Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 14/2024 (2024. április 1.)

A 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok biztonságát mesterséges intelligencia biztosítja majd.

A Depeche Mode brit együttes 2024. március elején Párizsban tartott koncertjén mesterséges intelligenciával támogatott videó kamerarendszert teszteltek. Bár a technológia a párizsiak és az emberi jogi aktivisták körében ellentmondásos, a tesztelésen megfelelt, és a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékokon is bevetik majd. A 2023-ban elfogadott francia jogszabályok lehetővé teszik a mesterséges intelligencia alapú videómegfigyelés alkalmazását a játékokra kiterjedő próbaidőszakban, hogy a nagyszabású események során észleljék a szokatlan eseményeket vagy az emberi viselkedést. A hatóságok szerint a technológia kulcsszerepet játszhat egy olyan támadás meghiúsításában, mint az 1996-os atlantai olimpiai robbantás vagy a 2016-os nizzai teherautó-támadás.
Az algoritmikus videómegfigyelés számítógépes szoftvereket használ a videokamerák által rögzített képek valós idejű elemzésére. Az algoritmusokat úgy képzik ki, hogy előre meghatározott "eseményeket" és szokatlan viselkedést észleljenek, és ennek megfelelően riasztásokat küldjenek. Az emberek ezután döntenek arról, hogy a riasztás valós-e, és hogy kell-e lépéseket tenni. A mesterséges intelligencia alapú videómegfigyelést lehetővé tevő szoftverek könnyen lehetővé teszik az arcfelismerést. Ez egyszerűen csak egy konfigurációs választás. Az új törvény a legtöbb esetben még mindig tiltja az arcfelismerést, és a francia hatóságok kijelentették, hogy ez egy olyan vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni.
A mesterséges intelligencia alapú megfigyelés az országos és helyi rendőrség, a tűzoltók és a tömegközlekedés biztonsági ügynökei számára lesz elérhető. Az AI-szoftvert, amely algoritmusok segítségével elemzi a meglévő videómegfigyelő rendszerek videófolyamát, hogy azonosítsa a közterületeken jelentkező potenciális veszélyeket, 4 vállalat fejlesztette ki: Videtics, Orange Business, ChapsVision és Wintics.

Nagy teljesítményű számítógépes hálózat.

A 10 Gbps-os hálózat olyan számítógépes hálózat, amely lehetővé teszi az adatok másodpercenkénti 10 gigabites sebességű továbbítását. Az ilyen nagy sávszélességű gerinchálózatot nagyvállalatok, adatközpontok és kutatólaboratóriumok használják. Ez lehetővé teszi nagy mennyiségű adat rövid idő alatt történő cseréjét, ami különösen fontos az olyan alkalmazások esetében, mint a felhőalapú számítástechnika, a kiváló minőségű videóátvitel vagy a nagy mennyiségű tudományos adat átvitele.
Az alábbiakban egy 10 Gbps sebességű gerinchálózattal rendelkező számítógépes és WiFi hálózatra mutatunk példát. A hálózat egy routerrel és három különböző hálózati switch-el épül fel. Az első switch a TP-Link TL-SX3008F 8xSFP+, amely a hálózat legfontosabb eszköze. Ez felelős a csomagok átkapcsolásáért (a csomagtovábbítási sebesség ennél az eszköznél 119,04 Mp/s), 160 Gbps teljes átviteli sebességgel. Ehhez az eszközhöz két switch csatlakozik optikai portokon keresztül - az egyik a hozzáférési pontok, a másik pedig a számítógépek és egyéb hálózati eszközök csatlakoztatásáért felelős.
10 Gbps sebességű gerinchálózaton alapuló WiFi hálózat.

Mérések optikai szálas létesítményekben. 2.1. rész - Átviteli mérés - az optikai szálas összeköttetés alapvizsgálata.

A PN-EN 61280-4-2 vagy az ISO/IEC 14763-3:2014 szabványnak megfelelő fényforrással és optikai teljesítménymérővel végzett mérés az optikai szálas összeköttetés helyességének alapvető módja. Ez képezheti az alkalmazásspecifikus hálózati tanúsítás alapját is.
Az átviteli mérési módszer lényege egyszerű: az egyik oldalra egy ismert teljesítményű fényforrást, a másikra pedig egy optikai teljesítménymérőt csatlakoztatunk. Az eszközök összekapcsolásakor teszt patchcordokat használunk.
Az átviteli mérés ötlete.
A jelet az optikai szálba injektáló fényforrás teljesítményének ismeretében és a teljesítmény optikai teljesítménymérőn történő leolvasásával meg tudjuk határozni, hogy a forrás teljesítményének mekkora része esett ki, vagy más szóval, hogy mekkora a létrejött kapcsolat csillapítása. A legtöbb elérhető fényforrás -5 dBm-es teljesítményt állít elő. Amennyiben a kapcsolat másik végén csatlakoztatott teljesítménymérőn például -8 dBm-t olvasunk le, ez azt jelenti, hogy a mért vonal csillapítása 3 dB.
A mérés elvégzése a fentiek szerint, a mérőrendszer úgynevezett nullázási eljárásának elvégzése nélkül azonban nagyon nagy bizonytalansággal jár, és nem tekinthető megbízható mérésnek. A mérési bizonytalanság több dologra vezethető vissza. A legfontosabbak közé tartoznak:
  • a forrás teljesítményével kapcsolatos bizonytalanság: a gyártó által megadott -5 dBm teljesítményszint a valóságban eltérő lehet; a mérés előtti melegítési problémáktól eltekintve (15-20 percig kell tartani), ezek a készülékek a megadott teljesítménytől kissé eltérő teljesítményt is produkálhatnak;
  • a fényforrás csatlakozójának csillapításával kapcsolatos bizonytalanság: amikor egy mérésre szolgáló patchcordot csatlakoztatunk a fényforráshoz, további, ismeretlen értékű jelcsillapítást generálunk - a fényforrás csatlakozója veszteséges csatlakozó. Ez magának az eszköznek a tervezéséből és felépítéséből adódik;
  • A méréshez használt patchcordok által okozott csillapítással kapcsolatos bizonytalanság: amikor mérést végzünk a méréshez használt patchcordok segítségével, a végeredménybe beépítjük a csillapításukat. Mivel ezek a patchcordok nem részei a mért útvonalnak, és nem ismerjük az általuk okozott csillapítás értékét (szélsőséges esetben ez a teljes érték jelentős része lehet), nem szabad ezeket figyelembe venni a mérés során.
A mérési bizonytalanság csökkentése érdekében a PN-EN 61280-4-2 és az ISO/IEC 14763-3:2014 mérési szabványok előírják a rendszer nullázásának nevezett eljárást, amelyet mérőrendszer-kalibrálásnak vagy referenciamérésnek is neveznek (egy másik értékhez viszonyítva végzik). A rendszer nullázásának 3 módszere van: az 1 patchcord módszer, a 2 patchcord módszer és a 3 patchcord módszer. Mindegyik ugyanazt jelenti - a fényforrás és a teljesítménymérő összekapcsolása egy vagy több mérő patchcorddal, majd a kapott teljesítmény tárolása referenciaértékként a következő méréshez, amely már a tényleges mérés lesz a gyártott vonalon. A "rendszer nullázása" elnevezés azzal a ténnyel függ össze, hogy általában az eszközök mérő patchcorddal/ patchcordokkal való csatlakoztatása után a felhasználó megnyomja a mérőeszközön a "REF" vagy hasonló gombot, aminek a vége az aktuálisan leolvasott teljesítmény tárolása a készülék memóriájában és a 0 dB érték megjelenítése a mérőeszköz képernyőjén. Innentől kezdve bármi, ami a készülékek közé pluszban csatlakozik (különösen a mért vonal, amit mérni akarunk), további csillapítást fog generálni, ami közvetlenül a műszer képernyőjén fog megjelenni. Az alábbiakban a három módszer mindegyikével történő nullázási ötletet vázoljuk fel.
Átviteli módszer mérése: rendszer nullázása - 1. patchcord módszer.
Átviteli módszer mérése: rendszer nullázása - 2. patchcord módszer.
Átviteli módszer mérése: rendszer nullázása - 3. patchcord módszer.
A rendszer nullázása után a berendezéseket ki kell húzni, majd csatlakoztatni kell a patchcordokhoz, hogy meg lehessen mérni a megvalósult vonal által okozott csillapítást. Ennek során ne húzza ki a patchcordot a fényforrásból, mivel a dugó csatlakoztatása és kihúzása ezen a ponton minden alkalommal kissé eltérő csillapítási értékeket generál.
Tekintsük a jegyzet elején említett példát, amelyben a mért vonal csillapítása az áramkör nullázása nélkül 3 dB volt. Tegyük fel, hogy most ugyanazt a vonalat mérjük, de a mérést megelőzően az áramkör nullázásával a 2. patchcord módszerrel. Egy -5 dBm állítólagos teljesítményű forrást csatlakoztatunk a mérőhöz 2 patchcord és egy adapter segítségével, és a mérőműszeren -6 dBm teljesítményjelzést kapunk. Ebből következik, hogy a mérő patchcordok 1 dB csillapítással járulnak hozzá. Valójában nem tudjuk pontosan, hogy maguk a patchcordok mennyit csillapítanak, mert még mindig nem lehetünk biztosak a forrás bejelentett teljesítményében (ha a forrás -5,2 dBm jelet generálna, a patchcordok csillapítása 0,8 dB lenne), de ez most nem fontos. Ami fontos, az a mérés, amit a második lépésben végzünk - a mérőműszerben tárolt teljesítményértékhez viszonyítva (ebben az esetben -6 dBm). A REF gomb megnyomásával nullázzuk az áramkört. Az áramkör nullázása után csatlakoztatjuk a berendezést a mérendő vezetékhez, és a mérő képernyőjén -2 dB értéket kapunk. Ez a vonal csillapításának mért értéke a fent leírt mérési bizonytalanságok nélkül.
A mérőrendszer nullázásának mindhárom módszere - a referenciateljesítmény meghatározásához használt különböző számú patchcord miatt - végső soron kissé eltérő mérési eredményt produkál. Tehát melyiket válassza? Az intuíció általában a 2. patchcordos módszert javasolja, mivel a végső mérésnél ennyit használunk. Kiderült azonban, hogy ez a módszer kevésbé pontos, mint az 1 patchcordos módszer, és az áramkör nullázása során lehetőség szerint mindig 1 patchcordot kell használni. Hogy miért? Erről a következő számban írunk, összehasonlítva a két módszer támogatásával keletkezett eredményeket. A kapott eredmények értelmezésével kapcsolatban néhány gyakorlati megjegyzést is teszünk.

Az MR-9xx TERRA sorozatú radiális multiswitchek RACK-szekrénybe történő telepítése.

A ZMD-1 R77311 RACK-panel egy RACK-szekrénybe történő beszerelésre tervezett, két tartóból álló készlet. Az MR-xxx sorozatú TERRA multiswitchek rögzítésére szolgáló furatokkal rendelkezik (furattávolság: magasság 120 mm, szélesség 100 / 140 / 180 mm). A szereléshez szükséges M5x10-es csavarokat anyákkal együtt tartalmazza. A tartók függőleges távolsága úgy van megválasztva, hogy a multiswitch bemeneti csatlakozóihoz csatlakoztatott kábeleknek elegendő helyük legyen a minimális hajlítási sugarak megtartásához. Ezen a helyen akár a Signal R48602 túlfeszültség-védők is felszerelhetők. A készülék szekrénybe történő felszereléséhez nyolc csavar tartozik rögzítőkkel.
RACK board ZMD-1 - Elülső szerelvény a Terra MR-xxx számára
Elülső szerelési elem a ZMD-1 R77311 a TERRA MR-xxx multiswitchek telepítéséhez
Terra MR-932 R70832 multiswitch RACK szekrénybe szerelve
az R77311 RACK boardon a ZMD-1 komponenssel.

Különböző képparaméterek nappalra és éjszakára a Sunellben.

Az IP-kamerák Sunell 4 sémával (működési profilokkal) rendelkeznek a képbeállításokhoz kapcsolódóan. Mindegyikhez függetlenül konfigurálható minden képparaméter, beleértve az expozícióval kapcsolatos paramétereket: üzemmód és zársebesség, zajcsökkentés, IR-világító működése (bekapcsolás és bekapcsolás), HLC és BLC funkció működése, fehéregyensúly, szín- és fókuszkompenzáció. A sémák a szürkületérzékelő állapotától függően (ebben az esetben az 1. séma a nappali, a 2. séma az éjszakai időre vonatkozik) vagy a menetrendi órák szerint válthatók. Lehetőség van a 4 profil bármelyikének állandó aktiválására is.
Az érzékelő paramétereinek konfigurációs ablaka - a kapcsolás kiválasztása a szürkületérzékelő állapotának megfelelően
A kapcsolási minták jelentős előnyöket kínálnak a helyszíni körülményekhez való jobb alkalmazkodóképesség szempontjából. Számos kapcsolási mintázat hozható létre. Például: a zársebességet nappalra és éjszakára egyaránt beállíthatja manuálisan. Mit fog ez eredményezni? Nappal a kamera gyors zársebességgel dolgozhat, mert több fény van, és a mozgásban lévő tárgyak nem lesznek elmosódottak. Éjszaka ez a sebesség csökkenthető, mert a több fény fontosabb lehet, mint az, hogy a kép néhány képkockája elmosódott lesz.

Hikvision IP felügyeleti rendszer a DS-9632NI-M8 alapján.

Az alábbi ábra a legkorszerűbb 32 csatornás Hikvision DS-9632NI-M8 K22360 IP DVR és AcuSense kamerákon alapuló felügyeleti rendszert mutatja. A DVR 8 SATA porttal rendelkezik, amelyek mindegyike akár 16 TB kapacitású merevlemezeket is képes kezelni. A RAID (0, 1, 5, 6, 10) támogatás lehetővé teszi, hogy a rendszer védelmet nyújtson a felvételek elvesztése ellen lemezhiba esetén. A rendszer az EasyIP 4.0 sorozat AcuSense kameráit használja, a DS-2CD2046G2-I(C) K03141 4 Mpix felbontással és a DS-2CD2086G2-I(C) K03185 8 Mpix felbontással. A kamerák 2,8 mm-es fix gyújtótávolságú, széles látószögű objektívekkel rendelkeznek. Az AcuSense technológia lehetővé teszi az emberi/jármű tárgyak szűrését és ezáltal a téves riasztások csökkentését. A kamerák egy 24 portos Ultipower 2224af N29987 PoE switchhez voltak csatlakoztatva, amelynek teljes teljesítménykerete 370 W volt.
Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2046G2-I(C)(4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 40m-ig, WDR, H.265, AcuSense)Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2046G2-I(C)(4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 40m-ig, WDR, H.265, AcuSense)Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2046G2-I(C)(4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 40m-ig, WDR, H.265, AcuSense)Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2046G2-I(C)(4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 40m-ig, WDR, H.265, AcuSense)HDD Western Digital PURPLE WD82PURZ 8TB (3.54K IP NVR: Hikvision DS-9632NI-I8 (32csatornás, 320Mbps, 8xSATA, 2xVGA, 2xHDMI, RAID) - Hikvision Project levelPoE Switch: ULTIPOWER 2224af (24xRJ45/PoE-802.3af, 2xRJ45-GbE/2xSFP) menedzselhetőIP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)IP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)IP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)IP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)IP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)IP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)IP kamera kompakt: Hikvision DS-2CD2086G2-I(C) (8 MPix, 2,8 mm, 0,014 lx, IR 40 m-ig, WDR, H.265, AcuSense)
Hikvision IP felügyeleti rendszer a DS-9632NI-M8 K22360 DVR alapján

Új termékek a DIPOL-nál

500 m SC/APC-SC-SC/APC indító szál ULTIMODE FLC-500-SCA-SCA
500 m SC/APC-SC-SC/APC indító szál ULTIMODE FLC-500-SCA-SCA L58511 fényszálas létesítményekben végzett reflexiós mérésekhez tervezett L58511. Lehetővé teszi a mérési szakasz elején lévő reflektométeres holt zóna kiküszöbölését. "Futóként" használva lehetővé teszi az optikai útvonal utolsó csatlakozójának helyes mérését is. A G.652D szabvány szerinti 500 m hosszúságú egymódusú szál lehetővé teszi a rövid és közepes impulzushosszúságú méréseket.
Hikvision IP halszem kamera DS-2CD2955G0-ISU (5 Mpix, 1,05 mm, 0,017 lux, IR 8 m-ig, mikrofon, WDR)
Hikvision DS-2CD2955G0-ISU halszem IP kamera (5 Mpix, 1,05 mm, 0,017 lux, IR 8 m-ig, mikrofon, WDR) A K17906 egy mennyezetre, falra vagy sík felületre történő felszerelésre szánt Hikvision halszem IP kamera, amely 1,27 mm-es objektívvel és 180°-os látószöggel rendelkezik. Nagy lefedettségi területének köszönhetően ideális bevásárlóközpontok, üzletek, irodák, bárok, éttermek stb. megfigyelésére. A kamera kiváló minőségű 1/2,7"-os CMOS-érzékelővel van felszerelve, amelynek felbontása 5 Mpix (2560 x 1920). A kamera összesen 14 képmóddal rendelkezik: pl. halszem, 180°-os panoráma, 360°-os panoráma, 360° + 3 PTZ, stb. amelyek a támogatott riasztási eseményekkel, mint például mozgásérzékelés, vonalátlépés, behatolásérzékelés, kombinálva lehetővé teszik a helyiségek felügyeletét és biztosítását egyetlen kamerával.
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 10 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz]
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 10 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz] Az A741027_10 egy logaritmikus MIMO irányított antenna kültéri felszereléshez, amelyet 5G/LTE/GSM/3G modem jelek vételére és továbbítására terveztek. Az antenna akár 11 dBi erősítéssel rendelkezik. LTE modemekkel, telefonokkal vagy modemekkel való használatra tervezték: GSM, DCS, 3G, LTE, 5G (két antennacsatlakozóval felszerelve).

Érdemes elolvasni

TERRA csatornaerősítők közösségi antenna telepítésekben. A DIPOL 2 TERRA csatornaerősítő modellt kínál: PA420P R82516 PA321TP R82513. Az első 2 VHF/UHF bemenettel, 1 UHF bemenettel és FM bemenettel, valamint beépített tápegységgel rendelkezik. A második modell 2 VHF/UHF bemenettel és egy FM bemenettel rendelkezik, és külső tápegységről táplálható, így kis helyigényű, ami viszont nagyobb beépítési lehetőséget jelenthet szűk RTV-szekrényekben...>>>bővebben
A Terra csatornaerősítő konfigurálása a TerrNet alkalmazás segítségével több néhány tíz másodpercet vesz igénybe.

Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Egyre több helyen ismerik fel annak a jelentőségét, hogy mennyire fontos bizonyos termékek tárolási hőmérsékletének percnyi pontossággal történő nyomon követése. Ez különösen fontos gyógyszertárakban, háziorvosi rendelőkben a vakcinák és más gyógyszerek előírt tárolási hőmérsékletének digitális megfigyelésére. Az érzékelő mindezt vezeték nélkül teszi és eltérés esetén riasztást küld mobil készülékére. A mért értékeket naplózza és bármikor dokumentálható, kinyomtatható, így bizonyítható a tárolt termékek megbízhatósága. Az üveges hőmérők időszaka lassan lejár, amelyeknek leolvasása sem minden időben biztosított! efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják, de az élet más területén is felhasználhatók (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, ingatlanok, múzeumok, hőközpontok, stb.).

Debreceni Antenna Kisáruház Efento üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte feltétlen kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk csak szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetnünk kell ennek költségéről és a szállítás megfelelő kivitelezéséről, hogy az valóban a megrendelő által megjelölt szállítási helyére eljusson! Mindenre van megoldás!

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
OTDR/száloptikai hálózati tesztelő: ULTIMODE OR-20-S3S5-iSMV
Optikai útvonal mérése és diagnosztikája