Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 24/2023 (2023. június 12.)

Hot Bird 13F Hot Bird 13G műholdakról induló televíziós szolgáltatások.

2023 májusának utolsó hetében az Eutelsat megkezdte a televíziós és rádiós szolgáltatások áthelyezését a három régi Hot Bird 13B, C és E műholdról a két új generációs Hot Bird 13F és Hot Bird 13G műholdra. Az összes szolgáltatás átállási folyamata július végéig tart. Szerencsére a műholdvevő készülékek tulajdonosainak nem kell semmilyen kiigazítást végezniük. A meglévő frekvenciák és a szolgáltatások egyéb paraméterei változatlanok maradnak. Jelvesztés esetén szükség lehet arra, hogy a jelenlegi rendszert egy telepítővel ellenőriztessék. Az új műholdak fő szerepe az Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten található otthonokba eljuttatott több mint ezer rádió- és tévécsatorna (beleértve a nagy felbontású 4K-s tévéadásokat is) átvitelének felerősítése és minőségének javítása.
A modern Hot Bird 13F és 13G műholdak legerősebb jelei Franciaországot és Olaszországot érik el. Lengyelországban viszont, ahol a háztartások túlnyomó többsége a lengyel szolgáltatók fizetős televízióját használja, a jelnek a jelenleginél erősebbnek kell lennie. A Hot Bird 13F és 13G műholdak jelei a Kanári-szigetektől Afganisztánig terjedő területet fognak lefedni. A legtávolabbi helyeken azonban nagyobb átmérőjű antennákra van szükség.
A Hot Bird 13F és 13G műholdak tavaly indultak. Az amerikai SpaceX űrvállalat Falcon 9 rakétával geostacionárius pályára állította az Eutelsat Hotbird 13G műholdját. A start november 3-án történt a floridai Cape Canaveralról, az Egyesült Államokból. A Hot Bird 13F műholdat viszont 2022 októberében bocsátották fel. A meglévő (2006 és 2008 óta működő) műholdakat arra használják majd, hogy ideiglenesen további kapacitást biztosítsanak, ahol erre szükség van, amíg az üzemanyag el nem fogy.

A SpaceX által végrehajtott Eutelsat HOTBIRD 13F küldetés befejeződött. A Falcon 9 rakéta 35 000 km/h sebességet ért el. A HB 13F műhold mintegy 1100 kilométeres magasságban vált le a pályáról, majd már autonóm módon, 35786 kilométeres magasságban állt a megfelelő geostacionárius pályára.

Hívástovábbítási idő módosítása a Hikvision IP videós kaputelefon monitorokon.

A Hikvision IP videós kaputelefon rendszerben lehetőség van arra, hogy a külső kapuállomásról érkező hívó hívását közvetlenül az okostelefonra telepített alkalmazásba továbbítsa. Ehhez létre kell hoznia egy Hik-Connect fiókot, hozzá kell adnia a video-ajtótelefont a fiókhoz, telepítenie kell a Hik-Connect alkalmazást az okostelefonra, és be kell jelentkeznie a fiókba. Adja hozzá a videós kaputelefon-monitort a fiókhoz, amelyen keresztül a kapcsolat az ajtóállomással létrejön (ha Villa típusú, egy előfizetővel rendelkező állomással rendelkezik, akkor maga az ajtóállomás közvetlenül is hozzáadható a Hik-Connect felhőhöz). Miután a Hik-Connect szolgáltatás engedélyezve és megfelelően konfigurálva van, az ajtóállomáson lévő hívógomb megnyomása hívást indít mind a monitoron, mind a telepített alkalmazással rendelkező okostelefonon. Alapértelmezés szerint a monitoron a hívásátirányítási idő "0 s"-ra van beállítva, ami azt jelenti, hogy ha megnyomja a hívógombot az ajtóállomáson, a monitor és az okostelefon alkalmazás egyszerre fog csörögni. Ha ezt az időt például "10 s"-ra módosítja, akkor ha a lakó 10 s-on belül nem veszi fel a hívást, akkor a hívás csak ekkor kerül továbbításra az alkalmazáshoz. Ennek az időnek a megváltoztatásához az iVMS-4200 szintjéről az ajtóállomás beállításaiba való belépés után lépjen a fülre: Intercom -> Time Parameters -> Call Forwarding time
A DS-KH8350-WTE1 G74003 monitoron az iVMS-4200 alkalmazással a hívásátirányítási idő módosítására szolgáló ablak nézete.

DIPOL SMART HORIZON DVB-T2 antenna - terepi tesztekkel bizonyított vételi paraméterek.

Az ideális antenna az, amely nagy nyereséggel, optimális irányíthatósággal, viszonylag kis mérettel rendelkezik, és nem igényel további tápellátást. A fogyasztók és a telepítők igényeinek kielégítésére a DIPOL bevezette a SMART sorozatú antennákat, amelyeket a fenti követelményekre optimalizáltak.

A DIPOL SMART HORIZON A2230 antenna számos helyszíni vizsgálaton esett át, beleértve a 100 kW-os adótól számított 10 és 100 km közötti hatótávolságon belüli teljesítmény elemzését. A tesztek különböző épületsűrűségű helyszíneken végzett méréseket, valamint a piacon kapható más DVB-T2 antennákkal való összehasonlító teszteket is tartalmaztak. A tesztek azt mutatták, hogy az antenna a vételi képességek tekintetében élen jár. Minden nagyobb probléma nélkül sikerült a DVB-T jeleket az adótól 94 km távolságban (100 kW, alacsony UHF-sáv, terepprofil, az útvonal mentén akadályok nélkül) fogadni, az antenna passzív üzemmódjában a jelerősség átlagosan 50 dBμV volt 3 csatornán, a MER-érték pedig átlagosan 30 dB. Ezeket az értékeket elegendőnek kell tekinteni 1 vevő általi vételhez. Nagyobb telepítés esetén az aktív üzemmódot kell használni, amely a jelerősséget 15-20 dB-lel, a MER értéket pedig 2-3 dB-lel növeli.

Switchek oszlopokra szerelhető kivitelben.

Az ipari switcheket olyan ipari létesítményekben lévő rendszerekhez tervezték, ahol kedvezőtlen körülmények, például fokozott por, magas vagy alacsony hőmérséklet, illetve magas páratartalom lehetséges. Az ipari switchek telepítése szintén ajánlott oszlopokra vagy kábelkamrákba történő légkábelezéshez, zárt burkolatok alkalmazásával. A Ultipower switchek Ethernet-portokkal rendelkeznek (modelltől függően Fast Ethernet vagy Gigabit Ethernet) olyan eszközök csatlakoztatására, mint az IP-kamerák vagy PC-k. A burkolat megfelel az IP40 szabványnak (védelem a veszélyes részekhez való hozzáférés ellen, védelem az 1 mm-nél nagyobb átmérőjű idegen szilárd anyagok ellen). Minden port támogatja a PoE-t (a switchet 48 VDC-vel kell táplálni). A kapcsolók SFP porttal vannak felszerelve az átviteli közeg optikai szálra történő átalakításához.

A készülékek a következő kiegészítő funkciókkal is rendelkeznek:
 • Kiterjesztett funkció, amely lehetővé teszi a sodrott érpárral csatlakoztatott, legfeljebb 250 m hosszúságú eszközök táplálását,
 • PoE Auto Check automatikusan elvégzi a csatlakoztatott eszköz aktuális újraindítását akadás esetén.
 • HiPoE 90 W támogatás az 1. és 2. porton (csak az N299704 switch esetében),
 • PD funkció lehetővé teszi a switch Ethernet porton keresztül történő tápellátását (csak N299707 switch).
Ipari PoE Switch: ULTIPOWER 152SFP 802.3af/at (5xRJ45 incl. 4xPoE FE, 2xSFP 100M, Extended, VLAN, PoE Auto Check)
A fenti példában a switch légmentesen záródó burkolatokban kerültek fel az oszlopokra. Az IP-kamerák a switch-hez csatlakoznak, a switchen pedig PoE-n (48V 802.3af) keresztül biztosítják az áramellátást. Egy optikai szálat (egymódusú, LC csatlakozókkal és SFP betétekkel végződve) vezettek az oszlopok közé, hogy öt kamerából és egy IP kamerarögzítőből (NVR) álló hálózatot hozzanak létre. Az ipari switchek használata növeli az ilyen telepítés megbízhatóságát, mivel jobban ellenállnak a túlfeszültségnek és a nehéz időjárási viszonyoknak. Ezenkívül a két oszlop között elhelyezett optikai szál hatékonyan leválasztja elektromosan a két kamerapont helyét.

Digitális diagnosztikai felügyelet, azaz az SFP-betétek teljesítményének felügyelete.

A DDM, vagyis a Digitális diagnosztikai felügyelet egy olyan funkciókészlet, amely lehetővé teszi a hálózati switchekben lévő optikai SFP-modulok működésének felügyeletét. Amikor egy DDM-kompatibilis betétet helyezünk be egy switchbe, az hozzáférést kap a következő betét teljesítmény paramétereihez:
 • SFP modul hőmérséklet
 • Tápfeszültség
 • Lézer/dióda tápáram
 • Átviteli táp a Tx porton
 • Tápellátás az Rx porton keresztül
Ezen túlmenően, a protokollnak a switchben való megvalósításától függően lehetőség van üzenetek megjelenítésére az átviteli problémákról és a teljes jelvesztésről. A DDM az SNMP-vel (Simple Network Management Protocol) összekapcsolva hatékonyabb hálózatkezelést és paramétereinek fizikai rétegszinten történő figyelését teszi lehetővé. Ez többek között az egyes paraméterekhez riasztási szintek meghatározásának lehetősége miatt lehetséges.
Az ablak nézete DDM adatokkal a TP-Link TL-SG3428X kapcsolóban az SFP+ Ultimode L1430 betéttel

Új termékek a DIPOL-nál

Vastagfalú földbe telepíthető optikai szál védőcső 12/8 [200 m]
Vastagfalú földi optikai védőcső 12/8 [200 m] E60812 Az E60812 narancssárga színű, polietilénből (módosított HDPE) készült, és közvetlen földalatti telepítésre tervezték. A 8 mm-es belső átmérő és a belső vezető lehetővé teszi optikai szálak, sodrott érpárú kábelek, koaxiális kábelek, elektromos kábelek stb. fektetését a csőben. A fal belső felülete sima, súrlódási együtthatója 0,12.
Egyenes csatlakozó 12/8 mm-es mikrocsőhöz
Egyenes csatlakozó 12/8 mm-es mikrocsőhöz E60813 12 mm külső átmérőjű és 8 mm belső átmérőjű mikrocsövek csatlakoztatására. A terméket kültéri használatra tervezték - időjárásálló és gázzáró. 18 bar nyomásnak ellenáll.
Mennyezeti IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2343G2-I (4 MP, 4 mm, 0,005lx, IR 30 m-ig, WDR H.265, AcuSense)
A Hikvision DS-2CD2343G2-I K01313 mennyezetre szerelhető IP-kamera az EasyIP 2.0 Plus sorozat része, amely a Deep Learning algoritmuson alapuló AcuSense technológiát alkalmazza. A kamera 4 MP és 1/3" CMOS érzékelővel, valamint EXIR technológián alapuló, akár 30 m-es hatótávolságú IR-világítóval van felszerelve, hogy gyenge fényviszonyok között is megfelelő láthatóságot biztosítson.

Érdemes elolvasni

Száloptika – miért nem elég az 1310 nm-en történő mérés? Az alábbi ábrák egy 150 méteres szálszakasz és egy ugyanilyen hosszúságú futó szál reflexiós mérésének eredményeit mutatják. A mérést 1310 nm-en végeztük - itt a mérés nem mutatott anomáliákat, és 1550 nm-en - itt 75 méteren (225 méter a futószállal együtt) megnövekedett csillapítást észleltünk...>>>bővebben
Reflektogram 150 m + 150 m - 1310 nm és 1550 nm hullámhosszon. Az 1550 nm-es hullámhosszon a szálhajlítás látható.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei. efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, stb.). Felhasználása ajánlott háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, rendelőintézetekben.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV PRÉMIUM csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Vevőkészülékek a DVB-T2 HEVC földi TV adások vételére