KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 2/2015 (2015. január 12.)
CES 2015 Kiállítás és Vásár. Az International Consumer Electronics Show az egyik legnagyobb esemény a maga nemében a világon. Ez év január 6-9 között, az elektronikai ipar területének több ezer globális gyártója bemutatta 2015 innovációs trendjét. Az egyes termékek közül kiállításra kerültek ebben az évben a nagyon erős okostelefonok, televíziók, amelyek képernyői az új kijelző technológián alapulnak, az intelligens órák, a vezető nélküli autók, és a még gyorsabb számítógépek...
A vásáron a Samsung bemutatta az első SUHD televízióját, a JS9000 jelzésű modelljét, amiben a Quantum Dots technológiát alkalmazta. A kvantumpontokat félvezető nanokristályok alkotják, amelyek az elektromos áram hatására világítani kezdenek vagy csökken a fényük, nagyon alacsony a fogyasztásuk és világos élénk színek jellemzik. A gyártó szerint az ilyen típusú panelek fogyasztása csak az egyötödét igénylik a szükséges energiának, ami most az LCD képernyőket megvilágítja, és a költség tekintetében pedig éppen fele az ára az egyre népszerűbb OLED kijelzőknél. Egy másik érdeklődést kiváltó pontja volt a kiállításnak, ami szintén nagy érdeklődést váltott ki a látogatóktól, a multimedia interface, amelyet az új televíziókba épített be a koreai vállalat. Ez egy hivatalos lemondása a gyártónak a SmartTV-ről a SmartHUB számára, amely interface a saját tulajdonú Tizen operációs rendszeren alapszik. Néhány megfigyelő szerint, ez lehet az első megnyilvánulása a Samsungnak a teljes visszalépésre az Androidtól, beleértve a mobil eszközöket is.
A SUHDTV kétségtelenül a legszélesebb körben kommentálta ezt a témát a CES 2015-ben. Ami érdekes, ez a rövidítés nem rendelkezik hivatalos magyarázatokkal. Néha hibásan fordították a Super Ultra HD TV-t (de a felbontás valójában Ultra HD), akkor inkább így kell "lefordítani" Samsung UHDTV.
A Sony egy teljesen más stratégiát fogadott el - szinte minden új TV modellt bemutattak a vásáron, amelyek Android OS-n alapulnak. Az LG bemutatta 7 új OLED televízióját 4K 55", 65", és 77"-os képernyőkkel, amelyeken webOS 2.0 fut. Lapos, íves, vagy akár hajlított formájú kijelzők az ügyfél kérésének megfelelően és még ebben az évben kaphatók lesznek.
Az Alcatel bemutatta a smart watch nevű OneTouch Watch óráit, amelyek kompatibilisek az Androiddal és az iOS-el. Az óra alapja az STM429 chip, amelybe egy 210 mAh akkumulátort és egy Bluetooth 4.0 modult építettek be. Bár első ránézésre az órák úgy néznek ki, mint egy normális óra, de fel van szerelve olyan funkciókkal is, mint lépésszámláló, giroszkóp, magasságmérő, pulzusmérő, digitális iránytű és kalóriaszámláló, hogy mennyi kalóriát égettek el egy túra alkalmával. Az óra az értesítéseket is kijelzi a felhasználó smartphone készülékéről.
Az Asus bemutatta a világ első okostelefonját 4 gigabájtos RAM memóriával - Asus ZenFone 2. Eltekintve a hatalmas memóriától, soha nem látott sebességet garantál a 64 bites, 4 magos Intel Atom Z3580 processzor 2,3 GHz-es órajellel. Az okostelefont felszerelték egy 5,5 "IPS Full HD kijelzővel, amelyet a Corning Gorilla Glass 3 üveg véd, és még egy adalék a maximális fényereje 400 nit.
Az Nvidia bemutatta a Tegra X1 chipet, amelyet a mobil eszközök számára szánt, számítási teljesítménye 1 TFlop feletti, ami elegendő a videót 4K felbontásban, 60 képkocka másodpercenkénti felbontásban megnézni. Az első Tegra X1 chipek beépítetten a piacon az idei év közepén fognak megjelenni, beleértve az autókban az Nvidia Drive platform részeként.
