Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No.36/2010 (2010. november 2.)

Könnyebb a jelenlegi áramot használni - egy új hálózatépítési szabvány.

2010. október 18. az IEEE bejelentette és ratifikálta az IEEE 1901 (TM) szabványt.
Az új szabvány, szélessávú Power Line (BPL), azokra a berendezésekre vonatkozik, amelyek az adatátvitelt villamos hálózatokon keresztül továbbítják. A megadott megoldások szerint a készülékek közötti átviteli sebesség meghaladja az 500 Mb/s, sebességet 1500 m távolság fölött is. A különleges modulációs technikák lehetővé teszik, hogy az adatokat a szabványos váltakozó áramú elektromos vezetékek segítségével és 100 MHz-es vivőfrekvenciával érik el.

Vannak-e hátrányai a BPL-nek?
A BPL eszközök képesek lesznek használni az internetes hozzáférési pontokat a beépített hálózati csatlakozóknál. Tekintettel az univerzális tápegységre az elektronikus eszközök révén az AC hálózaton további telepítési munkát nem igényelnek.

A követelményeknek a modern televíziók lehetnek a legjobb példái, amelynél integrálni kell az áramellátást és az adatátvitelt. Egy másik példa, az épületen kívüli BPL alkalmazásoknál a közlekedési eszközök esetében a vonat, a metró, vagy egy repülőgép, ahol a technológia támogatja az utasoknak az adások vételét és lehetővé teszi, hogy csatlakozhatnak a hálózathoz utazás közben, az instabil átvitel veszélye nélkül.
A fontos funkciók a BPL berendezéseknél a hibrid struktúrák építésének lehetősége - WLAN plusz BPL. Lehetővé teszi a vezeték nélküli LAN átvitelt minden szinten és a BPL hálózat végzi a jelek továbbítását a födémeken keresztül, amelyek az elektromágneses hullámokat jelentősen csillapítanák.
Az első ilyen eszközök, a hibridek már építés alatt vannak - Atheros cég bejelentette, hogy a piacon már ebben az évben el fogja indítani a gyártást. Az Atheros nem csak a berendezéseket kínálja, hanem egy különleges szoftver kezelni fogja a teljes hálózaton az általa létrehozott adókat.
Jelenleg is sok eszköz található már a piacon, amelyek lehetővé teszik az adatátvitelt az elektromos vezetékek segítségével. A széles körű elterjedését azonban a technológiai szabvány fogja segíteni a szabványosításban, valamint az ezzel kapcsolatos összes terméket is. Ez végül azt eredményezi, hogy a nagyobb fogyasztók érdekeiket szem előtt tartva, elkerülhetetlenül tovább csökkentik az árakat.

Antennák egy vulkánon - hol van ez?

Ez a legmagasabb vulkáni kúp a kontinensen - 145 km kerületű az alján és a magassága 3340 méterre van a tengerszint felett.
Az utolsó kitörése 2009. november 6-án volt és a fenyegetés miatt folyamatos ellenőrzés vált szükségessé. A vulkanikus megfigyelő állomás 2942 méter magasságban van a tengerszint felett.
A megfigyelés több mint 270 kráterre terjed ki a hegy lejtőin, ahol az adattovábbítás legkényelmesebb módját a vezeték nélküli átvitel biztosítja.
Mi a neve a vulkánnak és hol van? - A válasz a kérdésre hírlevelünk végén megtalálható.

A vulkán és a bázisállomás antennáinak nézete
A kommunikációs rendszer antennái a vulkán lejtőin
A vezeték nélküli rendszer antennái a vezeték nélküli kamerák adatait és videóját továbbítják.

Multiswitch rendszerek áramellátása.

A multiswitch rendszerek több száz felhasználót szolgálnak ki manapság. A multiswitcheket gyártó cégek igyekeznek lehetőséget biztosítani a hatékony áramellátás érdekében az ilyen nagy rendszereknek. Az ismertebb multiswitch gyártók általában két módját választják az áramellátásnak.
A TERRA multiswitchek az MSR sorozatnál beépített AC/DC adaptert, míg a kaszkád multiswitchek és az MSV sorozatúak esetén a meghajtás külső áramforrásról R71465 vagy többcsatornás erősítőről történik SA-x01 R70501, R70901. Az AC/DC adapter, amely be van építve az SA-501 R70501 erősítőbe, meghajtja az MSV-5x sorozatú és az integrált SA-901 R70901 - az MSV-9xx sorozatú multiswitcheket. Mindkét esetben a multiswitchek meghajtása a H vonalon történik.

Mindegyik áramforrásnak van egy bizonyos terhelhetősége, amelyet nem ajánlatos túllépni. Például az SA-901 erősítőnél az R71465 tápegység terhelhetősége 2 A. Figyelembe véve a két LNB (2 x 300 mA) áramfelvételét, akkor a helyes az 1,4 A (2 A - 2 x 0,3 A = 1,4 A). Ezáltal minden egyes készülék maximum 14 kaszkádba kötött, vagy MSV multiswitchet képes ellátni (mindegyik 100 mA-t fogyaszt).


Amplifier for 9-input Multiswitches: Terra SA-901SAT/TV Splitter: Terra SS-504SAT/TV TAP: Terra SS-510Switching Power Supply: Terra PS182F (18 V / 2 A, for MS-952/554 multiswitches, F-m)Amplifier for 9-input Multiswitches: Terra SA-9119-input Cascadable Multiswitch: TERRA MS-9519-input Multiswitch: TERRA MS-952
Telepítési példa két tápegység beépítésére: beépítve az R70901 erősítőből és az R71465. A TERRA leágazók lehetővé teszik (ON) vagy blokkolni (OFF) a H vonalon a megtáplálás átvitelét.

Szükséges-e mérni a digitális TV jeleket? - MER paraméter.

Köztudott dolog, hogy a DVB-T jelek azonos terjedési feltételek közepette is kielégítő minőségű vételt biztosítanak nagyobb területen, mint az analóg jelek esetében. Ez általában a digitális csatornák könnyebb vételéből fakad, ezért kisebbek a követelmények az antennák számára.

Az analóg TV zaj paraméterének csökkenésénél (C/N) arányosan csökken a képminőség és a kép még mindig látható, még a legalacsonyabb C/N értéknél is lehetővé tesz bármilyen vételt. A C/N arány különbség akár 25 dB is lehet és a telepítő/ vagy felhasználó közvetlenül látja a képernyőn az aktuális képminőséget, dönthet annak elfogadásáról, vagy további lépéseket tesz a jel javítása érdekében.

A digitális jel esetében az ideális képminőség és a vétel elvesztésének határa nagyon kicsi. A DVB-T vétele hasonlóan a többi digitális műsorszóráshoz hasonlóan meg kell, hogy birkózzon a "digitális csúcs" hatással. Ez azt jelenti, hogy egy hirtelen ugrás és a normál vétel teljesen megszűnik


Csúcshatás a digitális DVB-T-nél. Az analóg TV kép minősége fokozatosan csökken.
(Forrás: en.wikipedia.org/Wiki/Digital_cliff)

Ez a jellemzője egy jelentős kockázati tényező az instabil átviteli feltételeket illetően a területen. Egy tökéletes kép a TV képernyőn és nem tudjuk, milyen messze vagyunk a hatástól, hogy a teljes vételt elveszítsük. Az instabilitás egyik oka lehet a változékony időjárás, telepítési hibák, zavarok, fák, elhaladó autók stb.

Az ilyen problémák elkerülésére, a profi antennaszerelőknek mérnie kellene a MER értékét (Modulation Error Ratio). Bizonyos értelemben, ez egyenértékű a C/N aránnyal, mint az analóg jel esetében. Ennek értéke megmondja, milyen messze vagyunk valójában a "digitális csúcs" határától.

A moduláció különböző típusai és változatai a FEC hibajavító szükséges és megfelelő minimális és "biztonságos" értékei a MER.
Általában a MER értéke a DVB-T COFDM modulációval legalább 26 dB.


DVB-T Signal Meter: Digiair PRO
DVB-T műszer Digiair Pro R10510
A Digiair Pro R10510 műszer az egyik legolcsóbb professzionális eszköz antenna technikusoknak, akik nem szeretik a kellemetlen meglepetéseket. Amellett, hogy a MER paraméter mérését lehetővé teszi, méri a bit hibaarányt (BER), illetve számos más paramétert külön a digitális és az analóg televíziós jelek vonatkozásában.

Egy építkezés távfelügyelete - TREND DVR és mobiltelefonok.

Az egyik ügyfele a szlovák vállalatnak, akik CCTV rendszerek telepítésével foglalkoznak kérte, hogy telepítsenek egy video megfigyelő rendszert az egyik építési telken. A követelményekben megfogalmazták a távoli hozzáférés biztosítását képek segítségével a mobiltelefonokon.
Az optimális választás a korszerű DVR TREND 250X04 M72504 volt.
A TREND 250X04 négy csatornás DVR, amely 4CIF (704 x 576) minőségben veszi fel a képeket 6 fram/s sebességgel, vagy 2CIF (704 x 288) 12 fps (mindegyik csatornán). A DVR működési funkciói beállíthatók helyben, a tartozék USB egérrel, távirányítóval, vagy a gombok segítségével az előlapon, valamint távolról az interneten keresztül (Internet Explorer). A készülék tartozéka a szabad hozzáférésű szoftver távfelügyelet számára mobiltelefonon keresztül és a szabad szoftver telepítése a PC operációs rendszerre Windows (R) operációs rendszer.
Az opció a további stream beállítási paramétereihez biztosítja a továbbított képek sima megjelenítéséhez, még akkor is, ha a felhasználó lassabb hálózati kapcsolattal csatlakozik. A H.264 tömörítés rendelkezik azzal a képességgel, hogy akár 2 TB-os merevlemezt is támogasson, lehetővé téve a nagy mennyiségű videofelvételt.

Online képek a CCTV kamerából megtekinthető egy mobil telefonon. A telefonon elérhető menü lehetővé teszi, hogy kiválassza a kamerát, a PTZ és a digitális zoom funkciót.
A felvevő telepítéséhez használt színes kamerák n-cam 640 IR M11273 (objektív 4-9 mm) és M11274 (2,8 - 12 mm).
N-cam kamerák IR 640 magas sorfelbontású 600 TVL a legkorszerűbb digitális képalkotási technológiák és a speciális feldolgozási algoritmusokkal rendelkezik. A megnövelt felbontás kiváló minőségű képeket biztosít és lehetővé teszi a képek részletesebb kiértékelését.
A kamerák n-cam 640 + IR funkció kiváló minőségű 1/3''Super HAD CCD Sony II. képérzékelővel rendelkeznek. Beépített IR reflektorral rendelkezik (42 LED) a megvilágított távolság 25 - 30 méter, ennek hiányában külső megvilágítást igényel.

Color CCTV Camera: n-cam 680 + IR (2.8-12 mm, 600 TVL)Color CCTV Camera: n-cam 640 + IR (4-9 mm, 600 TVL)CCTV Network DVR: TREND 250X04 (H.264, 4 channels)CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) CCTV Network DVR: TREND 250X16 (H.264, 16 channels)
A támogató informatikai rendszer blokksémája a mobilhálózat hozzáféréséhez.
A befektető szerint "... a magas minőség és funkcionalitása mellett a DVR azoknak ajánlható, akik korszerű és gazdaságos megoldásokat keresnek ... A képek amiket a kamera megjelenít összehasonlíthatatlanul jobb, mint amit más eszközök ugyanebben az árkategóriában produkálnak".


Funkcionális áttörés a videó megfigyelő rendszerekben - nincs szükség megfigyelő központra.

Egy tipikus CCTV rendszerben a kamera által küldött képeket a DVR felvevőre, szerverre vagy hálózati felvevőkre rögzítik (NVR). A készüléken intelligens szoftver fut, amely támogatja a felügyelő személyzetet. E rendszerek hátrányai tartalmazzák azt az igényt, hogy nagy mennyiségű adatot kell átadni és nagyobb létszámú csoportot kell foglalkoztatni a képek, adatok kiértékelésében és adatokat szolgáltatni az intervenciós csoportokban.
A nagyobb képességű processzorok képességeivel egyetemben, amely lehetővé teszi a képek elemzése közvetlenül a kamerákban, riasztási jeleket küldenek egyenesen az intervenciós csoportokhoz, bármiféle közbülső egység nélkül. A kritikus információk rögzíthetők a kamerák memóriakártyáiban. A kamerákba telepített mozgásérzékelő szoftver elküldi a képeket a területeken észlelt mozgásokat közvetlenül a járőr mobiltelefonjába, lehetővé téve a jobb eligazodást és a gyorsabb reagálást.

Egy példa egy ilyen kamerára az Aviosys 9070 CS K1161, amely lehetővé teszi a videofelvételt vagy JPEG képeket a mellékelt 2 GB-os SD kártyán.

Felvétel a kártya aktiválásával:
  • ütemterv - lehetőség meghatározni a folytonos felvétel hét időpontját (a hét napja, napszak),
  • veszteség a kapcsolatból,
  • mozgásészlelés.
Ez a megoldás nagyon kényelmes lehet a lakástulajdonosoknak, akiknek általában nem kell folyamatosan figyelni a felügyeleti videó felvételére. A helyi felvételt aktiválni lehet egy illetéktelen behatoló átkelésére az ingatlan kerítésén. Ebben az esetben a tulajdonos azonnali információkat kap az eseményről egy fotót és lehetőséget, hogy távolról megnézhesse a felvett videót egy web böngésző felületen keresztül.
A felvételek lejátszhatók a laptopon vagy a PC-n és másolható a merevlemezre, és/vagy egy DVD-ROM-ra.

Túlfeszültségvédő AXON AIR NetProtector.

AIR NetProtector J2835 AXON létrehozásának célja a csatlakoztatott eszközök védelme, az Ethernet 10/100/1000 MB/s, amelyeket összekapcsolnak a csavart érpáron futó felső vezetékre.
Az AXON AIR AIR NET Protectort a védelem első szintjeként kell használni, amikor fölötte átviteli kábel halad. Az áramkörök védik az olyan elemektől, amelyek a túlzott feszültséget levezetik a földre, valamint a túlfeszültséget megszünteti a vezetékek között páronként. Az alapvető feltétele a hatékony működésnek, hogy az eszközt csatlakoztatni kell a földre a zöld és sárga kábelt (nem a villámhárítóra), vagy a földelő/földelő vezetékre (PE) az AC hálózatnál.

Számítógépes hálózatok védelme
Computer Network Protector: AXON AIR NetProtector (overhead lines)
Felső vezetékektől való túlfeszültség védelem
AXON AIR NetProtector J2835
Computer Network Protector: AXON AIR NetProtector (overhead lines)Computer Network Protector: AXON PoE NetProtectorComputer Network Protector: AXON PoE NetProtector
Példa a túlfeszültség-védelemre a felső vezetékeknél J2835
és a PoE berendezések biztosítása - J2836

Az Etna vulkán - Szicília.

Az ötödik század óta 80 nagy kitörést észleltek, amelyik közül a legerősebb 1669-es volt, amely Catania városát elpusztította. Az Etna kitörése 1971-ben megsemmisített egy drótkötélpályát és egy csillagvizsgálót, valamint 2001. július 13-án a vulkáni láva tönkretette a felső drótkötélpályás felvonó-állomást is.
Télen az Etna krátereit és lejtőit a síelők használják.

Térkép az Etnáról és a jelenleg meglévő infrastruktúrájáról
A vulkán obszervatóriumai elérhetők speciális buszokkal
Az Etna egyik krátere
Az épületet elárasztotta a láva az egyik a kitörés alkalmával a huszadik században - mintegy 5 km-re a felső
Korábbi számainkban írtuk:

Multiswitch rendszer 700 előfizetővel egy 35 emeletes épületben. A terv és annak kivitelezése a tervezőnek és a telepítőnek jelentős kihívást jelent. A munka csak akkor lesz megfelelően kivitelezhető, ha a tervező és az építési vállalkozó első osztályú berendezéseket fog alkalmazni.
A projekt MSV-932 R70882, MSV-924 R70874, és MSV-912 R70862 TERRA multiswitcheket használ fel. A telepítés számára nagyon magas alapossággal kellett a megoldás kiválasztani és az MSV multiswitchekkel sokkal jobb eredmények érhetők el...
Multiswitch rendszer terve 700 előfizetővel egy épületben
Megapixel Aviosys kamerák - egy mérföldkövet jelentenek a világhálón lévő élő videó bemutatásában. Sok ember szeretne létrehozni saját honlapján élő videót kamerájából, amelynek a lehetséges legalacsonyabb költségvonzata van. Mindazonáltal egy ilyen szolgáltatás jellemzően azzal jár, hogy a havi előfizetés a videó stream miatt a bérlő számára egy nagyobb költséget jelent a szerveren és a programozással is tisztában kell lennie...
IP Camera AVIOSYS 9070 CS
Multiswitch rendszer terve egyetlen épületben 700 előfizető számára
Power over Ethernet (PoE) adapter. A PoE adapter N9206 lehetővé teszi a LAN eszközök megtáplálását tipikus továbbítási kábeleken keresztül (FTP/UTP , stb.) - 1. ábra
Ez a megoldás nagyon hasznos az Access Pointok esetében, ahol az AP-t éppen az antennával együtt tudják egy hermetikus dobozba tenni (csökkentve a csillapítást az RF kábelen) és a meghajtás a kábelen keresztül a házon belül történik...

Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk


Vedd és Vidd!!

A határozott idejű kártyák készpénz fizetése ellenében azonnal elvihetők!

Ajándékozza meg családtagjait ezzel a Magyarországon újdonságnak számító kártyaértékesítési formával!