Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 39/2008 (2008.november 24.)
Az FTTH valósággá válik. Az FTTH hálózatok (Fiber To The Home) el kezdett versenyezni a hagyományos ADSL 2+széles sávú szolgáltatásokkal. Egy új (fizetett) riportban, a Tariff Consultancy Ltd., 19 európai országban levő fő FTTH szolgáltatók az FFTH szolgáltatásairól, köztük az árszintekről szóló adatokról tudósítottak. A szintek összehasonlíthatóak azokkal a hozzáférési szolgáltatásokkal, amelyek az ADSL technológián alapszanak és kábel TV hálózatokban vannak.
Egy növekvő szám tapasztalható az olyan üzemeltetőknél, akik 100 Mbps szolgáltatást ajánlanak a nagyon versengő árak közepette. A japán NEC BIGLOBE Ltd. egy ilyen szolgáltatást körülbelül 30 EUR-ért ad el egy hónapra. Az amerikai piacon a legnépszerűbb név az FTTH alapú szolgáltatás területén a FiOS (Fiber Optic Service). A Verizonnak, egy vezető FiOS üzemeltetőnek, 1.2 millió FiOS TV előfizetője és 1.8 millió FiOS internetkapcsolata van. Szélessávú internet hozzáférés (50 Mb/s - letöltés, 20 Mb/s - feltöltés) 140 dollárba kerül egy hónapra, 348 szabványos TV csatorna és 55 HD csatorna pedig 58 dollárba kerül egy hónapra.
Az FTTH szolgáltatások egy a hagyományos szélessávú ellátók ellen irányuló növekvő fenyegetést jelent - a kábel TV üzemeltetőknek. Mindazonáltal fejleszteni tudják a létező koaxiális hozzáférési hálózatokat, amelyekben a DOCSIS 3.0 szabványt használják, hogy egészen nagysebességű akár 120-160Mb/s forgalmat támogasson háztartásonként.
A legerősebb verseny az európai FFTH ellátók között olyan országokban találhatók, ahol a haszon az önkormányzatoknál csapódik le és a szolgáltatást a különböző üzemeltetők szabad rostkapacitásain keresztül továbbítják (Skandinávia, Hollandia).
Az ADSL szolgáltatásokhoz hasonlóan, amiket általában Triple Playként ajánlanak, az FFTH üzemeltetők hasonló csomagokat javasolnak, amelyek megengedik profitjaik növekedését, amely szolgáltatás nem lehet kielégítően tiszta internet esetében.
Az FFTH technológia hatalmas potenciálja megenged szolgáltatásokat felajánlani a fejlődő Triple Playnek (Internet, telefon, TV) gazdagítva a TV/Video/Music kérését, Symmetrical Bandwidth, Storage.
Az utolsó mérföldek a rost-optika-megoldások besorolásában (a forrás:Wikipedia)
  • FTTX - Rost a X-nek - egy általános kifejezés a hálózati architektúra leírására, amely arra használja az optikai kábelt, hogy felváltsa mindet vagy egy (X) hányadát a szokásos rézből készült helyi hurkoknak, amit telekommunikációra használtak;
  • FTTN - Rost a csomópontba, az FTTCab - rost a kabinetbe - rost a hálózat helyi csomópontjába, vagy telekommunikációs mellékekbe - az előfizetők (akár több százan) csatlakoztak erről a helyről sodrott érpáron keresztül, vagy a koaxiális kábelről akár 1.5 kilométerről is;
  • FTTC- Rost a járdaszegélybe, FTTK - a rostok a nagyobb helyi csomókba mennek /telekommunikációs mellékek a lakásokhoz közel - az előfizetők nagyobb távolságoknál csatlakoznak ettől a helyről sodrott érpáron keresztül, vagy a koaxiális kábelről akár 300 métererről);
  • FTTB - Rost az épületbe - az előfizetők (akik az épületben laknak, dolgoznak) az épületben kapcsolatban állnak különböző technológiákkal;
  • FTTH - Rost az otthonba - FTTH - a rost eléri a végfelhasználót is (lakó, vagy kereskedelmi felhasználó).
Műholdas telepítés az új egyetemi kampuszban. Műholdas telepítés az új egyetemi kampuszban. A befektető követelményei - a Jagiellonian University (UJ) Krakkóban - az elkészített terv az antennarendszer kialakítására és a telepítés hálózati kialakításáról szólt, amelyben a műholdas és földi TV csatornák vétele szerepelt. További kérés volt, hogy lehetőség legyen a beinduló digitális földi programok könnyű és gyors csatlakoztatására is, valamint más jelforrások pl. DVD alkalmazására is. A műholdas adásoknál az FTA műsorok vétele mellett betervezték a fizetős csatornák vételét is.

A tendert a ZSK, vállalat nyerte (a lengyel honlap), amely az integrált információtechnológia egyik szállítója, telekommunikációban és az automatizálási megoldásokban a legújabb technológiákat alkalmazza. Az építési vállalkozó úgy döntött, hogy ALCAD fejállomást és ZG-401/601 csatornaerősítőket használ. Az alkalmazott ALCAD berendezést jellemzi alacsony zaj (C/N> 60 dB) és biztosítja a SMATV rendszer magas megbízhatóságát. A csatornaerősítők megengednek olyan RF modulátorokat csatlakoztatni, amelyeket DVD-lejátszóknál alkalmaznak

Jelenleg a telepítés nyolc műholdas csatorna vételét biztosítja 200 vételi helyen. A fejállomás FTA csatornákat kap meg. A beszerelt CA modulok révén (pl. A9944) és annak használatával megfelelő kártya segítségével fizetős csatornákat tudnak venni. A kábelezést TRISET-113 E1015 kábellel végezték el és Signal.szerelvényeket alkalmaztak. A befektetőnek a berendezés megbízható működése folytán pozitív véleménye volt az ALCAD, eszközökről a kampusz másik épületeiben is. Még egyszer az eredmények nagyon kielégítőek voltak az egyetemen.
Az UJ kampusz
Alcad fejállomás
ULTISYSTEM az iskolákért. Éjszaka a CCTV rendszerek az iskolákban gyakran üzemeltetők nélkül működnek - a képeket a külső kamerákból nem tudják elemezni valós időben (a szobai kamerák általában automatikus riasztófunkcióval rendelkeznek). A vandalizmus okozta károk esetében, amit ismeretlen elkövetők, vagy leplezett emberek, csak a rendőrség gyors beavatkozása tudná minimalizálni a károkat és segítséget nyújtani, hogy megfogja az elkövetőket. Egy jó megoldás közvetlenül a képek továbbítása egy professzionális városi központi felügyeletbe. Ez kiterjeszti a városi felügyeleti rendszert ezeknek az iskoláknak a környezetében.
Eddig a helyi analóg CCTV telepítésekkel rendelkező városokban lévő CCTV IP rendszerek egyesülési kísérletei nem nyújtottak kielégítő eredményeket. Az ULTIMAX DVR-k az iskolákban a városi felügyelettel új kilátásokat ajánlanak ezeknek a helyi rendszereknek az integrációjáért. Az a platform, ami integrálja a rendszereket, a népszerű és megbízható NETSTATION szoftver alapján ULTISYSTEM, csomag.
A városi rendszerek esetében, amiket a NETSTATION vezetett, elegendő, hogy továbbfejlessze a szoftvert az ULTISYSTEM.-el.

Az ULTISYSTEM megenged csatlakoztatni analóg CCTV telepítéseket az iskolákban városi IP felügyelethez
Egy otthonra, vagy egy kisebb boltra szolgáló CCTV rendszer. Egy ilyen helyre szolgáló felügyeleti rendszer költsége most összehasonlítható egy riasztórendszer költségével. A M85039 DVR, amely el van látva M89230 HDD-vel, raktározni tudja a videó adatokat néhány napon keresztül. Ez lehetőséget biztosít az interneten keresztül hozzáférni a kamerákhoz.
Külső kameraként a vevők általában a beépített IR megvilágítókkal felszerelt eszközöket szeretik jobban, pl. M11234, M11278, amely 24h-ban képes működni gyakorlatilag minden időjárási körülményben.
Beltéri alkalmazásoknál egy univerzális modell az általános megfigyelés számára ajánlott M10730.

Color CCTV Camera: U-cam 110 (without lens)Color CCTV Camera: U-cam 110 (without lens)Color CCTV Camera: U-cam 110 (without lens)Outdoor Color CCTV Camera: VF-515 IR/B<br /> (with 4-9 mm varifocal lens and IR illuminator)Digital Video Recorder: CPD560 (4-ch, MPEG-4, SATA, LAN)
Dekóderek, transzkóderek videó streamjeinek továbbítása Ehernet hálózatokban. Az gyakran megtörténik, hogy analóg CCTV rendszereket kell kibővíteni további PTZ kamerákkal DVR-k felhasználásával, nagyobb távolságokra (pl. több száz méter) a fő helyszínektől. Tipikusan vezetékes megoldások (CCTV kábel és sodrott érpár PTZ irányításra) esetében gyakran nehéz, vagy lehetetlen megvalósítani valóságos környezetben. A megoldás útja az IP kamerák és a drótnélküli kapcsolatok alkalmazása. A videóstreameket a vezeték nélküliek át tudják alakítani analóg alakká és ezek az átkódolók ACTi ACD-3100 K2413. Az eszköz MPEG-4 streamet dekódol egy IP forrásból (az IP-kamera, vagy az ACTi videószervere) és konvertálja azt (valós időben) jó minőségű analóg képre és hangra.
Az IP PTZ kamerát az analóg PTZ kamerák egy általános rendszervezérlő egységével irányíthatják, pl. KB-2000-3A K9152, amely RS-485 interfészen keresztül csatlakozik az átkódolóhoz.

Minden, amit az eszközökről fent említettünk, annak egy integrált része tud lenni az ULTISYSTEM, amely egyedülálló felügyeleti megoldás, amelyben egyesülnek a helyi CCTV telepítések az IP rendszerrel, ami általában a városi felügyelet.

Transcoder ACTi ACD-3100
System Control Unit: KB-2000-3A
Dekóder (transzkóder) ACTi ACD-3100ACTi ACD-3100
K2413
Rendszervezérlő egység
KB-2000-3AKB-2000-3A
K9152
Hogyan szervezzük meg a Monitoring Centert - videó felvétel. Az archívumhoz való hozzáférési engedélyeknek személyekre lebontva szigorúan korlátozni kell. Minden ülést a rendszernaplóban kell bejegyezni. Mindazonáltal a túlzott elővigyázatosságoknak nem szabad beleavatkozniuk a rendszer normális működésébe.
A legfontosabb követelmények közül az egyik az idő egy meghatározott időszaka, amikor a biztonságosan tárolt adatok és annak védettsége törlésre kerül.
Modern CCTV IP rendszereket vezet a szoftver, aminek az megengedi, hogy az ügyintéző szükségek szerint hozzáférési jogokat állítson be. Az ügyintéző korlátozni tudja a különleges felhasználók jogait, hogy egyéni kamerákhoz férjenek hozzá, hogy irányítson néhány PTZ eszközt, hogy a részletezett helyszínekből nézze meg az archívumot, stb. a rendszert kialakíthatják egyetlen hozzáférhető részletezett időablakokon belül, meghatározva benne a helyszíneket.
A fő igények a modern Felügyelő Központra:

  • az archívum / archiválási eszközök védelme a jogosulatlan személyek hozzáférésétől,
  • a rendszernek a jelszavak alapján sok szintből álló hozzáférési szabályozást kell támogatnia (alapvető működések, hozzáférés az archívumhoz, rendszerbeállítás),
  • a rendszernek folytonos működést kell lehetővé tennie (UPS védelem),
  • a tárolókapacitásnak össze kell illesztenie annak szándékolt időszakát, hogy menti az adatokat.
A hozzáférési jogok beállítása ULTISYSTEM
Hozzáférési pont módok (mintaeszköz: TP-Link TL-WA501G N2940) - 3.rész. az Access Point egy olyan eszköz, amely vezeték nélkül csatlakoztat, hálózatot épít egy vezetékes rendszerben. Legalább két interfésszel kell rendelkeznie: drótnélküli - WLAN - a 802.11 szabvány használt és a vezetékes - LAN - a 802.3 szabvány használt.
Az utolsó kérdésnél leírtuk Access Point, Access Point Client, és Repeater módok. Lent a következő módokat körvonalazzuk: Bridge (Point Point) és Bridge (Point to Point) AP móddal.
A Bridge (Point to Point) - a mód megalkotja a közvetlen Point - to Point kapcsolatot, pl. drótnélküli hidak. Ezt a statikus utat használja az Access Pointok MAC címzettjei alapján. Ez a mód megenged csatlakoztatni a vezetékes hálózatok távoli részeit is. A kapcsolatokat más eszközökről megvédik a hozzáféréssel szemben, pl. a népszerű vezeték nélküli kártyák. Ennél a módnál ajánlott olyan eszközök használata, amelyek ugyanattól a gyártótól származnak, mert azt nem szabványosítják.
Access Point: TP-Link TL-WA501G <br />(AP/APC/WDS 2.4GHz, eXtended Range)Access Point: TP-Link TL-WA501G <br />(AP/APC/WDS 2.4GHz, eXtended Range)
Bridge mód (Point to Point)
Bridge (Point Point) AP móddal - Bridge és Access Point funkcionalitásának a kombinációja ez a mód. A helyközi kapcsolatban nem küszöböli ki a csatlakozó drótnélküli ügyfelek lehetőségét.
Access Point: TP-Link TL-WA501G <br />(AP/APC/WDS 2.4GHz, eXtended Range)Wireless CardBus Adapter: TP-Link TL-WN510G (2.4GHz 54Mbps, eXtended Range)Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN321G (2.4GHz 54Mbps)Access Point: TP-Link TL-WA501G <br />(AP/APC/WDS 2.4GHz, eXtended Range)
Kombináció Bridgenek (Point to Point) és Access Point módokra
A következő részben az AP móddal fogunk foglalkozni Bridge (Point to Multi-Point) és Bridge (Point to Multi-Point).
WLAN védelme - 2. rész. A drótnélküli hálózat biztonságának egy másik útja a MAC címszűrő.
A mintaeszköz TP-LINK TL-WR542G N2950. A MAC címszűrő konfigurálásához a felhasználónak be kell lépnie a Wireless MAC/Filtering menübe és be kell jelentkeznie.
A screenshot lent megmutatja, hogyan lehet beállítani a TP-LINK TL-WR542G N2950-et. A drótnélküli kártya 00-19-E0-88-C9-EE MAC címnek engedte meg, hogy csatlakozzon a hálózathoz.
A MAC címszűrő menü nézete a TP-LINK TL-WR542 N2950-ben
A következő részben írunk az IP címek szűrése.
Korábbi számainkban írtuk:

Kábelek CCTV-hez CCTV cables. The cables used in CCTV systems often have to be quite long, both in the case of video and power transmission.
There is no big problem with long-distance video transmission. Our tests show that CAMSET 50 75-0.59/3.7 M6050 cable can transmit video up to 300-400 meters without perceptible loss of quality.
Using Ohm's law - a camera of 245 mA consumption can be powered via CAMSET 50 M6050 cable over a distance of about 60 m. Using CAMSET 100 M6100 the distance doubles to about 120 m...
- archív 2008. szeptember 15.

Kábelek előkészítése CAMSET kábelek és BNC csatlakozó crimpeléséhez BNC E8293...
- Könyvtár

ULTIMAX - digitális adatrögzítőkről.
- archív 2008. június 16.

Írások, cikkek különböző témákról.

ULTISYSTEM - integration of analog cameras and IP devices <br />into one system