Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 38/2009 (2009.november 16.)
A 802.11n szabvány megújhodása a ratifikáció után. A 802.11n szabvány elfogadása ebben az évben szeptemberben történt meg és ez a gyártókat arra biztatja, hogy indítsák el a termékek gyártását a jóváhagyott protokollok alapján.
Az Atheros Communication, értékelte a mobil eszközök fontosságát és kibocsátották a piacra az AR6003 chipsetet a mobiltelefonok és maroktelefonok számára. A modul 5 x 5 mm-es méretével 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt az előző modelleknél és lényegesen hatékonyabb. A chipset lehetővé tette a 802.11a/b/g/n szabványnak megfelelő működést.
Bár gyorsan növekszik az n szabvány használata a laptopokban az igazi nyitása a tömegcikk piacon a Microsoft Xbox 360 konzolhoz való új technológia alkalmazása lehet (kibocsátása novemberen 10-e körül várható).
Egy másik példa a fejlesztésre a drótnélküli hálózatok megvalósítása terén a multimédiás továbbítás számára a 802.11n szabvány alapján. Két éven belül a Cisco Systems és a Verizon kommunikációs cégek egy kampusz méretű drótnélküli hálózatot hoznak létre, köztük több mint 6 ezer 802.11n szabványú hozzáférési pontot, amelyek a Purdue University West Lafayette kampuszának 256 épületében helyezkednek el Indianában. Ez lehetővé teszi a mobil hozzáférést biztosít a korszerű multimédia alkalmazásokhoz, video-és VoIP-én az egyetem. Máig már közel több mint 600 darab hozzáférési pontot telepítettek.
Igazolásképpen belép az új technológia a háztartásokba is különböző szerkentyűkkel. Egy példa erre, egy ilyen eszköz lehet a fényképkeret is, ahol cserélni lehet a képeket a 802.11n szabvány felhasználásával vezeték nélkül.
Wi-Fi fotó keret, amely drótnélküli modullal rendelkezik, az n szabványt támogatja.
(Forrás: eStarling)
Kilátás egy televíziótoronyból - hol van ez? 1868-ig a várost, amit eddig a televíziótoronyból láttak, Edónak nevezték. Ez most a világ városainak egyik legnagyobbika közül való és egyúttal annak a nemzetnek a fővárosa is. A képek a televíziótoronyról, amelyet 1958-ban építettek. Ez az Eiffel toronynál körülbelül 13 méterrel magasabb, 333 méteres, de csak 4000 tonna a súlya (Az Eiffel toronyé 7000 tonnát nyom). Használják rádió- és televízió adók elhelyezésére, valamint kilátóként is. Eddig, több mint 150 millió látogatója volt.
Hol van a torony? A kérdésre a választ megtalálhatja hírlevelünk végén.
1868-ig a várost, amit eddig a televíziótoronyból láttak, Edónak nevezték.
Mi a neve most? - A kérdésre a választ megtalálhatja hírlevelünk végén.
MAC réteg - néhány szó a WiFi-ről - 12. rész. A CFP (Contention Free Period) a PCF (Point Coordination Function) használata során (Polling) a kiválasztás módja határozza meg az állomást, amelynek joga lesz az információt sugározni. Az állomásoknak, amelyek ütközések nélkül szeretnének adatokat továbbítani, a megfelelő kérést kell küldeniük a PC-hez (Point Coordinator). A kéréseket DCF (Disturbed Coordination Function) módban küldik. Ha a PC elfogadja a kérést, az állomást berakják a PL-be (Polling List). A lista szerint, a PC állomások követelik hogy sugározzon és azt CF-Poll keretek által küldje.
A kezdetén mindegyik CFP-nek ellenőrzi a PC a csatorna foglaltságát. Ha a PIFS (PCF Interframe Space) időszaka alatt a csatorna szabad, a PC keretet küld a menedzsmentnek - Beacon. A paraméterek alapján, amelyeket a Beacon keretben tartalmaztak az állomások többi részének beállították a NAV-t (Network Allocation Vector). Köszönhetően a CFP-nek (Contention Free Period) az állomás nem fog versenyezni a csatorna irányításáért. A SIFS (Short Interframe Space után) attól a pillanatból, amelyet a Beacon-tól küldtek a PC egy keretet küld a következőből: Adat, CF-Poll, Data+CF-Poll, CF-End - az állomásra és az első a PL (Polling List). Az állomás a fogadás után, a keretek közül az egyiknek joga van ahhoz, hogy küldjön egy MPDU-t (MAC Protocol Data Unit,), a SIFS periódus után.
Ha a CF-Poll keret igényli a megfelelő csomagfogadást megerősíteni - ACK ( Acknowledgment ) - az állomásnak keretet kell küldenie a Data + CF-ACK-nak.
Amint a továbbítást az állomás sikeresen befejezi, a PC egymás után ismétli ezt más állomásokkal is az ezzel járó kapcsolási módot a PL listán. Ha az állomás megkapta a CF-Poll keretet és nincs kerete a válasz üzenetre, ennek keretet kell küldenie null, hacsak nem szükséges egy visszaigazolást küldeni a CF-Poll keretnek, ezután az állomásnak CF-ACK kerettel kellene válaszolnia.
Egy állomásról jövő válasz hiányát fogja sugározni, mivel a SIFS időszak tartama okozta azt, hogy a csatorna megint annak a PC-nek az irányítása alatt lesz, amelyik kérdezi a következő állomást a PL listáról. A PL lista befejezését jelzi a PC bármelyik CF-End továbbításán keresztül, vagy CF-End + ACK keret és az utóbbi keret helyes vételének a további visszaigazolása esetében.
Minden állomás odatartozik a BSS-hez (Basic Service Set, - egy logikailag összefüggő drótnélküli eszközökből álló csoport tudja aztán megtisztítani a NAV-t és - DIFS (DCF Interframe Space) idő után - elkezdhetnek versenyezni a csatornához való hozzáférésért.
Példa a PC közötti keretek cseréjére és két állomás (STA A, STA B) PCF periódusa alatt
A PCF (Point Coordination Function) nem alkalmas valós időjű továbbításra. TBTT sorára (Target Beacon Transmission Time) a PC-nek várnia kell, hogy egy szabad csatorna legyen (hallgató) ez legalább egy PIFS idő, a Beacon keret indítása előtt. Ha a közeli TBTT csatornája foglalt, a Beacon keret továbbítását elhalasztják, okozója a késedelemnek a továbbításnál a következő CFP.
A továbbítás hossza, amit az állomások igényeltek a PL-en, ismeretlen a PC számára. Bármelyik állomás MSDU kerete túl hosszú és megosztott lehet egy speciálisan hosszú töredékek esetében. Ráadásul az MSDU továbbítás idejét nem irányítja a különböző moduláció és kódolási sémák miatt a PC, amiket a 802.11-ben használnak. Biztosítani QoS (Qualityt Service) miatt a különleges továbbítások prioritást igényelnének. A szolgáltatások ilyen változatosságát a PCF-ben nem biztosítják.
A következő számunkban a QoS-ról fogunk néhány felvetésről írni.


Mely erősítők alkalmasak a DVB-T számára? A jeleket felerősíteni a nagyobb antennarendszerekben csatornaerősítőket igényelnek - ez a DVB-T telepítések esetében is így van. A DVB-T jel spektruma különbözik egy analóg csatorna spektrumától, amelyet a következő ábrákon láthatunk. Jól látható a kihívás, hogy növelni kell a DVB-T jel erősítési szintjét. A meredek lejtők és a subcarrierek használata a csatorna teljes szélességében az erősítő egyik legfontosabb paramétere és így az egyenletes erősítés és a szelektivitás a csatornán keresztül biztosítható
Az analóg PAL jel spektruma
(www.allinon.com)
A DVB-T jel spektruma
(www.wikipedia.org)
A DIPOL felhasználásra ajánlja az ismert Alcad csatornaerősítőket. A ZG-421 R905039 erősítőket a rendelt csatornára hangolják és jellemzi a tökéletes szelektivitás, a magas erősítés (53 dB) és egy nagyon magas kimenő jelszint (120 dB), amelyik lehetővé tesz akár 200 előfizetőt is kiszolgálni. Az R905039 erősítő biztosítja a digitális jel minden subcarrierének a megfelelő erősítését.

Az Alcad ZG-421 csatornaerősítő
A ZG-401 és ZG-421 erősítők frekvenciakarakterisztikájának összehasonlítása
A ZG-421 R905039 erősítő lehetővé teszi a különböző csatornákban kiegyenlíteni a jelek szintjét és így a tökéletes szelektivitás miatt olyan rendszerekben is tudják használni, ahol szomszédos csatornákat is működtetnek.
Modern kültéri színes kamera IR megvilágítóval - n-cam 210 + IR. Az n-cam 210 + IR kamera a legmagasabb minőségű 1/3" CCD Super HAD II érzékelővel van ellátva a SONY-tól, a tény az, hogy a SONY CCD Super HAD egy javított verziója. A SONY Super HAD II az elődeinél sokkal jobb eredményeket nyújt - főleg kisfényű környezetekben, ahol az új érzékelő szebb színeket és magasabb érzékenységet biztosít.

Két kamerából származó képek összehasonlítása: balra - CCTV kamera, ami el van látva CCD SONY Super HAD-el; jobbra - CCTV kamera CCD SONY Super HAD II-vel.
Forrás: http://www.sony.net

Magas minőségű SONY érzékelő, nagyon jó érzékenység 0.01 lx és felbontása (420 TVL) az n-cam 210 + IR kamera a piacon vezető az árversenyben. A beépített objektív 6 mm gyújtótávolsága biztosítja a 45o -os látószöget. A képek, amelyet a kamerából kapunk, visszaadják a tényleges színeket és még a kicsi részleteket is lehetővé teszi látni, a tárgyak élei pedig élesek. A kamera nehéz megvilágítási környezetben is nagyon jól felkészült működésben. A kamera magas érzékenysége miatt, a színes képek még viszonylag alacsony megvilágításban is mentesek a "havazástól".
A beépített IR megvilágító még teljes sötétségben is biztosítja a működést. Automatikusan kapcsol, amikor a fényerősség 3lx alá esik és ekkor a kamera B/W módban folytatja a működést. Az IR megvilágítás ható távolsága (a gyártó szerint) 25-30 méter és speciális feltételek esetében ez lehet rövidebb is (pl. ködben). A szett tartót is tartalmaz, mert mennyezetre, vagy falra is egyaránt szerelhetik a kamerát. A kábelek elrejthetők a tartóban. A kamera kinn is működhet (IP66). Megfelelő kábelekkel is el van látva, amelyeknek végén az általánosan használt csatlakozók találhatók: videó - BNC, tápfesz -2.1/5.5 aljzat.
Outdoor Color CCTV Camera: n-cam 210 + IR
n-cam 210 + IR kamera a legmagasabb minőségű 1/3" CCD Super HAD II érzékelővel van ellátva a SONY-tól és ez a SONY CCD Super HAD egy javított verziója
Internet továbbítások - videó oktatás és videó konferencia. Olcsó kamerák használata kiváló képparaméterekkel és nagyon érzékeny mikrofonokkal: PiXORD P405 K1133, PiXORD P405W K1134, PiXORD P405M K1135, PiXORD P405MW K1138, PiXORD P410 K1231 - az ember könnyen képes videó és audió streamot létrehozni és azt továbbítani az interneten. A kamerákat távoli ellenőrzésre, videokonferenciára, élő képek közvetítésére, előadásokra, stb. (e-oktatás) használhatják.
Egy ilyen telepítés független bármilyen kommunikációs szoftvertől (mint a Skype) és a webes kameráknál jobb videó minőséget kínálnak (pl. PiXORD P405M és a PiXORD P405MW kamerák biztosítanak 1280 x 1024 pixel felbontást), amelyeket nagyon könnyű beállítani.

MPEG-4 IP Camera: Pixord P405Wireless MPEG-4 IP Camera: Pixord P405WCompact IP Camera: Pixord P405M (1.3 Mpix)Pan/Tilt IP Camera: PiXORD P410Switch TP-Link TL-SF1005D (5 ports)Wireless Router: TP-Link TL-WR542G  - eXtended Range<br />(with 4-port switch)
Példa arra, hogy távoli irányítást használjanak CCTV kameráknál, felügyeletre, videó-konferenciára, vagy e-oktatásra)

12 kérdés azok számára, akik CCTV telepítését tervezik - 5. rész. A 12 kérdés következő részében nagyon fontos kérdéseket vetünk fel a CCTV rendszerek szerkezetével kapcsolatban. Ezek: meghatározzák a rendszerhez való hozzáférési jogokat, hogy minden felhasználó teljesen használni tudja azokat, de csak a kijelölt szintig és a képparaméterek optimális beállításáig, de nem zavarva ezzel a rendszer hatékonyságát.

8. Milyen legyen egy ellenőrzési rendszer?
Nélkülözhetetlen meghatározni az irányítás helyét a személyzetnek az irányítási hierarchikus struktúráját a kamerákból a képekhez, az archívumba, a telepítési funkciókba, stb. való hozzáférését. Erősen tanácsolt blokkolni minden olyan funkciót, amelyet a rendszer egyébként nem használ normál működésében.
9. Milyennek kell lennie a képek felbontásnak (részletek) és a keret/s (simaság)?
A kamerák kevés paramétere nem teszi lehetővé, hogy megvalósítsa a videó ellenőrzés céljait, amíg a berendezés túlzott szerepet kap és fölösleges költségeket fog okozni és lehetséges a rendszer túlterhelése. Általában, nagyon dinamikus környezeteket kivéve fontosabb, hogy a képek részletesebbek legyenek magasabb keretarányoknál, mert még egyetlen nagy felbontású keret is általában több információt nyújthat az elkent képek hosszú sorozatánál.

H.264 IP Camera: ULTICAM DS-2CD892PF
IP Camera ULTICAM DS-852MF-E (2.0 Mpix)
ULTICAM K1140
D1 25 fps
ULTICAM K1441
2 Mpx 12 fps
Új minőségi IP kamerák az ACTi-től - Event Handler A tradicionális CCTV kamerák passzív eszközök - látni tudnak, azonban nem cselekedhetnek. Az ACTi Event Handler cselekvőképes partnerré formálja az ACTi IP-kamerák biztonsági rendszerét. Az Event Handler egy olyan szoftvercsomag, amely be van építve az ACM kamerasorozat firmwarébe. A csomag néhány funkciója nagyon innovatív - nem érhető el más hasonló eszközökben! Ami fontos, hogy a sorozat ACTi kameráinak a felhasználója letöltheti és telepítheti az új szoftvert ingyen.

Mi is az Event Handler valójában?

Az Event Handler egy interfész az események és a szabályok között .
Amikor valami történik a kamera megfigyelési pontnál: valaki arra megy, egy ajtó kinyílik, tűz keletkezik vagy a megvilágításban bekövetkezik változás - ezek az események (vagy impulzusok).
Mindegyik eseménynél kijelölhet bármennyit uralja és megváltoztathatja a videó felügyeleti rendszer működési paramétereit. Példaként mozgás az észlelés területén növelheti a kamera felbontását és a keretarányt. Vagy a kapcsoló éjszakai módba tud kapcsolni a világítás kioltása esetén eljuttatja azt egy ftp szerverbe és a kontraszt növekedésével kiegyenlítődnek.
Egy érdekes megoldás az a képesség, hogy irányítja egy másik kamera paramétereit. Például egy esemény során, ami aktiválja a kamera riasztóbemenetét, 1. okozhatja azt a kamera 2. (PTZ) meg fogja változtatni a felügyelt területet, a korábban programozott pozícióba megy.

Az firmware az ACTi kamerák számára elérhető is ITT

Lent találhatók az Event Handler bemutatott elérhető operációs kombinációi.
Event Handler folyamat ábra
3G és DCS repeaterek. A DIPOL ajánlja az új Signal 3G-500 A67100 és Signal DCS-500 A67120 repeatereket.
Figyelem!! Az eszköz kizárólag frekvenciakijelölési engedély, valamint rádióengedély birtokában üzemeltethető csak Magyarországon, melyet a Nemzeti Hírközlési Hatóság ad ki! Kérjük ezeket az eszközöket a magyar verzióról ne rendelje meg!
3G Repeater Signal 3G-500
DCS Repeater Signal DCS-500
3G Repeater Signal 3G-500
A67100
DCS Repeater Signal DCS-500
A67120
  • A 3G repeater Signal 3G-500 A67100 A 3G hálózatokban oldja meg a problémákat az alacsony jelekkel kapcsolatosan (1920-2170 MHz) Az alacsony jelekkel a kapcsolat lehetetlen vagy korlátozott lehet az alacsony értékekből kifolyólag (GPRS, EDGE). Alkalmazások: szállodákban, bérházakban, ipari épületekben, földalatti gépjárműparkolókban , stb.
  • DCS repeater Signal DCS-500 A67120 A DCS hálózatokban megoldja a problémákat alacsony jelekkel kapcsolatosan (1710-1880 MHz). Alkalmazás: szállodákban, bérházakban, ipari épületekben, földalatti gépjárműparkolókban, stb.
A DIPOL kínálatában is megtalálhatók a következő GSM repeaterek:
GSM Repeater Signal GSM-80
GSM Repeater Signal GSM-300
GSM Repeater Signal GSM-1200
Signal GSM-80
A6740
Signal GSM-300
A6760
Signal GSM-1200
A6780
Tokyo. A Tokyo torony szerkezetét az Eiffel toronyról modellezték ki. A torony hasonló rendeltetésű funkciókat tölt be, mint a párizsi. Jelenleg a Tokyo torony a legmagasabb épület a városban, de 2011-ben ezt 610m-es magassággal meg fogják előzni, amely a Tokyo Sky Tree lesz.

A Tokyo torony szerkezetét az Eiffel toronyról modellezték ki.
Korábbi számainkban írtuk:

ULTIAIR alkalmazás egy városi ISP-nél. A befektető internet-szolgáltató Krakkóban, akinek szüksége volt a nagy teljesítményre és a rádiókapcsolatok megbízhatóságára az egész gerinchálózatban, magas átmenő teljesítménnyel. A fő cél a széles sáv volt (30 Mbps) drótnélküli kapcsolódással a központi csomópontba és a gyökércsomópont között, valamint az ágazati csomópontokat szétszórtan Nowa Huta kerületben. Az építési vállalkozó a Zax.pl, ULTIAIR eszközöket választotta...
- archív 2009. február 2.
Hogyan lehet minden WLAN felhasználónak megosztani egy szabványos USB nyomtatót? A drótnélküli nyomtatót kiszolgáló TP-LINK TL-WPS510U N3310 irodákban és otthonokban eszményi a használata, amely kiküszöbölni annak szükségét, hogy csatlakozzon a mobil számítógépekről vezetékkel a nyomtatóba. Ez megenged egyetlen nyomtatón nyomtatni a dokumentumokat sok számítógépről...
- archív 2009. február 9.

Megelőzés és diagnosztika, problémák LAN kábelezéseknél - Multifunkcionális kábel teszter N7058. A NetWork kábel teszter N7058 LCD kijelzővel képessé teszi a felhasználót az Ethernet kábelezésnek (CAT 5 e, 6 e) és telefonvonalaknak a megfelelőségi telepítésének igazolására. A teszter segít kimutatni a szakadt áramköröket, az ellentétes kapcsolatokat, a kábel hosszát, a hiba pontos helyét behatárolni (a távolságot a teszter méterekben adja meg)....
- archív 2009. március 2.

Írások, cikkek különböző témákról.

DVB-T információk