Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

Nr 12/2008 (2008.03.31)
Több RFID - kevesebb magánélet. Az RFID technológiák szélesebb elterjedése az emberek életébe való beavatkozást jelentheti és provokálja az állampolgárok egyes csoportjait, amely tiltakozásokat vált ki.
RFID megoldások lehetővé teszik az ellenőrzést nem csak bizonyos zónákra, vagy területekre (pl. határzóna, repülőterek), hanem lehetővé teszi a beillesztett és dinamikus adatok távoli megvizsgálását is. Az irányító hatóságnak hozzáférése van az emberek személyes információihoz és azok mozgásához (a hozzáférési jogok értelmében bizonyos zónákban stb.).
Sok ország tervezi azt, hogy RFID címkékkel látja el a személyi igazolványokat, útleveleket és autórendszámtáblákat. Ez év végéig Kína egy milliárd ilyen személyi igazolványt akar állampolgárainak kibocsájtani. Az amerikai útlevelek 2006 október 6 óta hasonlóan el vannak látva ilyen RFID címkékkel. A bevitt adatokat (digitális fényképet is beleértve) még 20m távolságból is tudják olvasni.
A Polgári Jogok harcosai Cambridge-ben a Tesco boltoknál kritizálták a lopás-ellenes rendszer tesztjét az apró RFID chipek alapján. Bárki, aki megvesz Gillette Mach 3 borotvapengéket a boltban, a CCTV kamera felvételét indítja el és felveszi a képét. A második esetben pedig a pénztárnál, amikor a vevő képével össze is hasonlítják.

A RFID technológia bővítése. A RFID (Radio Frequency IDentification) rendszerek alkalmassá teszik az adatokat arra, hogy közvetítsék a mobil eszközök adatait, amin elhelyezték azt, nevezzük címkének és azt olvassák az RFID olvasó eszközök. Az adatokat ekkor egy különös alkalmazásnak vetik alá és a szükségleteknek megfelelően megmunkálják azt. Különböző tipikus frekvenciasávokat alkalmaznak: 125 - 134 kHz() (LF), 13.56 MHz (HF), és a legnépszerűbb - 865-952 MHz (UHF) és 2.4 GHz (mikrohullám).
Az alkalmazási területek kiterjednek a szállításokra, áruházak ellátása és az emberek, valamint állatok azonosítására.
Az említett RFID rendszer áll az azonosítókból (címkék), olvasókból és a vezető (gazda) számítógépből.
Két fajta címke használatos: aktív és passzív. Az elsőt egy elem táplálja, a második - az olvasó eszközből veszi az energiát, amire közvetlenül a működés miatt volt szükség, (az elektromágneses energiának a részeként, amit az antennája bocsájt ki).Az aktív címke el van látva elemmel és ez egy autórendszámtáblára van felszerelve, még 500m távolságból is olvasni képes az autó adatait és a tulajdonosáról szóló információkat
Európa Bajnokság az antennák fotóiról. Minden évben felkérjük az oldalainkat látogatókat, hogy vegyenek részt a fotópályázatunkon " Megnyerően az antennákról" címmel angolul www.dipolnet.com és a: Heti Hírmondó, TV-SAT, CCTV, WLAN a ...
képeket juttassák el a 2008.06.01-09.30 terjedő időszakban.
Az első díj egy márkás HDTV lesz Ferguson HF 8800 HD.

Pályázati feltételek.

Képek a 2007 évből.
A "modern" gólyák építették a fészkeiket ezen a hatalmas antennán Madrid közelében
Szomszédos csatornák vétele - antennarendszerekben átalakítókkal. Az utolsó hírlevelünkben a nagy számú előfizetővel bíró rendszerekben a szomszédos csatornák vételi megoldásáról írtunk. Az ilyen rendszerekben általában professzionális megoldású ALCAD csatornaátalakítókkal és erősítőkkel oldják meg a feladatot.
Kisebb üzembehelyezésekben gazdaságos megoldás a televízió csatornakonverter használata R87205, amelyik áll egy demodulátorból és DSB modulátorból. DSB modulátorok igényelnek egy csatornában rést az aktív csatorna alatti használatra. A jelet a vevőantennáról két útvonalban kell vezetnünk. Az egyikben az erősebbet, amit gyengítünk, (szűrő) és a másik csatornát a változékonyt (a csatornaátalakítóban), ez egy másik pozícióba kerül. Az új csatorna az erősebbel egyesül (a második útvonalról). Általában a további szűrésre ilyenkor már szükség nincs, az AWS-1036 B11686 erősítőt a kombinált jelek elosztására használhatjuk.
UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri Digital2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalFourfold Tuned Filter FR-413 ALCADTV Channel Converter: Mixpol PTM-5002-Way TV/FM Splitter R-2 SignalIndoor antenna amplifier AWS-1144 47-862MHz 4-out 13/15dB
R87205 csatorna átalakító felhasználása egy erősebb szomszédos csatorna okozta zavarok kiküszöböléséért
MSR Multiswitchek a Terrától - a multiswitch rendszerek új koncepciója. A legtöbb multiswitch üzembehelyezésnél a sokszíntes épületekben a 9-es alapkábelezési rendszert alkalmazzák (a műholdas jelek Quatro LNB-k és földi TV antenna). Mindegyik szinten osztókat alkalmazunk, ami a multiswitchekbe juttatja a jeleket. Ez megengedi a valós igények és követelmények szerint formálni a hálózatot - a gyakorlatban korlátlan számú kivezetéssel. A TV/Sat leágazóként a Terra SS-510 R70516-ot használják. Egy Quatro LNB-ből viszi a jeleket, egy multiswitch törzsbe, amely négy koaxiális kábelből áll. Továbbá a földi TV jeleket elosztása is megtörténik. A leágazó el van látva DC-átmenettel ON pozíciófutásokban kapcsolja a "H" útvonalat azt aktuális ágat. OFF pozícióban ez csak egy útvonalon belül lehetséges.
Az új Terra MSR-9 XX multiswitch sorozat a hazai rendszerekben a többszíntes épületekben egyre nagyobb szerepet kapnak. Ezeknek a multiswitcheknek egy fontos jellemzője van a különböző kimenetek jelszintjeinek a változatossága, amely megadja a telepítőnek a lehetőséget, hogy kárpótolja a csillapításokat az esetleges hosszabb kábelezéseknél, ami elkerülhetetlen ilyen rendszerekben.
Továbbá a multiswitchek el vannak látva előkorrektorral, amivel a magasabb frekvencián a kábel okozta gyengülést ki lehet javítani, korrigálni lehet és így minden csatlakozási helyre azonos szintű jel érkezhet.

SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-510SAT/TV TAP: Terra SS-5109/16 Multiswitch: Terra MSR-916 (active terrestrial path)9/12 Multiswitch: Terra MSR-912 (active terrestrial path)
MSR-912 multiswitchek alkalmazása 9-es kábelezési rendszerben
IP kamerák kapcsolata helyi hálózatokhoz. A CCTV IP eszközök gyártói a különböző gyártmányaik termékeihez előre kijelölt IP címet adnak meg. Általában a címek nem alkalmasak a célhálózat kialakítására.
Ez hiba, hogy a hálózati illesztő-kártyákat az új IP-címekre kell konfigurálni, amik az IP-kamerákba már be lettek írva. Minden CCTV IP eszköznek rendelkeznie kell saját szoftverrel (általában egy CD-ROM), amely lehetővé teszi a felhasználó számára az IP-cím megváltoztatását és meghatározni azt. Ezután az eszközt a hálózathoz lehet alakítani.
Ezek általában saját programok a hozzátartozó berendezéssel - pl. IQinVision nyújtja IQ Findert, ACTi - IP Utility, PiXORD - IP Installer.

Screenshot a PiXORD IP Installer-ről
ACTi IP Utility
Mozgásészlelés - beállítási eljárás A professzionális CCTV eszközök, amelyeket IP-hálózatokban történő használatra terveztek, mozgásészlelési képességekkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy tájékoztatják a rendszert minden eseményről, amikor bárhol, bármilyen mozgást észlelnek.
Egyszerűbb rendszerekben a vezérlő egység (számítógép, DVR) megvizsgálja az adatok mindegyikét, ami könnyen túlterhelheti a processzorát. A haladóbb rendszerek olyan kamerákat alkalmaznak, amelyek képesek önállóan ezeket megoldani, független képérzékelést végez, ami felszabadítja a processzort ezektől az alapvető feladatoktól.
Még a legtöbb haladó mozgásészlelési algoritmus sem szabadítja meg az installer/operatort attól, hogy kisérleti úton felállítson néhány paramétert. Ez azért szükséges, hogy próbálja minimalizálni a hibákat a vaklármákat kiszűrni és ezzel csökkenteni az igazi fenyegetések hatásos észlelését.
A leggyakrabban beállított paraméterek egyike a mozgásészlelés érzékenysége, amit a mért pixelek százaléka, (aktív területen) ennek változnia kell, hogy indítsa el a riasztót. A másik paraméter tartalmazza a SADET (the Sum of Absolute Differences ) - a módosított pixelek száma és a mozgásvektor.
Példa ablak (mozgásészlelési-érzékenység) ACTi kamerából
Univerzális CCTV Tester - T.O.M.E.K.8. . A lencse, kamerák és monitorok tesztelője - T.O.M.E.K.8. egy sokoldalú eszköz, ami felbecsülhetetlen szolgáltatást nyújt új CCTV rendszerek beüzemelésénél. A teszternél a következő funkciók találhatók:
 • A tápfeszültség mérése
 • A feszültség helytelen polaritásának a jelzése.
 • Hullámosság mérése.
 • Videojelszint mérése.
 • PAL generátor.
 • Az objektív ZOOM funkció beállítása.
 • A FOCUS beállítási funkciója.
 • Nyitás és zárás automata írisszel rendelkező lencsében.
A PAL generátor különféle mintákat hozhat létre:
 • a rács (fekete vagy fekete-fehér). A P1 rácsminta a monitor linearitásának a beállítására szolgál, vagy más szóval a képkezelés deformációjára van hatással. A P2 rácsminta lehetővé teszi felbecsülni a visszatükröződés szintjét, ha ez történik. Visszatükröződést okoz egy vevőkészülék hibás illesztése (a terhelt) és a közvetítővonal, ahol általában észrevehető a hosszabb út. Az ernyőn a világos és sötét tárgyak között láthatják a határok jobb oldalán (és fordítva).
 • "függőleges bárok". Függőleges bár, ami több részre van osztályozva és a fényesség szint, ami megengedi, hogy beállítsa a kontrasztot és ragyogás megfelelő szintjeit és ellenőrizze azokat egy monitoron. Minden bárnak kiválónak kellene lennie. Amennyiben javarészt az azonos legkülső bárokat látják, ez azt jelenti, hogy képparaméterek nem megfelelően lettek beállítva és szükség van egy kismértékű javításra. Ez kameráknál a képekben lévő részletek alapvető fontosságúak a megfelelő megfigyelés szempontjából.
 • "fehéríts ki hátteret és a fekete hátteret". Ezzel kimutatható a hibás pixelek száma az LCD monitoron.
 • "szürkíts meg hátteret". Megszürkült a háttér, ami megfelelő a fenti célért és arra használható, hogy teszteli a színes képcsövek lemágnesezésének a szintjét. A mágnesezési hibákat (szivárványos kép - képtorzulás) hálózatok okozhatják bármilyen közeli eszköz révén, amely erős mágneses teret hozhatnak létre, elektromágnesek, hangszórók. A hatás főleg nagy színárnyalatként látható az ernyő külső éle közelében. Az eszköz, amivel a lemágnesezést el lehet végezni, egy demagnetizáló tekercs. Leggyakoribb helyzetekben, amikor a mágnesezés szintje nem magas, elegendő használni a belső demagnetizáló tekercset használni, javarészt színes monitorokban található. A megszürkített háttér alkalmas arra, hogy a megégett területeket az ernyőn megtaláljuk, amit a statikus képek váltottak ki. Gyakran ez észrevehető lehet. QUAD alkalmazásokban, ahol egy sötét kereszt jön be oda, hogy a kép központjában legyenek.
A szürke háttér, amit a Tomek-8 M2508 hozott létre, alkalmas a rossz pixelek azonosítására ( luminophore-ban is)), vagy mágnesezett CRT
Elhalasztották a 802.11n-es standard ratifikálását. A szabványosítási erőfeszítések 2004 óta rendben mentek és a végső megállapodás és a ratifikálás témája még mindig folyik, valószínűleg 2009 közepéig (2008 eleje helyett). A megállapodás jóváhagyása - Draft 2.00 hivják - (2007 januárjában) megmozgatta az egyre inkább népszerű drótnélküli hálózat építési technológiát egy további lépéssel. Gyártókat és vevőket megnyugtattak, hogy a módosítások a végső standardhoz képest nem lesznek lényegesek és a Draft 2.0 felszerelései ezekkel együtt fognak működni a végső változatban is.
A 802.11n szabványnál az eszközök MIMO technológiát hasznosítanak - az adó és vevőkészülékeknél, mindkettőnél többszörös antennát használnak, amivel a kommunikáció szerepét javítani tudják. Az eszközök több csatornán működhetnek, amelyik megsokszorozza a továbbítási kapacitásaikat. A gyártók szeretnek dicsekedni a maximális továbbítási sebességekről, de biztosítják azt is, hogy a minimális átmenő teljesítmény mellet a sebesség legalább 100 Mbps (hasonló Fast Ethernetnek) legyen. Az ilyen sebesség már kielégítő a multimédiás eszközök hatásos vezeték nélküli működéséhez.
Elérhetők a standard "n" draft 2.0-t eszközök. A TP-Link ajánlatok, amelynél Access Pointot építettek be egy routerbe és switchbe, - TL-WR841N N3251 és PCMCIA - TL-WN910N N3231. Ezek képesek egészen 300Mbps-ig adatokat átvinni (nyers adat-arányok), lényegében összeegyeztethető a 802.11b és 802.11g szabványú eszközökkel.
A jelenlegi aktuális 802.11 standardok

Standard

Data rate

Band

Issued:

802.11

2 Mbps

2.4 GHz

1997 (curr. marked as 802.11y)

802.11a

54 Mbps

5 GHz

1999 (hardware available since 2001 )

802.11b

11 Mbps

2.4 GHz

1999

802.11g

54 Mbps

2.4 GHz

2003

802.11n

250-500 Mbps

Currently 2.4 GHz (5 GHz possible)

under standardization

Wireless PCMCIA Adapter: TP-Link TL-WN910N (802.11n - draft 2.0 - 300Mbps)Access Point 802.11n (draft 2.0): TP-Link TL-WR941N <br />(300Mbps, built-in router and 4-port switch)
A TP-Link eszközök akár 300 Mbps sebességgel is továbbítják az adatokat.
DIPOL Könyvtár. Meg lehet látogatni Könyvtárunkat,ahol a honlapunkon rendelkezésre álló cikkek és szakmai kalauzok tekinthetők meg változatos formában. Rövid áttekintések, vagy a keresőmodul könnyíti meg a felhasználóknak az eligazodást, hogy megtalálják azt a cikket, ami iránt érdeklődnek.
Korábbi számainkban írtuk:

Videófelügyeleti rendszer Myślenicában - közel Krakkóhoz. A valutairoda tulajdonosának és a fiának a meggyilkolása, amit egy évvel ezelőtt követtek el, megrázták Myslenice lakóit. Több nappal a támadás után megszervezték a Silent Marchot hogy tiltakozzanak az erőszak és a tragikus, fölösleges halálok ellen....
- archív 2008. február 18.

Ez igazán hibás lehet? - 1.. Sok eset van, amikor a WLAN eszközök egy leírással mellékelve szervizben landolnak: ez nem működik, nincs az eszközhöz való hozzáférés, nem tud bejelentkezni, nincs fütyülés, LAN... , stb "...
- archív 2008 február 4.

ULTIMAX - a CCTV piac vezető digitális felvevője Az ULTIMAX a 3. nemzedékének egyik olyan digitális videója, amelyben messze a leghatékonyabb H.264 tömörítést alkalmazták. Ezt a fajta mély tömörítést az jellemzi, hogy az előző standardoknál alacsonyabb bitrátáknál is jó videóminőséget nyújt.
- Könyvtár

Írások, cikkek különböző témákról..
ULTIMAX - the market leader in digital CCTV recording
CeBIT 2008 - was the new concept a success?
CeBIT 2008 - was the new concept a success?