Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 8/2024 (2024. február 19.)

A világűrben elhelyezett fényvisszaverők növelhetik a napelemparkok hatékonyságát.

A Glasgow-i Egyetem mérnökei bemutattak egy ötletet, és modellezték a Föld felett 1000 kilométer magasan keringő fényvisszaverők működését. Feladatuk a napfény visszaverése lesz, hogy növeljék a napelemparkok hatékonyságát.
A szimulációs modellek azt mutatták, hogy ha 20, speciális, pókháló vékony anyagból készült fényvisszaverőt helyeznének 1000 kilométeres magasságban a Föld felszíne fölötti pályára, az átlagosan napi két órával több napfényt tudna visszaverni. Ez különösen napnyugta után, amikor a legnagyobb az áramigény, segítene növelni a naperőművek hatékonyságát. A megoldás hatékonysága tovább növelhető lenne további reflektorok hozzáadásával vagy méretük növelésével.
A csapat kifejlesztett egy algoritmust annak meghatározására, hogy a fényvisszaverőket hogyan kell elhelyezni és célozni, hogy a leghatékonyabban fogják be a napsugarakat, maximalizálva a kora reggeli és késő esti fénytöbbletet. A reflektoroknak a Föld terminátorvonalához közeli pályán kell keringeniük, vagyis azon a határon, ahol a bolygó egyik oldalán a nappali fény átmegy éjszakába a másik oldalon, és a Walker-konstelláció néven ismert mintázatban kell működniük. Ezt általában a műholdas kommunikációs rendszerekben használják.
A kutatók szerint 20 reflektorral naponta további 728 megawattóra (MWh) villamos energiát lehetne előállítani - annyit, mint amennyit egy hatalmas hagyományos napelempark termel (több ezer hektárnyi terület nagyságú), és a rendszer költségei is jóval alacsonyabbak lennének.
A Föld körüli pályán keringő napfényvisszaverők ötlete nem új. Az 1920-as évek végén már szó volt arról, hogy a városokat az űrből visszavert fénnyel világítanák meg. Dokumentált munka csak egyszer történt, amikor orosz kutatók a MIR űrállomásról egy 20 méteres, alumíniumfóliával borított fényvisszaverőt indítottak, amelyet egy központi mechanizmus segítségével hajtottak ki. A tesztek során a reflektor a várakozások szerint 3-5 telihold teljesítményének megfelelő fényt ver vissza, amely a Föld felszínét mintegy 4-5 kilométeres átmérővel világította meg. A rövid távú sikerek ellenére a projekt végül a költségek és a technikai nehézségek miatt megbukott.

Miért van szükség két hálózati kártyára egy NVR-ben?

Az NVR Sunell rögzítők két hálózati kártyával vannak felszerelve a hálózat további védelme érdekében. Mindkét hálózati kártya függetlenül címezhető, különböző maszk és hálózati gateway állítható be, ami a következő lehetőségeket biztosítja:
  • A hálózati forgalom szegmentálása lehetővé teszi, hogy az IP-kamerákból érkező adatokat elkülönítse az internettől és a helyi hálózat más eszközeitől. Ez növeli a rendszer biztonságát és megbízhatóságát, mivel a kamerák hálózati forgalma el van szigetelve a többi eszköztől
  • hálózati terheléselosztás - Az NVR-ek mindkét hálózati adaptert használhatják a hálózati terheléselosztáshoz. Ha nagy az IP-kamerákból származó adatáramlás, a forgalom két hálózatra osztható a rendelkezésre álló sávszélesség hatékony kezelése érdekében. A kamerákat szükség szerint az első vagy a második hálózati kártya szerint lehet címezni.

Hikvision videós kaputelefon rendszer 2-Wire szabványban.

Gyakran van szükség a meglévő kaputelefon (videó) rendszer lecserélésére egy újabb, nagyobb funkcionalitást és minőséget kínáló rendszerre. Egy ilyen frissítés szükségessé teheti a kábelezés cseréjét, pl. IP-rendszerek esetén sodrott érpárú kábelekre. Ebben nyújt segítséget a 2-Wire szabványban működő Hikvision videós kaputelefon. Ugyanazzal a funkcionalitással rendelkezik, mint a 2. generációs Hikvision IP videós kaputelefon. Egy kompakt rendszer kiépítéséhez a monitorok (pl. G74019 DS-KH6320Y-WTE2) és a fő ajtóállomásmodul (G73646 DS-KD8003Y-IME2) csatlakoztatása a G74824 DS-KAD706Y elosztóhoz egy 2-vezetékes buszon keresztül. A 2-Wire busz lehetővé teszi mind az eszközök táplálását, mind a kommunikáció létrehozását. Az elosztó LAN-hálózathoz való csatlakoztatása után minden eszköz (monitor, ajtóállomás) külön IP-cím alatt látható a hálózatban. A konfiguráláshoz a iVMS-4200(v3) alkalmazás használható. Az alapfunkciókon, azaz a videohívásokon kívül a rendszer vezérli a kapunyitást és a bejárati kapu vezérlését, továbbá a Hik-Connect alkalmazással okostelefonról is vezérelhető. A rendszer képes átirányítani egy hívást a telefonra, amíg a bérlő távol van, és távolról kinyitni a kaput vagy a kaput.
Wireless Dual-band Gigabit Router: TP-Link Archer C6 AC1200 (4x10/100/1000 Mbps)Kapcsolóüzemű tápegység: Mean Well HDR-60-24 (24VDC/60W/2.5A)Hikvision DS-KAD706Y 2. generációs (2-wire rendszer) audio-, videó- és áramelosztó a Hikvision DS-KAD706Y videó ajtóbejárati rendszerhez.DS-KH6320Y-WTE2 7OK-P2 zárütköző lap (ES1, S, XS, SHD, XSHD Bira sorozat)Elektromos zár: XS00U HARTTE keskeny, szabványos, kisáramú, folyamatos működésre 12-24 VAC/DC BIRADS-KD-ACW1 Hikvision 1-modulos felületre szerelt házEsővédő: Hikvision DS-KABD8003-RS1 1-modulos 2-vezetékes 2 gen. IP videó kaputelefon házVideós kaputelefon főmodul 2. generáció. Hikvision DS-KD8003Y-IME2 (2-vezetékes rendszer)

HDMI-DVB-T/C digitális modulátor.

Az A/V-jelek nagyfrekvenciás RF-jelekké történő átalakítása, azaz mindenféle jelforrás, például számítógépek, lejátszók vagy megfigyelő kamerák jeleinek földfelszíni TV-rendszerbe történő bevezetése olyan művelet, amelyhez egy úgynevezett modulátor használata szükséges. Az ilyen eszköz egy vagy több A/V bemenettel (RCA, HDMI stb., típustól függően) és egy RF kimenettel (közismert nevén "antenna kimenet) rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy a kiválasztott csatornán a rendszerhez csatlakoztatott összes televízión nézze a képet és hallgassa a hangot. A vevőkészülék számára a rendszerhez hozzáadott program csak egy újabb földfelszíni televíziós csatorna.
A DIPOL most egy új digitális HDMI-modulátort kínál a DVB-T/C WS-6990 WS-6990 Signal R86701 jelhez. A kompakt méret, a versenyképes ár, az egyszerű telepítés és az intuitív konfiguráció az előlapon található gombok segítségével olyan jellemzők, amelyeket minden telepítő és felhasználó értékelni fog.
DVB-T Modulator Signal-420 (HDMI - COFDM, HDCP támogatás)
A WS-6990 Signal R86701 modulátor egy HDMI bemenete (HDCP támogatás) lehetővé teszi egyetlen forrásból származó Full HD felbontású jel bevezetését egy DVB-T vagy DVB-C televíziós rendszerbe.
UHF TV DVB-T/T2 antenna: DIPOL 44/21-48 Tri DigitOsztó TV hármas R-3 Signal1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)1-utas leágazó: FAC-1-8dB (5-1000MHz)Modulátor WS-6990 HDMI - DVB-T/C állítható bitrátával (1..20 Mbps) - HDCP támogatássalModulátor WS-6990 HDMI - DVB-T/C állítható bitrátával (1..20 Mbps) - HDCP támogatással
HD jel elosztása Blu-ray lejátszóról, PC-ről és földi DVB-T TV-ről a Signal-420 R86701 digitális modulátorok segítségével.

Két HDMI-konverter adó a hálózatban.

Amikor egy befektető két különböző jelforrásból származó képeket akar megjeleníteni több TV-készüléken, az infrastruktúrát ennek megfelelően kell előkészíteni. Az ilyen típusú rendszerekben gyakran használnak HDMI-IP konvertereket. Szabvány szerint egy hálózatban legfeljebb egy HDMI-konverter lehet. Ez annak köszönhető, hogy a gyártó minden egyes adóra ugyanazt a hálózati konfigurációt töltötte fel. A felhasználó nem változtathatja meg a HDMI-eszközök címét. Ezért két adó használata esetén az IP-címek ütköznek (ami hibás hálózati működést eredményez).
Két HDMI-adó csatlakoztatási diagramja.
Lehetőség van ilyen telepítésre, de ehhez menedzselt switch használata és dedikált VLAN-ok létrehozása szükséges. A fenti példában a felhasználó a VID és PVID paraméterek (a virtuális helyi hálózatok beállításáért felelős paraméterek a switch-en) megváltoztatásával négy videokijelző forgatókönyvet hozhat létre.
Felhívjuk figyelmét, hogy a tömörített jelsebesség az adó kimenetén körülbelül 15 Mbit/s, és az átvitel multicast kapcsolaton keresztül történik. A legnépszerűbb HDMI konverter a H3613 kóddal ellátott készülék, amely lehetővé teszi további vevőkészülékek csatlakoztatását a H3613R kóddal.

Száloptikai CCTV telepítés - soros topológia.

Gyakran kérdezik a telepítők, hogy lehetséges-e több kamerapontot (oszlopot) egyetlen száloptikai kábellel összekötni. Igen, ez lehetséges, de ezt a megfelelő eszközökkel felszerelt, tapasztaltabb telepítőknek kell eldönteniük.
A kamera rögzítési pontjain keresztül vezetett kábelnek megfelelő számú szálnak kell lennie - minden ponton legalább 2 szálnak. Például 5 oszlophoz legalább 10 szál szükséges, így az alkalmazásnál egy 12J kábelt kell használni (12 szállal), vagy a redundancia számára 16Jvagy 24J kábelt. Azonban a túlzott redundancia felesleges feszítéseket okozhat, ezért jobb, ha nem visszük túlzásba.
Az egyik megoldási lehetőség, hogy egy több szálas kábelt futtatunk a kamera ponton keresztül, majd elvágva azt az oszlopon, különválasztva a két szálat a helyi átviteli berendezéshez, a többi szálat pedig a következő oszlophoz vezetjük. Ez az alábbi következtetésekhez vezethet:
  • minél több redundáns szál van a kábelben, annál nagyobb lesz a szerelő "redundáns" munkája, mivel az összes szálat össze kell fűzni,
  • az első oszlopon a kábel összes szálát össze kell hegeszteni,
  • az utolsó oszlopnál csak az adott oszlopon használt szálakat kell hegeszteni.
Toldási ábra 12J kábel és öt CCTV oszlop számára - összesen 38 toldás
Az a megközelítés, amely magában foglalja a szálak elvágását az összekötés érdekében, lehet, hogy értelmetlen, de sok gyors és professzionális hegesztővel rendelkező telepítő választja ezt a lehetőséget, mivel ez független a kábel szerkezetétől. A kábelt egyszerűen elvágják és a szálakat összehegesztik, különös figyelmet fordítva annak megerősítésére, a központi csőátmérőre és arra, hogy egyáltalán jelen van-e. Ez ráadásul lehetővé teszi a piacon is elérhető legtöbb száloptikai csatlakozó doboz használatát.
Száloptikai kábelcső egy ablakának kivágása az MSAT L5925 szerszámmal
Azok a szerelők, akik nem akarnak szálakat vágni és hegeszteni, választhatnak egy kicsit több tapasztalatot igénylő módszert. Az MSAT-5 L5925 szerszámmal lehetőség van a szálcsövön egy bevágást készíteni, majd a kamera ponthoz kiválasztott szálakat kivenni, és azokhoz pigtaileket csatlakoztatni. A megmaradt szálakat ezután érintetlenül hagyjuk. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez a módszer nem használható minden típusú optikai kábel esetében.

Új termékek a DIPOL-nál

DS-KV9503-WBE1 IP Villa ajtóállomás (1 gombos, RFID, Wi-Fi, LCD, arcfelismerés) Hikvision
DSKV9503-WBE1 IP Villa ajtóállomás DS-KV9503-WBE1 (1 előfizető, RFID, Wi-Fi, LCD, arcfelismerés) Hikvision A G73615 egy 1 előfizetővel rendelkező IP Villa ajtóállomás PIN-kóddal, QR-kóddal, arccal és kártyával vagy kulcstartóval történő hitelesítéssel, amely Mifare-szabvány szerint működik (13,56 MHz). Az esztétikus kialakítás és a magas funkcionalitás teszi ezt az állomást ideálissá az egyházi házak, villák, irodák vagy lakások épületrendszereihez. Az állomás egy 4"-os IPS típusú színes LCD érintőképernyővel van felszerelve, amelynek felbontása 800 × 600 p. Két beépített színes kamera 2 MP felbontással jó képminőséget és hatékony arc- vagy QR-kódos hitelesítési funkciót biztosít.
TRANS-DATA LTE antenna KYZ 10/10 + 5 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700 MHz].
TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 antenna + 5m kábel + SMA [698-960, 1710-2700 MHz] Az A741024_5 egy log-periodikus MIMO irányított antenna kültéri felszerelésre, LTE/GSM/3G modem jelek vételére és továbbítására. Az antenna 10 dBi nyereséggel rendelkezik. LTE modemekkel, telefonokkal vagy modemekkel való együttműködésre tervezték: DCS, LTE, 5G (két antennacsatlakozóval felszerelve). Működési sáv: 698-960, 1710-2700 MHz.
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 5 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz].
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 5m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz] Az A741027_5 egy log-periodikus MIMO irányított antenna kültéri felszerelésre, 5G/LTE/GSM/3G modem jelek vételére és továbbítására. Az antenna 10 dBi nyereséggel rendelkezik. LTE modemekkel, telefonokkal vagy modemekkel való együttműködésre tervezték: GSM, DCS, 3G, LTE, 5G (két antennacsatlakozóval felszerelve). Működési sáv: 698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz.

Érdemes elolvasni

Rendszámtábla-azonosító kamera felszerelése. A rendszámtábla-felismerés maximális hatékonysága érdekében az ezt a funkciót támogató kamerát, pl.: - iDS-2CD7A46G0/P-IZHSY(C) (2,8 - 12 mm) K05911 vagy - iDS-2CD7A46G0/P-IZHSY(C) (8 - 32 mm) K05913 úgy kell felszerelni, hogy a mozgó autó rendszámtáblájának képe megfelelően rögzüljön. A felszerelés helyének kiválasztása előtt figyelembe kell venni a következő irányelveket: a jármű elejének megfelelő látószöge, a rendszámtáblánként egy képkockán belüli képpontok száma, valamint a kamera felszerelésének távolsága az érzékelés helyéhez képest...>>>bővebben
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Egyre több helyen ismerik fel annak a jelentőségét, hogy mennyire fontos bizonyos termékek tárolási hőmérsékletének percnyi pontossággal történő nyomon követése. Ez különösen fontos gyógyszertárakban, háziorvosi rendelőkben a vakcinák és más gyógyszerek előírt tárolási hőmérsékletének digitális megfigyelésére. Az érzékelő mindezt vezeték nélkül teszi és eltérés esetén riasztást küld mobil készülékére. A mért értékeket naplózza és bármikor dokumentálható, kinyomtatható, így bizonyítható a tárolt termékek megbízhatósága. Az üveges hőmérők időszaka lassan lejár, amelyeknek leolvasása sem minden időben biztosított! efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják, de az élet más területén is felhasználhatók (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, ingatlanok, múzeumok, hőközpontok, stb.).

Debreceni Antenna Kisáruház Efento üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte feltétlen kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk csak szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetnünk kell ennek költségéről és a szállítás megfelelő kivitelezéséről, hogy az valóban a megrendelő által megjelölt szállítási helyére eljusson! Mindenre van megoldás!

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
OTDR/száloptikai hálózati tesztelő: ULTIMODE OR-20-S3S5-iSMV
Optikai útvonal mérése és diagnosztikája