KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
2013/15. szám (2013. április 8.)
Egy pillanat... H.265! Envivo - egy szoftver és hardver megoldásokat szállító cég, mely multimédia stream-et dedikál bármilyen eszközhöz (élő és igény szerinti tartalommal), bejelentette a HEVC kódoló (H.265) megvalósításának kezdetét saját eszközein. A HEVC Early Access programnak eredményeznie kell az első piaci alkalmazásnál a nemrégiben elfogadott kódolási rendszert, az első félévben. Ezen túlmenően, az amerikai vállalat már dolgozik az egyik legnagyobb chipset gyártóval - Broadcom Corporation. Szinte bizonyos, hogy a közös vállalkozás eredménye termékek széles skálája lesz, a H.265 kódoló és az erős promóció alapján.
Már az áprilisi Las Vegas-i konferencián, az Envivo és a Broadcom be fogja mutatni a médiastream-ek kódolását és dekódolását a HEVC szabvány alapján. Az UltraHD stream kódolva lesz az Envivo Muse kódolóval és dekódolva az Ultra HD TV Home Gateway Broadcom - BCM7445 chip-el. Ezen eszközök kombinációja lehetővé tesz egy új fizetős-TV platformot az elkövetkező hónapokban.
Mint az előző hírlevélben írtuk, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) bejelentette a High Efficiency Video Coding (HEVC) egy új változatának jóváhagyását H.265 kódnéven 2013 január végén. A HEVC utódja a H.264/AVC-nak, mely berobbant a fogyasztói elektronikai piacra. Ez segítette az internet egész multimédia részének gyors fejlődését. A magas tömörítési hatékonyság lehetővé teszi a videó- és multimédiás tartalom szállítását és távoli megosztását személyi számítógépeknél és az utóbbi időben a mobiltelefonoknál is.
A H.265 és H.264 szabványok hatásainak összehasonlítása.
Bit sebesség: 610 kbps (H.265), 1183 kbps (H.264).
(forrás: dot-color.com)
Az új tömörítési módszer kivitelezésének előnyei nyilvánvalóak, mint például a digitális földi televíziózásnál a műsorok Ultra HD felbontásban való adása. Hasonlóképpen kínálnak az interneten extra minőségű anyagot anélkül, hogy szükség lenne nagyobb adatátvitelre. A magasabb tömörítési hatékonyság miatt lassabban is telítődik meg a merevlemez. Kétségtelen, hogy az új technika bővítése - a jelek kódolásához - lesz a fogyasztók növekvő érdeklődésének oka a 4K tartalom iránt. Az idei CES-en Las Vegasban a fogyasztói elektronikai gyártók egyértelművé tették, hogy ezen felbontás támogatása a TV-knél a következő lépés a piacon a 3D-s és a "Smart" TV megoldások után.
Univerzális vagy kültéri optikai kábel? A projekt egy egyetem 3 épülete közötti optikai kapcsolat kiépítéséből állt és nem volt lehetőség a meglévő infrastruktúra használatára. A legolcsóbb megoldás az üvegszálas kábel használata volt, közvetlenül a talajban vagy a levegőben elvezetve.
Outdoor Cable: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y MM (8xOM2 50/125) [1m]Outdoor Cable: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y MM (24xOM2 50/125) [1m]
A hálózat elendezése - az L79008 kábel a két közeli épület tetőire szerelve,
az L79024 kábel eltemetve a földbe, a második és a harmadik épület között
A szerverszobák a 3 épületben 2 kábelen (30 m és 700 m) keresztül lettek csatlakoztatva. Az #1 és #2 épületek közti rövid távolság miatt, a 8-szálas L79008 kábel a két közeli épületek tetői fölé lettek szerelve körülbelül 10 m távolságon keresztül. A 24-szálas L79024 kábel a #2 és #3 épületek között már közvetlenül a földbe lett elhelyezve. Mindkét kábel OM2 multimódusú szálakból állt, melyek kompatibilisek az épületekben telepített aktív eszközökkel.
A kültéri kábelek bevezetése az épületekbe nem több, mint 15 m a bemenetektől számítva. Az elosztó rendszer kiépítése az épületekben a LSZH köpenyű kábelekkel történt - az épületeken belüli telepítési követelményekkel összhangban, melyek kötelezőek a legtöbb európai országban. Ha a beltéri szakasz egy épületben hosszabb, inkább egy univerzális kábel használata javasolt az egész összeköttetéshez.
