KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No.36/2012 (2012. október 29.)
"Red Bull Stratos" - reklám csúcsjavítás. 2012. október 14-én több millió néző lélegzet-visszafojtva nézte az osztrák ejtőernyőst Felix Baumgartnert, aki 5 éves alapos előkészületek után több mint 39 kilométeres magasságból ugrott ki, hogy teljesítse a Red Bull Stratos projektjét. Az űrből valós ugrás során három csúcsot is megdöntött: az ember ballonnal való legmagasabb repülési magasságát, a legnagyobb magasságból való kiugrás és az egyik legizgalmasabb volt, amely megmozgatta az emberek fantáziáját - a gyorsasági rekord, amit a szabadesés ideje alatt elért. Az elért sebesség a zuhanás során 1342.8 kilométer/h és ezzel Baumgartner átlépte a hangsebességet és az emberi erőforrások határát.
Közben a Red Bull is néhány rekordot megdöntött. A leginkább figyelemre méltó az egyik a "best ever" marketing kampány. Csak a különlegesen előkészített Youtube csatornát élőben nézte több mint 8 millió ember. Több néző is lehetett volna, azonban a kereslet meghaladta a világ legnagyobb szolgáltatásának szerver képességeit. Ez valóban abszolút rekord, ami minden más sporteseményt maga mögött hagyott, nem beszélve az amerikai elnök választási vitáit is beleértve.
A csodálatos emberi teljesítmény mellett más rendkívüli dolgok is szerepet játszottak ebben a projektben a felvételek technológiáját és továbbítását, valamint az esemény lefedettségét illetően. Az egész eseményt egy rendszer rögzítette, amely több mint harminc kamerából állt. Ezeknek csúcson kellet dolgozniuk hiszen a környezeti feltételek során alacsony hőmérséklet és légnyomás volt a sztratoszférában a földdel ellentétben - a képek rögzítését néhány tucat kilométerre kellett megoldani.
Az egész eseményt egy rendszer rögzítette, amely több mint harminc kamerából állt. Legtöbbjüket már űrutazásokra tervezték. Öt kamera került a szkafanderben beépítésre.
Két földi optikai nyomkövető rendszerrel történt a megfigyelés JLAIR (Joint Long-range Aerospace Imaging and Relay), amelyet először használt egy kereskedelmi vállalkozás. Mindegyik két HD kamerával volt felszerelve 60 képkocka/sec és 4K kamerával (4000 x 2000 pixel) felvétel 120 képkocka/sec. A kameraegységek kapcsolatban álltak a távcsövekkel, amelyeknek gyújtótávolsága megfelelően 8000 mm volt. Összehasonlításként, a legnagyobb lencsék, amik a piacon hozzáférhetők, azoknak gyújtótávolsága 10-szer alacsonyabb, 800 mm. Ahhoz, hogy az ejtőernyős nyomon követhető legyen a zuhanásnál a hangsebességet átlépve, infravörös kamerákat használtak, amely lehetővé tette a negatív hatások csökkentését a képminőséget illetően. [forrás: redbullstratos.com].

Lehetséges, hogy az egész Stratos projekt nem egy visszatérülő beruházás volt a Red Bull részéről gondolnánk, amelyiket néhány hét alatt úgy is elfelejtenek. Mindazonáltal az elején említve volt, a projekt úgy vonult be, hogy az egyik legjobb reklám volt a történelemben. 20.000.000 dollárt költött a Red Bull 5 év alatt az ugrás előkészületeire, azonban ez mind semmi, amit nagyvállalatok utaltak pl. az olimpiai játékokra. Az ami tagadhatatlan tény, hogy a projekt során szerzett tapasztalatokat használni fogják a tudományos közösségek és a fegyveres erők. Az összeesküvés-elméletek azt gyanítják, hogy az elnevezés alapján "Stratos" - vagyis görögül a "hadsereg" - mutatja a fő célját ennek a kísérletnek. Azt mondják, hogy minden pillanatban a felderítő repülőgép pilótái nagy magasságokban szkafandereket használnak, amelyeket erre a célra fejlesztettek ki a projektért. Egy baleset esetében, amikor lelövik a repülőgépet, a ruha megmenthetné a pilóta életét.
Egy mechanikus csatlakozó felépítése. Az ULTIMODE FAST-MS1 L5550 mechanikus csatlakozó fúziós kötés szüksége nélkül használható az optikai kábelek állandó kapcsolataira. Amit a telepítőnek a csatlakozás elkészítése előtt el kell végeznie és ekkor kell eltávolítania a védőrétegeket (köpeny és aramid rostok), levágni a puffert, a rost magburkolat tisztítása a két aktív réteggel.
A ULTIMODE FAST-MS1 L5550 mechanikus csatlakozó fő összetevői
Az így előkészített rostok végeit a csatlakoztatásához be kell illeszteni az L5550 a mechanikus csatlakozó mindkét oldalán. A csatlakozó teste V alakú barázdákat tartalmaz lyukakkal, ami kissé nagyobb a rostoknál. Ezek a lyukak tele vannak optikai géllel, ami a vágásnál előforduló tökéletlenségeket és pontatlanságokat kitölti. A rostok teljes beillesztése után azokat csatokkal be kell zárni. A mechanikus csatlakozók sokoldalú kialakítása lehetővé teszi, hogy az optikai kábelek átmérője pufferrel bevonattal 0.25 mm, (a tartozék redukálóval) és 0.9 mm.
Univerzális RF erősítők a DVB-T vételére. A tipikus tápfeszültség az analóg televízió rendszerekben nagy általánosságban 12 VDC. A DVB-T esetében a különböző antenna-megoldásoknál a felhasználóknak figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy sok DVB-T vevőkészülék és STB választhatóan 5 V feszültséggel működik, amelyek az antennacsatlakozókon a készülékek menüjéből kiadhatók. Tehát manapság a jó választás az otthoni antennarendszerekben az antennaerősítő kiválasztásánál az árbocra is szerelhető TERRA sorozat erősítői, amelyek képesek 4.5 V és 12 V közötti feszültséggel is kifogástalanul működni.
A TERRA erősítők felhasználói számára az univerzális tápfeszültség alkalmazhatósága folytán lehetőség nyílik az antennaerősítő megtáplálására a menü opciónál a tápfeszültség kiadására. Ezután a szükségleteknek megfelelően választhatják ki az erősítőt magasabb, vagy alacsonyabb erősítéssel, a kimenetek számának, valamint kimeneti jelszintjének megválasztásával, stb. A TERRA AB sorozat alapvető paramétereit megtekinthetik az alábbi táblázatban, ami megkönnyíti a kiválasztás lehetőségét.

MegnevezésAB010AB011AB012
KódR82002R82003R82004
Működési sávUHF
Erősítés [dB]152722
Bemenetek száma1
Kimenetek száma13
Zajszint [dB]0.8< 1
Max. kimeneti szint [dBuV]98108103
Erősítés kapcsoló [dB]-14/277/22
Visszirányú csillapítás [dB]> 10
Tápfeszültség [V * mA]4.5-12 * 304.5-12 * 60
Működési hőmérséklet[°C]-20...+50
Méretek/Súly [mm/kg]89x107x43 / 0.18
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB010 (15dB 5/12V)
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB011 (27dB 5/12V)
Outdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB012 (22dB 5/12V)
AB010 TERRA
R82002
AB011 TERRA
R82003
AB012 TERRA
R82004
Ajánlások az IR éjszaka is látó rendszerekért. Egy helytelen konfiguráció, vagy a kamerák nem megfelelő beállításának következményei lehetnek az okai, hogy a külső IR megvilágítókkal az ilyen rendszerek hatástalanul működnek. Bizonyos esetben egy tipikus példa gyakori, a ciklikus átkapcsolásnál egy kamera b/w és színes módba kapcsol.

Az ilyen probléma megoldható:
  • megfelelő kapcsolási küszöbértékek beállítása a kamera OSD-menüjében - az alapértelmezett beállítások néha nem megfelelőek bizonyos környezeti feltételekben
DAY -> NIGHT és NIGHT -> DAY beállítások határozzák meg a fényszinteket, aminél a kamera kapcsol a két mód között.
DELAY paraméternél beállítható a kapcsoló késleltetési művelete.

  • külső szürkületérzékelő (a látható fénytartományban működik) a kamerával szállítva tartozékként ( pl. u-cam 630 M11194)
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
A kamera két szürkület érzékelővel rendelkezik, egy beépített és egy külső;
az utóbbi különösen akkor hasznos, amikor a kamerát egy másik házba teszik

  • az IR megvilágítót szinkronizálja a kamera módban a hozzáadott csatlakozón keresztül (elérhető pl. Sunell kamerák M11209, M11220, M11225)
Színes módban a 4 és 8-as tüskék között mintegy 3 V, fekete-fehér módban ca 0 V mérhető
DVR IP kamerák. A videó felvétele az IP-videokamerás megfigyelő rendszerekben vesznek fel a szerver és a NAS irányító szoftver segítségével történik. Egy hálózati hiba esetében (LAN vagy az internetkapcsolat), a felvétel egyáltalán nem lehetséges. Ez elfogadhatatlan nagyon fontos rendszerekben, ahol folytonos felvételre szükség van. A probléma SD kártyát elfogadó kamerával lehetséges. A példák erre a következő Sunell IP kamerák: K1620, K1630, K1660, K1665, K1670, K1680, K1690, K1691, K1695. A kamerák helyben felvehetik a videót H.264/ MJPEG tömörítéssel SD/ SDHC kártyára, amelynek kapacitása 32 GB.
A felvételt az SD-kártya váltja ki:
  • Időbeosztás - lehetséges meghatározni három időintervallumot a folyamatos felvételre a hét bármelyik napjára
  • Riasztás esetére - a mozgásészlelés vagy egy érzékelő aktiválódására (a felhasználó határozza meg az elő-és riasztás utáni időközöket)
UHF TV antenna: DIPOL 11/21-69 (11-element)
Konfigurációs ablak a Sunell kamerák rögzítési ütemezésére
Az SD-kártya kapacitásától eltekintve alapvető hatása van a maximális felvételi időnek a Record Quality beállításokra.
Hogyan osszuk a 3G kapcsolatot LAN/WLAN-on keresztül? Az internet szolgáltatásoknak a népszerűsége, amiket a GSM szolgáltatók nyújtanak gyarapodóban van. LAN internet hozzáféréssel 3G alapú szolgáltatással nagyon egyszerű és nem különbözik jelentősen más hálózati hozzáférésű megoldásoktól. A szükséges eszköz egy router, amely együttműködik az USB 3G modemmel. Példa egy ilyen eszközre a TP-LINK TL-MR3420 3G/3.75G N2957. Ez lehetővé teszi a drótnélküli továbbítási sebességet 300Mbps-ig (802.11n) és LAN kapcsolódással (Ethernet) akár 100 Mbps-ig. A kommunikáció az interneten egy 3G hálózaton keresztül USB interfészen keresztül lehetséges, amelynek kapcsolódnia kell a megfelelő 3G modemhez (a kompatibilis eszközök listája elérhető a gyártó weboldalán: TP-LINK).
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)
3G wireless router TP-Link TL-MR3420 N2957
Az eszközt 3G biztonsági kapcsolatok céljára is lehetséges felhasználni. Ha a fő internetkapcsolat egy DSL kapcsolaton keresztül történik és egy ideiglenes kapcsolati hiba történik, a TP-Link drótnélküli router Failover funkciója automatikusan kapcsolódhat a 3G hálózatra egy külső USB modemen keresztül. Egy ilyen megoldás irodák és üzletek számára ideális, ahol a veszteség az internetes kapcsolaton problémákat okozna a normális üzleti tevékenység számára. Miután a DSL hiba elhárítása megtörténik, az eszköz automatikusan kapcsolódni fog az eredeti állapotba (hozzáférés az internethez DSL vonalon).
Új termékek a DIPOL kínálatában
Baluns for TV over UTP: Signal TV-LAN (2 pcs)
UPS CyberPower OR1000 (rack-mount)
UPS CyberPower PR1500 (rack-mount)
Balun TV-LAN Signal
R94200
UPS CyberPower OR1000
N9705

UPS Cyber Power OR1500
N9714
Worth reading:
CCTV rendszerek DVR-hez való korlátozott hozzáféréssel. Sok esetben a felügyelő személyzetnek nem szükséges hozzáférésének lennie a DVR-hez. A DVR-ket gyakran olyan helyeken helyezik el, ahol a biztonsági szintek magasabbak, mint például a szerverszobákban. Ilyen helyzetekben is szükséges ellátni a felügyelő személyzetet videóval, ami nélkülözhetetlen a munkájukhoz...
bővebben
Videó megfigyelő rendszer a DVR védve fizikai hozzáféréstől
Nagy hatósugarú HDMI osztó. A HDMI Splitter-Extender Signal-HD 1x8 H3607 lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár 8 modern TV készüléket csatlakoztasson hozzá, amelynek egyik HDMI bemeneti jelforrása HD lehet. A felerősített kimeneti HDMI jelet HDMI 1.3 b kábelen keresztül továbbíthatják 15 m távolságra. A hét RJ45 kimenet lehetővé teszi a jel továbbítását 50 m fölött (CAT6 kábel használatával)... bővebben
A H3607 Splitter felhasználási ábrája
50 méter hosszúságú USB kapcsolat. Az USB-kábel maximális hossza a verziótól függően 3 vagy 5 méter. Egyes alkalmazások esetében ezek túl rövidek lehetnek. Az USB RJ45 hosszabbító adapter M1680 lehetővé teszi akár 50 m-re is megnövelni ezt a távolságot. A becsült adatátviteli sebesség a maximális távolság fölött 1 MB-s/s (8 Mbps)... bővebben
Az USB hosszabbító adapter ideális megoldás az olyan telepítéseknél, ahol a webkamerák, nyomtatók, egerek, billentyűzetek, USB flash meghajtók, stb. hosszabb vezetékes kapcsolatot igényelnének. A készülék kompatibilis az USB 2.0-vel.
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI