Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 5/2011 (2011. január 31.)

HbbTV - Európa ismét játékban van.

A HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) egy olyan európai szabvány, amely 2009-ben debütált. Sok szakértő gondolja azt, hogy az új technológia sokkal fontosabb áttörést jelenthet a multimédiás tartalom elosztásában, mint a három dimenziós televízió (3D).

A HbbTV kombinációja a digitális televíziónak és az internetnek, amely lehetővé teszi a műholdas, földi és kábel TV-csatornák vételét, valamint az új szolgáltatásokhoz való hozzáférést, mint pl. a lehívásra szóló (VoD), interaktív játékokhoz, elektronikus újságokhoz, YouTube videók, fotó albumok.
A televíziós műsorok az új szolgáltatások segítségével a kiválasztott tematikus portálok (például a weboldalak az interneten ma), sokkal nagyobb választékot kínálnak, mint a jelenlegi programozással bíró TV-csatornák.

A Hybrid TV a már meglévő szabványokon és webes technológiákon alapul, köztük OIPF (Open IPTV Forum), CEA, a DVB és a W3C. Ez meghatározza a minimális követelményeket, amelyeknek meg kell felelni a TV-készülékeknek, de számításba veszi a saját fejlesztéseket is, amit az egyes gyártók a televízió készülékek vonatkozásában beépítettek. Így a fogyasztók választhatnak a kis mértékben eltérő alkalmazásokban, amik azért megfelelnek a szabványnak.

A HbbTV kapható Németországban és Franciaországban. Németországban a berendezések száma, amelyek támogatják a HbbTV szabványt és már értékesítettek, 2010-ben elérte a 2 milliót (főleg Philips TV). A várakozások szerint ez a szám 2011-ben meg fog duplázódni.
A HbbTV a digitális televízió és az internet kombinációja, amely lehetővé teszi a műholdas, földi és kábel TV-csatornák vételét, valamint hozzáférést biztosít az új szolgáltatások, mint például a lehívható videofilmeknek (VoD), interaktív játékoknak, elektronikus újságoknak, YouTube videók, fotó albumok.
Forrás: hbbtv.org
A televíziós műsorok az új szolgáltatások segítségével a kiválasztott tematikus portálok (például a weboldalak az interneten ma), sokkal nagyobb választékot kínálnak, mint a jelenlegi programozással bíró TV-csatornák.

Forrás: hbbtv.org
A HbbTV integrálja a digitális televíziót, az internetet és (újdonságokat) - azokat a portálokat, amelyeket kizárólag a hibrid TV-be ajánlottak.
Forrás: hbbtv.org
Sok éven át az európai televíziózás akadályozó tényezője volt, az a téves koncepció, amely alapján bemutatták a digitális televíziót. Amikor Amerika és Ázsia élvezték már a HDTV fellendülését, néhány nagy gyártó került csak az európai vásárokra, mert nehéz volt számukra bemutatni a legújabb HDTV-t a régióban, ott ahol az ilyen típusú műsorszolgáltatás gyakorlatilag nem is létezett.
A HbbTV szabvány egy modern megoldás és a jövője fényesnek tűnik. Az első piaci sikereit és elkötelezettségét a legnagyobb fogyasztási elektronika gyártók (Philips, Sony, LG, Humax, és valószínűleg a Samsung is) támogatják, és tartalom szolgáltatók és forgalmazók (Canal +, Franciaország Televízió, a SES Astra, Eutelsat, a Cisco) arra utalnak, hogy 2011 és az azt követő években kell a hibrid TV korszakának eljönni, különösen ez év lesz a diadala a HbbTV szabványnak.

Európa ismét játékban van.


Antennák a Chopokon.

A Chopok (2024 m tengerszint feletti magasságban van) az Alacsony-Tátra hegye Közép-Szlovákiában. A Chopok lejtőin vannak a legnagyobb síközpontok Szlovákiában - Jasna. Több mint 24 felvonó található mindkét oldalán a Chopok hegynek, köztük hat libegő és a sikló, teljes kapacitása több mint 20.000 utast óránként.
Antennák a Chopokon
(Szerző: Wojciech Kocot)

Satlook Micro HD - mérések multiswitch rendszerekben.

A Satlook Micro HD R10740 műszert az Emitor cég mérnökei tervezték és gyártják Svédországban.
A fő célja az R10740 műszernek, hogy segítsen megtalálni a telepítőnek a kiválasztott műholdat (Easy Find funkció), majd pontosan be tudja állítani a parabola antennát és az LNB-t a paramétereknek megfelelően a kiválasztott transzponder digitális jeleit. A készülékkel mérhetők a műholdas jel a DVB-S szabvány (QPSK moduláció) és a DVB-S2 szabvány (QPSK és 8PSK moduláció - az utóbbit használják a HD csatornákon adó műsorszórók).
A két LNB bemenete lehetővé teszi, hogy egyszerre mérhető legyen a két LNB-ből érkező jel és ezáltal mérhetők a jelek paraméterei, amely nagyon hasznos a két LNB-t magában foglaló parabola tükör beállítását illetően a két műholdra. A beépített hangszóró segítségével könnyen ideiglenesen megtalálhatja és megfelelő helyre állíthatja a tükröt a "hallottak alapján" (a változó sípoló hang megfelel a műholdas jel erősségének). A készülék képes a memóriájában akár 100 műholdas transzponder kombinációt tárolni.


Digital Satellite Meter Satlook Micro HD (DVB-S/S2)
Digitális műholdas műszer Satlook Micro HD (DVB-S/S2) R10740
A műszerrel elvégezhető mérések
  • SIG - az aktuális frekvencián lévő jel teljesítményszintje
  • SNR - Signal to Noise ratio
  • BER - Bit error Ratio
  • MER - Modulation error Ratio
  • konstellációs diagram
A jel spektrumának elemzése a Satlook Micro HD R10740 műszer segítségével
Az EasyFind mód használatával egyszerűen megtalálhatja a tükör legoptimálisabb pontját, ahol a kívánt műholdat beállíthatja. A készülék lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy meghatározzák az egyéni beállításokat (legfeljebb öt profil, egyenként legfeljebb hat műhold vagy transzponder). Ez a funkció is nagyon hasznos a szerelőknek az épületben telepített multiswitchek rendszereknél - ezek meghatározzák a különféle beállításokat minden polarizációs-sávban.


A DIPOL műszaki részlege előkészítette a Hot Bird 13.0oE transzponderek listáját a lista feltölthető a műszerbe. Ennek a listának a köszönhetően, a quatro LNB üzembe helyezése és a SMATV rendszer diagnosztikája sokkal gyorsabb és könnyebb lesz. A lista 30 népszerű transzpondert tartalmaz, amelynek kiválasztása automatikusan EasyFind módban lehetséges kiválasztani. A listát használó telepítők gyorsan képesek az LNB és multiswitch rendszert ellenőrizni pl.. diagnosztizálhat bármilyen problémát, a nem megfelelő szigetelést a multiswitch bemenetek között, amelyek veszteséget okoznak a sávon belüli vételnél, vagy a polarizációnál.

A listát, a frissítő programot és a listaszerkesztőt megtalálhatják ezen a címen.

Az antenna kiválasztásának helye és a műhold pozíciójának megtalálása.

A parabolaantenna elhelyezése nagyon fontos a vételt biztosító rendszerben. Az akadályok, mint pl. a fák, épületek, kémények, tornyok stb csökkentik a műholdas jel szintjét, és blokkolja a vételt akkor is, ha a jel elegendőnek tűnik a telepítés pillanatában. Mielőtt elkezdené a lyukat fúrni a falba, felszerelni a konzolt, meg kell győződnie arról, hogy a műhold elérése a tükör számára minden akadálytól mentes.
Erre a célra használhatunk egy okostelefont a megfelelő szoftverrel. A mobiltelefonokon több rendelkezésre álló alkalmazási lehetőség is van, de a legnépszerűbb a DishPointer Pro. Bár ez nem szabadfelhasználású szoftver, de a felhasználók száma egyre növekszik. A következő film bemutatja, hogy hogyan tudja használni a DishPointer Pro alkalmazást a Samsung Galaxy S-en Android rendszerrel:
How to find the satellite - Android + DishPointer
Műholdas telepítésekor egy parabolaantenna beállításának módja Samsung Galaxy S és DishPointer Pro szoftver használatával.


Nincs több probléma az ActiveX-vezérlőkkel.

Különböző digitális videó felvevők és azok konfigurálása, tesztelése, szervizelése videó megfigyelő rendszerek, a számítógépek, szerelők és a rendszergazdák a nagyobb rendszerekben tele vannak hatalmas mennyiségű cookie-val, az ideiglenes fájlokkal, további alkalmazásokkal. A felhalmozódása fájloknak azt jelenti, hogy a számítógépek drámaian elveszíthetik teljesítményüket, vagy akár váratlan leállásokhoz is vezethetnek. Ráadásul a túl sok alkalmazás, amely az azonos szolgáltatásokat támogatja, nem teszik lehetővé a számítógépeknél a gyors üzemzavar elhárítását.


A segítség a szerelők, rendszergazdák és felhasználók számára az Ultimax és Ultimax-Hikvision DVR-eknek nyújt egy egyszerű alkalmazási lehetőséget a Windows operációs rendszerekhez. Ez automatikusan megtisztítja az operációs rendszert a jelenlegi ActiveX vezérlőktől, amelyek telepítve vannak a Hikvision berendezések számítógépes rendszereiben, valamint a régebbi verziókban is. A program egy önállóan futtatható fájl, amely nem igényel előzetes telepítést. A művelet mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. Használata után ezzel a programmal és a futó Internet Explorerrel a felhasználó újra telepíti az ActiveX-vezérlőket.
Az ActiveX-vezérlők elengedhetetlenek egyes grafikai elemek megjelenítésére amit a weboldalon a DVR generál és megköveteli a H.264 tömörített videó stream dekódolását.

Az ActiveX alkalmazás eltávolítása elérhető itt.

Egy alternatíva arra, hogy az IE-t használják, az ügyfélalkalmazás során az iVMS4000 segítségével, amelyik lehetővé teszi több eszközről felügyelni a képeket anélkül, hogy további összetevőket kellene beépíteni.

A távoli ellenőrzés az interneten keresztül figyelemre méltó szabadságot biztosít a videó felügyeleti rendszerek számára az üzleti és magánjellegű alkalmazásoknál. A kidolgozott és megvalósított megoldások a kibővített szoftvercsomagokkal lehetővé teszi, hogy sikeresen alkalmazza a Ultimax-Hikvision DVR-eket minden modern CCTV rendszerben.


Nappali/éjszakai kamerák.

A digitális jelfeldolgozás a nappali/éjszakai kamerákban különleges programokat valósít meg, használ fel és kiküszöböli az infravörös sugárzás nappali zavarait és javítja a B &W képalkotást éjjel. A színes kamerákba beépített infravörös szűrők (állandó jelleggel) nem ajánlottak az éjszakai munkára. A nappali IR szűrő megszünteti és ezáltal befolyásolja az infravörös spektrumot a kamerákban, így a színek is pontosabbak lesznek A szűrő azonban nem engedi a kamerát éjszaka működni a rendszerekben infravörös megvilágítással. Az ideális megoldás azoknak a kameráknak, amelyek éjjel és nappal is dolgoznak az automatikus IR szűrő, ami mechanikus és ki van kapcsolva éjjel. Ez lehetővé teszi a kameráknak, hogy együtt működjenek az IR megvilágítókkal. A megoldás biztosítja a tökéletes színek visszaadását nappal és nagy érzékenységükkel éjszaka. Ezek a kamerák drágábbak, de az optimális képminőség nappal és éjszaka egyaránt hasonló. Ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználják a teljesítményét, együtt kell működniük az objektívek IR korrekciójával (szükséges a megfelelő élesség beállítás).


Széles kínálattal rendelkezünk a mechanikus kapcsolású IR szűrővel ellátott kamerákból:
Color Day/Night Camera: Sunell SN-FX580 (mech. switching IRC, vandal proof) - CLEARANCE SALE!
Day/Night Box Camera: SN-468C/W (540 TVL, Sony EX-View CCD,  ICR, 0.008 lx)
Day/Night Box Camera: SN-586C/B (WDR, 540 TVL, Wide Dynamic Pixim, ICR, 0.5 lx)
Day/Night Box Camera: SN-BXC0483 (450 TVL, Sony CCD, ICR, 0.3 lx)
Day/Night Box Camera: SN-BXC5930CDN (WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)
SN-FX580
M10748
SN-468 C/W
M11206
SN-586C/B
M11208
SN-BXC0483
M11212
SN-BXC5930CDN
M11209

Otthonok távfelügyelete TP-Link TL-SC3130G kamerákkal.

Az olcsó CCTV IP rendszer megfizethető az otthonok tulajdonosainak TP-Link TL-SC3130G K1150 kamerákkal való kiépítése. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a hozzáférést a mobiltelefonokon és az internetes böngészőkön keresztül. A K1150 kamera is lehetővé teszi a kétirányú hangátvitelt.
Az SSLv3/HTTPS titkosítás biztosítja a biztonságos naplózását a kameráknak. A mozgásérzékelés funkció a kamerákban lehetővé teszi a megadott felhasználó értesítését, amennyiben bármilyen mozgást észlel a megfigyelt területen.
Wireless IP Camera: TP-LINK TL-SC3130G Wireless IP Camera: TP-LINK TL-SC3130G Access Point 802.11n (draft 2.0): TP-Link TL-WR941N <br />(300Mbps, built-in router and 4-port switch)
Otthonok távfelügyelete TP-Link TL-SC3130G kamerákkal
Az egyszerű rendszer két K1150 kamerát alkalmaz. Ezek vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt működnek TP-Link TL-WR941ND 802.11n N3251. A vezeték nélküli adatátvitel a védett titkosítások egyikét használja a protokollok közül: WPA-/WPA2-PSK, WPA-/WPA2-AES, WEP.
A képeket a kamerákból felügyelhetik bármilyen webböngészőn, vagy olyan mobiltelefonon, amelyik támogatja a 3GPP fájlformátumokat.

Az otthoni Wi-Fi hálózat alapja a 802.11n szabvány.

Az otthonokban telepített számítógépes hálózatot nem csak az internet-kapcsolatra lehet használni, hanem multimédiás fájlok (zene, filmek, képek) számítógépek és televíziók közötti továbbításra is a DLNA szabvány támogatásával (Digital Living Network Alliance ). DLNA egy szabvány a kommunikáció számára, amelyet a gyártók a fogyasztói elektronika eszközök megosztásához a multimédiás tartalom otthoni hálózaton történő továbbítására alkalmaznak. Korábbi vezeték nélküli szabványok (802,11 g) nem biztosítottak megfelelő sávszélességet. Jelenleg, a 802.11n szabvány már megoldja ezt a problémát. A központi készüléke az otthoni hálózatnak egy vezeték nélküli router.
Otthoni multimédiás hálózat N3252 drótnélküli N routerre alapozva

1. ADSL Annex A Router TP-Link TD-8816 - N2906
2. Access Point TP-Link TL-WR740N (router, 4p-switch, 150Mb/s 802.11n) - N3252
3. Wireless USB kártya: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s) - N2924
4. Játékkonzol vezeték nélküli N kártyával (PlayStation 3, Xbox)

A TL-WR740N vezeték nélküli hozzáférési pontból (802.11n/b/g), szélessávú routerből (xDSL vagy kábel modem számára), és 4 portos FastEthernet switchből tevődik össze. Ez lehetővé teszi, hogy létrehozza a vezetékes és vezeték nélküli hálózati kapcsolatokat és megosztja az internet-hozzáférést.

TP-LINK TL-WR1043ND mint DLNA szerver

Új termékek a DIPOL kínálatában:
Wireless ADSL2+ Modem Router: TP-Link TD-W8950ND (integrated with 4-port switch and 802.11n AP)
Wireless ADSL2+ Modem Router: TP-Link TD-W8950ND (integrated with 4-port switch and 802.11n AP)
Compact CCTV Camera: n-cam 690 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m)
Satellite Dish Mount: BLV-200 (to vert. balcony rail, galvanized)
IR reflektor
Readbeam IR100
M1647
Drótnélküli ADSL2+ Modem Router
TP-Link TD-W8950ND
N2908
Kompakt kamera
n-cam 690
M11275
Műholdas antennatartó
balkonra
E8840
Korábbi számainkban írtuk:

Optikai átvitel a kábel TV hálózatokban - TERRA MOS211. A kábel televíziós hálózat WizjaPlus Debicában üzemel, Lengyelországban mintegy 2600 felhasználóval. A tulajdonos úgy döntött, hogy modernizálja a rendszert. A törzskábelét a hálózatnak száloptikás technológiával kívánta megoldani. Ez a professzionális megoldás kiváló optikai adókat alkalmaz a TERRA cégtől...
DVB-T antennaerősítő. Először kínálunk DVB-T antennaerősítőt TERRA AB001 R82001, amelyet kifejezetten külső felhasználásra terveztek (tipikusan az antennaárbocra szerelhető) és megtáplálása RF kábelen egy 5 VDC tápfeszültség forrásból történik. Általában ez a forrás maga a DVB-T vevőkészülék, amely az EN 300 744 szabványnak megfelel és gondoskodik az antennabemeneten az 5 VDC feszültséggel az antennaerősítőt meghajtani. Másfajta árbocra szerelhető erősítők 12 VDC-t igényelnek...

UHF TV Antenna: DIPOL 16/21-69 DVB-TSD DVB-T Receiver: OPTICUM FT16pOutdoor DVB-T Antenna Amplifier: Terra AB001 (5VDC)
Írások, cikkek különböző témákról

DVB-T információk


Vedd és Vidd!!

A határozott idejű kártyák készpénz fizetése ellenében azonnal elvihetők! Most már DVB-T vevőkészülékek is vannak 12 havi előfizetéssel kedvező áron!

Ajándékozza meg családtagjait ezzel a Magyarországon újdonságnak számító kártyaértékesítési formával!