CodeL79008L79024L79508L79524
NameDRAKA A-DQ(ZN)B2Y
Fiber type
multimodesingle-mode
StandardOM2 50/125 μmG.652D
Number of fibers
824824
Házerősítők közösségi antennarendszerekben. A házerősítő az MATV és CATV rendszerek fő alkotóelemei közé tartozik. Fő funkciója az RF jelek erősítése a szükséges szintre az elosztott hálózatban. A DVB-T programok elosztásának esetében a MATV rendszerekben az erősítőknek biztosítania kell az egyirányú átvitelt a felhasználói aljzatokhoz, míg a CATV (kábeltelevíziós) hálózatok általában kétirányú eszközöket használnak visszirányú csatornával, ami három szolgáltatás (TV, Internet és telefon) átviteléről is gondoskodik.
A visszirányú csatorna mellett az erősítő kiválasztása több más fontos paramétertől is függ, mint például a frekvenciatartomány, erősítés, a maximális kimeneti szint, az oda-vissza irány szabályozása. Az alábbi táblázat néhány szélessávú erősítőt mutat be kifejezetten megosztott antennarendszerekhez történő felhasználásra.
 
MegnevezésHA-129R65HA-123HA-126AS-038R65HA-204R65
KódR82316R82301R82303R82040R82308
Sáv [MHz]5-65
87-862
47-86247-8625-65
87-862
5-65
87-862
Max. kimeneti jelszint [dBμV]100117117100105
Erősítés -  továbbítási útvonalon [dB]24-27/32-3628342337
VisszirányIGEN
NINCSNINCSIGENIGEN

Visszirányú erősítés [dB]

18-21---227/-4
Hogyan védhetjük meg a biztonsági kamerákat az időjárástól? A CCTV kamerákat kültéri használat esetén védeni kell az időjárástól is. A védelem mértékét jelzi az IP-kód (Ingress Protection Code), másnéven International Protection Rating. Az IP minősítés leírja a szilárd tárgyakkal (első szám) és folyadékokkal (második szám) szembeni ellenállóságát. A kültéri alkalmazásokhoz ajánlott kameraházak általában IP 65 vagy IP66 jelölésűek, ami azt jelenti, hogy teljesen porálló és részben vízálló. A magas páratartalmú környezetekben az IP67 vagy IP68-al jelölt házat/kamerát igényel, az utóbbi víz alatt is működik.
Egy Marathon ház (IP66) árbócon elhelyezve
A kültéri kamerákat a hőmérsékletet stabilan fenntartó eszközökkel is fel kell szerelni, általában fűtőberendezéssel és termosztáttal, néha ventilátor(okk)al, a ház belső hőmérsékletének kiegyenlítése érdekében.
Az n-cam 270 M11287 kamera házán belül található fűtő és termosztát,
mely biztosítja a kamera elektronikájának optimális hőmérsékletét
Növelje routere képességeit! Ma már egyre több elektronikai eszközt kell csatlakoztatni az internethez. E nélkül egy modern TV, házimozi, vagy játékkonzol funkcionalitása nagyon korlátozott lenne. Egy otthoni routert eddig csak az internet megosztására használtak, gyakran kellett változtatni a funkciókat, melyek szükségesek egy modern berendezés követelményeihez.
Egy alternatív program, az OpenWRT, mely Linux-on alapszik (opcionális grafikus felhasználói felülettel), képes feltölteni egy kiválasztott vezeték nélküli router/hozzáférési pont modellt. A program nagymértékben bővíti az eszközök képességeit. Hangsúlyozni kell, hogy minden művelet ami kapcsolódik a firmware módosításához, kockázattal jár. A legjobb megoldás az, ha a szoftvert a router USB portján keresztül telepítjük (ha van, merevlemez, USB modem vagy nyomtató csatlakoztatására, ill. USB-hub segítségével több eszköz egyidejű működésére is lehet használni).
Azok a készülékek, amelyek támogatják a DLNA technológiát, a felhasználó filmeket nézhet (beleértve a Full HD-t is, pl. mkv felirattal), vagy zenét játszhat le a routerhez csatlakoztatott merevlemezről.
A teljes multimédia könyvtár (fájl) a merevlemezen van tárolva, mely egy USB porton keresztül kapcsolódik a routerhez. A DLNA szerver (az OpenWRT rendszerrel) a routeren fut, így lehetővé teszi a tartalom megosztását több eszközön.
További információt a kompatibilis készülékekről és az OpenWRT rendszerről itt.
Egy otthoni hálózat ábrája az erőforrások megosztásáról (képek, zenék, videók)
bármilyen eszköz USB-n keresztül csatlakozik a routerhez a helyi hálózaton belül
Hogyan lehet merevlemezeket monitorozni CCTV rendszerekben? A DVR merevlemezének meghibásodása, bár ez ritkán történik meg, az archívum teljes egészének vagy jelentős részének elvesztését jelentené. A modern DVR-ek és HDD-k egy olyan szolgáltatást kínálnak, amelyek minimálisra csökkentik az ilyen kockázatokat. A WD1 DVR-ek a legújabb Hikvision és Signal sorozat termékei, melyek támogatják a SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) funkciót, amely figyeli a merevlemez(ek) műveleteit és értesíti a felhasználót a hiba bekövetkeztéről.
A S.M.A.R.T figyeli a következő lemez paramétereket:
  • start/stop ciklusok száma,
  • korrigált ECC hibák száma,
  • hőmérséklet,
  • seek hibák száma,
  • hibák száma az Ultra DMA módban,
  • teljes működési idő.
CCTV Network DVR: HIKVISION DS-7208HVI-SV (8ch-WD1-HDMI)
CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8508 (8ch-WD1-25fps)
DVR Hikvision 7208HVI-SV
8 csatorna, 15 fps
M72108
DVR Signal DL-8508
8 csatorna, 25 fps
M78508
A S.M.A.R.T. funkció nagyobb biztonságot nyújt az adatok archiválására. A DVR-ek képesek felmérni a beépített merevlemez(ek) kondícióját, és ha a tünetek jelzik az adatvesztés vagy a merevlemez meghibásodásának lehetőségét, a rendszer üzemeltetőjét azonnal figyelmezteti. A valós idejű monitorozás mellett, az üzemeltető tesztelheti a lemez(ek)et igény szerint. A vizsgálati lehetőségek közé tartozik a "Rövid ön-teszt", mely a legtöbb lehetséges probléma kimutatására szolgál, és a jelentősen hosszabb idejű (akár egy órás) "Kiterjesztett ön-teszt", amely alaposan megvizsgálja az összes lemez paramétert.
Új termékek a DIPOL kínálatában:
Wireless-N Router TP-LINK TD-W8968N (ADSL2+, EWAN)
Indoor Distribution Cable: ULTIMODE IDC-4MM (4xOM2-50/125, 2000m reel)
Gigabit Switch TP-LINK TL-SG105 (5xGE)
Vezeték nélküli-N Router (ADSL2+)
TP-LINK TD-W8968N
N2909
Beltéri elosztó kábel
ULTIMODE IDC-4MM 2000m
L7204_2000
Gigabit Switch 5xGE
TP-LINK TL-SG105
N29942
Érdemes elolvasni
Digital signage könnyebb mint valaha! A Digital signage egy olyan rendszer, amely az elektronikus kijelzőket és a kezelő szoftvert arra használja, hogy ajánlott információkat, hirdetéseket, híreket és más üzeneteket mutassanak be. A Digital signage szándéka megcélozni az egyéneket és emberek csoportjait egy speciális időben és helyen. Ilyen rendszereket használnak a repülőtereken, szállodákban, éttermekben, kijáratoknál, szolgáltató hálózatokban, stb... bővebben
Full HD jelek elosztása kábeles DVB-T hálózaton és WiFi hálózaton
Signal-751 modulátor felhasználásával R86751 (Signal-752 R86752 )

Videó továbbítása analóg CCTV kamerából optikai hálózaton. A videó konverterek olyan aktív eszközök, amelyek az analóg videó jelet átalakítják a koaxiális kábelen keresztül megtáplálva, majd a digitális optikai jelet optikai kábelen keresztül továbbítva és aztán ugyanez fordítva. Az RS-485 portból a telemetrikus adatokból egy audió csatornát és riasztási jelet tudnak küldeni. Így a videótovábbítás és a PTZ vezérlés kiterjeszthető 20 kilométerig...
bővebben
Optikai szál kapcsolat az analóg CCTV rendszer részeként
Mentés 3G hálózatokon. A TP-Link TL-MR3420 3G/3.75G N2957 drótnélküli router lehetővé teszi a vezetéknélküli/vezetékes hálózatok gyors létrehozását, ami hozzáférést biztosít az internethez egy 3G kapcsolaton keresztül. Az eszköz képes a 300 Mbps drótnélküli sebességre (802.11n) és LAN kapcsolódásra (Ethernet) akár 100 Mbps. Az internetkapcsolat a 3G hálózathoz az USB interfészen keresztül lehetséges egy megfelelő 3 G modemmel (a kompatibilis eszközök listája elérhető a gyártó oldalán).... bővebben
Egy példa a TP-Link TL-MR3420 N2957 vezeték nélküli router alkalmazására
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI