Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 04/2013 (2013. január 21)

A CES 2013 - becsomagolt, de jelentős újítások nélkül.

A világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakkiállítása - Consumer Electronics Show (CES) - Las Vegasban rendezték meg január 8 és 11 között. Ebben az évben több mint 3.000 kiállító vett részt - ami abszolút rekordnak számít a kiállítás 45 éves történelmében. Azok a tendenciák , amelyek a CES-t formálják a jövő nagy fontosságú fogyasztói elektronikáját képviselik - ez a hely volt a videómagnó bemutatásának a helye (VCR) 1970-ben, 1981-ben a videókamera és a CD lejátszó, 1996-ban a DVD, 1998-ban a HDTV, az Xbox, 2001-ben, a Blu-ray lejátszó pedig 2004-ben. Az érdeklődést kiváltó témák között az ez évi vásáron a látogatók az Ultra HD és OLED televíziókat szemlélték érdeklődéssel. Ezek különösen fontosak a nagy tévégyártók szempontjából, hiszen támpontot jelentenek kínálatuk megújításában. Másfelől azt a benyomást keltette, hogy ez ugyanaz a régebbi anyag volt – el kell mondani az igazságot a felbontás növekedését illetően a FullHD-ból a 4K-ba, ami úgy tűnik nem egy olyan forradalom volt, mint az SD-ből a HD/FullHD-ba való átmenet. Az ez évi CES-nél nehéz volt egy igaz újítást találni, ami jelentősen megváltoztatja életünket bizonyos területeken. Mindazonáltal sok érdekes szerkentyű volt található...
Az érdekesebbek közül az egyik a Panasonic által jegyzett 20 collos 4K tablet 1 cm-es vastagsággal, amelyen Windows 8 fut. Az eszközt főleg tervezőknek, építészeknek, fényképészeknek szánták, akik távoli elérést is használnak a szerverekre (cloud computing). Az előnye elsősorban a kijelző nagy átló méretében jelentkezik - egy könnyen használható kezelő felülettel professzionális alkalmazások érdekében.
A Panasonic 20 collos tabletje
Az LG bemutatott íves lapos képernyőjű OLED TV-ket 55, 65- és 84 collos átlókkal. Ezeket az OLED készülékeket a rendkívül valósághű kép jellemezte és a képernyő görbülete a tér természetes mélységét is érzékeltette. A jövőben a hajlított, ívelt képernyők valószínűleg lehetővé teszik a 3D élményét szemüveg nélkül is érzékelni.
OLED TV az LG-től - hasonló televíziók lesznek 3D szemüveg nélkül?
A hajlított televíziók egy nagyon hasonló technológiáját mutatta be a Samsung is. Ráadásul a koreai óriás felfedte az F9500 modelljét, ami az első tévé a világon, amely Multi-View funkcióval rendelkezik, lehetővé teszi a nézők számára két különböző TV adást nézni egy időben. A hozzá ajánlott 3D szemüveg használatával lehetséges a kiválasztott képet szinkronizálni saját fejhallgatókkal a megfelelő audió csatornát.
CES-en ott voltak a jövő szerkentyűi is, többek között a ... Linux operációs rendszerrel működő puska, amely a lövéseknél kiszámolja nagyobb távolságokat. Például a szoftver kiválasztja az optimális pillanatot a lövésre és erről tájékoztatja a céllövőt. A megoldás nagyon hasonló ahhoz, amit a modern vadászrepülőgépekben ma is használnak. A fegyver beépített drótnélküli interfésszel csatlakozhat az iPhone / iPad-hoz és élő képet szolgáltat a látványból, pl. más gyakorlatoknál.
A puska Linux operációs rendszeren fut - ez kiszámítja és kiválasztja az optimális pillanatot a lövésre
A technológiai újításokat a gépkocsiipar is bemutatta. Az AUDI bemutatta az önállóan közlekedő vezető nélküli autóját. A német vállalat a Google-hoz és Lexus-hoz hasonlóan egy teljesen önálló járművel jelentkezett. Pillanatnyilag az AUDI megoldása lehetővé teszi az autó tulajdonosa számára, hogy egy okostelefonnal felhívja azt egy távoli helyszínről a gépjárműparkolóban.
Okostelefonnal felhívható - az önálló irányítású Audi autó
A szokásoknak megfelelően kiosztották a BEST OF CES AWARDS díjakat. A nyertesek biztosak lehetnek abban, hogy profitot csinálhatnak ebből - a promóció a Las Vegasban megrendezett vásáron a legjobb marketing. A jelölések gondos kiválasztása és a szakmai zsűri gyakorlati tanácsokat ad a fogyasztóknak, melyik termékbe érdemes befektetni a pénzüket. Az ilyen jellegű jelzésre idén az Ultra High Definition televíziók és az OLED technológia szolgált.

Optikai teljesítménymérők.

A rosthálózatok kivitelezése magas minőségű kivitelezést igényelnek. A telepítés és a hálózatok karbantartása során a telepítőnek figyelembe kell vennie nem csak a rostok helyes csatlakoztatását, hanem a lerakásra kerülő kábelek és rostjaik elhelyezését (hajlítási sugár).
Optical Power Meter Optokon PM-800
Visual Fault Locator: FM-FOA-FCH
Optical Power Meter
Optokon PM-800
L5818
Visual Fault Locator
FM-FOA-FCH
L5933
Bármilyen szabálytalanság növelheti az útvonal gyengülését, amelyből még a kapcsolat kudarca is származhat. A munka kényelmesebb az optikai hálózatok minden telepítőjének, ha egy megfelelő diagnosztikai eszközzel rendelkeznek. Az alapvető eszközök egyike az optikai teljesítménymérő és egy vizuális hibalokátor.

OPTOKON PM-800 egy korszerű műszer, amelyet a multimódusú és egymódusú rosthálózatokban az optikai teljesítményveszteséget képes mérni. A műszert az optikai teljesítmény mérésére kalibrálták hat hullámhosszra (nm): 850, 1300, 1310, 1490, 1550, és 1625. Az AWD (Auto Wavelength Detection) a funkció lehetővé teszi érzékelni a továbbított jel hullámhosszát és automatikusan beállítja a mérési paramétereket. Lehetséges 0 dB referenciát beállítani, ezáltal könnyebbé válik az optikai útvonal mérése.
A vizuális hibahely lokátorok olyan rosthibákat észlelhetnek, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. Mechanikus hiányosságok gyakran megtörténnek a rostok végeinél, vagy a telepítés során sérülés következik be.

A vizuális hibalokátort L5933 a száloptikai kábelek problémáinak felderítésére tervezték. Az eszközt az egymódusú és multimódusú száloptikai kábelek tesztelésére tervezték. A kimenő teljesítménye elegendő ahhoz, hogy még 3 kilométer hosszú kapcsolatot is ellenőrizni képes. A FM-FOA-a FCH lokátor optikai átviteli rendszerekben lehetővé teszi a fényszivárgások észlelését. A látható vörös fény (650 nm) töréseknél, rossz kapcsolódási pontoknál, vagy csatlakozóknál lehetővé teszi kimutatni a helytelen hajlásokat, stb. s közben áttekintést szolgáltat a probléma megoldására.

SMATV rendszer kaszkád multiswitchekre alapozva.

A projekt területe egy többlakásos épület volt SMATV rendszerben, amely DVB-T és SAT jeleket szolgáltat (két műholdról Hot Bird és Astra) 64 antenna fali aljzat mindegyikébe ( R694100 ).
Az antennarendszerét az épület tetején helyezték el, amely az A9662 parabolaantennából és a Dipol 44/21-69 Tri Digit A2670 UHF DVB-T antennából áll. A jeleket 9 koaxiális kábel továbbítja TRISET-113 PE E1017 a 30 m távolságra lévő SSQ 908 R70529 TV/SAT osztóra, ahonnan továbbítják azt a négy lépcsőház számára. Lent látható a SMATV rendszer ábrája, amelyet a SatNet szoftver segítségével terveztek, (kattintson az ábrára a teljes verzió megtekintésére).
SMATV rendszer ábrája, amelyet az ingyenes TERRA SatNet szoftver használatával terveztek.
Oktató videó: TERRA SatNet software SMATV rendszerek tervezésére.

A három emelet mindegyik lépcsőházában 9 bemenete kaszkádos multiswitchek lettek telepítve TERRA MS-951 R70951 és a negyedik esetében pedig (legalacsonyabb) - a végponti verzió - MS-952 R70952. A rendszer egy csatornaerősítőt is használ a Terra at420 R82510, amely kiegyenlíteni a DVB-T multiplex szinteket.
A rendszer megtáplálása két különböző útvonalon történik a 18 VDC tápegységből R71465 amely csatlakozik a végponti multiswitchez R70952, vagy az SA-901 R70901 erősítőkbe beépített tápegységgel. Az esetek bármelyikében a feszültség elosztása a H jelvonalon is lehetséges. Ez esetben nincs szükség további tápegységekre a rendszerben.

Egy diszkrét 24/7 felügyeleti rendszer.

A megoldás, amelyet lent bemutatunk lehetővé teszi a tulajdonosnak, hogy a helyszíneket felügyelje, ahol videokamerás megfigyelést igényelnek a nap huszonnégy órájában, de ennek láthatatlannak kellene lennie emberek számára, akik a területre belépnek. A példa olyan megfigyelőrendszert mutat be, amely ellenőrzi az utakat és az erdőket, pl. a falopás megelőzésére és a hulladékok illegális lerakását.
Wireless A/V Transmission System: TCO5807h 5.8GHz (outdoor, 2km)Wireless A/V Transmission System: TCO5807h 5.8GHz (outdoor, 2km)Day/Night Box Camera: u-cam 650 (650TVL, Sony Effio-E, ICR, D-WDR, 0.03 lx)Outdoor Camera Housing: Marathon MH-806/12IR illuminator: Redbeam IRN40 (940nm, 45deg)Network DVR: HIKVISION DS-7204HVI-ST/M (4-ch H.264, alarm, PTZ)
Egy konfigurációs rendszer a diszkrét felügyeletre drótnélküli videó átvitellel
A felügyeleti rendszer létfontosságú eleme az IR megvilágító IRN40 M1649, amelyik létrehozza az infravörös fény olyan sugárzási tartományát, amely az emberi szem számára láthatatlan, azonban az u-cam 650 M11194 kamera számára látható. A videót drótnélkül továbbítják a TCO5807h M1559 adó/vevőkészüléken keresztül, amelynek hatótávolsága 2 km is lehet. A megfelelő működés érdekében szükséges biztosítani egy közvetlen, akadálytalan optikai láthatósági (LOS) útvonalat az adó és vevőkészülék antennái között. Olyan esetekben, ahol az antennák kölcsönös láthatósága nem biztosított, a problémát egy másik drótnélküli szett alkalmazásával A/V kell megoldania M1559, egy relé pont kialakításával. A relé antennáját olyan magas pontra kell felszerelni, hogy az a két hozzáférési pontról egyaránt látható legyen.
A videó adatot egy 4 csatornás HIKVISION DS-7204HVI-ST/M M72041 DVR rögzíti, amely lehetővé teszi a távellenőrzést és hozzáférést a felvételekhez az interneten keresztül számítógépen és mobiltelefonon is. Ez biztosítja a valós idejű ellenőrzését a felügyelt területnek és a gyors beavatkozást szükség esetén.


CCTV analóg kamerák IP-hálózatokban.

Ha a felhasználó az analóg felügyeleti rendszerből váltani kíván IP CCTV-re, nem feltétlenül szükséges lecserélni a kamerák mindegyikét. Sok esetben érdemes csatlakoztatni azokat videószerverekhez. A K1601 videószerverek az analóg videojeleket átalakítják digitális streamekre és beépíti azokat az IP-csomagokba, amelyeket Ethernet hálózatokon továbbíthatnak. A Sunell videószerverek lehetővé teszik a PTZ kamerák vezérlőjeleit is továbbítani.
High Speed Dome Camera: PH-10H (3.8-38 mm, 500 TVL,Sony Interline Transfer CCD, 0.7 lx)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Megapixel IP Dome Camera: Sunell SN-IPD54/12VDR (1080p, indoor, vandal-proof)Video Server: Sunell SN-VSR5401Ethernet Media Converter ULTIMODE M-407M (one single-mode fiber up to 40km)PoE Switch: TP-LINK TL-SF1008P (8x10/100Mb/s incl. 4xPoE)ADSL Router w. 4-port Switch & 802.11n AP: TP-Link TD-W8960NVideo Server: Sunell SN-VSR5401Color CCTV Camera: n-cam 680 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm, IR up to 30m)
A videóstreamek előnézete, amelyet az analóg kamerákból a K1601 szervereken keresztül kaptunk, valamint az IP-kamerákból érkezettek, amelyeket közvetlenül csatlakoztattak a hálózathoz, lehetséges bármilyen webböngészővel vagy a szabad NVMS szoftverrel, ami a szervereket kiséri. A NVR szoftver lehetővé teszi a konfigurációját akár 36 Sunell videószervernek, vagy Sunell kamera videó streamjenek a rögzítését vagy az anyagok lejátszását.
Amikor a videóstreameket a helyi hálózaton 100 méternél nagyobb távolságra kell továbbítani, a sodrott érpárú kábeleket célszerű optikai kábelekre cserélni optikai médiakonverterekkel,, vagy drótnélküli eszközöket felhasználni pl. az ULTIAIR hozzáférési pontokat. Miután biztosítva van az internetes hozzáférés és továbbítva van router portjaira, a képek a kamerákból elérhetőek lesznek bárhol a világban.

How to choose the best mobile repeater?

There are many locations where the range of a cellular network allows for use of mobile phones out of buildings, but is insufficient for indoor operation. Most problems with GSM/DCS/3G signals occur in buildings with steel and concrete structures (supermarkets, airport halls), with thick walls (traditional hotels), in underground facilities (parking lots, pubs in cellars etc.), in tunnels. The solution to this problem is to use a GSM, DCS, or 3G repeater, being a two-way amplifier of wireless cellular signals. Here is an algorithm how to choose the appropriate repeater:
  • The basic information that one should know before purchasing a repeater is the kind of cellular service which will be used:
   • GSM, EGSM - used mainly outside cities, but also in many metropolitan areas; the bands ensure voice connections and low/medium speed Internet connectivity.
   • DCS - used mainly in cities (due to higher capacity of a single base station).
   • WCDMA (3G) - used in cities, ensures high-speed data transmission (HSDPA), video calls and other 3G services.
  • Another important information is how much area is to be covered with the amplified signal:
   • In the case of GSM/EGSM systems:
    • < 300m2 - the suitable device is Signal GSM-305 A6765,
    • > 300m2 but < 800m2 - the suitable device is Signal GSM-505 A6775 with several indoor antennas A741001,
    • > 800m2 up to 1200m2 - the suitable device is Signal GSM-1205 A6785,
    • > 1200m2 - the suitable device is also the repeater Signal GSM-1205 A6785, cooperating with several indoor antennas A741001.
   • In the case of 3G systems (Signal 3G-505 A67105), the repeaters can cover areas up to 500 m2 using single indoor antennas.
Új termékek a DIPOL kínálatában:
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
Video Server: Sunell SN-VSR5401
Steel Satellite Dish: CORAB ASC-800TA-J (80cm)
UHF TV antenna
Tri-Digit MINI
A2550
Video Server
Sunell SN-VSR5401
K1601
80cm acél műholdas antenna
CORAB ASC-800TA-J
A96047
Érdemes elolvasni
Videó konverter plusz... . Az analóg CCTV rendszer gyakran rendelkezik további eszközökkel. Ebben az esetben a berendezésnek az optikai átvitelnél további szolgáltatásokat is el kell látnia kivéve, hogy biztonsági kamerákból küldi el a videót. A példák a sokcélú eszközökre az Ultimode videó konverterek.
Az ideális modell az ilyen típusú rendszerekre az ULTIMODE V-204DAO L2423 szett. A pár képes továbbítani 4 analóg videó csatornát, egyirányú RS-485 jelet, hang-és logikai jeleket (0/1). Tipikus alkalmazása az L2423 készletnek az alábbi ábrán látható.... bővebben
Analóg CCTV rendszer egymódusú szál használatával video, audio, RS-485 és a riasztó jelzések átvitelére
MATV rendszerek nehéz vételi körülményekkel rendelkező területeken. Előfordul, hogy a DVB-T jel paraméterei, ami az antennával vehető nem elegendő a további elosztásra a MATV rendszerben. A probléma általában az olyan területeken fordul elő, ahol gyenge a földi jelszint. A vett jelet az antennából nem lehet közvetlenül felerősíteni, vagy egy másik frekvenciára átkonvertálni a magas BER és az alacsony MER szint miatt... bővebben
Egy ötlet a transz-modulátor felhasználására ttx311 R81714
Hogyan működtessük a CCTV rendszert DVR-rel, ahol a monitort helyileg távolabb helyezték el? Vannak olyan megfigyelőrendszerek, ahol a DVR-t az üzemeltető szobájától bizonyos távolságban kellett elhelyezni. Ez felveti a kérdést: hogyan lehet a rendszert csak LAN-on keresztül irányítani? Nem, a megoldás, amit lent bemutatunk, lehetővé teszi a videó és audió továbbítását a DVR-ből az üzemeltető weboldalára és az irányító parancsokat ellenkező irányban (használó egér és távirányító segítségével) LAN használata nélkül oldhatják meg...
bővebben
A szerelési összeállítás lehetővé teszi a video, audio és DVR vezérlését akár 50 m-re az üzemeltető oldaláról is
Mobile Sat Dish: Camping 35 (offset)