Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 13/2023 (2023. március 27.)

Nukleáris reaktor a Holdon.

A Rolls-Royce brit űrkutatási óriáscég megerősítette, hogy finanszírozást kaphat olyan kis atomreaktorok koncepciójának kidolgozására és megvalósítására, amelyek energiát biztosíthatnának a Holdon. A brit űrkutatási hivatal 2,9 millió fontot (3,5 millió dollárt) ajánlott fel az atomenergia felhasználásának kutatására egy holdi bázison az űrhajósok számára.
A Rolls-Royce azt tervezi, hogy 2029-re kész reaktort küld a Holdra.
A gyártó várakozásai szerint az első autó méretű reaktor 2029-re készül el, hogy a Holdra küldhessék. Az atomerőmű által biztosított energia várhatóan az Ezüstgömbön dolgozó emberek szükségleteit fedezi majd. A hatékony energiaforrással sokkal hosszabb felfedező küldetések válnak lehetővé. A kutatásban a Rolls-Royce támogatást kap az egyetemektől: Bangor, Brighton és Sheffield.
Az atomenergia az űrben várhatóan új, szakképzett munkahelyeket teremt az egész Egyesült Királyságban. A Rolls-Royce-szal való partnerségre azt követően került sor, hogy az Egyesült Királyság űrügynöksége 51 millió fontot jelentett be a Hold körüli pályára állított műholdak konstellációjának felbocsátását célzó, az Európai Űrügynökség Moonlight programjának részeként a holdi küldetésekhez szükséges kommunikációs és navigációs szolgáltatások fejlesztésére.

Hibrid dSCR/Unicable multiswitch rendszer.

A TERRA dSCR multiswitch sorozat olyan egykábeles (Unicable) eszközök, amelyek lehetővé teszik a DVB-S/S2 műholdas, DVB-T földfelszíni TV és analóg/DAB rádiójelek elosztását egyetlen koaxiális kábelen keresztül, a digitális csatorna stacking technológián alapuló, analóg-digitális átalakítók segítségével. A multiswitch és a műholdvevőkészülékek közötti kommunikáció az EN50494 (Unicable I) és/vagy EN50607 (Unicable II) szabványban meghatározott speciális protokollt használja, amely DiSEqC parancsokat használ, hogy lehetővé tegye a független jelfelosztást egyetlen kábelen keresztül.

Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy a földfelszíni televíziózáshoz hasonlóan szerteágazó rendszerek kiépítésére van lehetőség. Itt nincs szükség csillag topológiára. Ez azt jelenti, hogy a földfelszíni televíziós rendszer könnyen hozzáigazítható a műholdas jelek vételéhez és elosztásához (figyelembe véve az egy multiswitchhez csatlakoztatott felhasználók számának korlátozását).

Mi a helyzet, ha a szerverszoba dSCR/Unicable sorozatú multiswitchekkel van felszerelve, és a fő törzshálózat optikai kábellel van ellátva? A DIPOL olyan optikai vevőket kínál, amelyek lehetővé teszik a dSCR/Unicable alapú rendszerek kiépítését:

  • Optikai vevő ORF202 E TERRA Wideband kimenetű kimenettel A3133
  • Optikai vevő ORF302 E TERRA Wideband + DVB-T2 kimenettel A3135
Műholdas antenna: DIPOL DPL-120 [sötét grafit, RAL7016]LNB: LWB202L Wideband LO 10,41 GHz TERRADIPOL SMART HORIZON DVB-T2 TV antennaDAB / DVB-T/T2 Antenna: DIPOL-4/5-12URH rádióantenna Dipol 1RUZ PM B  (körsugárzó H+V)Műholdas antenna: DIPOL DPL-120 [sötét grafit, RAL7016]LNB: LWB202L Wideband LO 10,41 GHz TERRAAntenna közösítő szűrő Terra DC015L (VHFI/II+FM-VHFIII-UHF)DTT MCA101T TERRA árbócra szerelhető korrekciós erősítőKapcsolóüzemű tápegység 20V 2A PS202F Digital SCROptikai TV/SAT adó OTF302 6F31 E 1x6 dBm FP 1310 nm TERRAKapcsolóüzemű tápegység 20V 2A PS202F Digital SCROptikai TV/SAT adó OTF302 6F31 E 1x6 dBm FP 1310 nm TERRATERRA ORF202 E optikai vevő Wideband kimenettelTERRA ORF302 E optikai vevő Wideband + DVB-T2 kimenettelKapcsolóüzemű tápegység 20V 2A PS202F Digital SCREgykábeles kaszkád dSCR Multiswitch: Terra SRM-584 (A osztály, aktív földi TV útvonal, AGC)
A fenti ábra a DVB-S/S2 (2 műholdas pozíció), a DVB-T2 földfelszíni TV- és rádiójelek elosztását mutatja két optikai szál segítségével. A dSCR/Unicable SRM584 R80584 sorozatú multiswitch az ORF202 E A3131 és az ORF302 E A3135 optikai vevőkészülékeket használja a TV/SAT jelek dSCR/Unicable SRM584 sorozatú multiswitchbe történő betáplálásához, lehetővé téve az OTF302 6F31 E A3031 vagy OTF302 6F55 E A3055 adóból érkező optikai jelek elektromos jelekké történő átalakítását. A jel az optikai adóból egy passzív optikai hálózaton keresztül érkezik, és visszaalakítja az eredeti IF jelre. A készülékek 2 vagy 3 kimenettel rendelkeznek (modelltől függően), a teljes sávot két polarizációra osztva (V - függőleges, H - vízszintes), akárcsak egy klasszikus Wideband konverter és a DVB-T2, DAB, FM jelek esetében.

Egyszerű felügyeleti rendszer arcfelismeréssel.

A Hikvision NXI-K és NXI-I sorozatú IP DVR-ek arcfelvételt és -elemzést biztosítanak meghatározott számú csatornán. Lehetőség van arckönyvtárak létrehozására, amelyeket később a felvételek keresésére lehet használni. Megadhatók a kapcsolódó műveletek is, amelyek a felismert arc és a könyvtárban található arc helyes vagy helytelen összehasonlítása esetén végrehajtásra kerülnek, például hangjelzés kiváltása a felvevőben, riasztás a felügyeleti központban, e-mail küldése, riasztás kimenet vezérlése stb. esetén. A könyvtárba a DVR-en már rögzített vagy külső forrásból származó arcok is felvehetők. A DVR-en tárolt felvételek könnyen és gyorsan kereshetők egy adott arcra való rámutatás után, azokon a csatornákon, amelyeken az arcfelvétel és összehasonlítás funkció aktív volt.
Az alábbi ábra a 7608NXI-K2 K22076 DVR-en alapuló felügyeleti rendszert mutatja. A DVR-hez 7 DS-2CD2046G2-I K03141 kamera van csatlakoztatva, amelyek általános megfigyelésre szolgálnak. Egy csatorna a DS-2CD2646G2-IZS K05313 4 MP felbontású kamerához van csatlakoztatva, amelyet a DVR funkcióival együtt arcelemzésre és keresésre használnak. A rendszer külső hálózatról történő távoli elérését a Mercusys MW305R N2931 router biztosítja.
Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2646G2-IZS (4 MP, 2.8-12 mm Motozoom, 0,003 lx, IR 60m-ig, WDR, IK10, H.265, AcuSense)PoE Switch: ULTIPOWER 00108afat (110W, 10xRJ45 incl. 8xPoE 802.3af/at)Gigabit Router: Mercusys MW305R (802.11N, 300Mbps, 2.4 GHz, 3xLAN (FE),1xWAN (FE))HDD Western Digital PURPLE WD42PURZ 4TB 3.5IP NVR Hikvision AcuSense DS-7608NXI-K2 (8 csatornás, 80 Mbps, 2 x SATA, HDMI, VGA, H.265)Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2046G2-I (4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 30m-ig, WDR, H.265, AcuSense)
Példa egy arcfelismerő és -elemző funkcióval rendelkező felügyeleti rendszer ábrája egy csatornán.

Fresnel-zóna.

Fontos tudatosítani, hogy egy vezeték nélküli hálózat hatótávolsága számos tényezőtől függ, amelyek közül néhányat befolyásolni tudunk, míg mások ismeretlenek. A Fresnel-zóna az egyik legfontosabb fogalom, amely a rádiós témákban megjelenik, és amelyet feltétlenül ismernie kell. Ez az a terület, amely aktívan részt vesz a rádiójelek energiájának továbbításában. Ennek a területnek az alakja hosszmetszetben ellipszis, keresztmetszetben pedig kör. Ennek a körnek a sugara a teljes rádiós kapcsolat hossza mentén változik, és az antennák közötti távolság közepén veszi fel a maximális értéket. Az első Fresnel-zóna a legfontosabb, mivel a rádiójel szinte teljes energiája ebben a zónában kerül átvitelre.
Az egyes Fresnel-zónák keresztmetszeti sugara a zóna közepén a legnagyobb, és mindkét végén az antenna pontjáig csökken. Az első Fresnel-zóna maximális sugara gyakran hasznos információ. Ez az adó és a vevő között félúton található.
A Fresnel-zónákban található objektumok (hegyek, fák, épületek stb.) nagy hatással vannak a hullámterjedésre (különösen, ha az első zónában vannak). Minél több van belőlük és minél nagyobbak, annál rosszabbak a jelátvitel feltételei. A jobb üzembiztonságú kapcsolatokhoz az első Fresnel-zóna teljes területének mentesnek kell lennie az akadályoktól.
A gyakorlatban az 1. Fresnel-zóna 60%-os tisztaságának biztosítása minimális teljesítményveszteséget garantál.
Helyesen beállított kapcsolat - az antennák láthatósága és akadálymentesség az első Fresnel-zónában.

Miért nincs bejelentkezési gomb a Hik-Connecthez az iVMS-4200-ban.

A Hik-Connect alkalmazás új számítógépre történő telepítésekor probléma lép fel, amikor a felhasználó megpróbál csatlakozni a Hik-Connect felhőszolgáltatásban lévő fiókjához az iVMS-4200-on keresztül. A képen alul látható gomb nem jelenik meg, így nem tudja megadni a bejelentkezési adatait ehhez a szolgáltatáshoz. Ez akkor fordul elő, ha nincs .Net Framework könyvtár a rendszerben. Ezt le kell tölteni, majd a telepítés után a számítógépet újra kell indítani. A következő újraindítás után az említett gombnak meg kell jelennie az alkalmazás ablakában.
/Készüléktámogatás hozzáadásához a felhőből egyszerűen jelentkezzen be a fiókjába. A fiókhoz csatlakoztatott eszközök automatikusan hozzá lesznek adva a listához, és a felhasználó hozzáférhet a felhő által támogatott funkciókhoz, többek között: élő megfigyelés (több csatorna egyidejűleg), PTZ vezérlés, digitális zoom, lehallgatás, archívumok lejátszása és riasztási értesítések (zónasértés, vonalátlépés stb.).

Száloptikai kábel lezárása a lakás csatlakozódobozában.

Amikor egy száloptikai kábelt a lakás csatlakozódobozába visznek, annak lezárása gyakran minden, csak nem professzionális. Ennek főleg három oka van: a helyettesítő dobozok használata, az ilyen típusú lezárást nem ismerő szerelők és végül a megtakarítás.
A probléma professzionális megoldásaként a DIPOL új típusú mini száloptikai dobozokat kínál: FTTH DIN L5315. Legfeljebb 12 mm átmérőjű száloptikai kábel (a tipikus előfizetői kábelek átmérője kb. 3 mm) végződését teszi lehetővé, maximum 4 szállal. Általában kétszálas kábel, amelynek végén L35522 kötegek vannak csatlakoztatva két L4222 adapterhez. A doboz olcsó és könnyen telepíthető.
Száloptikai csatlakozódoboz FTTH DIN 2xSC szimplex
Az L5315 mini FTTH DIN-doboz különlegessége a TS35/DIN sínre történő telepítéshez integrált konzol. Olyan dobozokhoz és szekrényekhez alkalmas, amelyek biztosítják az eszközök ilyen módon történő rögzítését. Tipikus szerelőlemezzel ellátott dobozokban használva a doboz kiváló alternatívája az ilyen helyzetekben gyakran használt toldótálcáknak.

Új termékek a DIPOL-nál

Securbox TS-12-18-AC akkumulátor (12V, 18 Ah, AGM)
Securbox TS-12-18-AC akkumulátor (12V, 18 Ah, AGM) (VFL, RJ45 tesztelő, LED-es zseblámpa) Az M18843 egy karbantartásmentes ólom-sav akkumulátor (VRLA). Ez egy zárt akkumulátor, amelyben a töltés során felszabaduló gázok rekombinációs folyamaton mennek keresztül vízzé, így nincs szükség újratöltésre. AGM (Absorbed Glass Mat) technológiával készül, ahol az elektrolit üvegszálas elválasztókban helyezkedik el. A folyékony elektrolit hiánya lehetővé teszi, hogy az akkumulátor szinte bármilyen helyzetben elhelyezhető legyen.
Ubiquiti GBE Gigabeam access point, 60 GHz.
Ubiquiti GBE Gigabeam hozzáférési pont, 60 GHz Az N2537 a 60 GHz-es sávban működik (plusz egy tartalék rádió az 5 GHz-es sávban). A konkurens megoldásokhoz képest továbbfejlesztett kialakítással a rádiós chip teljesítményét keskenyebb sugárban összpontosítja, ami javítja az átviteli ellenállást az interferenciával szemben. A 60 GHz-es kapcsolathoz a GigaBeam a következő csatornaszélességet támogatja: 2,16 GHz. Egy 5 GHz-es tartalék rádiót használnak arra az esetre, ha a fő kapcsolat meghibásodna. A GigaBeam 1 gigabites Ethernet porttal rendelkezik, és a maximális vezeték nélküli teljesítménye 1 Gbps.
38 mm/1 m-es acél árbóc, horganyzott és összeilleszthető /C rendszer/
A 38mm/1m-es horganyzott acél antennaoszlop csatlakoztathatósággal /C rendszer/ E9038103 méter 38mm-es szelvényű, 1,5 mm falvastagságú csőből készül. A horganyzás biztosítja a tartósságot és a korrózióállóságot, miközben az esztétikus megjelenés is megmarad. Az árbóc alján egy műanyag dugó van felszerelve. A horganyzás folyamata biztosítja, hogy minden felületet és élt egyenletesen bevonja a védőbevonat. Ezenkívül a horganyzás után a bevonatot tömítési és passziválási eljárásnak vetik alá. Az egész nagyon jó védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben.

Érdemes elolvasni

Érdemes-e OTDR funkcióval rendelkező száloptikai műszereket használni?Az optikai szálak egyre növekvő népszerűsége miatt egyre fontosabbá válik az a kérdés, hogy az optikai útvonalra vonatkozóan megfelelő méréseket tudunk-e végezni. A telepítők gyakran döntenek úgy, hogy a legolcsóbb "reflektométereket" vagy reflektométer funkcióval rendelkező mérőműszereket vásárolják meg, azt gondolván, hogy ezekkel gyorsan és problémamentesen végezhetnek méréseket és problémák esetén elvégezhetik a kapcsolat teljes diagnosztikáját. Az igazság azonban néha fájdalmas, és kiderül, hogy ebben az esetben az "olcsó" a "jó" ellensége lehet - bár nyilvánvalóan nem ez a szabály. Érdemes azonban tudni, hogy a legolcsóbb ilyen típusú készülékek mellett általában olyan emberek döntenek, akik nem rendelkeznek gyakorlati tapasztalattal és a szükséges minimális elméleti ismeretekkel. A gyakorlat azt mutatja, hogy az olcsóbb reflektométerek az eredmények korlátozott megjelenítési lehetőségei miatt több tudást igényelnek a felhasználótól ahhoz, hogy azokat ügyesen értelmezze, vagy megértse, hogy miért nem lehet bizonyos információkat egyszerűen nem megszerezni... >>>bővebben
Képernyőkép az OTDR Viewer szoftverről. Látható többek között a reflektogram és az eseménytáblázat.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei. efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, stb.). Felhasználása ajánlott háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, rendelőintézetekben.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV PRÉMIUM csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
B2CA KÁBELEK vészkijáratokhoz