KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 27/2018 (2018. szeptember 10.)
A legkisebb tranzisztort Németországban hozták létre. Karlsruhe Institute of Technology (KIT), fizikus professzora Thomas Schimmel és csapata kifejlesztették a világ legkisebb egytestű tranzisztorát. Ez egy teljesen új technikai megközelítésen alapul. Az áramkör csak fémből áll, nincsenek benne félvezetők. Tudományos munkájuk során a KIT kutatói bemutatták a tranzisztort, amely elérte a miniatürizálás gyakorlati korlátait. Két fémes érintkezést hoztak létre, amelyek között egyetlen atom méretű rés van. Egy elektromos vezérlőimpulzus segítségével egy ezüstöt helyeztek el a résbe, amely lezárja az elektromos áramkört. Amikor az ezüstöt eltávolítják, az áramkör megszakad. A kvantumelektronika hagyományos alkotóelemeitől eltérően az egy-atomos tranzisztor nem csak az abszolút nulla, azaz -273° C-os rendkívüli alacsony hőmérsékleten, de már szobahőmérsékleten is működik, ami teljesen új perspektívákat nyit az informatika számára.
Egy-atomos tranzisztor, amely egy gélelektrolitban működik
(forrás: www.kit.edu)
Korábban a Karlsruhe-i Műszaki Intézetben épített egy-atomos tranzisztorok folyékony elektrolitot használtak. Most Thomas Schimmel és csapata kifejlesztett egy olyan tranzisztort, amely már szilárd elektrolitban is működik. A vizes ezüst elektrolit és a pirogén-szilícium-dioxid gélesítésével előállított gélelektrolit ötvözi a szilárd anyag előnyeit egy folyadék elektrokémiai tulajdonságaival.
A jövőben az egy-atomos tranzisztoroknak van esélyük arra, hogy jelentősen javítsák az informatikai energiahatékonyságot. A Föld összes életterülete lavinaszerűen digitalizálódik és ez egyre növekvő energiafelhasználással is társul. Az iparosodott országokban a széles körben meghatározott elektronikai és adatcsere-rendszerek által használt energia jelenleg a teljes energiafogyasztás több mint 10%-át teszi ki. A tranzisztorok a digitális adatfeldolgozás központi elemeit jelenti a különböző adatközpontokban, PC-kben, okostelefonokban vagy beágyazott rendszerekként bármely alkalmazásban, egy mosógéptől a repülőgépekig.
DIPOL az ENERGETAB 2018 vásáron. A lengyelországi Bielsko-Bialában megrendezésre kerülő 31. Nemzetközi Villamosenergia-ipari Vásáron több mint tíz európai és ázsiai ország 706 kiállítójának pályázatát fogadták el. Lengyelországban ez lesz a legnagyobb találkozó a villamosenergia-iparban és a kapcsolódó ágazatokban használt berendezések gyártóinak és importőreinek. A DIPOL, a kisfeszültségű, vezeték nélküli és üvegszálas megoldások széles választékát kínálja már évek óta a vásáron. Az Energetab 2018-ban a DIPOL több új terméket kínál számos, különböző érdeklődésű látogató számára. Ezek mind új eszközök és mind rendszerszintű megoldásokat kínálnak.
DIPOL az ENERGETAB vásáron, 2018. szeptember 11-13.
A vásáron többek között bemutatjuk:
 • Vezeték nélküli HDMI jelátvitel,
 • Innovatív szerelvényrendszer RACK board 19"-os szekrényben,
 • Különböző kép bemeneti rendszerek CCTV kamerák TV telepítéséhez,
 • Rendszámok felismerésére szolgáló technológiák,
 • Analóg videofelügyelet akár 8 MP felbontással,
 • Signal Fire AI-8 száloptikai hegesztő,
 • Új NETSET sodrott érpárú kábelek.
Bővebb információ standunkról, termékeinkről és megoldásainkról ebben a cikkben olvasható.
Hogyan lehet eltávolítani a kapcsolatot a Hik-connect-ben? A P2P hálózatokon keresztüli kommunikáció a felügyeleti eszközökkel nagyon népszerűvé vált a konfiguráció egyszerűsége és a külső IP-címek követelményének hiánya miatt. Eddig a kényelmetlenség a készülék állandó összekapcsolása volt a P2P fiókjával a Hik-Connect szolgáltatásban. A Hik-Connect fiókhoz társított eszköz újbóli fiókjához való hozzáadásához szükség volt a gyártóval való kapcsolatfelvételre annak érdekében, hogy "kézzel" törölje a régi megbízást. A Hik-Connect alkalmazás 3.5.0 verziójától kezdve eltávolíthatja saját maga a linket. Amikor újból megpróbálja felvenni a készüléket, megjelenik egy menü, amely megjeleníti az előző regisztráció törlésének lehetőségét. Ehhez a következő követelményeknek kell teljesülniük:
 • a kapcsolat és az okostelefon Hik-Connect alkalmazással történő eltávolítására szolgáló eszköznek ugyanabban a helyi hálózatban kell lennie,
 • adja meg a rendszergazdai jelszót és az eszközellenőrző kulcsot.
A link eltávolítási folyamata a Hik-Connect alkalmazásban
IPTV vevőkészülék TV-rendszerekben. Az IP alapú televíziós elosztási technológia révén az épület kábelezése csak az UTP/FTP kábelre korlátozható. Az ilyen kábelezés alacsony költsége mellett a felhasználók további interaktív funkciókat is kaphatnak és a programok saját igényeikhez igazíthatók. Az IP-streamek vehetők és dekódolhatók a a televízióval, amelyekbe be van építve az IP-vevőkészülék vagy külön IPTV vevőkészülékek szükségesek, pl. IF-442HD IPTV R81612. A felhasználók használhatják az ingyenes audio-video lejátszót, pl. VLC.
A DIPOL kétféle IPTV vevőt kínál: IF-442HD IPTV R81612 és mix-440 R81611.
IPTV Streamer: TERRA sdi 480 (DVB-S/S2 - IP, USB port)
Az IF-442HD R81612 IPTV vevőt a szélessávú IP hálózatokban elosztott televíziós jelek vételére/dekódolására használják (SDP / SAP, IP, IGMP, RTSP, ICMP, UDP, TCP, DHCP, TFTP, DNS, HTTP)
IPTV Streamer: TERRA sdi 480 (DVB-S/S2 - IP, USB port)
A TERRA mix-440 R81611 transzmodulátor átalakítja az UDP/RTP protokollokban biztosított IP streamet (TSoIP) a DVB-T COFDM szabványnak megfelelően. Az egyik mix-440 R81611 panelje IP streamet fogad, 200 Mbps sebességgel, és 4 szabadon konfigurálható négy szomszédos DVB-T multiplexet hoz létre.
Professzionális VHF és UHF DVB-T Antenna szett (H/V): DIPOL 28/5-12/21-60Tápegység DIN sínre DR-60-12 (12VDC/4.5A, Terra at/mt/ma modulokhoz)Tápegység DIN sínre DR-60-12 (12VDC/4.5A, Terra at/mt/ma modulokhoz)IP - 4x DVB-T (COFDM) Transmodulator: TERRA mix-440 (100/1000Mbps, USB port)Ethernet médiakonverter M-023G (két egymódusú optikai szál 20km-ig)Ethernet médiakonverter M-023G (két egymódusú optikai szál 20km-ig)IPTV Streamer: TERRA sti-440 (DVB-T/T2/C to IP, USB port)
Példa egy nagy hatótávolságú IPTV rendszerre, amely a mix-440 R81611 vevő/transzmodulátor IP streamen alapul
Elektromos nyitó a beléptetéshez. A DIPOL bemutatta egy új sorozatát a Bira elektromos nyitóknak, amelyeket a video kaputelefonoknál használhatnak. Az elektromos nyitók különböző felépítésűek és különböző beállítással rendelkeznek, valamint más kiegészítő funkciókkal bírnak. Az alkalmazás követelményeitől függően a telepítő választhat egy számára megfelelő működésű modellt. Például, ha egy épület bejáratánál két kaput/ajtót nyit, akkor az első egy szabványos elektromos nyitó lehet, pl. S12U G74220, míg a második az önfenntartó funkcióval rendelkező (tartás-nyitott funkció), pl. S12UP G74221. Amikor az elektromos ajtónyitót párhuzamos vezérlik, az első ajtót a feszültségellátás idejére nyitják, a második pedig az elektromos nyitó feloldásáig nyitva marad. Ennek köszönhetően elég csak egy kapu/ajtó állomást telepíteni, amely az első kapunál/ajtónál megtalálható.
Elektromos ajtónyitó: Bira HARTTE S12U (szimmetrikus, 12V AC/DC)
Elektromos ajtónyitó Bira HARTTE S12UP (szimmetrikus, 12V AC/DC, öntartó) G74221
A jelenleg rendelkezésre álló Bira elektromos nyitók rövid jellemzői:
 • EL1-001 G74201 - aszimmetrikus, acél zár/retesz, 12 VAC
 • EL1-005 G74209 - aszimmetrikus acél zár/retesz, 12 VDC
 • ES1-001 G74210 - szimmetrikus, állítható acél zár/retesz, 12V AC/DC,
 • S12U G74220 - szimmetrikus, állítható horganyzott Zn-Al zár/retesz, 12V AC/DC
 • S12UP G74221 - szimmetrikus, állítható horganyzott Zn-Al zár/retesz, öntartó, 12V AC / DC
 • S12UW G74223 - szimmetrikus, állítható horganyzott Zn-Al zár/retesz, mechanikus kioldású, 12 V AC/DC
Konfigurációs eszköz RACK szekrényekhez. Az otthoni LAN, TV és CCTV készülékek egyre inkább megfelelnek a RACK rendszernek, és olyan szekrényekbe vannak szerelve, amelyek esztétikus megjelenést és védelmet biztosítanak a véletlen mechanikai sérülések ellen. A szabványos RACK szekrények a 19"-os szabványú eszközök beépítésére készültek.
A rack szekrényekhez való tartozékok kiválasztásakor a felhasználónak ügyelnie kell arra, hogy kompatibilisek legyenek a szekrények speciális modelljeivel. Egyes komponensek más modellekhez, pl. nagyobb mélységgel vagy tartozékokkal rendelkeznek (pl. ventilátor), amelyek más módon szerelhetők be.
A DIPOL e-webáruházában egyszerű mechanizmust kínál, amely a kiválasztott RACK szekrény kompatibilis tartozékainak listáját szolgáltatja. Egyszerűen a RACK szekrény katalógus oldalának alsó részén kattintson erre a gombra:

Az új ablak tartalmazza a kompatibilis tartozékok listáját.
Az optikai szál felépítése - hegesztési problémák. Az optikai szálak felépítésének ismerete feltétlenül szükséges a kötési műveletek elvégzéséhez. Azok a kezdő telepítők, akik még nem részesültek alapfokú száloptikai képzésben ezen a területen, problémákat jelenthet a megfelelő tudás hiánya. Sajnálatos módon gyakran hibákat követnek el a fúziós hegesztők tartóiban, vagy a szál nem megfelelő előkészítésével és a végek mechanikai kapcsolódási problémáikkal.
Az optikai szálak szabványosított felépítése
A fenti ábra a szabványos optikai szálak felépítését mutatja. A közepén van egy szilíciumoxid üvegből készült mag, gyakran különböző adalék anyagokkal. A mag továbbítja a fényjeleket (a „mód” az egy tipikus egymódusú optikai szál esetében a mag átmérője 9 μm, vagy több mód esetén a multimódusú szálnál a mag átmérője 50 μm). A következő rétegek normál körülményeknél azonosak mindkét típusú szálak esetében, vagyis az üveg burkolat átmérője 125 μm és az akril puffer átmérője 250 μm. A rostokat pigtailekben és néhány egyéb kábelnél használják (például könnyű hozzáférésű kábelnél L7812) további védőbevonattal (úgynevezett másodlagos puffer, vagy köpeny), amelynek átmérője 900 μm.
Függetlenül a toldás módszerétől, mielőtt minden szál végén a műveletet elkezdenénk, hogy megfelelő legyen az előkészítés, az összes réteg fölött a 125 μm burkolatot el kell távolítani. A legtöbb optikai szálnál ezt egy lépésben végezhetjük, éppen az akril réteg 250 um átmérőjének a tisztításánál. A pigtailek esetében ez két lépésben történik - eltávolítani a 900 μm és aztán a 250 μm bevonatot. A műveletek után a szál végét ki kell takarítani és tisztítani.
Két azonos rostszerkezetű pigtail összehasonlítása,
de a 250 μm-es puffer különböző színű.
A hegesztési műveletek kivitelezésénél,
minden esetben a telepítőnek el kell távolítania a pufferréteget.
A fenti kép bemutatja az okát a leggyakoribb problémáknak a pigtailek toldásával kapcsolatosan. Minden pigtail 900 μm köpennyel rendelkezik, amely lehet sárga (egymódusú pigtailek) vagy narancs (multimódusú pigtailek). Az akril bevonat alatta 250 μm, színes vagy színtelen lehet. Sok telepítő látva a színtelen szálakat (downstream szál képen), nem ismeri fel a puffert, amelyeknek átmérője 125 μm és nem távolítja el azt a szálakról a hegesztési varratok előkészítése során. Az ilyen gondatlanság az oka sok problémának a szálak toldásánál és ez lehetetlenné teszi a toldás helyes elvégzését.
Új termékek a DIPOL-nál
HD-TVI TURBO HD 4.0 DVR: Hikvision DS-7332HQHI-K4 (32 csatornás, 4MP Lite, 15fps, H.265, HDMI, VGA)
HD-TVI TURBO HD 4.0 DVR: Hikvision DS-7332HQHI-K4 M75622 egy 32 csatornás CCTV DVR, amely alkalmas a HD-TVI, HD-CVI, AHD, CVBS és IP szabványban a felügyeleti video képeit rögzíteni. A 32 csatorna képes rögzíteni a képeket 4 MP Lite (1280 x 1440), 1080p vagy 720p kamerákról 15 fps-el. Az 1., 2., 3. és 4. csatornák esetében a maximális felvételi felbontás 3 MP @ 15 fps. VGA / WD1 / 4CIF / CIF felbontások esetén a maximális képsebesség 25 fps. Ezenkívül a DVR akár 8 IP-kamerát támogat (az analóg csatornák kikapcsolása után az IP-csatornák száma akár 40-re is megnövelhető).
Elektromos ajtónyitó: Bira EL1-001 (12VAC)
Elektromos ajtónyitó: Bira EL1-001 (12VAC) G74201, az EL1 sorozatból fémből, fából és műanyagból készült ajtóknál használják, a pénztárablakok vagy szekrények távvezérléssel, kábelkapcsolaton keresztül történő hozzáféréssel érhetők el a beléptető rendszerekből: kapu nyitók, (videó) kaputelefonok, kártyaolvasók, stb. Az EL1 sorozat egy aszimmetrikus házból és egy megerősített acél tartó/reteszből áll. A nem állítható tartók sokkal tartósabbak, mint az állítható változatok. Az elektromos nyitónak ez a modellje 12 VDC feszültséggel van megtáplálva.
HD-TVI TURBO HD 4.0 kamera: Hikvision DS-2CE16D0T-VFIR3E (kompakt, 1080p, 2.8-12 mm, 0.01 lx, PoC, IR 40m-ig)
HD-TVI TURBO HD 4.0 kamera: Hikvision DS-2CE16D0T-VFIR3E M75634 kamera Hikvision DS-2CE16D0T-VFIR3E M75634 a HD-TVI DVR-ken alapuló CCTV rendszerekhez tervezték. A kamera 1080p videót biztosít. Nagy érzékenységgel (0,01 lx) és beépített infravörös megvilágítóval, EXIR technológiával készült, akár 40 m hatótávolsággal is, a kamera kiváló képminőséget biztosít gyenge fényviszonyok mellett, vagy akár nem világos körülmények között is.
Érdemes elolvasni
SatNet 4.0.1 - száloptikai SMATV rendszerek tervezése. A televíziós jelek nagyobb távolságra történő továbbításának képessége anélkül, hogy regenerálni kellene őket, az egyik legfontosabb előnye a száloptikai rendszereknek. Száloptikai törzs esetében a különböző méretű létesítmények, amelyekben a jeleket elosztják, nem okoznak technikai problémákat. A jelek több százméteres és tíz kilométeres távolságon belül is könnyedén továbbíthatók anélkül, hogy további eszközökre lenne szükség. Ez jelentősen leegyszerűsíti a jeleloszlási rendszerek telepítését nagyobb épületekben. A SatNet 4 alkalmazás legújabb verzióját kibővítettük a TERRA száloptikai megoldások elemei alkalmazással. Az alábbiakban egy olyan SMATV rendszert mutatunk be, amely ötvözi a száloptikát és a rézelemeket, amelyeket a SatNet 4 szoftver használatával terveztek... >>>bővebben
Kombinált üvegszálas és réz TERRA multiswitch rendszer (kattintson a teljes ábrára)
Írások, cikkek különböző témákról

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Figyelem:
2018. Január 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás

Új! MindigTV Extra előrefizetett kártyák értékesítése egyéni előfizetők és viszonteladók, szerelők részére webáruházunkban:antennak.hu

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Megnyerően az antennákról - a 17. DIPOL Nyári Fotópályázat 2018
"Megnyerően az antennákról" - DIPOL szünidei fotópályázata
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI