KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No.38/2016 (2016. november 21.)
Teleszkóp, amely lengyel kamerákkal fog ügyelni a Föld biztonságára. Az Európai Űrügynökség egy rendszert szándékozik kiépíteni földi teleszkópokkal, amely felelős lesz a kozmoszt kutatva megkeresni a tárgyakat, melyek veszélyeztetik a bolygónkat. Az ilyen korai figyelmeztető rendszer észleli az idegen tárgyakat a röppályáján, amelyek ütközhetnek a Földdel. Ez az időbeni felfedezés megakadályozhatja az ahhoz hasonló katasztrófát, amely 66 millió évvel ezelőtt történt, amikor egy hatalmas aszteroida becsapódott bolygónkba és 180 kilométeres krátert hagyott maga után a mai Mexikói-öböl térségében. A katasztrófának súlyos következménye volt, hogy kihalt több mint 75 százaléka az összes faja a növényeknek és állatoknak. 108 évvel ezelőtt, egy meteorit csapódott be Szibéria felett, kivágta a fákat egy 40 km sugarú körön belül. Ez az úgynevezett a tunguszkai katasztrófa. 2013 február 15-én egy körülbelül 17 m átmérőjű 10.000 tonna tömegű meteorit lépett be a Föld légkörébe az Urál déli részén. Mielőtt a meteorit a földbe csapódott volna, majdnem teljesen elégett. A keletkező lökéshullám 7500 épületet károsított meg és közel 1200 fő sérülését okozta.
A Cseljabinkszben lezajlott események Dr. Ed Lu szerint a NASA-tól megismétlődhetnek körülbelül minden 10-20 évben és ami még rosszabb ennél is, a tárgyak sokkal nagyobbak is lehetnek. Már egy mindössze 140 méter átmérőjű objektum olyan robbanást tud előidézni, mint 150 millió tonna TNT, ami több mint 300-szor erősebb, mint a Cseljabinszkban elégett meteorit.
Ahhoz, hogy időben reagálni tudjanak, a kutatók egy rendszeren dolgoznak, amely megvédi bolygónkat a világűrből érkező fenyegető veszélyek ellen. Az Európai Űrügynökség (ESA) elindította az űrbeli helyzet ismeretének (SSA) programját. Ez magában foglalja az űr felügyeletét a nyomkövető űrobjektumokban. A feladat által támogatott NEOSTEL a földi hálózat teleszkópjai kimutatják a különböző tárgyakat, amelyek fenyegetik a Földet.
Teleszkópok az űr megfigyelésére
Az ilyen teleszkóp szíve egy szuperérzékeny CCD kamera, amelyet megfigyelésre és képelemzésre használnak. Ez az elem a lengyel Creotech Instruments S. cég által lett kifejlesztve és legyártva. Ez év októberében finiséhez érkeztek az első kamerák. Eddig ezeket a kamerákat laboratóriumi körülmények között tesztelték, egy speciális lencse rendszer nélkül. De már 2017-ben üzembe lesz helyezve az első teleszkóp.
A teleszkóp több kamerával lesz felszerelve, hogy a lehető legszélesebben érzékelje a képet. Az ESA szerint, további 20 kamerára lesz szükség 2018-ban. Valószínűleg 2019-ben az ilyen típusú projekt növekedni fog 30 teleszkópra, több mint 200 lengyel kamerával beépítve. A kamerákat lehűtik -50°C-ra, és a környezeti nyomás körülményekhez képest közel vákuumbeli értéken tartják. Ilyen körülmények között képesek egy tárgyat a helyszínen észlelni, amelynek mérete egy teniszlabda nagyságú és 1000 km távolságra van. "Egy ilyen rendszer előre észlelheti a tárgyakat a térben, ami veszélyeztetheti a Földet és a mesterséges holdakat" - ígéri Dr. Grzegorz Brona, a Creotech Instruments S.A. cég vezérigazgatója.
EmiMaps alkalmazás - DVB-T lefedettség Lengyelországban. Az EmiMaps egy új eszköz, amelyet az Emitel hozott létre - Lengyelországban a földfelszíni műsorszórás infrastruktúrájának üzemeltetője. Az eszköz elkötelezett mindazok számára, akik telepítik vagy korszerűsítik a DVB-T antenna telepítéseket. Az EmiMaps alkalmazás megmutatja az Emitel által megbecsült DVB-T adók lefedettségét. Ez elősegíti a vételi feltételek meghatározását a MUX-1, MUX-2, MUX-3 és MUX-8 digitális multiplexeken bármely helyen az országban, valamint segít a megfelelő antenna kiválasztásában és annak beállítási irányát is jelzi. Az interfész alkalmazás négy lapból áll, nyitás keresés, hely, antenna beállítás és információk (adók listája) segédprogramok. A megfelelő működés elérése érdekében az alkalmazás internetes hozzáférést igényel és javasolja a helymeghatározás alkalmazásnál még az okostelefon használatát.
Az EmiMaps - következő lépésénél megtalálhatja az adó helyét és a vétel irányát:
- kiválasztja a multiplexet és meghatározza a helyét
- kiválasztja az adót
- egy vízszintesen elhelyezett okostelefon kijelzőjén az antenna szimbólum mutatja az irányt az adóhoz, az alábbiakban pedig az adóra vonatkozó adatok jelennek, polarizáció, az adó- és vevőantenna közötti terepkontúrok
A DVB-T vétel lehetőségének kiértékelése érdekében, válassza ki a kívánt multiplexet és adja meg a vételi pont címét. Használhatja az automatikus helymeghatározó funkciót (GPS), vagy helyezze át a ház ikont a kívánt helyre a térképen. Ha beállítja megfelelően a vételi helyet, az alkalmazás megmutatja a a multiplex várható lefedettségét a vételi ponton. Az alkalmazás lehetővé teszi a léptetéseket és lapozásokat a térképen. A vételi pont mozgatása (ház ikon) egy másik helyre automatikusan megjeleníti az új hely lefedettségét. Ha rákattint az adó ikonra, leolvashatja részletesen az adó sugárzott jelének részletes paramétereit.
Az alkalmazás Android eszközök számára elérhető a GooglePlay áruházban. EmiMaps PC-k számára elérhető EmiMaps.emitel.pl. A verzió az iOS készülékeken is hamarosan elérhetők lesznek.
Melyik antennát az LTE-re? A Long Term Evolution (LTE) jelenleg a leggyorsabb szabvány a mobilhálózatokban az adattovábbításra. Letöltési sebessége elérheti a 326 Mbps-t, a feltöltési sebessége pedig a 86 Mbps-t (20 MHz csatorna, 64-QAM moduláció, MIMO 4x4). Az LTE technológia az átviteli csatornát illetően rendkívüli rugalmas, mind a frekvencia és a szélessége területén. A követelményektől függően az LTE hálózatok Európában a 700 MHz (vidéki területeken - szélesebb tartomány) 2,6 GHz frekvencián működnek (nagyvárosi területeken - jobb a terjedés az épületekben). Meg kell jegyezni, hogy az LTE MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológiát használ, amely lehetővé teszi a jelek továbbítását több antenna vagy antenna tömbök segítségével.
Mint fent említettük az LTE hálózatok széles frekvenciatartományban működhetnek. Jelenleg az általuk használt 800 MHz, 1800 MHz-es, 2100 MHz-es és 2600 MHz-es sávban, a perspektíva a 700 MHz-es sáv lenne (például Lengyelországban, néhány éven belül).
Mielőtt egy ilyen antennát vásárolna, célszerű a szolgáltatójához fordulni és információt kérni a legközelebbi bázisállomásokról és azok átviteli paramétereiről. Továbbá, győződjön meg arról, hogy milyen típusú csatlakozó szükséges a modem vagy a router használatához Az antennát a készülékhez csak az arra alkalmas, megfelelő csatlakozóval lehetséges csatlakoztatni.
Amikor a felhasználó kiválasztja a külső antennát egy modemhez, feltétlen meg kell győződni arról, hogy a készülék támogatja-e a MIMO technológiát (két antenna csatlakozóval). Ha igen, akkor olyan antennát kell használni, amely támogatja ezt a szabványt. Ez egy egyszerű módja annak, hogy elérjék vele a maximális teljesítményt. A legnagyobb távolság a bázisállomástól nem haladhatja meg a 6 km-t.
ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 antenna (800-3000MHz, 10m kábel, SMA dugasz)
Az ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 A7054_10 a 800-3000 MHz-es tartományon belül működik,
10 méteres kábellel a végén SMA dugasszal.
Az antennát az LTE modemek (két antenna csatlakozóval)
mobiltelefonok, GSM, DCS, 3G modemek vételéhez tervezték.
Optikai szálak CCTV-ben - multimódusú vagy egymódusú? Általában, ha kiválasztja a berendezést és a kábeleket, minden elemének kompatibilisnek kell lennie. Ha a kamerák és a kapcsolók csatlakozási pontjai között a távolság nagyobb, mint 2 km, egymódusú kábeleket szükséges alkalmazni. Hasonló az eset, amikor egy kábelen kell továbbítani több tucat vagy több száz IP kamera jelét. Ilyen széles sávnál, az egymódusú szálak használata előnyösebb megoldás. Az egymódusú kábelek tartománya szélesebb, így lehetőség nyílik a legoptimálisabb kábel kiválasztására, valamint a későbbiekben kiterjeszthető a vezeték túl 2 km-en, ha szükséges.
A különbség az árban a multi és egymódusú eszközök között gyakran szolgáltathatott érvként az alkalmazásának lehetőségét illetően a korábbiakban, azonban ma már ez elhanyagolható, legalábbis a LAN és CCTV rendszerek átviteli berendezéseinek esetében. A multimódusú kábelek ára még magasabb, mivel bonyolultabbak a gyártási folyamatok. Tehát, minden érv az egymódusú megoldások mellet szól (nagyobb távolság, nagyobb teljesítmény, alacsonyabb ár).
A legnépszerűbb típusú optikai kábeleket használnak a CCTV rendszerekben univerzális kábelek egymódusú szálakkal. A képen az ULTIMODE UNI-4SM-A L76004.
A kábelek kiválasztásánál az egymódusú szálak előnyt élveznek:
 • könnyebb a választás, mert szélesebb körben vannak a kábelek a piacon,
 • képesség a jeleket több tíz kilométerre eljuttatni tipikus berendezésekkel,
 • alacsonyabb az áron, mint a multimódusú szálaknál az alacsonyabbak termelési költségek miatt,
 • nagyobb kapacitásúak,
 • a rendelkezésre álló kábelek kis hajlítási sugárral bírnak, 7,5 mm-től.
Az egymódusú szálak hátrányai a kábelek kiválasztásál:
 • különböző változatai a szálaknak problémákat okozhatnak a toldásoknál, ajánlott a kábelek egységesítése a rendszerben,
 • kivételes esetekben és a kiviteltől függően szükséges lehet száloptikai csillapítókat használni rövidebb távolságok esetében - az információ megtalálható az adók és vevők adatlapjain, különösen a kimenő teljesítménynél és a vevő érzékenységénél.
Könnyű konfigurációja több eszköznek a CCTV IP rendszerekben. Az egyik helyen gyakran több IP-kamera és/vagy NVR van. A beállítás a legtöbb eszköznél egy csoporton belül közel hasonló, vagy akár azonos is lehet. A Hikvision NVR-ek gyorsan konfigurálhatók a fájl exportálásánál a konfigurációs beállításokkal egyik eszközről a többiekkel a rendszerben.
A Batch beállítási ablakának nézete az export konfigurációs fájl számára
Az import/export műveletek hajthatók végre:
 • helyi USB interfészen keresztül
 • hálózaton keresztül:
  • az iVMS-4200 szoftver vagy egy webböngésző segítségével - különösen hasznos abban az esetben, ha távoli helyszínen van az NVR
  • a Batch Configuration alkalmazása hasznos (része a Hikvision eszközöknek)
A nulla csatorna kódolása a Hikvision NVR-ekben. Néha a felhasználóknak meg kell az előnézetet is tekinteni a többcsatornás NVR-ben valós időben egy web böngészőn vagy CMS kliens szoftver segítségével. A sávszélesség követelményeinek csökkentése anélkül, hogy a minősége a felvett videónak, azaz anélkül, hogy a kódolási paraméterek a fő stream és a sub stream esetében ne változzanak, a Hikvision NVR-ek nulla csatorna kódolási lehetőséget biztosítanak. Ezzel a funkcióval a felhasználó megtekintheti a képeket a 16 csatornáról egy ablakban internet böngészővel, illetve kliens szoftver felhasználásával. A funkció beállításai magában foglalják a legnagyobb adatátviteli sebességet (2048 kbps) és maximális képváltási sebességet (16/01 - 22 fps). A funkció aktiválható helyben vagy egy interneten egy böngészőn keresztül.
A nulla csatorna aktiválása:
 • helyileg: Main Menu -> Settings -> Live View -> Channel 0 Encoding
 • távoli: Configuration -> Video/Audio -> Channel-zero
A nulla csatorna kódolási ablaka az internet böngészőben
Új termékek
Szélessávú kábeles erősítő: Terra HA-205R65
Szélessávú kábeles erősítő: Terra HA-205R65 R82307 Ház/épület erősítő HA-205R65 végfokozata Gal-As félvezető komponensekkel rendelkezik, push-pull módban működik. Az erősítőt kábel és MATV rendszerekben történő használatra tervezték visszirányú csatornával, amely lehetővé teszi a jelszint kiegyenlítést az előremenő és visszatérő útvonalon is.
Vízálló telepítő doboz (540/310/145mm)
Vízálló telepítő doboz (540/310/145mm) R90607 falra vagy oszlopra helyezhetők. A doboz 4 szerelési lyukkal rendelkezik. A dobozon belül egy hátsó fal is van, ami könnyen levehető szerelőlap 510x260 mm mérettel. A doboz felépítéséből fakadóan teljesen vízálló és az ajtó hengerzárral rendelkezik, gumitömítés védelemmel. A doboz IP55 osztállyal rendelkezik.
Multimódusú patchcord ULTIMODE PC-019D (2xSC-2xSC, OM2, 3m)
Multimódusú patchcord ULTIMODE PC-019D (2xSC-2xSC, OM2, 3m) L31130 két párhuzamosan futó multimódusú optikai kábel, amelynek hossza 3 méter, mindkét vége két SC csatlakozóban végződik. Az SC csatlakozók jellemzője az egyszerű összeállíthatóság (push-pull-összekapcsolás egy pattintással) és négyszög keresztmetszetével lehetővé teszi a csatlakozók sűrű elhelyezését a panelon.
Érdemes elolvasni
Hogyan működik a hőkamera? A "Normál" analóg, vagy IP kamerák, amelyeket a videó megfigyelő rendszerekben használunk a látható és (éjszakai üzemmódban használt) közeli infravörös sugárzás (együttesen: 300-950 nm) visszaverődik a tárgyakról a látómezőben. Sugárzási források lehetnek a napfény, vagy mesterséges világítási rendszerek, beleértve IR megvilágítókat is. A hőkamerák megfelelően működnek további fényforrás hozzáadása nélkül. Minden test az abszolút nulla fok feletti hőmérsékleten infravörös sugárzást bocsát ki. Az infravörös kamerák az 1-20 mikrométer közötti hullámhosszokat használják... >>>bővebben
Írások, cikkek különböző témákról


FRISS!!!
MinDigTV Extra Dekóder akció 2016. október 2-től tovább folytatódik és, amíg a készlet tart. Ugyanakkor elindult a Karácsonyi akció is! Bővebben olvashat róla itt.

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Új! MindigTV Extra előrefizetett kártyák értékesítése egyéni előfizetők és viszonteladók, szerelők részére webáruházunkban: antennak.hu

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Ipari kapcsolók - használatra készek minden környezetben
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI