Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 16/2009 (2009. április 20.)
WiMAX - van-e valamilyen remény a sikerre? Minden jel arra mutat, hogy ez az év döntő lesz a 4 G vezeték nélküli technológiai rendszer kiválasztása számára.
A negyedik generációs drótnélküli hálózatok mobil adatátvitelének 100 Mbps sebességet kellene szolgáltatni - a gyorsan mozgó terminálokhoz - és 1 Gbps a terminálok viszonylag rögzített pozícióinak az esetében. Jelenleg a 4 G-hez való mobil technológiák fejlesztése két úton halad, WiMAX és LTE.
A WiMAX technológia a megvalósítás tekintetében fejlettebb. Mindazonáltal hiányolják a jelentősebb piaci sikert, amivel a gyártókat sikerülne rábeszélni arra, hogy indítsák el a gyártást az új, olcsóbb eszközök irányában.
Az elgondolása az amerikai 4 G WiMAX alapú hálózat építésének - először a Sprint vállalat igyekezett lökést adni, amely akkor a Clearwire közös projektjeként fejlődött - még mindig nehézségekkel néz szembe. 3 milliárd dollár kiadása ellenére a szolgáltatást eddig csak Baltimore-ban és Portlandben indították el. A vállalatok bejelentették, hogy ebben az évben már 10 városban indítják el ezt a szolgáltatást.
Mindazonáltal új zavaró tényezők is vannak - a múlt év végén az Alcatel-Lucent elhagyta a megoldások további fejlesztését, amik a WiMAX technológián alapultak és ez év januárjában a Nokia a WiMAX eszközökkel kapcsolatos munkálatait le is állította. Anssi Vanjoki szerint aki a Nokia alelnöke az LTE technológiát részesíti előnyben, amely megbízhatóbbnak tűnik.
Az LTE (Long Term Evolution) tovább fejlesztik, hogy javítsa az Universal Mobile Telecommunications System (UMTS,). Az LTE-nek növelnie kell a 3 G UMTS csomagszolgáltatás szerepét (TCP/IP protokoll alapján), 100Mbps fölötti adatarányokkal. AzAT&T által 4G szabványként átvette a Telstra, Vodafone, Kína Telecom, T-Mobile, és még a Verizon. Ez év januárban egy megállapodást írtak alá az Ericsson és TeliaSonera között, hogy kereskedelmi LTE hálózatot kívánnak indítani Stockholmban. 2009 február elején a Motorola elindította az első tesztjét a 4 G hálózaton, ami LTE technológiát használ Swindonben, Angliában.
CeBIT 2009-nél az egyetlen kiállított tárgy az LTE technológiát érintette... a poszter az Alcatel állványnál. Az új technológiákba irányuló befektetésekre alkalmas források hiánya leállíthatja a WiMAX-nak és LTE-nek is a fejlesztését.
A HDTV adások képminősége. Az alapvető paraméterek, amelyek meghatározzák a TV képminőségének sugárzását a felbontás, frames/kép/sec és a letapogatási módszer.
A szabványos televízió (SDTV) PAL rendszerben 625 sort használ, ebből 576 aktívan (látható) sor. Az NTSC-ben ennek megfelelő számok: 525 és 480.
Két lehetséges módja van a bemutatásnak (megvizsgálás): "i" - váltott soros, és "p" - progresszív. Az "i" módban, egy mező készül a páros sorokból is ( 2, 4, 6 , stb .), a következő páratlan sorok (1, 3, 5 és így tovább). "p" módban minden sort eggyel később mutatnak be egy másik után.

A PAL-t le tudják írni 576i50 rendszerként (576 aktív sor, "i" letapogatási mód, 50 Hz). Összegzésnél - a páros sorokat veszi először 1/50 s, és aztán a páratlan sorokat veszi tovább 1/50 s . Az ilyen működésnél másodpercenként 25 keret van.
A HDTV felbontások ajánlata 720p, 1080i és (leendő) 1080p (1080p/24 - Full HD opció - a Blu-ray technológiát alkalmazza). Az első két alternatívát megtekintve a 720p felbontás magasabb minőségű képeket nyújt (élesség, részletek) az 1080i-nél. Az utolsó szám inkább egy keverék az eladásoknál játszik szerepet, műszakilag egy reklámfogás, túlzott leegyszerűsítés. Az 1080i két mezőből készül, 540 soros mindegyik, megjeleníti a visszatérését megfelelően a páros és páratlan soroknak. Úgyhogy nekünk van 1080 sorunk, de felváltva megjelenítve, amelyik 50 mezőt ad 540 sorral egy másodperc alatt, míg a 720p rendszer 50 komplett keretet szolgáltat, amiknek 720 sora van a legkevesebb köztes képpel.
Általában a sorkövető letapogatást ismerik fel végső megoldásként. Az SDTV továbbításoknál lehetséges mindkettő a 4:3 és 16:9 képméretarány. A HDTV adások a 16:9-es ernyő formátumra készültek.

A multiswitchek minősége - szigetelés a bemenetek között. A szigetelés a multiswitchek bemenetei között a kulcsfontosságú paraméterek közül az egyik, ami meghatározza a minőségét. Egy olyan tényező, amely meghatározza a multiswitch osztályát. A jó szigetelés (>30 dB) gondoskodik róla, hogy a különböző interferenciák, amik másik bemenetről származnak, ne befolyásolják a hasznos jeleket. A gyenge szigetelés esetében az interferenciák okozzák a BER növekedését és alacsonyabb szint blokkolhatja a jelek vételét. Néhány transzponder elérése megfelelően lehetséges, azonban mások hozzáférhetetlenek - a vevőkészüléken látható információ pedig "nincs jel".

A piac vezetője ebben a szektorban a TERRA a szuperklasszis multiswitchekkel. A gyártó a szigetelést nem kevesebb mint 30 dB-re garantálja, azonban a kimért értékek 40 dB-t is elérnek.
Magas minőségi összetevők miatt és különleges tervezésből fakadóan a multiswitchek lehetővé teszik egészen nagy rendszerek kialakítását is. Megengedik a magas bemeneti szintek használatát - például, 80 dBuV a Quatro LNB-ből. 40 dB szigetelésnél az interferencia 40 dBuV alatt van (80 dBuV - 40 dB = 40 dBuV. Ez nem fogja a minőséget befolyásolni, amely érzékenység egy tipikus vevőkészüléknek 45 dBuV.

A TERRA multiswitch MSV sorozata lehetőséget ad olyan SMATV rendszerek építésére, amelyek 200 - 300 kivezetéssel rendelkeznek. A remek szigetelés mellett, a multiswitchek rendelkeznek a veszteségek kompenzálására szolgáló kábelkorrekciós áramkörrel is. Ez a korrekció kárpótolja a jel karbantartását is (frekvenciától függően), amely kiegyenlíti a jelszintet a működő frekvencia sávon belül.

TERRA multiswitchek
Professzionális multiswitch rendszerek
A kábelcsillapítás javításának fogalmáról
ULTIMAX - bankok ellenőrzése. A Tejarat Bank, Iránban lévő legnagyobb bankok egyike, a H.264 tömörítést alkalmazó digitális videó rögzítőket választotta annak vezető gyártójától - a HikVision vállalattól.
Az európai piacon a DVR-k ULTIMAX néven kerül eladásra. A Tejarat banki ügyintézők véleménye szerint a választást az motiválta, hogy minden banknak a követelményeket teljesíteni kell. Az elvárások magas képparamétereket tartalmaztak (4 CIF felbontás), a rendszer stabilitása, és teljes megbízhatósága mellett. A legújabb MPEG-4 tömörítés megvalósításával - H.264 ACE (Advanced Code Efficiency) - és a Texas Instruments DSP processzorai lehetővé tették minden kirendeltség és ügynökség online ellenőrzését.
Az online ellenőrzési rendszer megkülönböztető jegye, hogy a banknak több mint 2000 ilyen csatlakozása van, ami több nagyobb városban helyezkedik el mint Masha, Rasht, Esfehan, Shiraz. Nélkülözhetelen az irányításhoz, hogy ez minden helyen valós idő jelenjen meg. A fókuszban a személyzetnek és a betéteknek a biztonsága van és közben megőrizve a vevőszolgálat legmagasabb színvonalát.
A távoli online ellenőrzés lehetővé tette, hogy létrehozzanak egy megfelelő egységet, amely bármelyik pillanatban felelős a vizsgált helyzetért és gyors döntéseket tud hozni vészhelyzeti esetekben. A képek előre megtekintését irányíthatják a felügyelő központban, amely sok szerveren alapszik. Az aktuális változat a hálózati kliens felhasználásával lehetővé teszi egy szervernek, hogy akár 50 DVR-t is irányítson.
A Tejarat Bank fiókja közül az egyik Iránban
A videó és audió streamek hatékony továbbítása - csoportos üzenetküldés VPN alagútnak a használatával. A növekvő érdeklődés aziránt, hogy videót sugározzanak az interneten, magas mércét állít fel az összekötő kapacitásra. A csoportos üzenetküldés lehet a fejlesztés alapja a hatékony, megosztott alkalmazásoknak, ahol továbbítást hajtanak végre a feladó gazdától a többszörös címzetteknek, (ügyfelek).
A csoportos üzenetküldés lehetővé teszi az adatok egyetlen streamjét elküldeni az ügyfelekből álló csoportnak anélkül, hogy különálló streamot küldenénk minden egyes ügyfélnek. Így még az is lehetséges, hogy növeljék az ügyfelek számát, mivel az elfoglalt sávszélesség ugyanaz.
Egy jelentős akadály mutatkozik a csoportos üzenetküldés előnyeinek az elterjedésére és használatára a csoportos üzenetküldés mód hiánya a hálózati routerekben. Jelenleg a csoportos üzenetküldés gyakorlatilag egyetlen helyi hálózatra van korlátozva.
A korlátozásokat megkerülheti néhány közbenső megoldás - a kivitelezés az internetes VPN alagutakon megenged privát hálózatokat létrehozni, amelyek összekapcsolnak minden helyszínt, ahol szükség mutatkozik arra, hogy felügyeljék a videó továbbítását.
Így csak egy streamet továbbítanak az interneten az összekapcsolódó ügyfelek számára való tekintet nélkül. Ez csökkenti a szolgáltatás költségét, mert nem kell magas sávszélességet biztosítani. Ugyanakkor növelheti a kép minőségét is, mert az egyetlen stream beállítható a kapcsolat kapacitására.
A feltétel a csoportos üzenetküldés számára a küldő gazda által az IGMP (Internet Group Management Protocol) útválasztási protokoll (pl. IP kamera) és közbenső kapcsolók és routerek támogatása. Ez a funkció az ACTi IP kamerákban és videószerverekben, ULTICAM IP kamerákban, ULTINET videó szerverekben, és ULTIMAX DVR-ben elérhető.
A különbség az Unicasttal és Multicasttal rendelkező továbbító jelek útválasztásában.
A csoportos üzenetküldés és VPN alagút használata videó stream továbbításával az interneten.

Színek beállítása az ACTi kamerákban. A fehér egyensúly (WB) funkció megenged beállítani a színek visszaadását a fehér színre való utalással kapcsolatban.
Az ACTi kameráknak a fehér egyensúly beállítására 6 módja van (AUTO, INDOOR 1, INDOOR 2, OUTDOOR 1, OUTDOOR 2, HOLD CURRENT, MANUAL). Az AUTO módban a fehér referencia az egyik legfényesebb pontja a képnek, amelyik elegendő az alkalmazások többségében. Mindazonáltal különösen PTZ kameráknál léteznek olyan területek, ahol az ilyen pont messze van fehértől, amelyik a kép hamis színeit okozhatja. Ilyen nehézségekre való tekintettel lehetséges a WB beállításokat elmenteni egy különleges módban (HOLD CURRENT). Ebben a módban a felhasználó megtanítja a kamerát hogy a fehér színt felismerje.
A legpontosabb beállítás MANUAL módban lehetséges, hogy megfeleljen a különleges alkalmazásokhoz és a korszerűbb felhasználáshoz. Ez lehetővé teszi a piros és kék összetevőket módosítani (a zöld színnel összehasonlítva). Ráadásul a felhasználó előre definiált színbeállításokat tud választani, miközben megfelel a mesterséges (INDOOR 1, 2) vagy természetes fényviszonyoknak is (OUTDOOR 1, 2).

Megfelelő fehér egyensúly
A fehér egyensúly nem megfelelő
Hogyan lehet növelni a drótnélküli kapcsolatok átmenő teljesítményét - csomag összesítés az ULTIAIR eszközökben.. Az 802.11 szabvány protokollja nem garantálja a hatékony munkát sok csomaggal. Ez nagy hálózatokban különösen látható.
Ebben az esetben a megoldás a csomagok csomagolása. Ezt az eljárást általában a csomagok összesítésnek nevezik. Ez azon alapul, hogy parancsban egyesülnek több nagyobb egységbe a kicsi csomagok, hogy növeljék ezzel is az egész kapcsolat hatékonyságát. A csomagok összesítése megenged egészen 5Mbps-ig is növelni a csatorna átmenő teljesítményét. Eddig ez a funkció egy haladó eszközökből álló kisebb csoportban volt elérhető, pl. TSUNAMI.
Az ULTIAIR eszközök szintén el vannak látva ezzel a technológiával. Alapból ez az opció nem aktív, tehát a felhasználónak be kell kapcsolnia az eszközök beállításánál. Figyelem! A helyes továbbítás érdekében a csomag aggregáció funkciónál tegyék lehetővé mindkét eszközön, hogy pont-pont kapcsolatban dolgozzanak együtt.
Wireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCMPEG-4 IP Camera: ACTI CAM-5321 (Day/Night)IP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 ULTIAIR
A vázlat bemutatja az ULTIAIR eszközök alkalmazását a városi ellenőrzési rendszerben. A sajátos jegyek miatt a fentebb leírtak szerint a rendszer alkalmas a videó streamek egyenletes továbbítására az IP kamerákból a távoli felügyelő központba.
Drótnélküli adatátvitel nagyobb távolság fölött ULTIAIR eszközök használatával. Annak a problémának, hogy nagyobb távolságú kapcsolatokat létesíteni tudjanak, magas adatsebességeket kell elérni. A helyközi kapcsolatokban lehetséges akár 23Mbps sebességet elérni mindegyik irányban. Mindazonáltal a növekvő távolsággal a jelszint csökken, amelyik korlátozza a továbbítás sebességét. Ennek a problémának a megoldása olyan közbenső pontoknak a kialakítása volna, amin keresztül a teljes távolság több kisebb távolságra felosztható. Több rövidebb kapcsolattal lehetőség kínálkozik a magasabb sebesség elérésére.

Wireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCULTIAIR
Példa vezeték nélküli kapcsolatra közbenső pontokkal és ULTIAIR eszközökkel.
A diagramban fent az alkalmazás a közbülső pontok felhasználásával lehetővé teszik az áthidalást arra a területre, ahol az épületek, tereptárgyak a rádióhullámoknak akadályt jelentenek, ezzel a megoldással elérhetőkké válnak.
Azok a tényezők, amelyek befolyásolják egy közbenső ponttal való kapcsolat kapacitását:
  • a másik drótnélküli hálózat működése (zavar a szomszédos csatornákról),
  • időjárási viszonyok, különösen a páratartalom
  • az egyéni csomók láthatósági területei,
  • más tényezők befolyásolják az elektromágneses hullámok terjedését.
Korábbi számainkban írtuk:

Gyenge a GSM jel az épület belsejében? - Használjon GSM repeatert. A GSM repeaterek biztosítják a mobiltelefonok használatát olyan helyeken is, ahol a sejtes hálózat fedettsége elegendő térerőt biztosít a külső működéshez, azonban az épület belsejében már ez túl alacsonynak bizonyul. ...
- archív 2009.március 9.

Az ULTIAIR eszközök és az ACTi CCTV IP kamerák használatával közúti forgalom felvétele lehetséges. Az elsőbbségi jog meg nem adása és egy útkereszteződésben lévő piros lámpánál történő ütközések és balesetek a nagy városokban fontos okok között szerepel. Gyakran nehéz megalapítani annak a vezetőnek a hibáját, aki a balesetet okozta, különösen akkor, amikor rendelkezésre álló tanúk nincsenek. Ezeket a problémákat megoldhatják az IP videó felügyeleti rendszerekkel...
- archív 2009. február 23.

Optimális kábelezési megoldások (S/MATV) sorházakhoz. A kábelezés a jelterítési rendszer egy része az épületnek, amelyet rendkívüli nehéz lenne mással kiváltani. Gyakorlatban, ezt gyakran nem tudják könnyen módosítani még akkor sem, ha a kábeleket csövekben vezetik el. Nagyon fontos úgy tervezni a kábelezési útvonalat, ami szükség esetén megengedi az elosztó rendszer lehetséges kiterjesztését, a módosításokat a kábelalaprajz nélkül is....
- archív 2008. október 13.

Írások, cikkek különböző témákról.

DVB-T információk


ULTISYSTEM - integration of analog cameras and IP devices <br />into one system