönböztető jellemzői tartalmazzák:

 • új, intuitívebb menü
 • HDMI kimenet (a 16 csatornás modellben)
 • USB port az előlapon (8 csatornás és 16 csatornás modellekben)
 • képváltás 12 fps-ig (4 csatornás modell)
 • új házak
 • kiváló képminőség H.264 videó tömörítéssel
 • valós idejű operációs rendszer: egyidejű felvétel, lejátszás, ellenőrzés, archiválás
 • rugalmas konfiguráció - függetlenül mindegyik csatornánál
 • audió felvétele (mindegyik csatornán, G.726)
 • egyszerű keresése a felvételeknek (idővonal)
 • egyidejűleg több csatornából való felvételek lejátszása
 • lehetőség csatlakoztatni egy külső memória-eszközt vagy egy DVD írót
 • SATA HDD támogatás 2 TB-ig
 • beépített webszerveren hozzáférhető az Internet Explorer vagy megfelelő pluginokkal más webböngészők
 • ingyenes alkalmazások PC-k támogatására több távoli DVR kezelésére
 • távellenőrzésre alkalmas szabad szoftver mobiltelefonokon keresztül 3G/3.5G hálózatokban (Windows Mobile, Symbian, iPhone, Android, BlackBerry)
A TREND 260 sorozat tipikus alkalmazásai a CCTV rendszerekben elsősorban boltokban, raktárakban, nagytermekben, irodákban, lakótelepeken, családi házakban.

Üvegszálas CCTV rendszer egy épületben. A kiterjedtebb CCTV rendszerek egyre gyakrabban alkalmaznak optikai átvitelt. Nagyobb továbbítási tartomány, immunitás az elektromágneses zavarokkal és villámcsapással szemben, csökkentik a kábelezés költségeit – többek között ezek a száloptika fő előnyei.
A videóstreameket a megapixel kamerákból ULTIMODE BS L7724 optikai elosztó kábelen keresztül továbbítják, tervezett ablak kivágása lehetséges a kábelen, ami könnyű hozzáférést biztosít a szálakhoz. A rostokat közvetlenül az egyes kamerákba ágaztathatják el az épület felszálló ágán belül. A rostok KeyQuick csatlakozókkal csatlakoznak be a Keyfiberből - olcsó, megbízható és könnyű üzembehelyezést biztosít.
Mindegyik kamera Ethernet médiakonverteren keresztül kapcsolódik ULTIMODE M-207M L11521 (100 Mbps), amely megváltoztatja az elektromos jeleket és modulált fénnyé alakítja, amit egy egymódusú roston szálon továbbítanak.
A rendszer magja a NUUO NVR Titan NT-4040(R), ami be van szerelve a rack szekrénybe együtt a gigabit kapcsolóval N29958 és médiakonverterekkel csoportosítva a 19" rack adapterben beépítve L5215 két tápegységgel, (redundancia).
A NVR Titan a K4204 még 64 5-megapixeles kamerából is tud H.264 videóstreameket felvenni.

Ethernet Media Converter ULTIMODE M-207M (one single-mode fiber up to 20km)IP CMOS Camera: Sunell SN-IPC54/12DN (2MP, H.264, ONVIF)Fiber Optic Distribution Cable: ULTIMODE BS-24SM (24xG.652.D, easy access)19Managed Switch: TP-LINK TL-SG3216 JetStream (16x10/100/1000Mbps, 2xSFP 100/1000Mbps)Network Video Recorder: NUUO NVR Titan NT-4040(R)
Üvegszálas CCTV rendszer egy épületben
"Nano" drótnélküli USB adapter. Ajánlatunkat miniatűr TP-LINK TL-WN725N N3222 eszközzel gazdagítottuk. A drótnélküli adapter IEEE802.11n szabványt támogatja (adatátviteli sebesség 150-ig Mbps). A kis méretének köszönhetően 18.6x15x7.1mm szállítás alatt hagyhatják egy USB portban a mechanikus kár kockázata nélkül, stb.
A kártya sokféle titkosítási lehetőségei biztosítják a megfelelő biztonsági szintet. A tartozék szoftver felügyeli a működést és a kapcsolat státuszát.

Wireless 802.11n USB Adapter: TP-Link TL-WN821N (300Mbps)
Drótnélküli kártya Nano TP-LINK TL-WN725N 150Mb/s N3222
Az adapter beszerelve a fogadó készülékbe gyakorlatilag nem lóg ki belőle, ami nagyon kényelmes a felhasználónak és biztonságos a berendezések számára is különösen szállítás alatt.
Új termékek a DIPOL kínálatában
Outdoor IP Camera: ACTi TCM-1232 (1.3 Mpx, H.264, IR)
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
Nagy sebességű kamera HD ONVIF Sunell
Sony Exmor SN-IPS54/80DN/Z20/W
K1665
Kamera u-cam 650 Sony Effio-E
D-WDR, 650 TVL, ICR, 0.03 lx)
M11194
Vandálbiztos kamera Sunell
SN-FXP59/30UIR Sony Effio-E
M10775
Special tile with hole for mast
Special tile with hole for mast
Special tile with hole for mast
Fali tartó dönthető
Signal PLB-6N 30'' - 47''
E93115
Fali tartó, forgatható, dönthető
Signal LPA13-442 26'' - 47''
E93162
Monitor fali tartó
Signal LDA05-220 17-37"
E93311
Érdemes elolvasni
A 2012-es londoni olimpiai játékok fedettsége HD televíziókkal. A hagyományos módszerek több televízión bemutatni a TV műsorokat más videótartalommal vannak megoldások osztók, HDMI kábelek, HDMI extenderek, amelyek lehetővé teszik a HD jelek elosztását több területen. Ezek a megoldások rugalmas megoldásokat kínálnak, de a területek nagyságát (távolságok) erősen korlátozza a HDMI szabvány. Az összetettebb rendszerek is érzékenyek lehetnek a kudarcokkal szemben (sok aktív eszköz és a kapcsolatok velük)...
Egy DVB-T Signal-751 R86751 modulátor használatával egy HD műholdas csatorna elosztása.
Tápegység CCTV rendszerek számára A CCTV rendszerek tápfeszültséggel való ellátására több megoldási mód kínálkozik, mint például a helyi tápegységek alkalmazása, egy központi tápegység, vagy vegyes megoldások használata. A központosított tápegység UPS és /vagy puffertápegységek növelik a rendszer megbízhatóságát. Lent bemutatunk néhány gyakorlati megoldást...
Puffer tápegység alkalmazása akkumulátorral
Hogyan csatlakozhatunk biztonságosan az internethez a szomszédból? A házak 15 méter távolságban vannak egymástól. Öt évvel ezelőtt a kapcsolataik jók voltak USB sodrott érpárú kábelen keresztül köszönhetően a hírközlő kábelnek. A kapcsolat eddig jól működött, azonban kellemetlen volt a felhasználók számára az, hogy viharoknál szétkapcsolták azt. Enélkül az elővigyázatosság nélkül, évente legalább egyszer a NIC kártyákat a számítógépekben megrongálták villámlások...
A POF csatlakozás immunis a villámlásokkal szemben.
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI