KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 22/2018 (2018. május 28.)
Helikopter a Mars küldetésen. A NASA bejelentette, hogy a 2020-ra tervezett misszió során egy új generációs rovert küld egy autonóm helikopterrel. A rover a Curiosity új verzióját (megtekintheti korábbi írásunkat hasonló témában Hírlevelünkben) már az új generációjú kamerákkal és érzékelőkkel szerelik fel.
A misszió mérföldköve a helikopter repülése a vörös bolygó felett. Ez lenne az első ilyen típusú járat az idegen bolygó légkörében. A fő nehézség az alacsony légköri sűrűség, ami gondot okozhat, százszor alacsonyabb, mint a Föld levegője. Az ilyen körülmények hasonlítanak a légkörben lévő 30 km-es magasságra és a jelenlegi rekord egy helikopter repülés esetében 12 km magasság volt. Emiatt a helikoptert 3000 ford/perc fordulatszámú légcsavarral kell felemelni. - majdnem tízszer gyorsabban, mint a Földön. Másrészről van olyan tényező, amely jelentős pozitív hatással lesz - az alacsonyabb gravitáció, a bolygónkhoz képest mindössze 38%. A helikopter teste egy teniszlabda méretű lesz és két forgórészes motorral lesz felszerelve.
Az új NASA helikopter bemutatása, amely a Mars kutatói missziójában vesz részt, mint a történelem első járműje
(forrás: www.jpl.nasa.gov)
A 3 évig tartott a helikopter kifejlesztése, ami 30 napig vizsgálja a bolygó felszínét. Ez alatt az idő alatt számos repülést végez párhuzamosan a felszíntől és néhány száz méterre távolodik el a rovertől. Az utak során készített fotók részletes információkat nyújtanak a felszínről és annak geológiai felépítéséről. A repülési utat manuálisan programozzák be a Földön lévő állomásról, de a járat a célállomásokig független lesz az átvitel hosszú késedelme miatt, ami körülbelül 40 percet vesz igénybe.
A helikoptert a napelemek által feltöltött akkumulátorok táplálják és fűtik. Az akkumulátorok legalább 90 másodpercig tartják repülésben a helikoptert.
A Curiosity rover egy robot és egyúttal mobil laboratórium is egyben. Küldetésének célja a szerves anyagok és más olyan kémiai vegyületek nyomainak keresése, amelyek szükségesek a vörös bolygó mikrobiológiai életének kialakításához. A helikopter repülése a marsi légkörben egy próba, amely nem kritikus az egész misszió számára. Ez lesz az első teszt a repülési képesség vizsgálatára teljesen más feltételek mellett, mint a Földön. A sikeres járatok tájékoztatást nyújtanak a rover körüli legérdekesebb helyekről, többek között számos fényképről. Az információkat majd tovább elemzik a kutatások.
A DIPOL Nyári Fotópályája 2018. június 1-én kezdődik! Már tizenhetedik alkalommal várjuk a fotókat, amelyeknek hősei az összes fellelhető megjelenési formában, méretben, kinézetben az antennák lesznek.
Ebben az évben az 1. helyezett nyertes a kiváló minőségű Manfrotto fotóállványt kapja meg, a 2. és 3. helyezettek nyertesei Fujifilm Instax kamerát, valamint a kitüntetett résztvevők pedig a DIPOL gyűjteményéből különleges bögréket kapnak.
A beérkező munkákat a krakkói professzionális fotóművész, Pawel Zechenter fogja elbírálni.
További információk a versenyről itt olvashatók.
"Megnyerően az antennákról" verseny díjai
Multiswitch SMATV rendszer Krakkóban. A MONTEX cég Krakkóban egy multiswitch SMATV rendszert telepített. Az antennarendszer a műholdas csatornákat két műholdas pozícióból (Hotbird 13.0E és Astra 19.2E) és a DVB-T osztja szét a rendszerben. Az egész rendszer a TERRA megoldásokon és az
MV-9xxL sorozatra van alapozva.
Az antennakészlet 120 cm-es IDLB-STCF INVERTO A9649 műholdas antennából, két Quatro Inverto BLACK Ultra A98266 LNB-ből és Dipol 44/21-60 Tri Digit DVB-T A2670 földi TV antennából áll. A készlet felszerelésére az MB-3/PLUS E8744 Ballaszt árboctartó alap szolgál, amelyet sík, tömör tetőkre terveztek, ahol nincs lehetőség a tipikus árbocon történő telepítésére a tető egyes elemeire.
Az elosztórendszer tartalmaz egy erősítőt a 9-bemenetes Terra SA-91L R70901 multiswitchekhez, amely a rendszer összes multiswitchét is megtáplálja. 8 műholdas bemenettel és DVB-T/Rádió bemenettel rendelkezik, és lehetővé teszi a bemeneti jelek kiegyenlítését 4 állású kapcsolókkal. Hasonlóképpen a magasabb frekvenciákon (meredekség) a nagyobb jelvesztés kompenzációjának a szintjei is ilyen kapcsolókkal vannak beállítva. Az UHF DVB-T csatornákat, mielőtt a multiswitch rendszerbe bejuttatnák, Telmor WWK-951 R89861 erősítővel megerősítik és a szinteket kiegyenlítik.
A bemenetek/kimenetek kétsoros elrendezésű SD-9xx leágazói és MV-9xxL multiswitchek könnyebbé teszik a telepítést. A hagyományos potenciométerek helyett a kapcsolók biztosítják az erősítés és a meredekség beállításainak magas stabilitását az idő és a környezeti feltételek szempontjából. A MASTER E80345 kompressziós csatlakozók használata tovább növeli a szakszerűen telepített rendszer minőségét és tartósságát.
Az optikai jelszint és a rádiófrekvenciás jelek minősége a száloptikás TV-elosztó rendszerekben. Az optikai szálas megoldásokat egyre inkább használják a SMATV rendszerekben. A rézkábelek biztonsága (nincs túlfeszültség) és átviteli korlátozás miatt választják azokat. Az A9880 készlet és az A9882 vevőkészülékek gyakran használatosak, ha a fő jelbusz optikai szálon alapul, míg a telepítés további része (az előfizetői hálózatokkal rendelkező hálózat) a hagyományos multiswitchekhez csatlakoztatott réz kábelezésen alapul.
Az ilyen típusú berendezéseken alapuló telepítés nem nehéz. A telepítők már kész optikai patchcordot használhatnak. Az optikai szálak önmagában történő végződése esetén a telepítők csak egy- vagy kétszálas kábellel foglalkozhatnak. Tehát a kábeldobozok telepítésével kapcsolatos munkaterhelés nem nagy. A problémák, ha úgy tűnik, a réz - optikai szál - rézre való átalakítása után jelentősen csökkennek a jel minőségében. Ennek több oka lehet:
  • az optikai adóhoz biztosított bemenő jel alacsony minősége (helytelen antennák, nem megfelelő jelparaméterek) - a közeg átalakítása mindig kismértékben rontja a digitális jel minőségét (lásd alább), a bemeneti jel nagyon jó vagy viszonylag jó paramétereit biztosítja, hogy elkerülje a rendszer bemenetének bármilyen problémáját;
  • a bemeneti jel túl magas szintje - nagyon gyakran az optikai adót az antennába vagy az árboc-erősítőbe beépített RF erősítő előzi meg, ami a legtöbb esetben az optikai adó túlvezérlését eredményezheti, amelynek maximális bemeneti szintje a DVB-T jel esetén 97 dBuV és az ajánlott szint csak 70 dBuV. Egy normál, professzionális DVB-T antenna, amelyen csak egyszerű balun van felszerelve, 70 dBuV-os szintet tud szolgáltatni a tipikus DVB-T adótól 15 km távolságig;
  • Az A9882 vevőegység optikai jelének túl magas szintje okozza a telítettséget, aminek következtében sok átviteli hiba keletkezik és a jel minősége drasztikusan lecsökken.
Az utóbbi ok a felelős a telepítők által végrehajtott hibák legnagyobb százalékáért. Gyakran a mérőeszközök hiánya miatt nem képesek ellenőrizni a vevőegység optikai jelének tényleges szintjét. Elméletileg ezek a mérőeszközök nem szükségesek, mivel az adott kapcsolat energiateljesítményének meghatározásához szükséges összes információ szerepel az eszközök és passzív elemek katalógusában. A gyakorlatban azonban a telepítési feltételek meglepetések sorát hozhatják (a kábel vagy a pigtail túlzott hajlítása, a szennyezett csatlakozások) és az olyan elemek paraméterei, mint a csillapítók vagy elosztók eltérhetnek a deklarált típusoktól. Ezért optikai teljesítménymérők, például az L5821 Grandway vagy az R10837 jeladó (optikai teljesítménymérővel ellátott többfunkciós eszköz) használata ajánlott még egyszerű pont-pont összeköttetések esetén is.
Az alábbi példa azt mutatja, hogy a túl magas optikai jel hatással van a jel minőségére a vételi oldalon. A méréseket a jelátalakítás (réz - optikai szál - réz) által okozott általános minőségromlás elemzésére is elvégeztük normál jelszintek esetén. A méréseket 506 MHz-es DVB-T csatornán végeztük.
A DVB-T antennán közvetlenül mért jelszint 65,4 dBuV (az ajánlott tartomány 67...97 dBuV). Így ez egy kicsit kevesebb, mint az A9880 szett gyártója által megadott minimum, de figyelembe véve a nagyon jó jelminőségi paramétereket (MER 35.3 dB és BER 3x10-5), további erősítőt nem használtak.
A következő lépés az optikai adó működésének ellenőrzése volt. Az adó kimenetén a jelerősséget a GRANDWAY FHP1B02 L5821 műszer és az L3233 patchcord használatával határoztuk meg. A mérő 7,11 dBm-t jelzett az 1310 nm-es hullámhosszon, ami megfelelt a gyártó adataival. Ezután az adóegységet a Quatro A9882 vevőkészülékhez csatlakoztatták, egy előre elkészített száloptikai kábellel. Ez a legegyszerűbb megvalósítás e készleten alapul (nincs osztó, nincs csillapító). A vevőhöz körülbelül 7 dBm teljesítményszintű jelet adtak. Ez a leggyakoribb hiba amit a telepítők elkövetnek. A megengedett teljesítmény-tartomány -15...0 dBm. A túlterhelt vevő kimenetén a DVB-T jelének mérése 80,9 dBuV jelerősséget mutatott, mivel az AGC rendszer a vevőkészülékben működött. A jel minősége azonban olyan rossz volt, hogy a MER és BER értékek gyakorlatilag nem voltak mérhetőek. Nyilvánvaló, hogy a jel nem alkalmas további telepítésre.
Ezután az optikai jelátvitel az A9882 optikai vevő bemeneténél 10 dB-el csökkentve lett az L4522 FC/PC csillapítóval. A mért szint -2,33 dBm volt, ami kicsit eltér a vártnál (-3 dBm), de a szükséges 0 dBm határérték alatt volt. A jelek minőségi paraméterei drámaian javultak, a MER körülbelül 32,8 dB és BER 1x10-4. Ezek a paraméterek már elegendőek voltak a jel további elosztásához a rendszerben.
A telepítőknek tisztában kell lenniük a minőségi paraméterek degradációjával a réz - optikai szál - réz átalakítása után. A MER értéke 2,5 dB-el csökkent, míg a BER egy nagyságrenddel csökkent. Ez azt jelenti, hogy a rendszer bemenetén megfelelő jelminőséget kell biztosítaniuk.
A következő lépésben az A9882 vevőegységet csatlakoztatták a Terra R70708 MV-508 multiswitchez annak érdekében, hogy mérjék a jelet a kimenetén. A paraméterek gyakorlatilag nem változtak (a BER ugyanaz volt, míg a MER 0,2 dB-vel csökkent, ami a többi aktív elem távollétében elhanyagolható volt.
Új EasyIP 2.0 plusz kamerák. Már bevezettük a kamerákat az új EasyIP 2.0 plus sorozatból, melyek valahol az Easy IP 2.0 (DS-2CD2xx2FWD-I, DS-2CD2xx2WD-I jelzésű kamerák) és a EasyIP 3.0 kamerák között helyezkednek el. A sorozat kamerái támogatják a modern tömörítési módszereket (H.265+/H.265/H.264+/H.264) és olyan házakkal rendelkeznek, mint az EasyIP 3.0 sorozat, beleértve az EXIR IR megvilágítót is. A H.265 (HEVC - High Efficiency Video Coding) jelenleg a leghatékonyabb videó tömörítési módszert jelenti. A H.264-höz képest a H.265 képes csökkenteni az adatfolyam felét, ami a lemezterület arányos megtakarításáért vagy a kiterjesztett adatmegtartási időért is felelős. A H.265+ és a H.264+ Hikvision algoritmusok az eredeti szabványokon alapulnak és a CCTV alkalmazásokhoz optimalizálták. Alkalmazásuk lehetővé teszi az adatfolyam tovább csökkentését a H.265, H.264 protokollhoz képest. Jelenleg a kamerák a 2. és 4. MPix felbontásban állnak rendelkezésre. Az integrált VCA képelemzés, például az arcfelismerés, a behatolás, a vonal átlépése, lehetővé teszi a fejlett projektek végrehajtásához.
Mennyezeti IP kamera Hikvision DS-2CD2120F-I (2 MPix, 2.8 mm, 0.07 lx, IR 30m-ig)
IP kamera kompakt Hikvision DS-2CD2012-I (1.3 MPix, 4 mm, 0.01 lx, IR 30m-ig)
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2T22WD-I5 (2MP, 4mm, 0.01 lx, IR 50m-ig, WDR)
Mennyezeti IP kamera Hikvision DS-2CD2123G0-I K17321
Kompakt IP kamera Hikvision DS-2CD2043G0-I K17635
Kompact IP kamera Hikvision DS-2CD2T43G0-I5 K17835
Intelligens távoli keresése a felvételeknek Hikvision HD-TVI DVR-ből. Hikvision HD-TVI DVR-k lehetővé teszik a kezelő számára az intelligens keresést a felvételeknél. A felvételek elemzése helyileg és távolról is elérhető - böngészőn keresztül.
Egy példa a felvételek intelligens elemzésére. A felvételeket a sárga vonal áthaladásának eseményeire keresték. A DVR a mozgó objektumot zöld téglalappal jelöli. Az objektum átlépésének pillanatai az idővonalon pirosak (a kék szín folyamatos felvételi módot jelez).
A felvételek elemzése a következők érzékelésével végezhető el:
  • vonal átlépési események,
  • behatolás egy kiválasztott területre,
  • mozgásérzékelés (a teljes látómezőben).
Az elemzés után az események észlelésének pillanatai pirossal jelennek meg az idővonalon. Ez lehetővé teszi az operátor számára, hogy gyorsan és hatékonyan keresse meg a megfelelő videotartalmat. A vonal átlépések és behatolások érzékelésére a kiválasztott terület(ek)en a VCA funkcióknak a felvétel időpontjában aktívnak kell lenniük (függetlenül attól, hogy hogyan vannak beállítva). Ez nem szükséges a teljes képernyős mozgásérzékelés esetén.
Sodrott érpárú kábelek külső köpenye. A telepítési környezet figyelembevételével vannak kábelek kültéri és beltéri használatra. A kábel alkalmazásának hatóköre a külső burkolat/köpeny, azaz a felhasznált anyag jellemzőitől függ. A beltéri használatra szánt kábelek köpenyek polivinil-kloridból (PVC) készülnek. Ez a szintetikus polimer, amelyet általában a műanyagok előállításához használnak, hőre lágyuló tulajdonságokkal rendelkezik és ellenáll a mechanikai sérüléseknek. Az égés esetében azonban nagy mennyiségű füst és mérgező gáz képződik. A polietilén (PE) keményebb, mint a PVC, még nagyobb mechanikai szilárdságot és vegyi ellenállást eredményez és nagyobb akadályt képez a gázok ellen. Ezek a funkciók a kültéri kábelekhez való használatra alkalmasak.
Az épületeken belüli kábelek használatakor különös figyelmet kell fordítani a vezetékek tűzzel szembeni reakciójára és azok következményeire. Az ajánlott típusú szigetelések, például az LS0H vagy az LSZH (alacsony füstmentes nulla halogén) polimerek, tűz esetén is biztonságosak. A PVC-hez és PE-hez képest nem termelnek káros és mérgező anyagokat (halogéneket), és nem is termelnek olyan nagy mennyiségű füstöt. Az LSZH bevonatú kábelek használatára nagy szükség van a nagyobb épületek, lakóépületek, kereskedelmi és állami intézmények vonatkozásában, hogy a tűzvédelmi előírások szigorúan betarthatók legyenek.
Cat5e árnyékolt kábel: NETSET BOX F/UTP 5e kültéri [1m]
NETSET BOX F/UTP 5e E1517 kábel PE burkolattal
Új termékek a DIPOL-nál
Kompakt IP kamera: Signal HDC-270P (4MP, 2.8-12mm, 0.01 lx, IR 40m-ig, H.265/H.264, PoE)
Kompakt IP kamera: Signal HDC-270P K1887 A Signal HDC-270P kamera professzionális IP CCTV rendszerekhez ajánlott. A kompakt kamera kiváló minőségű 4 MP (2560 x 1440 px) 1/3" CMOS érzékelővel rendelkezik, amely jó video fedettséget biztosít még alacsony fényviszonyok mellett is. A kamera infravörös fényforrással együtt, akár 40 m tartományig teljes sötétségben is működhet. A kamera három különálló streamet állít elő, amelyek több módon kódolhatók, H.265/H.264/MJPEG. A H.265 opció minimalizálja a hálózati sáv és a memória erőforrásainak fogyasztását.
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2T43G0-I5 (4MP, 2.8mm, 0.018 lx, IR 50m-ig, H.265/H.264)
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2T43G0-I5 a K17835 professzionális IP CCTV rendszerekhez készült. A kompakt kamera kiváló minőségű 4 MP 1/3" CMOS érzékelővel rendelkezik, amely jó fedettséget biztosít még alacsony fényviszonyok mellett is. Az 50 m-es hatótávolságú infravörös megvilágítóval együtt a kamera teljes sötétségben is működhet. - A beépített 2.8 mm-es objektív 98°-os látószöggel rendelkezik, a kamera IP67-es minősítése pedig védi az elektronikát a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól. A kamera megtáplálható hagyományos 12VDC-s tápegységről vagy a PoE opció segítségével (802.3af).
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2043G0-I (4MP, 2.8mm, 0.018 lx, IR 30m-ig, H.265/H.264)
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2043G0-I K17635 professzionális IP CCTV rendszerekhez készült. A kompakt kamera kiváló minőségű 4 MP 1/3" CMOS érzékelővel rendelkezik, amely jó fedettséget biztosít még alacsony fényviszonyok mellett is. A 30 m-es hatótávolságú infravörös megvilágító mellett a kamera teljes sötétségben is működhet. - A beépített 2.8 mm-es objektív 98°-os látószöggel rendelkezik. A kamera IP67-es minősítése pedig megvédi az elektronikát a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól.
Aktualitások
2018. május 16. - A DIPOL ismét a Hikvision termékek értékesítésének vezetője. Harmadszor egymás után a DIPOL cég a legnagyobb forgalmat bonyolította le a regionális forgalmazók körében, így az értékesítések vezetőjévé vált 2017-ben. Köszönjük ügyfeleinknek, hogy segítettek ilyen nagy mértékű értékesítés elérésében.
A HIKVISION a világ videovizuális megoldások és eszközök legnagyobb szállítója. A HIKVISION piaci tőkéje meghaladja a 20 milliárd dollárt és a vállalat több mint 10 000 embert foglalkoztat, köztük 720 mérnököt a K + F részlegében. A cég 40 leányvállalattal rendelkezik világszerte regionális irodáiban az Egyesült Államokban, Hollandiában, Dubaiban, Ausztráliában, Szingapúrban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, RSA-ban és Brazíliában, valamint közös vállalatokat Indiában és Oroszországban. A független felmérések szerint a HIKVISION piaci részesedése 2015-ben 19,5% volt és a vállalat világelső lett a CCTV iparágban. 2017-ben bevételei több mint 31%-kal nőttek.
Érdemes elolvasni
Műholdas és földi TV-jelek egy koaxiális kábelen. Két műholdas vevőkészülék, vagy egy párhuzamos felvételt készítő és két különböző csatorna megtekintéséhez (PVR) két független SAT jelet kell használni. Egy vagy több évvel ezelőtt telepített egyes LNB-vel rendelkező egyedi műholdas telepítések esetén azok nem biztosítanak ilyen funkciót... >>>bővebben
A Johansson R85261 többsávos átalakító KIT alkalmazási diagramja.
Két független DVB-S/S2 jel továbbítása (egy műholdról) és hozzá a
DVB-T adás egy koaxiális kábelen keresztül történő megvalósítása (piros).
Írások, cikkek különböző témákról

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Figyelem:
2018. Január 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás

Új! MindigTV Extra előrefizetett kártyák értékesítése egyéni előfizetők és viszonteladók, szerelők részére webáruházunkban:antennak.hu

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Fúziós szálhegesztő Signal Fire AI-7
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI