Heti Hírmondó - TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 20/2024 (2024. május 13.)

Működhet-e a lézeres kommunikáció a jövőbeli űrmissziókban?

A NASA egy fejlett lézeres kommunikációs technológiát tesztel, a Deep Space Optical Communication (DSOC) nevű technológiát, amely fotonokba kódolja az adatokat a mélyűrben lévő szondák és a Föld közötti kommunikációhoz. Jelenleg a Psyche szonda 226 millió kilométerre van a Földtől, és jellemzően 3 Hz és 3 THz közötti rádiófrekvencián működő antennákat használ. A közeli infravörös lézer működési frekvenciája viszont eléri a 300 THz-et. Ennek eredményeképpen a lézeres kommunikációval történő átvitel akár 100-szor gyorsabb lehet. Ez jelentős fejlődés.
A rendszer működése azonban problémákat vet fel. Figyelembe kell venni a légköri jelenségeket (beleértve az űrport), az űrben lévő akadályokat és akadályokat, mint például a törmelék vagy az égitestek, amelyek zavarhatják a jelátvitelt. Ezenkívül fontosak az időbeli és az átviteli késedelmek, azaz az űrhajó és a földi állomások között a jelek útjának ideje, valamint a jelfeldolgozás vagy a légköri viszonyok miatti esetleges késedelmek. A lézersugaraknak több millió kilométeres távolságon keresztül kell pontosan összehangolódniuk meghatározott vevőkészülékekkel, ami aprólékos számításokat igényel. Ráadásul a Föld és az űreszköz is állandó mozgásban van, ami tovább bonyolítja a folyamatot. Folyamatos beállításokra van szükség ahhoz, hogy a lézersugár e dinamikus mozgások ellenére is pontosan célba érjen. A szonda egy 22 cm (8,6 coll) átmérőjű teleszkópot használ, amely egy fotonvevővel és a nagy teljesítményű közeli infravörös lézer autonóm pásztázására és rögzítésére szolgáló alrendszerrel van felszerelve. Ezzel szemben a Palomarban (USA) található Hale-teleszkóp kriogénnel hűtött, szupravezető egyfoton-detektort használ. Mivel a lézernek hatalmas távolságot kell megtennie, a rendszer mindkét végének kompenzálnia kell a Föld és a Psyche helyzetének változását, miközben a jel az adó és a vevő közötti távolságot megteszi.
A korábbi rekordot, amelyet 2023. december 11-én állítottak fel, amikor a szonda 31 millió kilométerre volt a Földtől, és 267 megabit/másodperc (Mbps) sebességgel továbbította az adatokat, most megjavították. A 2024. április 8-i teszt során az űreszköz képes volt 25 Mbps maximális sebességgel továbbítani a tesztadatokat több mint 226 millió kilométeres távolságból, ami a Föld és a Nap közötti távolság másfélszerese, és messze meghaladta a projektben kitűzött 1 Mbps-os minimális célt. A nagy kihívások ellenére a technológia annyira ígéretes, hogy a NASA él a lehetőséggel, hogy a Föld-Hold rendszeren túli repülés során tesztelje a fejlesztés alatt álló megoldásokat.
2023. október 13-án a NASA a Psyche szondát küldte az azonos nevű aszteroidához, amelynek vizsgálata új információkat hozhat a Naprendszer eredetéről és a bolygómagok összetételéről. Az objektum az M-típusú aszteroidák közé tartozik - nagy sűrűségű és fémekben, köztük vasban (30-60 térfogatszázalékban) gazdag. Az aszteroida eredete nem tisztázott. A múltban a Psyche egy planetozimális magját képezhette, egy bolygó potenciális magja lehetett. Ez egy 280x232 kilométeres, nagyméretű objektum.

Mikor van szükség az 5G antennára?

Az antenna telepítésének szükségességét elsősorban a modem által fogadott jelparaméterek határozzák meg. Az 5G jelteljesítménye az adott környezeti körülményektől, az adótól való távolságtól, a használt frekvenciáktól és a hálózati konfigurációtól függően változhat.
Íme néhány kulcsfontosságú paraméter, amelyeket egy 5G modemről vagy routerrel érdemes kiolvasni, ha külső antenna telepítését fontolgatja:
 • Jelerősség (RSSI): a jelerősség (Received Signal Strength Indicator) a készülék által fogadott 5G jel erősségét méri. Minél magasabb az RSSI-érték, annál erősebb a jel. Az RSSI az eszköz által fogadott teljes jelerősséget méri, anélkül, hogy különbséget tenne a célzott bázisállomásról (BS) érkező jel és a háttérjelek, például a zaj és az interferencia között. Az érték az adott környezeti körülményektől függően változhat, de az 5G hálózatokban az RSSI tipikus határértékei -50 dBm és -120 dBm között mozoghatnak.
 • Jel teljesítmény (RSRP): A jel teljesítménye (Reference Signal Received Power) az eszköz által fogadott 5G jel teljesítményének mérőszáma. Ez az egyik legfontosabb mérőszám, amely meghatározza a kapcsolat minőségét. Az RSRP a tényleges jel erősségét méri, amely a mobilhálózaton a szinkronizáláshoz és a mérések elvégzéséhez használt jel.
 • Az RSRP a közvetlenül a bázisállomásról érkező jel erősségére összpontosít, figyelmen kívül hagyva a csatorna egyéb interferenciáját és zaját. Minél magasabb az RSRP-érték, annál erősebb a jel. Az RSRP-határértékek -44 dBm és -140 dBm között változhatnak.
 • SINR (Signal-to-Interference plus Noise Ratio): Az SINR a rádiócsatorna használható jel-zaj arányát méri. A magasabb SINR-érték jobb jelminőséget jelez. Az 5G hálózatokban az SINR tipikus határértékei körülbelül 0 dB és 25 dB között mozognak.
 • CQI (Channel Quality Indicator): A CQI a csatorna minőségének mutatója, és információt nyújt a csatorna lehetséges kapacitásáról. Minél magasabb a CQI értéke, annál jobb a csatorna minősége. A CQI értékek általában 1 és 15 között mozognak, ahol a magasabb értékek jobb csatornaminőséget jeleznek.
 • Sávszélesség (átviteli teljesítmény): A sávszélesség a hálózaton időegységenként továbbítható adatmennyiség. Az 5G esetében az áteresztőképesség nagyon magas lehet, és elérheti a gigabites adatátviteli sebességet.
 • Késleltetés: Az eszköz és a kiszolgáló közötti adatátvitelhez szükséges idő. Az 5G-ben ez az idő sokkal alacsonyabb lehet, mint a hálózatok korábbi generációinál, ami különösen fontos a gyors reagálást igénylő alkalmazásokban, például az online játékokban vagy az orvosi távműveletekben.
Feltételezhető, hogy külső antennát kell használni, ha a paraméterek rosszabbak az alábbiaknál:
 • RSSI -100 dBm alatt
 • RSRP -110 dBm alatt
 • SINR 10 dB alatt
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna + 5 m kábel + SMA [698-960, 1710-2700, 3300-3800 MHz].
TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 antenna A741027_5 (2x5 kábel), A741027_10 (2x10m kábel). Az antenna SMA csatlakozókkal rendelkezik.

Egy családi ház videós kaputelefon rendszerének vázlata egy további IP-kamerával.

Egy modern videós kaputelefon-rendszer kiépítésekor figyelembe kell venni, hogy a videós kaputelefon képes a kaput és a bejárati kaput vezérelni. Ehhez egy okostelefonra telepített alkalmazás használható. A felszerelt kapuállomáson a beépített kamera nézete a hívóra fókuszál. Amennyiben a kamera nagyon széles látószögű, akkor a bejárati kapu előtti területet is megfigyelheti, de még ha a kapuállomás le is fed egy ilyen területet, ez általában nem elegendő.
A Hikvision IP videós ajtóbejárati rendszerhez egy további IP-kamera csatlakoztatható, amely a bejárati kapu vagy a bejárati kapu és a kapu kapujának területét fedezi le. Hívásfogadás közben vagy azt követően a fő kapuállomásról a kiegészítő IP-kamerára válthat, és megtekintheti a kapu előtti területet. Az okostelefonon keresztül történő távműködtetéssel bármikor kinyitható és ellenőrizhető távolról, hogy a bejárati kapu nyitva vagy zárva van-e.
Az alábbiakban egy IP-videós ajtóbejárati rendszer ábrája látható egy egylakásos épületben. A telepítés alapja egy egyszerű előfizetéses IP Villa DS-KV8113-WME1(C) G73632 ajtóállomás volt, beépített kamerával és két relével a kapu és a bejárati kapu vezérlésére. Az épület belsejében a DS-KH6320-WTE1 G74001 monitor került telepítésre, amely Wi-Fi interfésszel van felszerelve. A bejárati kapunál lévő terület megfigyelése a Hikvision DS-2CD2043G2-I K03207 IP kamerával valósult meg. Az ajtóállomás, a monitor és az IP-kamera tápellátásához egy Ultipower N299781 switchet használtak, amely 4 PoE porttal van felszerelve 802.3af/at szabvány szerint. A rendszer egy Mercusys AC12G N2933 router segítségével csatlakozott az internetes hálózathoz. A bejárati ajtókapu a Hartte G74220 sorozatú Bira S12U szimmetrikus elektromos ajtózárral van felszerelve, amelynek állítható pofája 4 mm-ig beállítható, és amely 12 V DC vagy AC működésre alkalmas.
Elektromos ajtónyitó: Bira HARTTE S12U (szimmetrikus, 12V AC/DC)OK-P6 zárütköző lap (EL1, ELP, ES1, S, XS, SHD, XSHD Bira sorozat)IP kaputelefon állomás: Hikvision DS-KV8113-WME1 Villa 2. generáció (1 előfizető, RFID, WiFi, felületre szerelt)Esővédő: Hikvision DS-KABV8113-RS/Surface Villa 2 gen. süllyesztett kapu/ajtó állomásokSMPS AC/DC tápegység: ZI-5000 12V/2A (CCTV kamerákhoz)Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2043G2-I (4 MP, 2.8mm, 0,005lx, IR 40 m-ig, WDR H.265, AcuSense)PoE Switch: ULTIPOWER PRO0064afat (65W, 6xRJ45 incl. 4xPoE 802.3af/at, PoE Auto Check)Gigabit Router: Mercusys AC12G (AC1200, 2.4GHz, 5GHz, 3xLAN (GE), 1xWAN(GE))7
A videó ajtóbejárati rendszer diagramja egy további IP kamerával

A Sunell termékek együttműködnek harmadik féltől származó berendezésekkel?

Az azonos gyártótól származó IP-kamerák és DVR-ek a legnagyobb teljesítménybiztosítékot nyújtják, mivel minden alkatrész az átjárhatóság és a funkcionalitás szempontjából optimalizált. Ha azonban különböző gyártóktól származó rendszerek kombinálására van szükség, az ONVIF (Open Network Video Interface Forum) protokoll támogatása lehetőséget biztosít a különböző eszközök közötti integrációra és kommunikációra. A Sunell tagja a ONVIF szervezetnek, ami az integráció professzionális szintjét és az ipari követelményeknek való megfelelést bizonyítja. Az eszközök támogatják az ONVIF-kompatibilis S/T/G/M profilokat:
 • S profil: meghatározza a video- és hangfolyamra, a PTZ vezérlésére, a metaadatokra és a relé bemenetekre és kimenetekre vonatkozó követelményeket.
 • Profil T: a fejlett videóelemzési funkciókra összpontosít, mint például mozgásérzékelés, képelemzés stb.
 • Profil G: a felvételek konfigurálására, valamint a DVR-ről készült felvételek keresésére és lejátszására összpontosít.
 • Profil M: a speciális alkalmazások követelményeivel foglalkozik, beleértve a mobil eszközöket is.
Tesztjeink azt mutatják, hogy ha az ONVIF protokollt használjuk a különböző gyártók összekapcsolására, akkor:
 • általában engedélyezni kell az ONVIF protokollt ezeken az eszközökön.
 • a kamerákat az NVR automatikusan felismeri, és csak egy jelszóra van szükség a hozzáadásukhoz.
 • az NVR lehetővé teszi az alapvető kamerakép paraméterek, mint például a fényerő, a kontraszt és a telítettség konfigurálását, míg a fejlettebb funkciók, mint például az expozíció és a WDR közvetlen konfigurálást igényelnek a kamera szintjén.
 • az NVR képes a mozgásérzékelés konfigurálására és az események fogadására ebből a funkcióból, de az olyan fejlett funkciók, mint az intelligens mozgásérzékelés vagy az intelligens események (vonal átlépése, zónába lépés) nem támogatottak.
 • vezérli a PTZ kamerákat és a motozoom objektíveket.

Diszperziós jelenség az optikai szálak átvitelében.

Az optikai szálak kapacitásának korlátozására jelentős hatással bíró egyik jelenség a diszperzió. Ez rontja az átvitt jel jel-zaj arányát és növeli az átviteli hibákat. A diszperziónak több típusa létezik:
Modális diszperzió - csak a multimódusú szálak átvitele során fordul elő. Ez abból adódik, hogy a szálban különböző utat bejárva minden egyes mod kissé eltérő időben éri el a vevőt, ami végső soron az átvitt impulzus elmosódását eredményezi. Ez az átvitt impulzusok közötti távolság megnövekedését kényszeríti ki, ami viszont jelentősen csökkenti az adatsávszélességet. A modális diszperzió kedvezőtlen hatással van a maximális átviteli távolságra.
Modális diszperzió a multimódusú szálban
Polarizációs diszperzió - egymódusú szálakban fordul elő. Ez a mag elliptikus (és nem ideálisan kör alakú) alakjából adódik, így a modul függőleges és vízszintes polarizációja különböző sebességgel terjed benne. Ez a jelenség az átviteli tartományt is korlátozza.
Polarizációs diszperzió egy egymódusú szálban
Kromatikus diszperzió - a különböző hullámhosszúságú hullámoknak az átviteli útvonal megtételéhez szükséges eltérő időből adódik, és jelentős problémát jelent a CDWM és a több hullámhosszú jelátvitelen alapuló DWDM technikák alkalmazásakor. A kromatikus diszperzió összetevői az anyagdiszperzióból (a törésmutató változása a hullámhossz függvényében) és a hullámvezető-diszperzióból (a törésmutató inhomogenitása a magban) állnak.
Kromatikus diszperzió egy egymódusú szálban
Mivel a kromatikus diszperzió komponensek a hullámhossz tartományban különböznek a jelben, ez akkor lehetséges, ha a hullámhossza nulla a kromatikus diszperziónak (a fenti példában: 1300 nm). A gyártók is megváltoztathatják a gyártási folyamat során az összetevőket, a mozgó nulla diszperziós területet a régió által használt adott átviteli technikánál .

DIPOL SMART HORIZON DVB-T2 antenna - a vételi paramétereket helyszíni tesztek igazolták.

Az ideális antenna nagy nyereséggel, optimális irányíthatósággal, viszonylag kis mérettel rendelkezik, és nem igényel további tápellátást. A SMART sorozat antennáit a fenti követelmények teljesítésére optimalizáltuk.
A DIPOL SMART HORIZON A2230 antennát számos terepvizsgálatnak vetették alá, beleértve a teljesítmény elemzését egy 100 kW-os adótól számított 10 és 100 km közötti tartományban. A tesztek különböző beépítési sűrűségű helyszíneken végzett méréseket, valamint a piacon kapható más DVB-T2 antennákkal való összehasonlító vizsgálatokat is tartalmaztak. A tesztek azt mutatták, hogy ez az antenna a vételi képességek tekintetében az élen jár. A vételt nagyobb problémák nélkül sikerült elérni az adótól 94 km távolságban (100 kW, az UHF-sáv alacsony tartománya, terepprofil, az útvonal mentén terepakadályok nélkül), az antenna passzív üzemmódjában a három csatornán átlagosan 50 dBμV jelerősségű, míg a MER-érték átlagosan 30 dB volt. Ezeket az értékeket elegendőnek kell tekinteni az egy vevővel történő vételhez. Nagyobb telepítés esetén aktív üzemmódra lenne szükség, ami a jelteljesítményt 15-20 dB-lel, míg a MER értéket 2-3 dB-lel növelné.

Új termékek a DIPOL-nál

Hikvision IP PTZ kamera DS-2DE4225IW-DE(T5) (2 Mpix, 4.8-120 mm, optikai zoom: x25, IR 100 m-ig, AcuSense, PoE)
Hikvision DS-2DE4225IW-DE(T5) IP PTZ kamera (2 Mpix, 4,8-120 mm, optikai zoom: x25, IR 100 m-ig, AcuSense, PoE) A K17913 egy Hikvision IP PTZ kamera, amely 1/2,8"-os érzékelővel, 2 Mpix felbontással és 25 fps maximális képkocka sebességgel rendelkezik. A kamera egy mélytanulási algoritmuson alapuló AcuSense technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi az emberi és járműtárgyak kiszűrését, ami nagyobb működési hatékonyságot és kevesebb téves riasztást eredményez. A fejlett képelemző funkcióknak, a 25x optikai zoomnak és az akár 100 m-es hatótávolságú IR-világítónak köszönhetően a kamera sikeresen használható különböző típusú objektumok, például utak, parkok, folyók, vasútvonalak stb. megfigyelésére.
Hikvision IP PTZ kamera DS-2DE4215IW-DE(T5) (2 Mpix, 5-75 mm, optikai zoom: x15, IR 100 m-ig, AcuSense, PoE)
A Hikvision DS-2DE4215IW-DE(T5) IP PTZ kamera (2 Mpix, 5-75mm, optikai zoom: x15, IR 100m-ig, AcuSense, PoE) A K17912 egy Hikvision IP PTZ kamera, amely 1/2,8"-os érzékelővel rendelkezik, 2 Mpix felbontással és 25 fps maximális képkocka sebességgel. A kamera egy mélytanulási algoritmuson alapuló AcuSense technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi az emberi és járműtárgyak kiszűrését, ami nagyobb működési hatékonyságot és kevesebb téves riasztást eredményez. A fejlett képelemző funkcióknak, a 15x optikai zoomnak, az akár 100 m-es hatótávolságú IR-világítónak köszönhetően a kamera sikeresen használható különböző típusú objektumok, például utak, parkok, folyók, vasútvonalak stb. megfigyelésére.
Egymódusú pigtail készlet 4 db. PG-271A-1 SC/APC, G.657.A1, 1m, piros, zöld, kék, sárga
Egymódusú pigtail készlet 4 db. PG-271A-1 SC/APC, G.657.A1, 1m, piros, zöld, kék, sárga L34271A lehetővé teszi az optikai szálak esztétikus lezárását. A színek nagy kapcsolószekrényekben az egyes csatlakozások gyors azonosítására használhatók (nincs szükség vizuális hibakeresőre az újrakötést igénylő szálak azonosításához), vagy egy szálon belüli jelek és szolgáltatások azonosítására (pl. kamera 1, kamera 2 stb.).

Érdemes elolvasni

A jó hegesztés „izzik”? Az optikai szálas kábelezésen alapuló rendszereket ellenőrző szerelők gyakran használnak úgynevezett vizuális hibakereső készüléket. Ez az eszköz lehetővé teszi a kábelezés folytonosságának ellenőrzését, és többek között a túlzottan elhajló szálak helyének meghatározását a csatolókban, kapcsolókban, illesztődobozokban stb.
Gyakran kapunk kérdéseket a „hegesztés fényével” kapcsolatban. Ezzel a jelenséggel viszonylag gyakran találkozunk, de a fényszivárgás a szálkötésnél nem mindig jelzi a sérült (eltört) hegesztési varratot...>>>bővebben
A fenti képen látható a különbség az „izzás” között egy rossz és egy jó hegesztésnél. Egy repedt hegesztési varrat (a burkolattal való helytelen bánásmód következtében közvetlenül a hevítés után) intenzíven és pontszerűen izzik. A helyes hegesztés sokkal kevésbé intenzív és szórtabb fényt bocsát ki.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Az elmúlt időszakban a TOP listás NB-IoT érzékelők listájába kerültek az un. impulzus számláló érzékelők, amelyek többek között arra hivatottak, hogy folyamatosan mérjék a víz- és áramfogyasztást bizonyos szakterületeken. Nem kell a mérők leolvasásához a helyszínre menni, ami nagyobb távolság esetén fáradtságos és időveszteséget is jelenthet. Ezek az érzékelők bárhol elhelyezhetők és a mért értékeket vezeték nélkül továbbítják akár mobilra, vagy PC-re, de fontos, hogy a víz-áram fogyasztásmérők az adott helyen impulzuskimenettel rendelkezzenek és ezáltal nyomon követhetők lesznek a fogyasztási értékek percnyi pontossággal (adatrögzítéssel együtt) és eltérés esetén értesítést küld a bekövetkezett eseményekről: áramkimaradás, rendellenes áram-vízkivételezés, csőrepedés stb. Impulzus-számláló adatrögzítő – víz IP67 védelem NB-IoT és a beltérben használható Impulzus-számláló adatrögzítő áram NB-IoT, de ennek kültéri változata is elérhető.

Debreceni Antenna Kisáruház Efento üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl. antennák, (sat), rack szekrények, tartó konzolok, mennyiségi kábelek, optikai kábelek nagyobb dobon, stb. ) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte feltétlen kérjenek árajánlatot elérhetőségeinken a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS fuvarozó cégek mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk csak szállítani. Előzetesen ilyen esetekben mindenképpen egyeztetnünk kell ennek költségéről és a szállítás megfelelő kivitelezéséről, hogy az valóban a megrendelő által megjelölt szállítási helyére eljusson! Mindenre van megoldás!

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
DVB-T/T2 vevőkészülék: SIGNAL T2-MINI DVB-T2 HEVC USB 5V
SIGNAL T2-MINI a digitális televízió kéznél van