Rejtett elektronikus eszközök vezérlése. Sokan hajlamosak elrejteni az elektronikus eszközöket a modern szekrényekbe vagy fiókokba, amely egy elegáns megoldásnak tűnik, de felvet egy csomó használhatósági kérdést is - nehéz vagy lehetetlen a készülékeket vezérelni a távirányítóval. A probléma megoldható a Signal IRB-600U R94130 IR bender segítségével.
IR távirányító bender Signal IRB-620U (3-utas)
A Signal IRB-600U R94130 IR bender alkalmazása 3 IR adóval
A Signal IRB-600U R94130 IR bender érzékelője fogadja az IR parancsokat bármilyen távirányítóról és három IR adóra küldi azokat. Mindegyiküket különböző eszközök elé lehetséges helyezni (pl. ablakon/üvegszekrényben, vitrin stb. az eszközök házában, belülről). Így minden céleszköz megkaphatja a felhasználó parancsait problémák nélkül, amelyek helyileg az ablak/ajtó mögött találhatók (reakció hiány elmarad, rövidebb tartomány, pontos irányítás szükségessége, stb., amelyek korábban jelentkeztek).
Intelligencia, amelyet szeretni fog. Az F&Home RADIO vezeték nélküli intelligens épület rendszer elkötelezett a lakások, házak és üzlethelyiségek számára. Koncepciója és képességei lehetővé teszik a végrehajtását olyan funkcióknak, amelyek eddig lehetetlennek tűntek, vagy csak nagyobb szervezeti egységek és gazdag emberek számára volt elérhető. Az F&Home egy olcsó megoldás, és moduláris felépítése lehetővé teszi a teljes beruházást szakaszolni, lépésekben elvégezni. Az új funkciók a későbbiekben is beépíthetők a rendszerbe, ha szükséges. Az indulásnál a rendszer egy vagy néhány elemből is állhat (egy csomó lehetőséget kínál az épület automatizálásához), és idővel további modulokkal bővíthető, növelhető a funkcionalitásuk, hogy jobban alkalmazkodjanak az egyéni igényekhez. A funkciókat sokféleképpen lehetséges kialakítani, beleértve az úgynevezett helyszíneket, pl előre definiált világítási rendszerek bizonyos területeken, amelyek a napszaktól függően változnak, vagy a felhasználó parancsaira okostelefon segítségével.
 • Reggeli időszak
  • Bekapcsolja a konyhában a konnektorba csatlakoztatott pl. kávéfőzőt,
  • Felhúzza a redőnyök vagy az árnyékolókat
  • Bekapcsolja a vízmelegítőt
  • Figyeli a levegő hőmérsékletét a nappaliban, konyhában és fürdőszobában, például 22 fok (Celsius).
 • Esti időszak
  • Csökkenti a világítást 40%-ra
  • Bekapcsolja a hálószobában lévő konnektorba csatlakoztatott éjjeli lámpát
  • Bekapcsolja és áram alá helyezi a kerti öntözőrendszert (további működési feltételeknek is eleget tesz, mint például nedvességet hiányát érzékeli az eső elmaradása miatt)
 • Éjszakai időszak
  • Lehúzza a redőnyt, vagy a sötétítőket
  • Kikapcsolja az elektromos hálózatot a konyhában
  • Csökkenti a világítást 30%-ra,
  • A levegő hőmérsékletet lecsökkenti a nappaliban és a konyhában, például 18 fokra
 • Dajka helyszín
  • Indítja a kamerát, ahol látható a gyerekszoba
  • Aktiválja a mozgásérzékelőt, ami pl. SMS-ben tájékoztat minden váratlan eseményről az előre definiált zónában
 • Romantikus helyszín
  • Kikapcsolja a fő világítást
  • Bekapcsolja a LED (meleg) világítást 30%-ra
  • Bekapcsolja a gáz kandallót
  • Lehúzza a redőnyt, vagy a rolót
  • Bekapcsolja a padlófűtést a nappaliban
Továbbá, bizonyos esetekben az intelligens otthon rendszere választhatja ki az alrendszereket, mint például:
 • Öntözési sorrend
  • A csillagászati óra mutatja naplementét 19:00
  • Rövid távú időjárás előrejelző panel felhős égről tájékoztat 18:00 órakor
  • A talajnedvesség-érzékelő nem rögzít csapadékot - ezen adatok alapján a rendszer bekapcsolja a locsoló berendezést 18:00-kor
  • Az adott esetektől függően a rendszer bekapcsolja és ellenőrzi a kültéri lámpákat.
 • Garázs sorozat
  • A sofőr aktiválja a kapu kinyitását egy okostelefonon
  • Hatástalanítja a riasztórendszert, amely védi a garázst
  • Autót érzékel a mozgásérzékelő a garázs előtt
  • Az érzékelőről a jel beindítja a szervert, amely parancsot küld és megnyitja a kaput
  • A mozgásérzékelőről a jel a garázsban kiváltja a szervertől a világítás bekapcsolási parancsot
  • A riasztórendszer védelmi rendszert hatástalanítja
  • A világítást a folyosón bekapcsolja.
További információk a rendszerről megtalálhatók az Intelligens épület - F&Home Radio System cikkben.
Intelligens épület - F&Home Radio rendszer
Az optikai szálak mikro-és makroelhajlása. Az optikai szál egy nagyon kényes átviteli közeg mechanikai szempontból. A száloptikai rendszerek telepítésénél a telepítőnek különleges szabályokat kell betartania, amelynek során különösen kerülniük kell a túlzott hajlítást és az optikai kábelek és szálak erősebb meghúzását.
A mikroelhajlás már a rostok gyártása során is előfordulhat, emiatt is fontos, hogy a kábeleket csak neves gyártóktól szerezzük be, amelyek garantálják a magas minőségű termékeket. Az ilyen típusú elhajlások abból is eredhetnek, hogy már a gyártásnál nagyobb változások vannak a környezeti feltételekben (hőmérséklet, páratartalom, légnyomás) a telepítés helyén. A makroelhajlás pedig (2 mm-es átmérőnél) a szakszerűtlen kezelés miatt fordulhat elő az optikai kábelek telepítése során.
A mikro-és makroelhajlás esetleg jelentős hatással van a szálban a jel gyengülésére. A csillapítás is erősen függ a továbbított jel hullámhosszától. Előfordulhat, hogy ez kritikus az egyik hullámhosszon, és nem olyan fontos a másodikon. A WDM rendszerek, amelyekben több hullámhosszon történik az átvitel, különösen érzékenyek az ilyen telepítési hibákra.
Első a biztonság - gázérzékelők. A szén-monoxid rendkívül mérgező, színtelen, szagtalan gáz, a levegőnél könnyebb és könnyen keveredik vele. Gáz keletkezik a tökéletlen égési folyamatokban a természetes gáz, folyékony és szilárd tüzelőanyagok égésekor a nem megfelelő mennyiségű oxigén miatt. Ilyen helyzet állhat elő az otthonokban és egyéb létesítményekben, különösen télen, amikor az összes ablak zárva van szorosan, hogy a lakók ezzel is megelőzzék a meleg elszökését. A szén-monoxid forrás a hibás csatornákon és kéményeken keresztül visszajuthat a nem megfelelően szellőző lakásokba/létesítményekbe.
A szén-monoxid mérgezés kockázata igen magas, annak a ténynek köszönhetően, hogy az észrevehetetlen az emberre. A légutakban reakcióba lép a vér hemoglobinjával 250-szer gyorsabban, mint az oxigén, és elzárja az oxigén áramlását a test minden szervébe.
Így nagyon fontos, hogy megvédjük a lakásunkat és a benne élő személyeket a halálos kockázatot jelentő szén-monoxidtól, különösen télen. A DIPOL kínálatában megtalálható a kombinált CO és füstjelző Kidde 10SCO G9995 eszköz. Ez elemmel működő kombinált riasztó, ami kettős védelmet kínál a veszélyes füst és szén-monoxid (CO) ellen egyetlen egységben. A detektornak két különálló érzékelője van, optikai érzékelő a füstérzékelő és az elektrokémiai szenzor a szén-monoxid érzékelő számára. A riasztó csúcs szintű memóriával rendelkezik, amely egy értesítést ad (hang- és LED), ha a CO veszélyes szintet ér el (100 ppm feletti), de azt is, amit már korábban észlelt. Így a felhasználók megvizsgálhatják, hogy távollétük alatt a szobában volt-e veszélyes mértékű szén-monoxid. A készülék 10 éves garanciával rendelkezik és - egy elemcserén kívül - nincs kalibrálásra vagy karbantartásra szükség ebben a periódusban.
Kombinált CO és füstjelző KIDDE 10SCO
Füstérzékelő KIDDE i9060EU
Szénmonoxid érzékelő KIDDE 5DCO (LCD)
Kombinált CO és füstjelző riasztó Kidde 10SCO
G9995
Füstjelző riasztó KIDDEi9060EU
G9990
Szén-monoxid érzékelő KIDDE 5DCO (LCD)
G9985
Hikvision - hogyan védheti meg a fontosnak vélt felvételeket azok törlése ellen? A videót a biztonsági kamerák rögzítik, különböző módokban, amelyek a leggyakrabban nem a folyamatos, vagy kiváltott mozgásérzékelés következtében rögzítődnek a digitális adatrögzítőre. Általában a felhasználók a felvétel felülírásos opcióját használják - amikor a lemezterület megtelt, a legrégebbi felvételek törlődnek, hogy helyet biztosítsanak az újaknak. Ha a felvételek különösen fontosaknak tűnnek (egy "esemény" volt), akkor le kell tiltani a felülírást. Ehhez azonban az üzemeltetőnek helyileg be kell jelentkezni a DVR-be, hogy megtalálja az érdekes felvételt a archiválási menüben, majd rá kell kattintani a lakatra. Ez meg fogja változtatni a fájl jellemzőit, és így ez "csak olvasható".
Zár a fontos felvételek számára a Hikvision DVR-ben
Új termékek a DIPOL-nál
Videó IP Protector: AXON PRO (4xPoE+, 4xBE, 4xKI)
Videó IP Protector: AXON PRO (4xPoE+, 4xIN, 4xOUT) J2845 négy csatornás túlfeszültség védő az IP CCTV rendszerekben, amelyek Ethernet 10/100/1000 Mbps hálózatot és PoE + távtáplált tápegységet használnak. A PoE + technológia lehetővé teszi, hogy a magasabb áramigényű eszközöket mint a HD kamerákat megfelelő tápfeszültséggel lássa el.Mindegyik AXON PRO védi az adatok és az áramkörök útvonalait.
Vezeték nélküli hőmérséklet és megvilágítás-érzékelő: Exta Free RCL-02 (konfigurálható)
Vezeték nélküli hőmérséklet és megvilágítás-érzékelő: Exta Free RCL-02 (konfigurálható) F5803 javítja a funkcionalitását az Exta Free rendszereknek. Az érzékelő hozzárendelhető a közvetlen együttműködéshez a kiválasztott Exta Free vevőkhöz/működtetőkhöz és nem működik együtt az EFC-02 F5001 vezérlővel. A hőmérsékleti és a megvilágítás adatok lehetővé teszik optimalizálni pl. az ablakroló vezérlőt, amely biztosítja a maximális kényelmet otthon. Miután megtörtént a kívánt értékek és a hiszterézis beállítása, az érzékelő parancsokat küld a társított vevők be/kikapcsolására.
Automatikus fázisválasztó PF-431
Automatikus fázisválasztó PF-431 PF-431 P1411 alapvetően egyfázisú 230 VAC terhelés(ek)re van tervezve háromfázisú négyvezetékes váltóáramú hálózatból (3 × 230 V + N) annak érdekében, hogy fenntartsák a szünetmentes áramellátást, és megfelelő védelmet biztosítson a feszültség elfogadhatatlan változásaival szemben (azzal a feltétellel, hogy az élő egy fázis és a névleges paraméterekkel rendelkezik).
Érdemes elolvasni
Második stream az NVR-ben - előnézeti kép. Közös probléma ami a konfiguráció során felmerül a hálózati videó felvevőknél, hogy hiányosak a képek a képernyő egyes részeinél ( "nincs forrás" vagy hasonló üzenet). Ha a kép átmenete a teljes képernyős módnál jelenik meg, akkor valószínűleg rosszul konfigurált a kamera második streamje... bővebben
Egy példa a második stream helytelen konfigurációjának
Írások, cikkek különböző témákról


FIGYELEM 2014. november 21-től webáruházunkba érkezett 30.000 Ft. (bruttó) fölötti termékmegrendeléseknél a szállítási költség ingyenes lett, azaz ezekben az esetekben úgy a szállítási-és utánvételi költség nem kerül felszámolásra. Kérjük Tisztelt Vásárlóinkat, hogy a továbbiakban használják ki ezt a lehetőséget megrendeléseiknél!
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI