Heti Hírmondó - TV/SAT TV, CCTV, WLAN

2013/26. szám (2013. június 24.)

Nyári szünet


A következő számunk szeptember 2-án lesz elérhető

M2M - beszélő gépek.

Az M2M (Machine to Machine) technológiák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az élet különböző területein. Képességük közé tartozik, hogy az eszköz emberi beavatkozás nélkül csatlakozni tud a hálózathoz, információcsere, -gyűjtés és -feldolgozás céljából, melyeket a tudományos, ipari, kereskedelmi és fogyasztói alkalmazásoknál használnak. Így csak idő kérdése volt az első M2M megoldások implementációja az autóiparban.
A Mahindra Reva Electric Vehicles indiai cég kiadott egy elektromos autót, melynek neve Mahindra e2o. A könnyű használat javítása érdekében, a gyártó végrehajtott néhány telematikai megoldást. Az adatok továbbításával a mobilhálózaton a jármű állandó kapcsolatban áll a tulajdonossal, aki egy dedikált alkalmazással az okostelefonján ki-, ill. becsukhatja az ajtókat és ablakokat, légkondicionálót, vagy elolvashatja az öndiagnózis adatokat.
Az autó képes a feltöltés menetrendjének a megtervezésére, beleértve a legközelebbi töltési ponthoz való navigációt. Jelenleg sajnos a vezető szükséges az utazáshoz, de figyelve a legfrissebb híreket az ön-vezető járművekről, csak idő kérdése, mikor már nem lesz szükség a vezetőre.
Mahindra e2o - az új generáció első autóinak egyike, amely M2M megoldásokat használ.
Az alacsony ára miatt (körülbelül 11000 dollár) sok ember számára lesz elérhető.
A mobilszolgáltatók is tapasztalják az M2M piac gyors növekedését (50%/év Indiában, 25% a világon). Hatalmas nyereséget várnak a telematikai eszközök gyors fejlődése miatt, különösen az iparban, logisztikában és különböző szolgáltatásoknál. Erre példa a Vodafone, amely nagyon aktív az M2M SIM kártyáinak kompatibilitási területén, széles termékskálával különböző gyártóktól. Más nagy szolgáltatók más országokban is kínálnak M2M és adatfeldolgozáson alapuló szolgáltatásokat.

Optikai szál az épületben - könnyebb, mint gondolná.

Évekig a kábelezési rendszerek felépítése - iroda-és lakóépületekben - a réz technológián alapult. Most, a gazdasági és technikai okok (elsősorban a sokkal jobb átviteli képesség) miatt, az optikai megoldások kezdik helyettesíteni a réz vezetékeket. Számos uniós országban a száloptika használatát az új épületekben kötelező és törvény szabályozza. Ugyanakkor az üvegszálas optikai rendszer még mindig ismeretlen terület számos telepítő cég számára.
Mégis az optikai rendszerek telepítése épületekben igen egyszerű...
Az ideális megoldást az ULTIMODE Building System kínálja. A rendszer alapja az ULTIMODE BS könnyű hozzáférésű kábel. A kábel védőcsövei nincsenek töltve zselével és kifejezetten ablakok kivágásához és a szálak kihúzására tervezték, akár 20 méter hosszan, így szükségtelen a toldó szálak használata az elágazás elején. Vannak kábelek 24 ( L7824), 36 ( L7836), és 48 ( L7848) szállal. Az ULTIMODE BS könnyű hozzáférésű kábeleket kifejezetten sokemeletes épületek és több lakású egységek optikai rendszereihez tervezték. A kábelek sikeresen alkalmazhatók régi épületekben is szűk helyeken, ahol nem lehetséges egyidejűleg több kábel behúzása. A G.657.A2 szálak szűk tekercsekké alakíthatók, a csökkentett csillapítás miatt, megkönnyítve a telepítő munkáját.
Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-02HSingle-mode Adapter ULTIMODE A-511S (1xSC to 1xSC)Breakout Unit VertiCASA VQ-BUFiber Optic Distribution Cable: ULTIMODE BS-24SM (24xG.657.A2, easy access) [1m]Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-02HFiber Optic Distribution Box VC-ITB (4 splices)Universal Mechanical Splice: KeyQuick C-MS100-NTFiber Optic Mechanical Splice: ULTIMODE FAST-MS1 [5 pcs.] Indoor Duplex Cable: ULTIMODE IDC-2SM (2xG.652.D)Universal Mechanical Splice: KeyQuick10 SC/UPC SMQuick Assembly Connector: ULTIMODE FAST-02SC Fiber Optic Distribution Box VC-ITB (4 splices)Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-04HIndoor Distribution Cable: ULTIMODE IDC-8SM (8xG.652.D)Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-04HUniversal Cable: ULTIMODE UNI-4SM (4xG.652.D)
Az L7824 elosztó kábel alkalmazása egy sokemeletes épületben
Szintén fontos összetevői az optikai rendszereknek a kábelrendezők, dobozok és tartozékok. Az alkatrészek különleges kialakítása lehetővé teszi a szálak hordozását, a toldók megvédését és a szálak kivezetését a kívánt számú célpontokhoz. A kiegészítők között vannak kifejezetten az ULTIMODE BS kábelekhez használható - védőfedelek: L5350, L5351, elosztó cső: L7211.
Az ULTIMODE Building System számos patchcordot, pigtail-t és kiegészítő tartozékokat (adaptereket, osztókat, mechanikus illesztéseket és gyors csatlakozókat) tartalmaz.

Miért nem vesz részt a fotópályázaton?

A tizenkettedik alkalommal várjuk az eredeti, kreatív és vicces képeket az antennákról, függetlenül attól, hogy előtérben vagy háttérben találhatóak. Hogyan lehet részt venni a versenyben? A szükséges információk itt találhatók. Az eddig beküldött pályázatok a galériában láthatók.
Andrzej Smolinski munkái

SMATV rendszer egy épületben 90 apartmannal.

Az alábbiakban egy SMATV rendszer megvalósításának eredményeit mutatjuk be egy sokemeletes épületben Krakkóban. A rendszer műholdas jeleket (a Hotbird 13.0E-ről) és négy DVB-T multiplexet (három FTA és egy kódoltat) fogad és oszt szét. A telepítést és konfigurációt a GKJ SYSTEM céggel végeztették el.
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
Az épület nézete
Az épületben két lépcsőház és tíz emelet van, minden emeleten lépcsőházanként négy vagy öt apartman (összesen 90db lakás/aljzat). A lakás elrendezése és a hálózat mérete miatt használták a TERRA MSV multiswitcheket. Az elosztó hálózat tervezését a SatNet szoftverrel készítették és tesztelték.
A hálózat topológiája kapcsolódik az épület felépítéséhez - a legjobb választás az 5 kábeles busz, két alhálózatra osztva az SS-504 R70515 osztóval (egy antenna készletről kap jelet). A DVB-T jeleket a WWK-1062 R89862 erősíti és egyenlíti ki.
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
UHF TV antenna: DIPOL 11/21-69 (11-element)
Mindkét lépcsőház minden páratlan emelete el van látva SS-520 R70518 TV/SAT leágazóval és egy MSV-516 R70716 vagy egy MSV-524 R70724 multiswitch-el. Minden multiswitch tápellátása a jelvezetékeken keresztül történik az SA-501 R70501 erősítővel, amely a rendszer bemenetén található. Ez csökkenti a készülékek számát és a rendszer költségét.
A kábelezéshez Triset-113 kábelt használtak. Ez a tetőn zselés E1017 PE bevonatú, amely ellenáll az UV sugárzásnak. Az épületen belüli kapcsolatok a PVC köpenyű E1015 kábellel készültek. A kiváló minőségű Cabelcon E80410 csatlakozók a ön-kompressziós funkcióval könnyen telepíthetők, biztosítva a hosszú távú megbízhatóságot. Signal R48602 túlfeszültség-védőket telepítettek az elosztási rendszer bemeneteire, csökkentve a villámlás okozta kockázatokat.
A jelszinteket a rendszerben a Digiair PRO R10510 (DVB-T) és a Satlook Micro HD R10740 (DVB-S/S2) műszerekkel ellenőrizték.

Milyen antennát használjunk az LTE-hez?

Az LTE (Long Term Evolution) jelenleg a leghatékonyabb adatátviteli technológia a mobilhálózatokban. A letöltési sebesség elérheti a 326 Mbps-ot, a feltöltési sebesség akár 86 Mbps is lehet (20 MHz-es csatorna, 64QAM moduláció és MIMO 4x4).
LTE/GSM/3G Antenna: TRANS-DATA KPZ LTE 6/8 MIMO
LTE/GSM/3G antenna TRANS-DATA KPZ LTE 6/8 MIMO
A741022
Az LTE technológia rugalmas, mind a frekvencia feltételeknél és az átviteli csatorna szélességénél. Az igényektől függően, az LTE hálózat Európában működhet a 800 MHz-es frekvenciától (a vidéki területeken - szélesebb tartományban) 2,6 GHz-ig (nagyvárosi területek - jobb terjedés épületekben). Meg kell jegyezni, hogy az LTE MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológiát használ, amely lehetővé teszi a jelátvitelt több antennával vagy antenna tömbökkel.
Egy külső antenna kiválasztásánál, a felhasználónak meg kell győződnie arról, hogy a modem támogatja-e a MIMO technológiát (két antenna csatlakozó). Ha igen, akkor elméletileg lehetséges két szabványos antennát használni, de a legjobb eredmény beállítása nehezebb. Gyakorlati szempontból, sokkal jobb megoldás a MIMO technológiájú antennák használata. Ez egy egyszerű módja annak, hogy elérjék a maximális teljesítményt.
Az antennát a modemhez a megfelelő antennacsatlakozóval kell csatlakoztatni.
N-male to FME-female Cable (10m RF-5)FME plug to CRC9 (SMB) cableLTE/GSM/3G Antenna: TRANS-DATA KPZ LTE 6/8 MIMO
A TRANS-DATA LTE KPZ 6/8 MIMO A741022 antenna
drámaian javítja az adatátvitelt alacsony jel esetén

CCTV IP rendszer egy irodában és szolgáltató központban.

A személyzet és az ügyfelek biztonságának érdekében, az újonnan épített Mielec-i Scarab üzleti központban, a befektető úgy döntött, hogy egy IP videó felügyeleti rendszert szereltet fel. A rendszer célja, hogy figyelemmel kísérje a bejáratok, folyosók, lépcsőházak és a mélygarázs körüli területeket. A rendszer telepítése és konfigurálása a Czajen cég által volt kivitelezve.
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
A rendszer 19db megapixeles Sunell IP kamerát tartalmaz: K1691 (kültéri) és K1695 (beltéri). A fő előnye ezeknek a kameráknak, a kiváló képminőség, nappal és éjszaka egyaránt, köszönhetően a mechanikus kapcsolású IR szűrőnek és a Super Flux LED-es IR megvilágítóknak. A kamerák csatlakozva vannak a LAN hálózathoz.
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
A felügyeleti adatok rögzítése a NUUO NVR Titan NT-8040 (R) K4804 felvevővel történik. Az ingyenes kliens alkalmazást tartalmazza az NVR, amely elegendő az élő monitorozáshoz és az archívumok lejátszásához a teljes LAN hálózatokban, az internetre csatlakozás után bárhonnan vezérelhető távolról.

Átviteli közeg kiválasztása az analóg CCTV rendszerekben.

A videó és az opcionálisan vezérlő és audió jelek több módon továbbíthatóak. A tervező/beszerelő választása függ az alkalmazási területtől, a rendszer méretétől, a környezettől és a költségvetéstől. Az alábbiakban bemutatjuk a 3 legnépszerűbb lehetőséget.
1. Koaxiális kábel
Előnyei:
 • a hullámimpedancia kompatibilis a CCTV eszközökkel
 • a jó minőségű kábel elegendő ellenállást biztosít az elektromágneses interferenciák ellen.
Hátrányok:
 • túlfeszültség kockázata villámlás okozta túlfeszültség miatt;
 • viszonylag rövid hatótávolság erősítők/repeater-ek korlátozott felhasználásával;
 • interferencia a kábelen folyó nemkívánatos áramok miatt, a csatlakoztatott eszközök potenciál különbségét eredményezve; a zavar általában kapcsolódik az AC hálózathoz és a képernyőn függőleges vagy mozgó vízszintes csíkok jelennek meg.
2. UTP kábel
Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-T (transmitter) - CLEARANCE SALE!4-channel Active Video Balun: Etrix 4VA-R (receiver)
A CCTV jelek átvitele aktív balunok és sodrott kábelek használatával, hosszabb tartományokat tesznek lehetővé, mint a koaxiális kábelek esetében (akár 2400 m) és biztosítja a nagy ellenállást az elektromágneses interferencia ellen (szimmetrikus távvezetékek).
Előnyei:
 • több videó vagy egyéb jel továbbításának lehetősége egy UTP kábelen, ill. van lehetőség tápellátás eljuttatására ugyanazon a kábelen;
 • vékonyabb kábel;
 • az UTP szabad erei használhatók más célokra (telefon, Ethernet, riasztó);
 • nagy ellenállás az elektromágneses interferencia ellen;
 • lehetőség galvanikus leválasztásra a csatlakoztatott eszközök között (a balun felépítésétől függően).
Hátrányok:
 • 100 Ω-os hullám impedancia - szükséges balunok a videó kimeneten és bemeneten
3. Száloptikai kábel
Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-204DAO (WDM, 4x video, 1x data, 1x audio, 1x alarm)Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-204DAO (WDM, 4x video, 1x data, 1x audio, 1x alarm)
Előnyei:
 • a közeg teljesen érzéketlen az elektromágneses interferenciára;
 • alacsony veszteség - átvitel nagy távolságokra;
 • nincs áram a csatlakoztatott eszközök között (teljes galvanikus leválasztás);
 • nagy tartósság;
 • nagyon nagy áteresztőképesség - számos jel átvitelének lehetősége ugyanazon a szálon.
Hátrányok:
 • magasabb költségek, elsősorban a szükséges optikai videó konverterek miatt;
 • korlátozott számú kamera beépített videó konverterrel (amelyek ára sokkal magasabb);
 • az üvegszálas technológiához szükséges némi tapasztalat, az alapvető és mérési eszközök tekintetében.
Új termékek a DIPOL kínálatában:
4-way GSM/DSC/UMTS/LTE Splitter: TRANS-DATA 1x4
Single-mode Patch Cord: ULTIMODE PC-525D (2xSC/APC - 2xLC/APC, 9/125)
Multiswitch Terra MSV-512 (5-in, 12-out, IF gain adjustment)
4-utas mobil splitter
TRANS-DATA 1x4
A6814
Egymódusú patch kábel
ULTIMODE PC-525D
L3426
Multiswitch Terra MSV-512
(5 be, 12 ki, IF erősítés szab.)
R70712
Érdemes elolvasni
Hogyan lehet átalakítani felügyeleti videót DVB-T jellé és elosztani antenna rendszerben? A legolcsóbb DVB-T modulátor a piacon - Signal-350 R86350. A Signal-350 A/V-COFDM (DVB-T) R86350 a bemenő analóg audió-videó jeleket kódolja MPEG-2-be, modulált RF jellel, amely megfelel a DVB-T szabványnak (COFDM). A CCTV kamera jele RCA kábellel csatlakoztatható, amelyet átalakít DVB-T RF jellé és elosztható koaxiális kábeleken keresztül több száz televízióra. A digitális jel úgy fogható, mint egy másik digitális földfelszíni televíziós csatorna. Abban az esetben, ha egy analóg modulátort alkalmazunk, a felhasználónak manuálisan változtatni kellene a jel forrását (analóg tunerrel), ami kényelmetlen lehet... bővebben
Hogyan védhetjük meg a biztonsági kamerákat az időjárástól? A CCTV kamerákat kültéri használat esetén védeni kell az időjárástól is. A védelem mértékét jelzi az IP-kód (Ingress Protection Code), másnéven International Protection Rating. Az IP minősítés leírja a szilárd tárgyakkal (első szám) és folyadékokkal (második szám) szembeni ellenállóságát. A kültéri alkalmazásokhoz ajánlott kameraházak általában IP 65 vagy IP66 jelölésűek, ami azt jelenti, hogy teljesen porálló és részben vízálló. A magas páratartalmú környezetekben az IP67 vagy IP68-al jelölt házat/kamerát igényel, az utóbbi víz alatt is működik... bővebben
Egy Marathon ház (IP66) árbócon elhelyezve
Hogyan ellenőrizhetjük a Hikvision DVR-ek működését? Az M72104, M72108, M72116 DVR-ek képesek öndiagnosztikát végrehajtani és értesíteni az üzemben tartót a felmerülő problémákról a videó megfigyelő rendszerben... bővebben
A Hikvision konfigurációs ablak nézete (Google Chrome)