Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 9/2024 (2024. február 26.)

A tökéletes ütéselnyelés a közvetlen út a biztonságos sisakok eléréséhez.

A University of Colorado at Boulder és a Sandia National Laboratories mérnökei olyan új béléskialakítást fejlesztettek ki, amely képes ellenállni a nagy ütéseknek. A tanulmány új megvilágításba helyezi a habot, amivel a legtöbb ember állandóan találkozik, de ritkán gondolkodik rajta. A habok puha, porózus szerkezetek, amelyeket arra terveztek, hogy nyomás közben elnyeljék az energiát. Van azonban egy nagy hátrányuk, mégpedig az, hogy keményen összenyomva merev tekerccsé görbülnek. Ennek a problémának a megoldására egy kutatócsoport számítógépes algoritmusokat írt, amelyek segítségével a párnázó anyagokat úgy tervezték újra, hogy azok egy meghatározott minta szerint deformálódjanak.
Egy 3D nyomtatóval nyomtatott bélés tesztelése a University of Colorado Boulderben
Az új megoldás tesztelése során megállapították, hogy a tervezett párnázat 25%-kal több energiát képes elnyelni, mint a korábbi megoldások. Ami a hab rugalmasságát adja, azok a kis üregek. Amikor a szivacsot összenyomják, ezek bezáródnak, elnyelve az energiát. A legújabb elképzelések szerint a párnázat hatszögletű tornyok vagy lemezrácsok hálózatából áll, amelyek kicsit olyanok, mint a méhsejtek. A nyomás hatására a méhsejtek deformálódnak, és egy hullámot hoznak létre, amely hatékonyan elnyeli az ütközés erejét.
Egy új szoftver segítségével megtervezték a méhsejtes szerkezetet, majd több, a harmonikában lévő fújtatóra emlékeztető gyűrődés hozzáadásával módosították. Ezek a csomók segítenek rendszerezni a szerkezetet a deformáció során, ami sokkal simább összeesést tesz lehetővé. Egy 3D nyomtató segítségével egy kis tégla méretű blokkokat készítettek egy hőre lágyuló poliuretán nevű rugalmas anyagból. Ezeket aztán egy ütésvizsgáló gép segítségével összenyomták. A csoport felfedezte, hogy blokkjaik körülbelül hatszor több energiát képesek elnyelni, mint az ugyanebből az anyagból készült hagyományos habok, és akár 25%-kal többet, mint más méhsejtes szerkezetek. A szerkezeteket különböző típusú anyagokból lehet létrehozni, a rugalmas műanyagtól kezdve a kemény alumíniumig. Összefoglalva, a címben említett sisakok hamarosan a jelenleginél sokkal jobb védelmet nyújthatnak.

Két eszköz csatlakoztatása egy sodrott érpárú kábelen.

Megjegyzés! Az alábbiakban leírtak a telepítés során végső megoldásként szolgálnak, és nem tekinthetők szabványnak. Olyan rendszerekben, ahol két pont között csak egy sodrott érpárú kábel van, és két eszköz, pl. IP-kamerák csatlakoztatására van szükség, a kábel megfelelő meghosszabbítására van szükség.
Az alábbiakban egy példa látható egy ilyen telepítés végrehajtására. Az adatátvitel a FastEthernet hálózatban (100 Mbps) 1, 2, 3, 6 vezetéket használ. Ezért a vezetők megfelelő csatlakoztatása az RJ-45 csatlakozókhoz lehetővé teszi két eszköz csatlakoztatását. Érdemes megemlíteni a PoE tápegységet, amely szintén az adatokkal azonos érintkezőkön biztosítható (a kamerának támogatnia kell a 802.3af A opciót).
Ez a megoldás sajnos nem mindig működik, mivel a sodrott érpárú kábel hossza és a sodrott érpár végén a vezetékek jelentős mértékű kitekerése szükséges. Életmentő olyan helyzetekben, amikor csak egy sodrott érpárú kábel van lefektetve, és nem lehet kapcsolót használni (pl. N29810).
Két eszköz csatlakoztatása egy UTP-kábelhez

DVB-S2X/S2/S/S IP-ben.

Az IP-alapú TV-elosztási technológiának köszönhetően az épület, amelyben a jelet elérhetővé kell tenni, mindössze egy sodrott érpárú kábellel felszerelhető. Az alacsonyabb kábelezési költségek mellett számos interaktív funkció is elérhető, és a csatornakínálat az ügyfelek egyedi igényeihez igazítható. Az IP-adatfolyamokat beépített IP-vevővel rendelkező televíziókészülékeken lehet nézni, vagy ha a televízió nem rendelkezik ilyennel, akkor a TERRA R81612 VSA N5 IPTV digitális vevőegységgel. Ezenkívül ingyenes videó- és hanglejátszó szoftverek is használhatók, pl. VLC.
IPTV Streamer integrált USB porttal TERRA DVB-S2X/S2/S2/S-2xIP sdi416 FTA
IPTV streamer sdi416 FTA R81590.
IPTV streamer sdi482C kettős CI slottal R81594.
Annak érdekében, hogy műholdas jelet vezessünk be egy IP-berendezésbe, használhatjuk a következőket:
 • Streamer IPTV 16xDVB-S2X/S2/S2/S-2xIP sdi416 FTA R81590 beépített TERRA USB porttal - a készülék lehetővé teszi a DVB-S2X/S2/S jel (16 transzponder) átalakítását IP multicast folyamattá, maximálisan 1,2 Gbps kapacitással.
  .
 • Streamer IPTV 8xDVB-S2X/S2/S/S-IP sdi482C kettős CI és USB TERRA R81594 - a készülék lehetővé teszi a DVB-S2X/S2/S jel (8 transzponder kódolt csatornái) átalakítását IP multicast streammé 0,6 Gbps maximális teljesítmény mellett.
  .
Köszönhetően az IP alapú televízió jelek elosztási technológiának, a kábelezést egy épületben korlátozni lehet csak egy (adatok + IPTV) vagy két (külön adat és IPTV) UTP/FTP kábel(ek)en. Amellett, hogy alacsony a költsége az ilyen kábelezésnek, a felhasználók hozzáférést kapnak további interaktív funkcióknak, valamint a programozást a sajátos követelményekhez lehet igazítani.

Egy új ajtóállomás, amely a második generációs Hikvision IP-videós ajtóbejárati rendszerek működtetésére szolgál.

A Dipol kínálatában mostantól megtalálható az 1 előfizetővel elérhető Villa IP ajtóállomás DS-KV9503-WBE1 G73615, amely a Mifare-szabványban (13,56 MHz) működő PIN-kóddal, QR-kóddal, arccal és kártyával vagy kulcstartóval történő hitelesítés funkciójával rendelkezik. Az állomás esztétikus kialakítása és magas funkcionalitása miatt ideális az egylakásos házak, villák, irodák vagy lakások épületrendszereihez. Tökéletes megoldás azok számára, akik elegáns, magas funkcionalitású ajtóállomást keresnek. Az állomás 4"-os IPS típusú színes LCD érintőképernyővel rendelkezik, amelynek felbontása 800 x 600 pixel. A beépített két 2 Mpix-es színes kamera jó képminőséget biztosít, az arc- vagy QR-kódos hitelesítési funkció pedig hatékonyan működik. Egy fizikai hívógomb lehetővé teszi a gyors csatlakozást. A beépített 2 relé lehetővé teszi a kapu vagy a bejárati kapu vezérlését. Az akár 3 m-es hatótávolságú infravörös megvilágító biztosítja a helyes megfigyelést gyenge fényviszonyok mellett is. Az ajtóállomás a tápellátáshoz és a hálózati csatlakozáshoz Ethernet-porttal, valamint Wi-Fi modullal (2,4 GHz) van felszerelve. A konfiguráció a iVMS-4200 alkalmazással vagy közvetlenül a webböngészőn keresztül történő bejelentkezés után lehetséges. A távoli megtekintés és megnyitás a Hik-Connect mobilalkalmazás segítségével lehetséges.
DS-KV9503-WBE1 IP Villa ajtóállomás (1 gombos, RFID, Wi-Fi, LCD, arcfelismerés) Hikvision
A DS-KV9503-WBE1 IP ajtóállomás G73615 nézete

Az optikai RF/SAT rendszerek indításával kapcsolatos problémák okai.

A földi és műholdas SMATV-rendszerekben egyre gyakrabban használnak optikai kábeleket. Mivel ez a fajta kábelezés még mindig újdonságnak számít sok telepítő számára, akik évek óta hagyományos rézkábeleken alapuló ilyen rendszereket készítenek, viszonylag gyakran gondot okoz számukra az üzembe helyezés. Ezek a problémák általában könnyen diagnosztizálhatók és kiküszöbölhetők.
A 9-kábeles réz fővonal 3-5 mm átmérőjű száloptikai kábellel való helyettesíthetősége az egyik fő előnye az optikai kábelek SMATV rendszerekben történő alkalmazásának.
Az alábbiakban felsoroljuk a száloptikai RF/SAT rendszerekben előforduló hibák leggyakoribb okait:
 • a kábelezéssel kapcsolatos problémák a túl nagy csillapítás miatt a kötéseknél, csatlakozóknál, kábelhajlatoknál és a csillapítás ellenőrzésének képtelensége miatt. Gyakran előfordul, hogy az antennakészletet és az aktív berendezéseket telepítő személy a korábban lefektetett kábelezéshez csatlakoztatja azokat. A telepítési munkát a kábelek állapotának ellenőrzésével kell kezdeni - különösen, mivel gyakran csak egy vagy legfeljebb néhány kábelről van szó. A kábel csillapítása ellenőrizhető fényforrással, pl. L5819, és optikai teljesítménymérővel, pl. L5815.
  .
 • nem a megfelelő típusú ferrule vágással ellátott csatlakozók használata: APC helyett PC és PC helyett APC. Sok telepítő nem figyel az optikai adó csatlakozótípusára, miközben gyártótól és modelltől függően egyenes ferrule vágású, pl. FC/PC, SC/PC (kék csatlakozók) vagy ferrule vágású, pl. SC/APC (zöld csatlakozók) csatlakozókra van szükség. Egy ilyen hiba az optikai adóban a csatlakozó sérülésének veszélye mellett a kapcsolat csillapításának kb. 4-7 dB-es növekedését eredményezi, ami gyakran a teljes optikai teljesítménykeret majdnem felét jelenti.
  .
 • túl erős jel az optikai vevőkészülékek bemenetén. Ha az optikai szál közvetlenül köti össze az adót és a vevőt (splitterek nélkül), akkor a vevő bemenetén jelcsillapítókra van szükség. Az optikai adó teljesítménye és az optikai vevő érzékenységi tartománya a berendezés gyártmányától és modelljétől függően némileg változik, ezért győződjön meg ezek értékeiről az adatlapon található adatok ellenőrzésével.
  .
 • az FC típusú dugók helytelen csatlakoztatása. A csatlakozót a beszerelés során helyesen kell elhelyezni a csatlakozóaljzathoz képest. A csatlakozóaljzatnak és a dugónak csak egy pozíciója van, ahol a csatlakozó vezetője belép a csatlakozóaljzat bemélyedésébe. Minden más beállítás esetén a csatlakozóaljzat és a dugó nem csatlakozik megfelelően, annak ellenére, hogy a csatlakozóanya rá van csavarozva a csatlakozóaljzatra. Helytelen összeszerelés esetén a dugó és a csatlakozóaljzat között rés marad, ami megakadályozza a jelátvitelt. Erről a témáról bővebben olvashat itt.
 • túl magas vagy túl alacsony RF jelszint az optikai adó bemenetén. Az optikai adók általában AGC áramkörrel vannak felszerelve, amely egy bizonyos minimális szintet igényel a helyes működéshez. Mielőtt az antennákról a jelet az adóhoz csatlakoztatja, olvassa el az adó műszaki specifikációját a bemeneten elfogadható jeltartományra vonatkozóan.
  .
Az optikai RF/SAT rendszerekben használt száloptikai eszközök plug & play egységek. A készülékek műszaki adatainak gondos tanulmányozása és a fent leírt problémák, illetve azok megoldási módjainak ismerete 100%-os sikert garantál az ilyen típusú telepítések megvalósításában.

Új termékek a DIPOL-nál

TRANS-DATA LTE antenna KYZ 10/10 + 20 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700 MHz].
TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 antenna + 20 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700 MHz] Az A741024_20 egy log-periodikus MIMO irányított antenna kültéri felszerelésre, LTE/GSM/3G modem jelek vételére és továbbítására. Az antenna 10 dBi nyereséggel rendelkezik. LTE modemekkel, telefonokkal vagy modemekkel való együttműködésre tervezték: DCS, LTE, 5G (két antennacsatlakozóval felszerelve). Működési sáv: 698-960, 1710-2700 MHz.
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 10 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz]
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 10 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz] Az A741027_10 egy log-periodikus MIMO irányított antenna kültéri felszerelésre, 5G/LTE/GSM/3G modem jelek vételére és továbbítására. Az antenna 11 dBi nyereséggel rendelkezik. LTE modemekkel, telefonokkal vagy modemekkel való együttműködésre tervezték: GSM, DCS, 3G, LTE, 5G (két antennacsatlakozóval felszerelve). Működési sáv: 698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz.

Hikvision DS-2CD1H43G2-IZ IP mennyezeti kamera (4 Mpix, 2,8-12 mm MZ, 0,005 lux, IR 30 m-ig, MD2.0, H.265)
Hikvision DS-2CD1H43G2-IZ IP mennyezeti kamera (4 MP, 2,8-12 mm MZ, 0,005 lux, IR 30 m-ig, MD2.0, H.265) A K02008 egy Hikvision IP mennyezeti kamera, az EasyIP Lite sorozat része. A sorozat kamerái az alapvető, leggyakrabban használt funkciókkal rendelkeznek, így ideálisak a legtöbb olyan rendszerhez, ahol stabil és problémamentes működésre van szükség. A kamera rendelkezik a mozgásérzékelés 2.0 funkcióval, amely az emberi/jármű típusú objektumok kiszűrésével kiküszöböli a téves riasztásokat. A kamera 4 MP-es és 1/3" CMOS érzékelővel és EXIR technológián alapuló, akár 30 m-es hatótávolságú IR-világítóval van felszerelve, hogy gyenge fényviszonyok mellett is megfelelő láthatóságot biztosítson. Varifokális 2,8-12 mm-es Motozoom típusú objektívvel rendelkezik, amely lehetővé teszi a távoli látószögváltoztatást 96° - 29,2° tartományban.


Érdemes elolvasni

Optikai rendszer tesztelése. Az Ultimode OR-20-S3S5-iSMV L5830 egy egyszerűen használható, de funkcionális eszköz az optikai rendszerek tesztelésére. A készülék lehetővé teszi a hagyományos módon (reflektogram és eseménytábla segítségével) vagy automatizált formában (iOLA funkció) végzett reflektometriai méréseket, amelyek során a készülék automatikusan kiválasztja a mérési paramétereket, és az eredményeket felhasználóbarát grafikus formában mutatja be...>>>bővebben
Az OTDR L5830 egyik előnye, hogy professzionális jelentést készíthet a végzett mérésekről...


Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Egyre több helyen ismerik fel annak a jelentőségét, hogy mennyire fontos bizonyos termékek tárolási hőmérsékletének percnyi pontossággal történő nyomon követése. Ez különösen fontos gyógyszertárakban, háziorvosi rendelőkben a vakcinák és más gyógyszerek előírt tárolási hőmérsékletének digitális megfigyelésére. Az érzékelő mindezt vezeték nélkül teszi és eltérés esetén riasztást küld mobil készülékére. A mért értékeket naplózza és bármikor dokumentálható, kinyomtatható, így bizonyítható a tárolt termékek megbízhatósága. Az üveges hőmérők időszaka lassan lejár, amelyeknek leolvasása sem minden időben biztosított! efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják, de az élet más területén is felhasználhatók (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, ingatlanok, múzeumok, hőközpontok, stb.).

Debreceni Antenna Kisáruház Efento üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte feltétlen kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk csak szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetnünk kell ennek költségéről és a szállítás megfelelő kivitelezéséről, hogy az valóban a megrendelő által megjelölt szállítási helyére eljusson! Mindenre van megoldás!

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
SMATV rendszer két DVB-T2 adó vételéhez - DIPOL SMART antennák és TERRA csatornaerősítő tesztje.