Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

Nr 2/2008 (2008.01.14)
Viva Las Vegas! - CES 2008. A bemutató 2008. január 7-10-ig zajlott le - igazán a legnagyobb fogyasztói elektronikai szakkiállítás a világban. Több mint 2700 kiállító - kétszer többen voltak mint az IFA-nál Berlinben.
De nem a kiállítók száma döntő a CES fontosságáért, hanem a marketingpotenciáljuk. A konferenciákon részt vettek kiemelkedő személyek - általában a világóriások elnökei. Ebben az évben a legerősebb benyomást Bill Gates tette. A Microsoft tulajdonosa, aki a pekingi 2008 Olympic Games közvetítésén való együttműködésről tájékozott az NBC-vel kötött megállapodást illetően. Szintén jelentkezett az a computer-technológia fejlesztésének a fogalmaival - a legérdekesebbek tartalmazzák a 3D technikák használatát és természetes interfészek a számítógép és az ember közötti kapcsolatot mutatják be(hang, érintés).
Szokásosan a bemutató fénypontja volt a legnagyobb televízióernyő bemutatása. Két évvel ezelőtt ez 103 hüvelyk volt - tavaly 108 hüvelyk és ez évben a Panasonicnak plazmapanelos tv-je 150 hüvelykes ernyője volt (381 centiméteres)! A vállalat nem mondta meg, hogy a mega-panel mennyibe fog kerülni - valószínűleg ilyen televízió 8.84 millió pixelt határoz meg és nem lesz lesz olcsóbb, mint 100,000 dollár (USD).
Hasonló érzelmet keltett a Sony XEL-1 11 hüvelykes High Definition OLED televíziója. Az első HDTV készlet OLED (Organic Light-Emitting Diode) ernyővel, amely kijelzőtechnológiában egy újabb áttörést készít elő - ez alacsony energiafogyasztást, magas kontrasztot és csúcsragyogást biztosít, kiváló színreprodukciótz - tiszta és élénk színek sötétben és napfényben is.
Mindezt egy hajszálvastagságú ernyő produkálja - a XEL-1 ernyő vastagsága 3 mm-ről szól! Eddig a nagyobb ernyők termelésével problémák voltak, de az újítások révén, aminek ára is van - ez a modell 2500 dollárról szól.
Mint minden évben a CES honlap bejelentette a kategóriák termékeinek a listáját, amiket képviseltek a CES-nél és akit jelöltek a "Best of CES awards"-ra. A lista a legújabb technológiai tendenciákat mutatja meg és kifejezi a fogyasztók meglátásait is a piacról. Szeretné a CES az esküdt szerepét játszani - amit látni lehet, hogy 30 termék a CES díjaknak megfelelt.
Össze tudod hasonlítani a választásaidat azokkal az amerikai munkatársaknak a reakcióival
itt amelyek kategórianyertesek lettek.
Sony XEL-1 - az első HDTV televízió OLED technológiában (Organic Light-Emitting Diode) Picture Sony
(Zdj. firmy Sony)
Szakmai ötletek az épületek multiswitches telepítéseinél. A legtöbb multiswitches építés soklakásos épületekben történik kilences kábelezési rendszerben (két Quatro LNB jelei és a földi TV antenna). Mindegyik helyen osztókat alkalmazunk, amely jeleket a multiswitchek szolgáltatnak. Ez megenged tényleges követelményeket támasztani és formálni a hálózatban a TV-SAT adások vételét illetően - a gyakorlatban korlátlan lehet a kivezetések száma.
Példaként: - A fejlesztő követelményei szerint mindegyik lakás el volt látva egy műholdas kábelezéssel. Miután eltelt pár év a lakók újab vevőkészülékeket vettek és jelezték, hogy iker PVR-t akarnak (pl. n plattform) A megoldás egyszerű - azokon a helyeken, ahol nekünk több kábelezésre van szükségünk, lecseréljük a multiswitcheseket - az üzembehelyezés többi része nem igényel változást és az egész rendszerfunkciót nem változtatja meg.
A Terra új kilencbemenetes MSR-9XX
multiswitche a hazai építéseknél és a sok műemléki épületben történő felújításoknál kaphat szerepet. Ezeknek a multiswitcheseknek egy fontos jellemzője, hogy a különböző kimenetek jelszintjeinek a változatossága, ami képessé teszi a telepítőprogramot arra, hogy kárpótolja a csillapításokat olyan különböző hosszaknak a kábelezéseiben, amik elkerülhetetlenek ilyen rendszerekben.
Továbbá a multiswitchesek el vannak látva előkorrektorral, ami a kábelezésnél a a jelszintet magasabb frekvenciákon növelik, annak megfelelően, hogy kábeleken a veszteség nő.

9/16 Multiswitch: Terra  MSR-916 (active terrestrial path)9/12 Multiswitch: Terra MSR-912 (active terrestrial path)SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510
MSR-912 multiswitch alkalmazása a kilences kábelrendszerben


Hogyan válasszunk tartószerelvényt a LCD televízióhoz? A MIS (Mounting Interface Standard), vagy a lapos televíziók, komputermonitorok és egyéb termékehez az FDMI (Flat Display Mounting Interface) standardjaihoz (LCD/plasma monitorok és televíziók) fejlesztette VESA (Video Electronics Standards Association) ki a tartószerelvényeket. Eredetileg az ott elfogadott MIS-D standard a felszerelő lyukközpontok között a távolság 100 mm, amelyet egy négyzetben terveztek meg a típus készülékekhez és kisebb monitoroknál ez 75 mm. Ott az M4x10 csavarokat használják a panel rögzítéséhez. 2006 óta az általános családot kiterjesztették MIS-F változatoknál - nagyobb ernyőkhöz is - 31-90 hüvelyk (79-230 cm).
Két lehetősége van annak, hogy kiválasszuk a megfelelő tartót. Egy univerzális szerelvény ügyében a gyártó adja a panelek képernyőméretének azt a tartományát, amire a szerelvény alkalmas. Amikor a feszerelést végző egy külünleges csavarról információt akar megtudni a gyártó részletezi az általános adatokat. pl.: VESA MIS-D 100, 100 x 100 mm , stb

VESA Képernyőméret Maximális terhelhetőség Csavarméret
coll centiméter kg mm
MIS-B 4 – 8 10 – 20 2.0 20 x 50
MIS-C 8 – 12 20 – 30 4.5 35 x 75

MIS-D 75

MIS-D 100

12 – 23 30 – 58 14

75 x 75

100 x 100

MIS-E 23 – 31 58 – 78 24 100 x 200
MIS-F több mint 31 több mint 78 114

280 X 150

200 × 200

600 X 200

400 × 400

600 × 400

800 x 400

LCD Wall Arm: DL105 (13-30 inches, tilt &swivel)
Példa az LCD monitortartó rögzítéséhez E9646, standard rögzítés VESA MIS- D és MIS-D 100
Képbeállítások CCTV kamerákban - OSD üzemben. Az első CCTV kameráknak általában nem voltak semmilyen szabályzóik. A későbbi kameráknál már egyes vezérlő elemek módosítására lehetőség volt pl. kapcsoló on/off elektronikus redőny, BLC (Back Light Compensation), AWB (Auto White Balance) , microswitchesek, stb.
Manapság a kamerabeállításnál egyre inkább népszerű az OSD (On-Screen Displayt) történő módosítás. Ez kiküszöböli az implementálásnak a szükségét, amit a sok mikrokapcsoló és potenciométer okozott a kameránál, amelyet a különböző modelleknél láthattunk.
Egy haladó OSD rendszert valósítottak meg a SN-586C/B M11208 kamerában DSP érzékelővel, amit a Pixim készített. Minden képparaméter állítható a gombok segítségével, amelyek a kamera hátsó paneljén helyezkednek.
A gyártó megadta a lehetőségét a felhasználónak arra, hogy elmentse a kamerabeállításokat a memóriában, hogy a kamerabeállítást már előre be tudja állítani. A felhasználónak lehetősége van a kamera minden paraméterének a beállítását elvégezni az AWB (fehéregyensúly) ES, BLC, Gamma, stb-n kívül a többi speciális eszközöknek, amik csatlakoztak WDS (Wide Dynamic Sensor).
A kamerának több újszerű megoldása van, amik más modellekben nem hozzáférhetőek:
- D/N Irányítás - színküszöb beállítás B/W kapcsoló és fordítva,
- magánéletzónák - lehetőség a kép néhány részletének elrejtésére (fekete területtel),
- mozgásészlelés - a kép utáni ernyővel kapcsolatos további információ változott,
- tükör - tükörkép,
- cím - kamera névAz OSD jelentősen csökkentette a vezérlőelemek számát. A jobbra levő kamera - M11208, ami el van látva OSD-vel, sokkal több opciót tud beállítani, mint a mikrokapcsolós kamerák, balra.


Wireless IP kamera kültéri házban. Néhány újszerű megoldás nem állhat ellen a kísértésnek, hogy külső házban alkalmazzunk egy vezetéknélküli IP-kamerát anélkül, hogy az antenna kívüre kerülne.
Teszteltük a továbbítási minőséget vezetéknélküli kamerák között, amikoris a Pixord P 400 W K1132 beletettük a legjobban megfelelő kameraházba - Marathon TS-816 M5407 és hozzáférési pontot (AP) telepítettünk körülbelül 20 méterre a kamerától. Az első probléma volt a kamera elrendezése - ezeket nem lehet beállítani függőlegesen, csak vízszintesen vagy egy közbenső pozícióban - mindenesetre különféle elrendezéseket teszteltünk. A tesztek megmutatták, hogy a fémház okozta veszteségek kiegyenlítődnek. Tehát jelent-e valamit ez a fajta összeállítás?
Igen, amikor nincs lehetőség arra, hogy kábeleket fektessenek le a föld alá. Ezt a megoldást könnyű megvalósítani és olcsónak tűnik.
Mindazonáltal egy nagynyereségű antennával kell a felhasználónak rendelkeznie a hozzáférési pontnál (a távolságtól függően), amivel kárpótolni lehet a veszteséget a jelből, amit a kameraház árnyékolása okozott.


Outdoor Camera Housing: Marathon TH-816/12
Wireless IP CCTV kamera Pixord P400W K1132 a Marathon sorozat kameraházában - M5407 megengedi szélesebb kamerák elhelyezését is.
CCTV IP rendszerekben alkalmalmazható professzionális szoftver. A NetStation egy modern hálózati rendszer, amelyet videófelügyeleti rendszerekbe terveztek az ott rögzített kép-és hanganyag kezelésére. A szoftver a CCTV eszközök többségével együttműködik, amelyek a vezető gyártóktól származnak. A NetStation kompatibilis IP-re és analóg kamerákra is (megfelelő kártyákkal) és mega-pixel-eszközökkel (pl. K1412, K1422, K1431) létrehoz egy új minőséget a felügyelő rendszerekben és megteremti a videófelügyelet új alapjait.
A távoli ügyfélszoftver egyidejű korlátlan hozzáférést és akár 64 kamerából való archív és élő képekhez tesz elérhetőséget.
A Netstation megenged PTZ kamerákat is használni (pl. K1214, K1215). El van látva minden népszerű protokollal és annak a lehetőségével, hogy az újonnan következő pozíciókat, vagy szerkesztéseket hozzáadhatja. A kamerákat irányíthatják billentyűzet, egér vagy USB (joystick) - K9153.

Netstation programajánlat 4 - 64 csatornás változatok . (MW)
Netstation Irányító program
Távoli ellenőrzés interneten keresztül. Az internet könnyű webes hozzáférést tud biztosítani a globális adatrögzítési hálózatokhoz, úgy az élő, mint az archivált képekhez. Sok felhasználónak van hozzáférése ADSL kapcsolata, statikus IP-címek nélkül. Ebben működtetik a videószervereket és ezekhez nélkülözhetetlen DDNS szolgáltatást használni.
A részleteket leírtuk korábbi cikkünkben Hogyan történik a DDNS konfigurációja? és azt hogyan lehet használni?
Alkalmazás abban a belső hálózatban, amely több mint egy IP-eszközt követel meg, routert kell alkalmazni. A TP-Link ADSL (Annex A) router TD-8840 integrált 4 portos kimenettel (N2905) teljesíti a követelmények közül mindegyiket.
A kép, amit lent mutatunk, illusztrálja az otthonban a LAN-nak a fogalmát, amely képessé teszi lakóit arra, hogy működtessék a számítógépeiket, és elosztja az interneten keresztül mindkettőt az élő és felvett videóadatokat (a DVR-ből).


Compact Color Camera: V-CAM 315 IRVandal Proof CCTV Camera: V-CAM 412 IRDigital Video Recorder: CPD560 (4-ch, MPEG-4, SATA, LAN)ADSL (Annex A) Router with 4-port Switch: TP-Link TD-8840
ADSL kapcsolat, amelyet távfelügyeletre használnak
Olcsó WISP- WA-2204C N2647. Az alternatív szoftvernek köszönhetően a vezetéknélküli router jellemzőivel tud egy olcsó ügyfélbarát eszközünk lenni. A pozitív szempont az N2647 -nél a kicsi méret, amely lehetővé teszi a felhasználónak az eszközt egy dobozba beépíteni, hogy a külső ház megvédje az AP-t az időjárási viszontagságokkal szemben. Az N9205 PoE tápfeladó adapter lehetővé teszi, hogy a hozzáférési pontot esetleg távolabb helyezzük el UTP/FTP kábeleken keresztül. Az épületen belül, amennyiben több munkahely igénye merül fel, a jelszétosztást el lehet végezni.
A szoftvert ugyanúgy mint firmware frissítést telepíthetik elérhető itt .


We have written about:

Problems with implementation of LAN? - Let's build WLAN. Internet access is nowadays indispensable functionality of every office block, hotel or warehouse. When the building is not equipped with wired LAN infrastructure, the quick, cheap and effective way of solving the problem is wireless network...
- archive DWR of Sept. 17, 2007

DiSEqC - switching of satellite signals. The need for switching satellite signal from demanded LNB to the receiver is the reason for development of dedicated solutions...
- archive DWR of Aug. 20, 2007

Lossless splitting of cable TV signal for multi-room TV/video installations.
- archive DWR of Oct. 15, 2007

Index of published issues.