KOSARAM
Kosaram üres

TÁMOGATÁS

Heti Hírmondó

Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN
No. 32/2018 (2018. október 15.)
A Wi-Fi berendezések kiválasztása most egyszerűbb lesz. A WiFi router vásárlásakor a felhasználónak részletesen el kell olvasnia a router specifikációját, hogy megtudja, milyen szabványt támogat és ellenőrizze, hogy a szabvány a legújabb, a leggyorsabb kapcsolatot biztosítsa. A Wi-Fi hálózatok már közel 20 éve jelen vannak és az átlagos felhasználóknak szóló szabványok elnevezése még mindig bonyolultnak tűnik - a 802.11a/b/g/n/ac kifejezések nem túl informatívak egy tipikus felhasználó számára.
Eddig a Wi-Fi verziókat egy vagy két betűvel azonosította, amelyek a vezeték nélküli szabványra vonatkoztak. A legújabb verzió 802.11ac, a korábbi 802.11n, 802.11g, 802.11a és 802.11b. A Wi-Fi Alliance (több mint 300 vállalat, többek között a hardver- és szoftvergyártók szövetsége, amely a Wi-Fi berendezések következő verzióinak promóciójával és kompatibilitásával foglalkozik) megváltoztatta a címkézési rendszert.
A meglévő vezeték nélküli hálózati szabványokat egymás után számozzák:
 • Wi-Fi 1 (802.11b),
 • Wi-Fi 2 (802.11a),
 • Wi-Fi 3 (802.11g),
 • Wi-Fi 4 (802.11n),
 • Wi-Fi 5 (802.11ac),
 • Wi-Fi 6 (802.11ax).
Ahelyett, hogy megkérdeznéd, hogy az "ac" szabvány jobb-e az "n" szabványnál, elegendő ellenőrizni a számot és a legmagasabbat választani. A legfontosabb előny a lehetősége annak, hogy gyorsan kiválaszthatja a "leggyorsabb" eszközt a polcokon.
A DIPOL 2018-as Nyári Fotópályázatának győztesei! Köszönjük a versenyzőknek, hogy részt vettek a "Megnyerően az antennákról" verseny 17. kiírásán. Az idén 260 munka érkezett be! Hagyományosan a képeket Pawel Zechenter professzionális fotóművész bírálta el. A nyertesek három fő díjat és 16 különdíjat kapnak! Gratulálunk a győzteseknek és mindenkit meghívunk a következő szezonban kiírásra kerülő versenyre :)
I. helyezett - Agnieszka Rusinowska
Piramisok
II. helyezett - Kenese Szilárd
Hierarchia
Példakép
Vonalak
3rd place - Katarzyna Caban
Rodzina w komplecie
Elismerések:
Maciej Kędzierewicz
Nocny maszt antenowy
Grzegorz Malczewski
Im więcej tym lepiej
Katarzyna Kaszycka
Ptasie radio
Vilmundur Sigurdsson
The Elfs in Iceland need antennas too
Hanna Strzykowska
W zielonej otulinie
Krzysztof Jarno
W górskich warunkach propagacji
Wojciech Bielecki
kable kontra anteny
Jacek Piecuch
Centrum wszechświata
Dorota Popiela
Hotbird
Tomasz Hulak
Centrum wszechświata
Helena Drożdża
W zwartym szyku
István Szőnyi
Transmisja stereofoniczna
Joanna Legenc
Ptaki i anteny
Radosław Wiśniewski
3 eskadry anten logarytmicznych
nad Syrakuzami
Piotr Tomala
Anteny b&w
Mateusz Bołtruczyk
W czerni i bieli
DVB-T televízió és az internet egy UTP kábelen keresztül. Az irodaépületek alacsony feszültségű rendszerei gyakran nem tartalmaznak TV-antennakábelt, azonban a legtöbbször UTP-kábelen alapuló szerkezeti kábelezéssel vannak felszerelve. Ha egyes felhasználók a DVB-T adásokat szeretnék nézni a televíziókészülékeken, az RF elosztórendszer hiánya jelentős akadályt jelenthet (sok helyen a beltéri antennákkal nem megfelelően lehet venni a TV-jeleket).
Egy egyedülálló megoldás ennek a problémának a megoldására az, hogy a SIGNAL TV-LAN transzformátorokat kell használni a TV számára UTP-vel R94200. Egy pár passzív balun képes továbbítani analóg/digitális RF jelek egy antennáról, amelyeket megfelelő helyre helyeznek a már meglévő UTP kábeleknél. Az átvitel párhuzamosan történik a kábel rendes átvitelével (LAN, Internet). Ezt az ötletet láthatják a Signal TV-LAN balunnal az ábrán.Balun készlet UTP passzív TV-LAN Signal [2 db.]
DVB-T és Ethernet jelek továbbítása egyetlen UTP kábelen keresztül R94200 balunok használatával
Bár a megoldás pont-pont összeköttetésen alapul, több adó-vevő készlet is használható még TV elosztókkal és hálózati kapcsolókkal együtt is. Ha a elosztás utáni RF jelszint a további elosztáshoz elegendő, akkor a jel továbbítható egy másik UTP kábel szegmensen egy hálózati kapcsoló után, TV-elosztóval és további párral.
Balun készlet UTP passzív TV-LAN Signal [2 db.]
A balun nézete (látható LAN és RF csatlakozók)
A megoldás a balunok alapján sokkal gazdaságosabb összehasonlítva a koaxiális kábelekkel vagy IPTV technológiával (az utóbbi extra hálózati erőforrásokat is igényel). Nem konvertálják az eredeti RF jeleket, csak a továbbítási közeg változik meg.

Hikvision IP-kamerák és NVR-ek vezérlése bármely webböngészőn keresztül. A Hikvision IP kamerák EasyIP 2.0 plus, EasyIP 3.0 sorozatok NVR-k az I szériától frissíthető firmware-val lehetővé teszi a hozzáférést az IP CCTV forrásokhoz bármely webböngészőn keresztül a WebComponents plugin használata nélkül. A firmware lehetővé teszi a legújabb Chrome és Firefox verziók használatát, amelyek nem támogatják az NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) alkalmazást. A funkciók a kamerák frissítésének a 5.5.61 vagy annál nagyobb verziójú verziója és NVR-k verziója a 4.1.50 vagy újabb verzióra történő frissítése után érhetők el.
Bal oldalon - egy NVR-ről egy régebbi firmware-vel rendelkező kép megtekintéséhez telepíteni kell a megfelelő plugint. Jobbra - az új firmware-nek nincs ilyen követelménye (mindkét esetben - Chrome 69.0.3497.100.)
Rotary/PTZ kamerák parkolási funkciója. A forgatható kamera általában úgy van beállítva, hogy automatikusan mozogjon egy adott útvonalon. Az operátor meghatározhatja a mozgás ütemét, megállási pontokat és időközöket a zoom értékekkel együtt (előre beállított értékek). Bármely pillanatban a kezelő kézi vezérléssel kapcsolhat. Az ilyen kézi beavatkozás után a kezelő bármilyen automatikus módot választhat, de semmilyen választás nélkül egyes kamerák bekapcsolják a parkolási funkciót (elérhető a n-cam-870 kamerában és a Hikvision forgatható kamerákban, pl. DS-2AE4225TI-D M75931, DS-2DE4225IW-DE K17912, DS-2DE7220IW-AE K1797).
PTZ kamera: N-CAM 870 (HD-TVI/AHD/HD-CVI, 1080p, 5-50mm 10x motozoom, 0.01 lx, IR 80m-ig)
Az N-CAM 870 M7486 HD-TVI PTZ kamerának van parkolási funkciója
A parkolófunkció biztosítja, hogy egy bizonyos ideig tartó inaktivitás után a kamera egy meghatározott műveletet hajtson végre. Ez lehet egy őrjárat, beolvasása vagy egy útvonal, amelyet a korábban előre programozott műveletek közül választhatnak ki. Például a HD-TVI PTZ Hikvision M75931 kamera "PARK TIME" inaktivitás időtartamát 5 és 720 másodperc között állíthatja be. A művelet meghatározásához az operátornak meg kell határoznia a "PARK ACT" paramétert a rendelkezésre álló lehetőségek közül: 1-től 8-ig, 1-től 5-ig terjedő mintákhoz, 1-től 10-ig járőrözéshez, horizontális - vertikális szkennelés, nappali üzemmód, éjszakai üzemmód. A parkolófunkció nem aktiválódik a speciális kamera elő-beállítása után, vagy a külső riasztási eseményhez kapcsolódó műveletek során.
Számítógépes sodrott érpárú kábel meghatározása. A sodrott érpárú (szimmetrikus) kábelek a jelek távközlési rendszerekben és számítógépes hálózatokban történő továbbítására szolgálnak. Jelenleg főként analóg telefonokban és Ethernet hálózatokban használják azokat. A csavart érpárú kábelek egy vagy több párból állhatnak. A csavarás erőteljesen csökkenti a külső elektromágneses interferencia és a párok közötti kölcsönös interferencia hatását, amelyet áthallásnak neveznek.
CAT 5e UTP kábel: NETSET BOX U/UTP 5e [305m] (beltéri, Dca-s1,d2,a1)
NETSET BOX U/UTP 5e beltéri kábel [305m] Dca-s1, d2, a1.
Új termék a DIPOL kábelcsaládjában: E1414_305.
A szimmetrikus kábelek rövidítéseit az ISO/IEC 11801: 2002 szabvány (ANNEX E) szabványosítja. A kábelleírásban szereplő információknak az alábbi szintaxissal kell rendelkezniük: xx/yyTP, ahol az yy karakterek egyéni vezetékeket/párokat jellemeznek, és az xx betűk leírják a kábel általános felépítését.
Az xx és yy jelölések a következők lehetnek:
 • U - árnyékolatlan
 • F - fóliázva (fóliával átfedve)
 • S - árnyékolt (fonott)
 • SF - árnyékolt és fóliás
Tipikus sodrott érpárú kábelek:
 • U/UTP - nem árnyékolt kábel
 • F/UTP - fólia árnyékolt kábel, szegmentált, szimmetrikus elemekkel
 • U/FTP - szitaszíntelenített kábel fóliázott, kiegyensúlyozott elemekkel
 • F/FTP - fólia árnyékolt kábel fóliázott, kiegyensúlyozott elemekkel
 • SF/UTP - általános fonat és fóliás árnyékolt kábel, nem árnyékolt szimmetrikus elemekkel
 • S/FTP - általános fonat árnyékolt kábel fóliával árnyékolva, szimmetrikus elemekkel
 • SF/FTP - általános fonat és fóliás árnyékolt kábel árnyékolt fóliával szimmetrikus elemekkel
LAN két épületben helyileg 200 m-es távolságban. A legegyszerűbb módja annak, hogy egy 200 m távolságban lévő épületben egy LAN hálózatot hozzanak létre, a száloptikai kábel alkalmazása. A sodrott érpárú kábel ilyen távolságon keresztüli használata nem felelne meg az alkalmazandó szabványoknak, és jelentősen csökkentené a LAN áteresztőképességét.
Olyan helyzetben, amikor az épületek már rendelkeznek kapcsolókkal SFP fogadók nélkül, a legjobb és univerzális megoldás az optikai médiakonverterek használata. Minden épületben a megfelelő médiakonverter UTP csatlakozó kábellel csatlakozik a kapcsoló egyik kapujához és az elektromos jeleket optikai formává alakítja, és fordítva. A médiakonverterek kiválasztása során a felhasználónak a következő paramétereket kell figyelembe vennie:
 • adatátviteli sebesség - 100 Mbps vagy 1000 Mbps modellek vannak,
 • rost típus - multimódusú vagy egymódusú szálakhoz tervezve,
 • maximális átviteli távolság - széles tartományban működő 550 m, 2000 m, 15 km vagy 20 km modelleket kínálunk,
 • kommunikációs módszer - vannak olyan modellek, amelyek két szálat vagy egy szálat (WDM) használnak.
Univerzális kábel: DRAKA U-DQ(ZN)BH 8G (8x OM2)Multimódusú adapter ULTIMODE A-011S (SC - SC)Multimódusú Patchcord ULTIMODE PC-019S (1x SC - 1x SC, 50/125)Száloptikai elosztó doboz ULTIMODE TB-04B (falra szerelhető)Ethernet médiakonverter TP-LINK MC200CM (multimódusú, 1000Mb/s, SC, 0.5km)UTP patch kábel Cat5e 1m, kékUTP patch kábel Cat5e 1m, kékEthernet médiakonverter TP-LINK MC200CM (multimódusú, 1000Mb/s, SC, 0.5km)Száloptikai elosztó doboz ULTIMODE TB-04B (falra szerelhető)Multimódusú Patchcord ULTIMODE PC-019S (1x SC - 1x SC, 50/125)Multimódusú adapter ULTIMODE A-011S (SC - SC)Multimódusú Pigtail ULTIMODE PG-21S, 1xSC, OM2 1mMultimódusú Pigtail ULTIMODE PG-21S, 1xSC, OM2 1m16-port Gigabit Switch: TP-Link TL-SG1016D16-port Gigabit Switch: TP-Link TL-SG1016D
Az optikai összeköttetés megvalósítása abban az esetben, ahol az épületek 200 méteres távolságban vannak
Új termékek a DIPOL-nál
IP PTZ kamera: Hikvision DS-2DE4225IW-DE (2MP, 25x optikai zoom: 4.8-120mm, IR 100m-ig, PoE+)
IP PTZ kamera: Hikvision DS-2DE4225IW-DE K17912 kiváló minőségű 2 MP (1920x1080) képérzékelővel rendelkezik, amely 25 fps-el működik. A kamera három egymástól függetlenül konfigurált adatfolyamot tartalmaz, és többféle video tömörítési módszert is használhat: H.265+/H.265/H.264+/H.264/MJPEG. A nappali és éjszakai módoknak köszönhetően a kamera nagyon élethű színeket produkál nappali fényben és teljes mértékben kihasználja nagy érzékenységét éjszaka. A 100 méter hatótávolságú beépített infravörös reflektorral rendelkező intelligens infravörös funkció biztosítja a túlexponálás elleni védelmet. A kamera külső mikrofonnal és audiokimenettel rendelkezik egy aktív (megtáplálva) hangszóró csatlakoztatásához.
Antenna előerősítő: APL-104 (VHF/UHF, árnyékolt)
Antenna előerősítő: APL-104 (VHF/UHF, árnyékolt) B4043 a gyenge FM/DAB + és DVB-T jelek erősítésére szolgál a 87-790 MHz-es frekvenciatartományban. Felhasználása a külső térben, a szabadban is lehetséges. A bemeneti és kimeneti impedancia 75 ohm - ez azt jelenti, hogy a 300 ohmos impedanciájú antennákat egy megfelelő impedancia illesztő transzformátorral kell felszerelni. pl. C0001. Az erősítő megtáplálása a kimeneten (TV/12V) koaxiális kábelen keresztül kell megtáplálni, egy 12 VDC tápfeszültségről RF/DC elválasztó felhasználásával (DC tápfeladónak is neveznek).
HDMI - DVB-T (COFDM) modulátor: Terra MHD001P (HDCP támogatás)
HDMI - DVB-T (COFDM) modulátor: Terra MHD001P (HDCP támogatás) R86103 egy multifunkciós eszköz, amely kódolja és modulálja a bemeneti HDMI jelet akár Full HD (1920x1080-30p) felbontással DVB-T COFDM RF csatornára. A modulátor HDMI bemenettel (HDCP támogatással), RF bemenettel (opcionális RF hurokhoz), RF kimenettel és 12 VDC bemenettel (DC csatlakozó az F-szerű aljzaton belül rendelkezik - nem szabad összetéveszteni a koaxiális kábellel történő megtáplálással).
Érdemes elolvasni
Könnyen telepíthető és olcsó bázisállomás. Az 5 GHz-es sávban működő TP-Link WBS510 N2356 vezeték nélküli bázisállomás hatékony megoldás a kültéri vezeték nélküli hálózatok kiépítéséhez. Köszönhetően egy központi irányítási rendszernek, ideális pont-pont és pont-többpontos architektúrák számára. A nagy teljesítmény és az egyszerű használat miatt a WBS510 kiváló választás mind az üzleti, mind az otthoni alkalmazásokhoz... >>>bővebben
A TP-Link WBS510 5GHz N2356 bázisállomás példaként való alkalmazása
Írások, cikkek különböző témákról

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Figyelem:
2018. október 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Új antennák, új csatornák, új lehetőségek
 
ELŐRENDELÉS
Lehetőség az érdeklődők számára a hetenként megjelenő Heti Hírmondó számait díjmentesen elektronikus postán eljuttatni, kérjük az e-mail címét megadni:
 
 
ELŐZŐ SZÁMBAN
HETI HÍRMONDÓ ARCHÍVUM
JÓ ÁRAT KÍNÁLUNK
ÚJAK KÖNYVTÁRUNKBAN
ÉRDEMES ELOLVASNI