KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
2014/20. szám (2014. május 19.)
Korunk Pythia-i. A Pythia-k szűz papnők voltak Apollo templomában, Delphiben, az ókori Görögországban - szerepet játszottak a jóslásban, olyan dolgokat láttak, melyeket mások nem. Az SCIO egy akkora eszköz, mint egy USB flash drive, amivel "megnézhetjük" belül a különböző tárgyakat. Például, megtudhatjuk egy gyümölcs víztartalmát, az alkohol mennyiségét egy italban, egy tabletta kémiai összetételét, vagy egy élelmiszer kalóriatartalmát. Minden gyorsan, könnyen és mindenkinek!
Az eszköz a Kickstarter portálnak köszönheti sikerét, egy tömegfinanszírozó platformnak, amely életre kelti a kreatív projekteket pénzügyi támogatók gyűjtésével. A projekt már annyira népszerű, hogy a szükséges pénzt (200 000 USD), ami szükséges a további munkához, megszerezték 24 órán belül. Ezen írás alatt, a projektre szánt összeg meghaladja az 1 400 000 USD-t és még van körülbelül egy hónap a gyűjtés végéig.
Az SCIO-t a világ vezető egyetemein kutatók fejlesztették ki: az MIT és a Harvard. A kis mérete mellett, erejében rejlik a nagyon nagy pontosság és az alapmodell alacsony ára: 149 USD. Az alkalmazott technológia ismert, évtizedek óta használják minőség-ellenőrzésre az olaj-, szennyvíz- és vegyi anyagok terén, de ezt a készüléket sokkal szélesebb körben alkalmazhatjuk a mindennapi életben.
Ez az újítás egy miniatűr változata az infra közeli spektrométernek, amely alkalmas vegyületek, ezek keverékeinek és az objektum szerkezetének azonosítására. "Az SCiO tartalmaz egy fényforrást, amely megvilágítja a mintát és egy optikai érzékelőt, egy ún. spektrométert, amely összegyűjti a fényt a mintából. A spektrométer lebontja a fényt spektrumaira, ami tartalmazza az összes szükséges információt az eredmény detektálásához, amely a megvilágított fény és a molekulák közötti kölcsönhatás miatt jön létre." (www.kickstarter.com) A megszerzett adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül lehet továbbítani a felhasználó okostelefonjára, majd továbbítani a felhőbe, ahol elemzik. Az eredményeket azonnal visszaküldik a telefonra és látható lesz a képernyőn.
Számtalan alkalmazása lehet az SCIO-nak, de a legérdekesebb mező úgy tűnik, hogy az élelmiszer kémiai összetételének elemzése lesz. Ehhez elég annyi, hogy a készüléket pl. egy tányér leves felé irányítsa és rövid idő múlva a felhasználó információt kap a kalóriáról, a zsírtartalomról és a szénhidrátokról. Az ilyen információ hasznos a fogyókúrázóknak, elkerülve néhány élelmiszer-összetevőt és mindenki számára, aki hatékonyan és egyértelműen szeretné értékelni az ételek minőségét pl. éttermekben. Az SCIO segít a felhasználóknak kiválasztani a legjobb minőségű gyümölcsöt és zöldséget a víz- és cukortartalom elemzése szempontjából.
Az SCIO-t majd egy úgynevezett MAKERS KIT néven fogják népszerűsíteni a fejlesztőknek. Így tudják használni a technológiát saját céljaikra, létrehozni új alkalmazásokat.
Mint kiderült, az SCIO nem az egyetlen eszköz a maga nemében. A TellSpec vállalat Kanadában egy hasonló analizátort ad ki ez év végéig.

A DIPOL a Mobil-IT 2014 vásáron. 2014. május 27-28-án, először kerül megrendezésre a Mobil Megoldások és Technológiák Mobil-IT Vásár Krakkóban, Lengyelországban. A rendezvény célja, hogy bemutassa a mobil információs technológia hatékony felhasználását, a köz- és magánszektorban. A program magas szintjét biztosítják a szakmai intézmények, a tudományos és kutatócsoportok, valamint az ipari szakemberek. A vásár legfontosabb eseménye a Mobil trendek az üzleti életben konferencia lesz, vállalkozások, marketingesek és fejlesztők számára.
A Mobile-IT Vásár kiváló választás mindazok számára, akik érdeklődnek a mobil technológiák iránt. A rendezvény ideje alatt új termékeket ismerhetünk meg több gyártó által: ASPEKT, AirWatch Aerohive Networks, baramundi Software AG, BioTrustis, Cisco Webex, ComVision (SMSAPI.pl), bluejeans Network, CLICO DIPOL, Eddie Consulting Csoportok , Elproma Elektronika, Greeneris, i-Systems, i-sklep.pl, KIM Group, KISS DIGITAL, MobileExperts, Motorola Solutions, Splashtop, Vaultive, Zebra Technologies, Zoom.

A Mobil trendek az üzleti életben konferencia magas szakmai színvonalát garantálni fogják az előadók. A DIPOL-t Lukasz Kopciuch fogja képviselni, a mérnök és termék menedzser felelős a mobil repeater/erősítőkért. A konferencia korábbi előadásain részt vett több száz szakemberek a mobil technológia területéről.

A DIPOL be fogja mutatni a programozható Signal GSM erősítőjét távfelügyeleti működési paraméterekkel és a Trans-Data BTS antennákat, melyeket szolgáltatók bázisállomásaihoz szánták.

Ingyenes jegyek - adatok. Bővebben a DIPOL Mobil IT kiállításáról itt olvasható.

Precizitás mindenféleképpen. A legfontosabb egy jó minőségű toldóhoz (mechanikus vagy termikus) a szál megfelelő előkészítése. A toldás műveletei előtt, a legfontosabb a megfelelő vágás, úgy, hogy sima és sík felületű legyen, ill. merőleges a szál tengelyére.
Nagy pontosságú szálvágó: ODW-001
Nagy pontosságú szálvágó: ODW-001 L5802
A jó minőségű eszközök választása fontos a kényelem és a telepítés eredményességének érdekében. Az ODW-001 L5802 szálvágó ideális kezdő szerelőknek, akik dolgozni akarnak optikai szálakkal, valamint azoknak, akik már sok kapcsolatot letelepítettek. Az eszközt a legmagasabb színvonalon gyártják, a lézer élezett penge 12 vágási pozíciójának mindegyike képes elvágni a szálat több ezer alkalommal. A kiváló ár-érték arány lehetővé teszi minden telepítőnek, hogy megvásárolják az eszközt, amivel a munka könnyen és szakszerűen, a legnagyobb pontossággal elvégezhető.
Képek CCTV kamerákból DVB-T csatornákként egy MATV rendszerben. A TERRA csatornaerősítők a legsokoldalúbb eszközök a televíziós jelek fogadására és feldolgozására a közös antennarendszerekben. Egy TERRA mdx420 R82518 DVB-T modulátorral ki lehet adni egy ilyen rendszerbe két videó csatornát analóg CCTV kamerákról, melyet fogadni lehet bármilyen szabványos DVB-T TV-vel (COFDM). Az alábbi ábra egy ilyen rendszer telepítését mutatja be egy többcsaládos épületben.
URH rádióantenna Dipol 1RUZ PM B Többsávos erősítő: Terra ma400 (FM/VHF/UHF)DVB-T modulátor két csatornás mdx420 TERRA 2xAV/COFDM kódoló és RFTápegység DIN sínre DR-60-12 (12VDC/4.5A, Terra at/mt/ma modulokhoz)Négycsatornás erősítő: Terra at440 (UHF, DVB-T, AGC)Osztó TV kettes R-2 Signal Osztó TV kettes R-2 Signal Osztó TV kettes R-2 Signal 4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)Leágazó TV négyes O-4-16dB (5-1000MHz) Signal44-utas leágazó: Signal O-4-14dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-20dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-20dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-20dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-20dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)4-utas leágazó: Signal O-4-18dB (5-1000MHz)Leágazó TV négyes O-4-16dB (5-1000MHz) Signal44-utas leágazó: Signal O-4-14dB (5-1000MHz)UHF televízió antenna DIPOL 44/21-60 Tri DigitVégponti fali aljzat Signal RTVKompakt kamera: Sunell IRC13/40ZMDN (nappal/éjjel, D-WDR, 900TVL, Sony Exmor, ICR, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m)Kompakt kamera: Sunell IRC13/40ZMDN (nappal/éjjel, D-WDR, 900TVL, Sony Exmor, ICR, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m)
Példa egy MATV rendszerre, amely elosztja a videó jelet CCTV kamerákról DVB-T csatornákként
A DVB-T adásokat egy A2670 antenna biztosítja egy négy csatornás, rendkívül szelektíven hangolható TERRA at440 R82511 RF erősítőnek, amely képes szűrni, erősíteni és kiegyenlíteni négy digitális multiplexet. A másik többsávos (FM/VHF/UHF) TERRA MA400 erősítő továbberősíti az UHF jeleket és lehetővé teszi az FM és (ha szükséges) a VHF jelek hozzáadását. A képek két biztonsági kamerából bekerül egy TERRA mdx420 R82518 DVB-T modulátorba. Az eszköznek két audió/videó csatornája van (két független A/V bemenet két A/V forrás csatlakoztatásához). A kimeneti DVB-T RF csatorna (multiplex, mely hordozza az A/V jeleket) elosztódik az antenna rendszerben. Ily módon, a két Sunell M11271 kamerából biztosított jó minőségű videó (900 TVL vízszintes felbontással) minőségvesztés nélkül nézhető minden televízión az épületben.
Ez a fajta antennarendszer garantálja a hibamentes működést évek óta. A "biztonsági csatornák" számának növelése könnyű, csak kamerákat és Terra mdx420 R82518 DVB-T modulátorokat kell hozzáadni.
PoE kompatibilitási problémák. A 802.3af szabvány meghatároz PoE kivitelezés típusokat:
 • A opció - a feszültség együtt megy az adatokkal az 1/2 és 3/6 párokon
 • B. opció - a feszültség a 4/5 és 7/8 pár okon megy (nem használt Fast Ethernet hálózatokban, a Gigabit Ethernet esetében a párok mindegyikét használják az adat- és tápátvitelre).
A tápegység alkalmazható mindkét, vagy csak az egyik PoE típushoz, miközben megfelel a szabványnak. Tehát a meghajtott készüléknek támogatnia kell mindkét módot, de mint kiderült, a gyakorlatban nem minden készülék felel meg a szabványnak teljes mértékben. Ez lehet az oka néhány PoE tápegység kompatibilitás hiányának.
Mielőtt biztosítja a tápfeszültséget, a PoE tápegység leteszteli a kapcsolatot. A áramerősség milliamperre korlátozódik és arra alkalmazzák, hogy meghatározzák a PoE tényleges típusát a készülékben (a jellemző ellenállás segítségével, ami körülbelül 25 kOhm, erre a célra használják a készülékben). Ezen túlmenően, ez az eljárás lehetővé teszi a vonal folyamatos ellenőrzését. A megfelelő PoE típus kiválasztása és a tápfeszültség bekapcsolása után, a tápegység folyamatosan figyeli a terhelést.
Kapcsolatok egy switchben PoE-val (endspan) és a táplált eszköz ben (802.3af); A típus - lila, B típus – sárga
A DIPOL kiváló minőségű ULTIPOWER PoE switcheket kínál. A switchek kompatibilisek a 802.3 szabvánnyal és biztosítják a feszültséget a B típusú PoE eszközöknek.
Hogyan kell használni a riasztási csatlakozókat a Sunell kamerákban? A K1634, K1637, K1666, K1680, K1691, K1695 Sunell IP kamerák riasztási bemenet/kimeneteit a megfigyelt létesítmények további védelmére lehet használni. Minden beállítást tartalmaz a kamera menüje.
A riasztási csatlakozók kiosztása a Sunell IP kameráknál
A riasztási bemenet DC feszültség alkalmazásával aktiválható (+5...12 V, "magas" állapot) az IN megjelölés és a föld között (COM). Arra is van lehetőség, hogy "alacsony" állapotban aktiválja a bemenetet (amikor a +5...12 VDC feszültség lekapcsolódik).
A kamera riasztási bemenete együttműködik különböző érzékelőkkel:
 • PIR szenzor - behatolásjelző, amely az infravörös sugárzás különbségeinek kimutatását végzi (nagyobb hőmérséklet) a behatoló/objektum és a környezet között
 • Üvegtörés érzékelő - reagál az üvegtörés hangjára
 • Ajtó/ablak érzékelő - vészjelzés ajtó/ablak nyitása után
 • Füst vagy gáz érzékelő (hidrogén, szén-dioxid, metán, bután stb.) - reagál a levegő csökkentett átláthatóságára vagy a megnövekedett mennyiségű vegyi anyagokra a levegőben
2MP IP kamera: Sunell SN-IPC54/14EDN (box, ONVIF, CMOS, 1080p)
Riasztási bemenet/kimenet a K1634 kamerában
A riasztási bemenet aktiválását kiválthatja a kamera kimeneti riasztási reléje (zárja/nyitja a két relé érintkezőt). Egy ilyen kapcsoló vezérelhető pl. egy külső 12 VDC forrással hajtott szirénával, 300 mA áramfelvétellel.
Csavart érpárú kábelek típusai és jelölései. A szimmetrikus kábelek mozaikszavai szabványosítva vannak az ISO/IEC 11801:2002 (E melléklet) szerint. A kábel leírásban található információnak a következő szintaxist kell követnie: xx/yyTP, ahol az yy betűk jellemzik az egyes vezetékeket/párokat, az xx betűk pedig leírják a kábel szerkezetét. Az xx és yy jelölések a következők lehetnek:
 • U - nem árnyékolt
 • F - fóliázott (árnyékoló fóliával)
 • S - árnyékolt (árnyékoló zsinórral)
 • SF - árnyékolt és fóliázott
Tipikus szimmetrikus kábelek:
 • U/UTP - árnyékolatlan kábel
 • F/UTP - fólia árnyékolt kábel, árnyékolatlan szimmetrikus elemekkel
 • U/FTP - árnyékolatlan kábel, fóliával árnyékolt szimmetrikus elemekkel
 • F/FTP - fólia árnyékolt kábel, fóliával árnyékolt szimmetrikus elemekkel
 • SF/UTP - általános fonat és fólia árnyékolt kábel, árnyékolatlan szimmetrikus elemekkel
 • S/FTP - teljes fonat árnyékolt kábel, fóliával árnyékolt szimmetrikus elemekkel
 • SF/FTP - általános fonat és fólia árnyékolt kábel, fóliával árnyékolt szimmetrikus elemekkel
A következő típusú sodrott érpárú kábeleket kínáljuk:
 • U/UTP - árnyékolatlan:
  • E1408 - NETSET U/UTP 5e kábel [305 m] - beltéri használatra
  • E1410 - NETSET U/UTP 5e kábel [305 m] - zselés, fekete, kültéri használatra
  • E1412 - NETSET BOX U/UTP PE 5e kábel [305 m] - fekete, kültéri használatra
 • F/FTP - fólia árnyékolt kábel, fóliával árnyékolt párokkal:
  • E1515 - NETSET BOX F/FTP 5e kábel [305 m] - beltéri használatra
  • E1517 - NETSET BOX F/FTP 5e kábel [305 m] - kültéri használatra
Új termékek a DIPOL-nál
IP NVR: Signal 2717 (16 csatorna)
Az IP NVR Signal 2716 K2717 egy gazdaságos 16 csatornás IP hálózati videórögzítő, a kis- és közepes méretű IP CCTV rendszerekhez ajánlott, ahol prioritás az olcsóság. Ez az önálló NVR a VGA és a HDMI kimenettel közvetlenül csatlakoztatható a monitorhoz, élő megfigyeléshez és az archívumok lejátszásához, további számítógép nélkül. Köszönhetően a beágyazott Linux operációs rendszernek, a Signal 2716 NVR biztosítja a stabil működést és a számítógép vírusokkal szembeni ellenállást.
5/8 Multiswitch: Terra MRS-508 (passzív földi ággal)
Az 5/8-as Terra MRS-508 R70308 multiswitchnek 5 be- és 8 kimenete van - két műhold, földi DVB-T, DAB és FM adások elosztására használják 8 aljzathoz. A passzív földi ágnak köszönhetően, a földi TV antennáról érkező jel megfelelő szinttel fog bírni. Az öntött ház kiváló árnyékolási hatékonyságot biztosít, megakadályozza a zavaró jelek behatolását a készülékekbe.
TV okosító dongle: Ferguson FBOX
A Ferguson FBOX A99420 dongle egy gyors, dual-core processzoron és nagy teljesítményű 3D-s grafikán alapuló mikroszámítógép. Ez a megoldás egy vezeték nélküli giroszkópos távirányító, mely Smart TV funkciókat kínál bármilyen HDMI bemenetes TV-hez. Az egység ajánlott a tartalom adattároló eszközről és közvetlenül az internetről történő lejátszásához. Jellemzői egyedülállóak a maga kategóriájában, a hardver által támogatott HD 1080p videó dekódoláson keresztül, az XBMC Media Player-ig.
Aktualitások

2014. május 12. - interjú, támogatva a DIPOL Robot által. Egy rövid interjú (lengyelül) a robottal és a kivitelezőjével - Piotr Wasniowski-val. Az interjú a DIPOL standján történt az Elektrotechnika 2014 vásáron, Varsóban.

Érdemes elolvasni
Mikor használjunk multimódusú és mikor egymódusú szálat? Fontos eldönteni, hogy a jövőben a hálózat multimódusú vagy egymódusú szálakon fog alapulni. Néhány telepítőnek a választás nem lehet egyértelmű, ezért adunk néhány tippet a kábelezés kiválasztásához.
A multimódusú szálak csak 2 km-ig használhatók. Az egyedi szálak nem működnek duplex módban, azaz bármelyik pillanatban a jelet csak az egyik irányban lehetséges továbbítani, így alapesetben két szál szükséges a kétirányú kommunikációhoz. A maximális átviteli sebesség függ a kapcsolat hosszától. 1 Gbps adatátviteli sebesség érhető el az olcsóbb OM2 szállal. A nagyobb adatátviteli sebesség igényli az OM3 típust... bővebben

Az optikai szálak szerkezeti különbségei:
MM - multimódusú
SM - egymódusú
Protect - Mobil DVR kamerák
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI