Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 23/2023 (2023. június 5.)

Méh++ robotméh.

A tudósok már több mint 30 éve próbálkoznak olyan mesterséges rovarok megalkotásával, amelyek különböző alkalmazásokban, például virágok mesterséges megporzásában, zárt térben végzett keresési és mentési műveletekben, biológiai kutatásban vagy környezeti megfigyelésben használhatók. A globális méhpusztulás korában a téma most még aktuálisabbnak is tűnik.
A Washingtoni Állami Egyetem kutatói eredetileg egy két szárnyú robotméhet hoztak létre, azonban annak a mozgásképessége korlátozott volt. Pérez-Arancibia és két PhD-hallgatója 2019-ben először egy négyszárnyú robotot épített, amely elég könnyű volt ahhoz, hogy a levegőbe emelkedjen. A kétféle manőver, az úgynevezett billentés és forgás elvégzéséhez a kutatók úgy programozták a robotot, hogy billentéskor az első szárnyak másképp mozogjanak, mint a hátsó szárnyak, míg forgáskor a jobb szárnyak másképp mozognak, mint a bal szárnyak. Ez olyan nyomatékot hoz létre, amely a robotot a két fő vízszintes tengely körül forgásra készteti.
Egy animáció, amely egy kis robotméhecskét mutat repülés közben. A robot négy szénszálból és mylarból készült szárnnyal és négy könnyűszerkezetes meghajtóval van felszerelve, amelyek minden egyes szárnyat vezérelnek. A Bee++ prototípus az első, amely minden irányban stabilan repül.
Az összetett forgómozgás szabályozása rendkívül fontos, mert e nélkül a robotok teljesen instabillá válnak és összeomlanak. Sok éven át voltak különböző ötletek arra vonatkozóan, hogyan lehetne a forgást szabályozni, de a meghajtás korlátai miatt ezt senki sem tudta megvalósítani. Ahhoz, hogy lehetővé tegyék a robot irányított forgását, a kutatók a rovaroktól merítettek ihletet, és a szárnyakat úgy programozták, hogy egy síkban, szögben mozogjanak. Emellett a másodpercenkénti szárnymozgások számát 100-ról 160-ra növelték. A mechanikát és a hajtásvezérlőt is megváltoztatták.
A Bee++ robot súlya 0,95 g, a szárnyak fesztávolsága pedig 33 mm. Egy élő méh súlya körülbelül 0,2 g. A valódi rovarokkal ellentétben a Bee++ csak körülbelül öt percig képes önállóan repülni (az energiaellátás korlátai miatt). A kutatók más típusú rovarrobotokat is fejlesztenek, többek között kúszómászókat és a víz felszínén járó robotokat.

Száloptika – miért nem elég az 1310 nm-en történő mérés?

Az alábbi ábrák egy 150 méteres szálszakasz és egy ugyanilyen hosszúságú futó szál reflexiós mérésének eredményeit mutatják. A mérést 1310 nm-en végeztük - itt a mérés nem mutatott anomáliákat, és 1550 nm-en - itt 75 méteren (225 méter a futószállal együtt) megnövekedett csillapítást észleltünk.
Reflektogram 150 m + 150 m - 1310 nm és 1550 nm hullámhosszon. Az 1550 nm-es hullámhosszon a szálhajlítás látható.
A grafikon nagyítása az esemény közelében (225 m).
Az észlelt esemény csillapítása az 1550 nm-es hullámhosszon 0,325 dB volt. Mivel 1310 nm-en a jelenség nem látható, valószínűsíthető, hogy ez egy úgynevezett makroszál-kanyarulatnak tulajdonítható.
A fenti eseménytáblázatok mindkét hullámhosszra vonatkozó mérési eredményeket mutatják. Megjegyzendő, hogy a második táblázat (1550 nm) egy 0,325 dB-es csillapítású, toldásként azonosított jelenséget mutat. Ez végül is valójában egy szálhajlítás - az első eseménytáblázatban (1310 nm) nem látható. Továbbá látható, hogy a két hullámhosszon végzett mérések eltérő eredményeket adnak az olyan események tekintetében, mint például az illesztések. Példaként itt a 2. számú jelenség egy tisztítatlan csatlakozó, amelynek csillapítása 0,415 dB 1310 nm-en és 0,999 dB 1550m-en.

DVB-S/S2 műholdas jel mérése.

A műholdas TV megfelelő vételének biztosítása érdekében sokan, akik félnek a parabolaantenna önálló felállításától és telepítésétől, szakértő szolgáltatásait veszik igénybe. Ez ugyanis nem egyszerű feladat egy tapasztalatlan amatőr számára és a parabolaantenna megfelelő beállítása kulcsfontosságú hatással van a műholdas jelek vételének minőségére. Abban az esetben, amikor a műholdas jelet több vevőegységhez kell eljuttatni, multiswitcheket használnak, amelyekhez egy quatro LNB kábeleit kell csatlakoztatni. Az ilyen rendszerhez 4 kábelt kell csatlakoztatni. Ideális megoldás ilyen helyzetben a Signal ST-5150 R10842 műszer használata.
A fenti videó azt mutatja, hogyan kell beállítani egy parabolaantennát a quatro LNB A98257-gyel a Signal WS-6980 R10842 mérőműszerrel a Hotbird 13°E műholdhoz. Az antennát az épület déli, délkeleti vagy délnyugati falára kell felszerelni. A déli irányt egy iránytű vagy az épület tervrajzai segítségével lehet megtalálni. A földrajzi elhelyezkedéstől függően meg kell határozni az antenna magassági szögét (az antenna függőlegestől való eltérésének szögét). Lengyelországban ez északon 27° és délen 33° között változik. Ezek után a 75 ohmos koaxiális kábelt az A98257-es LNB VL kimenetéhez és az R10842-es műszerhez kell csatlakoztatni. A műszerrel történő jelmérés és az antenna végleges beállítása a tükör pozíciójának korrekciójából áll a műszer leolvasása alapján. A műholdjel "megtalálása" és az összes csavar meghúzása után forgassa el az LNB-t a lehető legjobb jelminőség elérése érdekében.

VLAN-használat CCTV-rendszerekben.

Ugyanazon az IP-hálózaton nem szabad egyszerre elhelyezni a házi biztonságért felelős eszközöket (felügyelet, kaputelefon, kapuvezérlők stb.) és az otthoni számítógépes berendezéseket. Ezen eszközök elkülönítése a biztonsági rendszer integritását növelő tényezők egyike.
E hálózatok szétválasztásának egyik módja virtuális helyi hálózatok létrehozása. Ehhez felügyelt switch használatára és dedikált VLAN-ok létrehozására van szükség. Az alábbi példában a switch paramétereinek megváltoztatásával a felhasználó két külön hálózatot hozhat létre. Az első a felügyeletet, a második pedig az otthoni hálózatot fedi le. Mindkét hálózat egymástól függetlenül működik.
A konfigurálás során nagyon fontos (és gyakran elhanyagolt), hogy az eszközökhöz kézzel rendeljen IP-címeket, alapértelmezett átjáró megadása nélkül. A ház biztonságát szolgáló eszközöknek nem szabad közvetlen hozzáféréssel rendelkezniük az internethez. Ne felejtse el továbbá letiltani a felhőalapú szolgáltatásokat (pl. távoli megtekintés). A rendszergazda csak VPN segítségével engedélyezze a belső hálózathoz való hozzáférést kívülről (ehhez természetesen külső IP-címre van szükség).
Egy példa egy VLAN-okkal rendelkező IP-hálózatra

Új termékek a DIPOL-nál

Száloptikai csatoló: GFP-12F-T-2, 4 bemenet/kimenet 12F tálcával
A GFP-12F-T-2 száloptikai csatoló, 4 bemenet/kimenet 12F tálcával Az L56038 lehetővé teszi egy száloptikai kapcsolat létrehozását, akár 12 illesztéssel. Lapos kialakítása lehetővé teszi a korlátozott helyű helyeken történő használatot. A ház polipropilénből (PP) készült, amely garantálja az UV-sugárzással, az alacsony és magas hőmérsékletekkel, valamint a távközlési csatornákban található anyagokkal szembeni ellenállást.
Száloptikai csatoló: GFP-6P, DAC-kábelekhez, 2 bemenet/kimenet 6F tálcával
A GFP-6P száloptikai csatoló DAC-kábelekhez, 2 bemenet/kimenet 6F tálcával Az L56060 földelt rendszerekben javítóelemként vagy csatlakozóként használható maximum 12 szálas DAC-kábelekhez. A csatoló beépített csatlakozótartóval rendelkezik, amely 6 csatlakozót képes befogadni. Kétsoros burkolatelrendezéssel 12 kötés is elhelyezhető.
Száloptikai csatoló: GFP-8E, 3 bemenet, 8 kimenet
GFP-8E száloptikai csatoló, 3 bemenet, 8 kimenet Az L56083 egy 11(12) bemeneti/kimeneti porttal felszerelt dobozos típusú csatoló. Ez a típusú csatlakozódoboz száloptikai kábelszálak és elágazó rendszerek védelmére szolgál a fej feletti és a falra szerelt berendezésekben. A minőségi polikarbonát (PC) ház ellenáll az UV-sugárzásnak, az alacsony (-40°C) és magas (+ 60°C) hőmérsékletnek , valamint a vegyi anyagoknak, így alkalmas a légvezetékes, csatornázott és földbe fektetett kábelrendszerekhez.

Érdemes elolvasni

Sugaras multiswitch rendszer. A TERRA MR multiswitchek már 32 kimenettel is rendelkeznek, így akár 32 kimenettel rendelkező rendszerek kiépítését teszik lehetővé egyetlen eszközzel. Egy ilyen TV-hálózat biztosítja a digitális jelek problémamentes elosztását, mind a DVB-S/S2 szabvány (műholdas), mind a DVB-T2 szabvány (digitális földfelszíni TV) szerint. Az ilyen, sugár- vagy csillaghálózatként ismert hálózatok a legegyszerűbb telepítési típusok, és általában nem igényelnek előzetes tervezést. A biztonság kedvéért azonban a legrövidebb és a leghosszabb jelútvonalakon jelcsillapítási mérleget kell végezni...>>>bővebben
A fenti képen egy TV/SAT rendszer látható 8 kimenetes MR-508 R70608 multiswitchel.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei. efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, stb.). Felhasználása ajánlott háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, rendelőintézetekben.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV PRÉMIUM csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!