Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 18/2023 (2023. május 1.)

Hogyan lehet környezetbarát elektronikát létrehozni?

A Duke Egyetem (USA) kutatói új technológiát fejlesztettek ki a teljesen újrahasznosítható nyomtatott elektronika előállítására, amely mérgező vegyi anyagoktól mentes anyagokat használ fel. A mai elektronika jellemzően olyan környezetkárosító anyagokat tartalmaz, amelyek nehezen ártalmatlaníthatók, így korlátozzák újrafelhasználhatóságukat. Az új technológia célja az elektronika környezeti hatásainak csökkentése és egy fenntarthatóbb elektronikai ipar létrehozása.
Egy környezetbarát anyagokkal nyomtatott tranzisztor diagramja és elektromos teljesítménygrafikonja: szén nanocsöves félvezető, grafén kapu, nanocellulóz szigetelőréteg.
Az összetett elektronikus chipek több rétegű alkatrészekből állnak, amelyek egyetlen áramkört vagy elektronikus lapot alkotnak. A tudósok három szénalapú festéket fejlesztettek ki az elektronika nyomtatására: félvezető szén nanocsöveket, vezető grafént és szigetelő nanocellulózt. Korábban a tudósok már kifejlesztettek egy nyomtatási módszert, de az nem volt környezetbarát. A problémát a szén nanocsövek alacsony viszkozitása jelentette, és a viszkozitás növeléséhez erős vegyszerek használatára, vagy egy nagyon energiaigényes, magas hőmérsékletre való hevítést igénylő folyamatra volt szükség. A kutatók most egy olyan ciklikus eljárást fejlesztettek ki, amelyben a nyomtatott alkatrészt vízzel mossák, viszonylag alacsony hőmérsékleten szárítják, majd újabb réteget visznek fel. Ez lehetővé teszi, hogy az egymást követő rétegeket környezetbarát módon ragasszák össze. A kutatók kimutatták, hogy az így előállított tranzisztorok teljesen működőképesek, és jelezték az ipar többi részének, hogy van egy járható út arra, hogy egyes elektronikai gyártási folyamatok sokkal környezetbarátabbá váljanak. Bebizonyították azt is, hogy a nyomtatáshoz használt szén nanocsövek és grafén csaknem 100%-a visszanyerhető és újrafelhasználható. A nanocellulóz fából készül, és a papírhoz hasonlóan egyszerűen újrahasznosítható vagy biológiailag lebontható.
A kutatók szerint a fent leírt nyomtatási módszer más elektronikus alkatrészek, például képernyők és kijelzők gyártásánál is alkalmazhatók lehetnek.

Telepítés DIPOL termékekkel.

Telepítők, vásárolnak tőlünk a DIPOL-tól? Telepítik is termékeinket? Készítsenek fényképet a berendezéseinken alapuló megvalósításaikról, és cserébe minden egyes leírt megvalósításért pontokat kapnak, amelyeket DIPOL eszközökre költhetnek. A promóciós kampányról további információkat Telepítés a DIPOL-lal oldalon talál. Az alábbi képeken az akcióra beküldött RTV/SAT installációk egyikét tesszük közzé, amelyet a MAR-SAT Instalacje Chrzanów-i cég valósított meg.
TV/SAT rendszer két MK-1,5 m-es E9160 elemből álló, MK E9161 alapra rögzített MK-1,5 m-es E9160 tagból álló tartóoszlopra szerelt antennákkal. A szerkezet villámvédelmi rendszerrel van felszerelve. Az árbócra szerelve: Triax 100 cm-es SAT antenna quatro LNB FTE eXcellento A9864, DIPOL 44/24-48 Tri Digit antenna UHF sávra A2670, DIPOL 7/5-12 antenna VHF sávra A0710. A TRISET-113 PE E1017_100 kültéri kábelek az LNB-ből és a DVB-T2 földfelszíni TV- és rádióantennák közösített jelét közvetlenül a SIGNAL R48606 túlfeszültségvédelmi dobozba vezetik. Ezután az 5 TRISET-11 E1027_300 kábelből álló rendszer a házban található MV-508 TERRA R70708 multiswitchhez van vezetve.

Ajtóállomás a Hikvision IP videós ajtóbejárati rendszerhez keskeny póznákhoz.

A DS-KV6113-WPE1(B) G73624 egy kompakt, 1 előfizetővel rendelkező ajtóállomás a Hikvision IP videós kaputelefon rendszerhez, beépített MIFARE címkeolvasóval. Kompakt méretének köszönhetően ez a modell ideális a korlátozott hellyel rendelkező helyekre, pl. keskeny pillérekre történő telepítéshez. Az ajtóállomás infravörös megvilágítóval van felszerelve, amelynek hatótávolsága akár 3 m is lehet az éjszakai láthatóság biztosítása érdekében. Az állomással vezetékes módon kommunikálhat az Ethernet-interfészen keresztül, vagy dedikált kábelezés hiányában Wi-Fi-n keresztül. Az állomás 1 db, a kapuk vezérlésére szolgáló relével van felszerelve, bővítési lehetőség nélkül. Ennek az ajtóállomásnak kétségtelen előnye, hogy az internetre való csatlakozást követően a mobilalkalmazáson keresztül történő működtetés, például hívásátirányítás vagy távoli kapunyitás, további monitor telepítése nélkül lehetséges.
A DS-KV6113-WPE1(C) G73624 ajtóállomás nézete

Villámlás - a jelátviteli útvonalak védelme - 2. rész.

Villámláskor a jelkábelekben túlfeszültségek keletkezhetnek, amelyek károsíthatják az elektronikus berendezéseket. A túlfeszültségek a villámcsapás helyétől számított legfeljebb 1,5 km-es körzetben keletkeznek.
A NetProtect J2830 az ilyen típusú berendezésekre vonatkozó európai szabványoknak megfelelően biztonságos szintre csökkenti a feszültséget, így csökkentve a meghibásodások számát. Nem igényel áramellátást, és nem okoz interferenciát az adatátvitelben.
Védelem számítógépes eszközök számára NetProtect
NetProtect J2830 számítógépes rendszer védelme.
A PoE-n keresztül táplált eszközök védelméhez érdemes az AXON PoE NetProtector J2836-ot használni, amely két átviteli útvonalat tartalmaz: adat (1-2, 3-6 vonalak) és táp (4, 5, 7, 8 vonalak). Mindkét útvonalat túlfeszültségvédelmi elemek védik, amelyek a nem kívánt feszültséget a földre vezetik le, és a vezetékpáron belül az egymás közötti vonalakat is védik. A teljesítmény útvonal terhelhetőségének növelése érdekében a 4. vezeték rövidre van zárva az 5. vezetékkel, a 7. vezeték pedig a 8. vezetékkel.
Hálózati számítógépes védelem AXON PoE NetProtector
AXON PoE NetProtector J2836 hálózati védelem.

Diszperziós jelenség az optikai átvitelnél.

Az egyik olyan jelenség, amelynek jelentős hatása van a sávszélesség csökkenésére és átviteli távolságra, ez pedig száloptikai kábelek diszperziója. Ez ronthatja a jel-zaj arányt, és növeli az átviteli hibák mennyiségét. Számos diszperziós típus ismeretes:
Modális diszperzió - csak a multimódusú szálakban fordul elő. Mivel a szálban haladó egyes módusok kissé eltérő időben érik el a vevőt, a vonal végén az impulzusok szélei elmosódnak, ami az átvitt impulzusok közötti távolság növekedését és ezáltal az átvitt adatok sávszélességének jelentős csökkenését kényszeríti ki. A modális diszperzió a multimódusú szálak maximális átviteli távolságát is korlátozza;
Modális diszperzió a multimódusú szálban
Polarizációs módusdiszperzió - egymódusú szálakban fordul elő. Ennek oka az a tény, hogy bármely szál magja nem tökéletesen szimmetrikus (valós keresztmetszete nem tökéletes kör), valamint a törésmutatója nem izotróp, így a módus függőleges és vízszintes polarizációja kissé eltérő sebességgel halad. Ez a jelenség korlátozza a maximális átviteli távolságot.
Polarizációs diszperzió egy egymódusú szálban
Kromatikus diszperzió - a különböző hosszúságú hullámok különböző időpontokban érik el a hullámvezető végét, ami a CDWM és a DWDM technikák használata során jelentős problémát jelent, több hullámhosszon történő átvitel esetén. A kromatikus diszperziónak két összetevője van: anyagdiszperzió, amelyet a szál anyagi összetétele határoz meg, és hullámvezető-diszperzió, amelyet a szál hullámvezető indexprofilja határoz meg.
Kromatikus diszperzió egy egymódusú szálban
Mivel a kromatikus diszperzió komponensek a hullámhossz tartományban különböznek a jelben, ez akkor lehetséges, ha a hullámhossza nulla a kromatikus diszperziónak (a fenti példában: 1300 nm). A gyártók is megváltoztathatják a gyártási folyamat során az összetevőket, a mozgó nulla diszperziós területet a régió által használt adott átviteli technikánál .

Új termékek a DIPOL-nál

YKY-żo 3x2.5 1kV kábel /1m/
+YKY-żo 3x2,5 1kV /1m/ az E41232 kábel a kisfeszültségű elektromos rendszerekben használt elektromos vezetékek egyik típusa. PVC-szigetelésű rézhuzalokból áll. Az YKY jelölés azt jelenti, hogy ez a kábel legfeljebb 1000 V névleges feszültségű rendszerekhez készült. A kábeleket kültéri áramellátásra használják, beleértve a világítási rendszereket, elektromos aljzatokat és egyéb elektromos berendezéseket.
Csatornaerősítő CAD-804 4xVHF/UHF+FM ALCAD
A CAD-804 4xVHF/UHF+FM csatornás erősítő ALCAD R82620 nehéz vételi körülmények között, különböző szintű, több irányból sugárzott jelek esetén alkalmazható. Az erősítő 4 programozható bemenettel rendelkezik a VHF-sáv (174-240 MHz)/UHF-sáv (470-694/862 MHz), 1 bemenettel az FM-sáv (40-108 MHz) számára, amely 32 csatornaútvonalat tesz lehetővé. Az erősítő lehetővé teszi ezen jelek vételét, kiegyenlítését és erősítését. Az automatikus erősítésszabályozó rendszer kiegyenlíti a jelszintet minden csatorna esetében, függetlenül a készülék bemeneti szintjétől (a megfelelő jelminőséghez szükséges minimális szint megtartása mellett).

IP NVR felvevő Hikvision AcuSense DS-7604NXI-K1/4P (4 csatorna, 40 Mbps, 1 x SATA, VGA, HDMI, 4 x PoE, H.265)
Hikvision AcuSense DS-7604NXI-K1/4P IP NVR A K22033 egy modern 4 csatornás IP-felvevő, amely akár 12 MP felbontású IP-kamerák képét rögzíti. Beépített 4 portos PoE kapcsolóval rendelkezik az IP kamerák közvetlen csatlakoztatásához és ellátásához. Párhuzamos HDMI/VGA kimenetekkel rendelkezik, amelyek ugyanazt a képet jelenítik meg. Az 1 SATA port lehetővé teszi az akár 10 TB kapacitású merevlemezek csatlakoztatását. Amennyiben a memória betelik, automatikus felülírás indul, hogy megakadályozza a legújabb adatok elvesztését. A beépített USB-portok lehetővé teszik USB flash meghajtó vagy külső lemez csatlakoztatását, és bizonyos töredékek külső adathordozókra történő másolását.

Érdemes elolvasni

Hogyan javítsuk a sérült optikai szálakat? DAC kábelek. (Direct Access Cables) az optikai kábelek népszerű csoportja, amely közvetlenül a földbe fektethető, további védőcsövek nélkül. Ezeket a kábeleket gyakorlatilag az optikai szálas létesítmények minden ágában használják - a helyi felügyeleti létesítményektől az üzemeltetői alkalmazásokig -, leggyakrabban az úgynevezett "utolsó mérföld" szakaszon, azaz a közvetlen fogyasztói csatlakozásban.
A lefektetett DAC kábelek megsérülhetnek (elszakadhatnak) a területen végzett földmunkák vagy a kábel szilárdsági paramétereit meghaladó spontán földnyomás (földcsuszamlás, talajfagyás) következtében. >>>bővebben
Az L56040 javítócsatlakozó két DAC-kábel csatlakoztatását teszi lehetővé.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei. efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, stb.). Felhasználása ajánlott háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, rendelőintézetekben.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV PRÉMIUM csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!