KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
2013/24. szám (2013. június 10.)
Mikor fogunk használni önvezető autót? Az Intel Nemzetközi Tudományi és Mérnöki Vásár a legnagyobb tudományos rendezvény a világon, 12 és 18 év közötti fiataloknak szervezve. Ez a hagyomány egészen 1959-ig nyúlik vissza és támogatva van az Intel Corporation által 1997 óta. Az idei rendezvényre májusban került sor az Arizonai Phoenix-ben. A fődíj győztese Ionut Budisteanu volt Romániából, aki kifejlesztett egy önállóan irányítható autó prototípust. Az ösztöndíj (75000 USD) lehetővé tette számára, hogy folytassa az ezzel kapcsolatos tanulmányait és továbbfejlessze a projektet.
Az önvezető autó nem újdonság, a Google már 2010 óta dolgozik saját projektén, "Google Car" néven, de a romániai diákkal ellentétben az amerikai óriás nem kell gondolkozik a költségvetés csökkentésén. A Google 3D-s radar projekt költsége önmagában mintegy 75.000 dollár, míg az egész rendszer, melyet Ionut Budisteanu épített, 4.000 USD volt.
A fiatal feltaláló megoldása egy autóra szerelt kamera képelemzésén alapszik, amely azonosítja a szegélyeket, sávokat, járókelőket és más objektumokat az úton, még a labdákat is. Továbbá a rendszer fel van szerelve egy kis felbontású 3D radarral, amely más nagyobb tárgyak, mint például autók, házak és fák azonosításáról szolgáltat adatokat. Minden információ egy sor számítógép által kerül összegyűjtésre és feldolgozásra valós időben, a számítások eredményeit elküldi a központi egységbe, így meghatározva az autó pályáját.
Eddig Budisteanu-nak körülbelül 50 rendszer kísérlete volt. Három esetben nem ismert fel egy emberi alakot 20-30 méter távolságból. A tervező szerint a probléma megszüntethető nagyobb felbontású radar alkalmazásával, ami még mindig sokkal olcsóbb, mint a Google megoldása.
Az önvezető autók ötlete mögött a hibák megelőzése áll, amelyeket gyakran a vezetők követnek el fáradtság, vagy a figyelemhiány miatt. Végső soron az emberek kiiktatása a vezetőülésből, helyettük érzékelők sorára épülő "tévedhetetlen gépek" elhelyezése a cél, amelyek kifinomult szoftvert futtató számítógépeket használnak. Ez különösen hasznos lehet taxik, kisteherautók és teherautók esetében, ahol problémát jelent a vezetők munkaidejének korlátai. És vannak gépkocsi-tulajdonosok, akik inkább utasok szeretnek lenni...
Optikai szál hiba meghatározása. Az optikai kapcsolatok vizsgálata egy kicsit több korszerű eszközt igényel, mint a réz kábelek esetében. Ha a kapcsolat mindkét oldalán a készülék megfelelően működik, de a kapcsolat nem jön létre, akkor a hiba az átviteli közegben kell legyen.
Hogyan lehet ellenőrizni a szálat? - Három módszerrel:
Az első az optikai time-domain reflektométer használata. Ez az optoelektronikai eszköz képes mérni a szál gyakorlatilag minden paraméterét és pontosan jelzi a hiba helyzetét. Ez elég ahhoz, hogy ott elvágjuk és összekössük a szálat. Azonban a reflektométerek drágák és általában nem állnak rendelkezésre a helyszínen a szerelőknél...
A második kevésbé pontos módja az, amikor megmérjük a szál csillapítását egy optikai teljesítménymérővel és egy stabil fényforrással - ez megerősítheti a hibát, de nem jelzi a probléma helyét.
Visual Fault Locator: VFL650-5
Visual Fault Locator: VFL650-5
A vizuális hiba lokátor munka közben. A képen a fény "szivárgása" látható a kábelen -
a kár valószínűleg a szál nem megfelelő kezeléséből adódik, pl. amikor készülékhez csatlakoztatjuk.
A harmadik módszer egy vizuális hiba lokátor alkalmazásán alapszik. Ez biztosítja a jó eredményt, ha a technikusnak fizikai hozzáférése van a kábel teljes hosszában. Így könnyű megtalálni a hibát a fény "szivárgása" alapján.
E módszer alkalmazhatósága függ a kábel vastagságától. A 0,9 mm-es buffer szál esetében a hiba jellemzően látható, még akár 3 mm-es réteg vastagságban is. A VFL650-5 L5934 lokátort egymódusú és multimódusú optikai kábelek tesztelésére tervezték. A kimeneti teljesítménye elegendő ahhoz, hogy akár 5 km hosszú kapcsolatot is ellenőrizzen.
Az optikai tesztelés mellett a vizuális hiba lokátor ideális eszköz bárkinek KeyQuick és ULTIMODE csatlakozók és mechanikai kötések szereléséhez. Egy mechanikus illesztéshez vagy átlátszó csatlakozóhoz való csatlakoztatása után a telepítő ellenőrizni tudja a kapcsolat minőségét és megbecsülheti az átvitel paramétereit.
Műholdas és földi TV egy szállodában. Egy szálloda tulajdonosa úgy döntött, egy SMATV rendszert telepíttet 8 SD formátumú és 2 HD formátumú műholdas csatornával, valamint DVB-T csatornákkal három digitális multiplexen. A jeleket el kellett osztani 50 modern televízióra, műholdvevők igénye nélkül. A funkcionalitása és az ára miatt esett a választás a TERRA MMH-3000 fejállomásra.
A fejállomás négy műhold transzponderről osztja el a csatornákat DVB-T multiplex formában
Az MMH3000 fejállomás (UC-380 R81700) alapegységéhez akár nyolc Terra modul csatlakoztatható. A következő modulokat választották ki: 8PSK+QPSK CI vevő / DVB-T@COFDM modulátor TDX-311C R81711C (CI slottal), 3x DVB-S/S2 vevőkészülék RDC-311 R817102 (CI slottal) és egy DVB-T modulátor TRX-360 R81709. A TDX-311C R81711C vevő / DVB-T (COFDM) modulátort (transzmodulátor) használták a titkosított vagy az FTA csatornák fogadására. Egy eszköz elegendő egy egész transzponderhez, amelyeket átalakít egy DVB-T multiplexé (7-8 csatorna normál felbontásban vagy 2-3 csatorna nagy felbontásban). Egy másik transzponderen található csatornákat az RDC-311 R817102 vevő fogadja és alakítja át DVB-T szabvánnyá a TRX-360 R81709 modulátor segítségével.
A TERRA at420 R82510 csatorna erősítő készlet (vagy egy négy csatornás erősítő Terra at440 R82511) biztosítja a földi DVB-T multiplexek szelektív erősítését, amelyek közösítve vannak a fejállomás DVB-T (átalakított) jeleivel.
IR reflektor - láthatatlan infravörös világítás. Az infravörös reflektorokat CCTV rendszereknél olyan helyeken/területeken használják, ahol elégtelen a látható világítás, általában este és éjszaka. Alapvető paraméterei: elektromos és optikai teljesítmény, infravörös fény hullámhossza, irányított karakterisztika.
Az IR reflektor által generált infravörös fény a közeli infravörös tartományban működik, azaz 700-1000 nm-en. A növekvő hullámhosszal, az infrafény egyre kevésbé látható az emberi szem számára, például 750 nm - látható fény, 830 nm - alig látható fény, 940 nm - teljesen láthatatlan az emberi szem számára.
Az Exview képérzékelő legalább duplázott érzékenységgel az IR tartományban
nagy hatékonysággal tud együttműködni IR reflektorokkal
A Redbeam IRN60 M1653 (hatótávolság 60 m) és az IRN40 M1649 (hatótávolság 40 m) IR megvilágítók távoli infravörös tartományban működnek - az általuk generált sugárzás hullámhossza 940 nm, amely láthatatlan az emberi szem számára. Az IR megvilágító hatékony felhasználása érdekében, olyan kamerát kell alkalmazni, amely érzékeny ezen hullámhossz sugárzásra, például a Sony Exview érzékelőket alkalmazó család. Amint az ábra is mutatja, az érzékelők érzékenysége az IR tartományban jelentősen magasabb, mint a közönséges érzékelőké, különösen a 950 nm körülieké. A kamerák, melyek nappal is működnek, el kell legyenek látva mechanikus kapcsolású IR szűrővel (ICR).
Telephelyek videó felügyelete szezonálisan. Épületek és egyéb létesítmények védelme az év csak bizonyos időszakaiban (nyári házak, sípályák, szabadtéri medencék, stb.) gyakran nehezebb, mint a lakások és irodák esetében. Mivel távol esnek a várostól, nem mindig lehetséges alapvető internet kapcsolatot használni.
A megoldás erre a problémára a biztonsági kamera és a DVR hozzáféréséhez a 3G modem router. A DVR-ek nem támogatják az UMTS/HSPA modemeket, így szükség van egy alkalmas routerre, ami támogatja a 3G modemet, pl. a TP-LINK TL-MR3420 N2957.
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)CCTV Network DVR: HIKVISION DS-7208HVI-SV (8ch-WD1-HDMI)Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/50UDR (650 TVL, Sony Effio-P, ICR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m)
Az M72108 DVR együttműködése az N2957 routerrel és 3G-s modemmel
A DVR megfelelő működéséhez szükséges, hogy elegendő sávszélessége (legalább 200 kbps videó csatornánként - kiegészítő stream) és egy külső IP-címe legyen a 3G kapcsolatnak. Az M72108 DVR támogatja a DDNS szolgáltatást, amely lehetővé teszi a felhasználó számára az internetre csatlakozás megkönnyítését. A DVR-t be lehet úgy állítani, hogy csak egy riasztási eseményt küldjön. A router 3G modemmel használható WiFi AP-ként is, ami az egész létesítmény internet-hozzáférését biztosítja.
Hogyan lehet megoldani a kompatibilitási problémákat egy TP-LINK 3G router és néhány 3G modem között? A széleskörű kompatibilitásért, a TP-LINK vállalat teszteli routereit a legtöbb népszerű 3G modemmel, állandóan frissíti a firmware-t és a velük kompatibilis modemek listáját. Ezen erőfeszítések ellenére néhány esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák.
Egy ilyen probléma megoldásához, a felhasználónak végre kell hajtania a következő műveleteket:
  • 1. út Az említett állandó firmware frissítés miatt, a felhasználónak először meg kell keresnie a 3G modemet az aktuális kompatibilis eszközök listáján. Ha a modem rajta van a listán, de a router státusz ablakában egy ismeretlen eszköz jelenik meg (Unknown Modem), a felhasználónak frissítenie kell a router firmware-t. A legfrissebb firmware elérhető a tp-link.com-on. Letöltés után telepíthető a System tools->Firmware Upgrade kiválasztásával.
  • 2. út Ha a 3G modem nem szerepel a legújabb firmware frissítésben, még van esély arra, hogy a megfelelő szoftver megtalálható a 3G Modem Bin File Center-ben. A megfelelő bináris fájlt le kell tölteni a számítógép merevlemezére, majd betölteni a 3G routerbe.
Népszerű TP-LINK routerek, amelyek 3G modemeket támogatnak:
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3220 (802.11n, 150Mb/s, UMTS/HSPA)
3G UMTS/HSPA TP-LINK router
TL-MR3420 802.11n 300Mbps
N2957
3G UMTS/HSPA TP-LINK router
TL-MR3220 802.11n 150Mbps
N2958
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3020 (802.11n, 150Mbps, UMTS/HSPA)
Mobile 3G Router: TP-LINK TL-MR3040
3G UMTS/HSPA TP-LINK router
TL-MR3020 802.11n 150Mbps
N2959
Mobil 3G TP-LINK router
TP-LINK TL-MR3040
N2960
Új termékek a DIPOL kínálatában:
Vandal Proof Camera: v-cam 520 (day/night, D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, 2.8-12mm AI, OSD, 0.01 lx)
DVB-T Receiver: Opticum HD N3
Visual Fault Locator: VFL650-5
Vandálbiztos kamera: v-cam 520
(nappal/éjjel, 650 TVL, 2.8-12mm)
M10774
DVB-T vevő
Opticum HD N3
A99288
Vizuális hiba lokátor
VFL650-5
L5934
Érdemes elolvasni
Hogyan csökkenthető a passzív optikai hálózat bővítésének költségei (PON)? Az egyre inkább népszerű passzív optikai hálózatok lehetségessé teszik azt, hogy akár 64, vagy még több mint 128 felhasználót csatlakoztassunk egy adó eszközhöz. A hálózati architektúra alapja a meghajtás nélküli optikai osztók, amelyek jelentős csillapítást mutatnak az átviteli utakban (1:4 elosztási aránya egyenértékű körülbelül 7 dB gyengüléssel). Ez azt jelenti, hogy egy passzív hálózat ilyen mértékű kiterjesztése a passzív eszközök cseréjével jár, egy magasabb kimenő teljesítménnyel rendelkező aktív eszközökre, amelyeknek nagyobb a kimenő teljesítménye és a vevőkészülékek érzékenysége is magasabb... bővebben
Ethernet médiakonverter és egy vele kompatibilis SFT slot
IP CCTV rendszer gyenge megvilágítású környezetben. A CMOS kamerák már sokkal népszerübbek mint a CCD érzékelőkkel rendelkezők. Ennek oka a jelentősen alacsonyabb ár miatt van. Dehát kinek van szüksége a drágább CCD kamerákra? A válasz egyszerű - bárki, aki alacsony megvilágítási környezetben használ kamerákat. A CCD kamerák fokozott érzékenysége az érzékelőik konstrukciójának az eredménye, amelyeknél a szenzorokat nem terhelték további áramkörökkel, amik korlátoznák a fényhez való hozzáférést... bővebben
Hogyan számítsuk ki a mélységélességet (DOF)? A gyakorlatban filmekben gyakran alkalmazzák azt az eljárást, hogy felhívják a figyelmét a nézőknek, hogy a főszereplő kerül az előtérbe és eközben a háttér elmosódik. A tulajdonosok a CCTV rendszerekben kívánatosnak tartják, hogy az egész kép éles legyen és nagy mélységélessége legyen... bővebben
A mélységélesség meghatározza a távolságot a legközelebbi és legtávolabbi tárgyaknál egy színhelyen, ahol a megjelenő kép elfogadhatóan éles. Ez kiszámolható a következő képlet segítségével.
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI