Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 9/2015 (2015. március 2.)

Többet a fényről ... 0,2 Tbps!

Az University of Oxford kutatói információt közöltek arról a tényről, hogy sebességi rekordot értek el a vezeték nélküli adatátvitelben a fény segítségével. Sikerült létrehozni kétirányú kapcsolatot fénnyel adó-vevő között 3 méter távolságban, a teljes sávszélesség 224 Gbps volt (a fénysugár szélessége 60o, 6 x 37.4 Gbps), vagy 112 Gbps (fénysugár szélessége 36o, 3 x 37.4 Gbps). A kutatók elmondták, hogy a tanulmányuk segít kifejleszteni a WiFi szabvány alternatíváját. A legújabb verziója ennek a szabványnak a - 802.11ac - "csak" 6-10 Gbps sávszélességet kínál.
A LiFi (Light Fidelity) technologia koncepciója
- az adatok cseréje látható fénnyel
(forrás: purelifi.com)
Az "igazi" Li-Fi megoldásokban, a fényforrásokat a kísérletben használt hullámhosszon üzemeltetett tipikus lézerek számára használják kereskedelmi optikai hálózatokban (1550 nm, láthatatlan infravörös fény). A rendszer két adóból állt - az egyik kapcsolódási pont a külső hálózathoz volt telepítve, pl. a szoba mennyezetére, és egy másikat, fixen a számítógépre kellett telepíteni (eddig), hogy egy fix pozícióban legyen a küldés időpontjában. Mindkét eszközön keletkezett és kapott fénysugarak hasonlóak az LCD projektorokhoz. A nyaláb szélessége határozza meg, mennyi információt lehet továbbítani ilyen optikai kapcsolatokkal az éteren keresztül.
A vezeték nélküli kommunikáció fény segítségével, mint hordozó - Li-Fi (Light Fidelity) - először 2011-ben mutatta be Harald Haas, az University of Edinburgh professzora. Egy LED használatával sikerült eljuttatnia 10 Mbps, HD videó streaminget, kielégítőnek mondható teljesítménnyel egy számítógépre. Ebben az évben 3 Gbps sebességet értek el a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben, Németországban, és egy másik kutatás a Ultra Parallel Visible Light Communications projektnél, a közös tulajdonú egyetemekben az Oxford, Cambridge, Edinburgh, St Andrews és Strathclyde között az átviteli sebesség 10 Gbps értéket eredményezett. A Li-Fi lehetővé teszi nagysebességű távközlési hálózatok létrehozását hasonló tulajdonságokkal, mint az a Wi-Fi megoldásokra jellemző. Ezt fel lehet használni ott, ahol a rádiós összeköttetés tilos, nemkívánatos, vagy nem megbízható, mint például műtőkben, repülőgépeken, gyárakban, stb. A Heti Hírmondó legutóbbi számában már írtunk az "intelligens terek" fogalmáról, a Dartmouth College kutatásairól, amelyek segítenek a gyakorlati megvalósításában a "fény hálózatoknak"

SMATV rendszer Krakkó egyik lakótelepén.

A piac kínálatában sok fajta multiswitch található. Amikor a megfelelő berendezéseket kiválasztjuk, a befektetőnek és a telepítőnek célszerű figyelembe venni a műszaki paramétereket és annak teljességét. A teljesség egyaránt jelenti azt is, hogy különböző változatokban, különböző alkalmazásokhoz, a kiegészítők széles választékával, valamint technikai támogatással rendelkezik. További meghatározó tényező a tapasztalat és a gyártó jó hírneve, ami a garantáltan magas megbízhatóságot jelenti, amit egy kiterjesztett garancia is fémjelez.
GKJ SYSTEM cég az utóbbi időben megvalósított egy SMATV rendszert, amely a DVB-S/S2 jeleket a Hotbird 13°E-ről, a földi DVB-T adásokat és az FM rádió adásokat veszi, helyileg egy lakótelepen Krakkóban. A rendszer tervezéséhez egy mester antenna szettet és a SatNet szoftvert használták fel.
Diagram a multiswitch SMATV rendszerről, amely egy 4 lépcsőházból álló épület sorból áll és tervezése a SatNet app segítségével készült
A mester antenna jelei futnak öt koaxiális kábelen keresztül futnak ("bus") az SA-51 TERRA R70501 5 bemenetes erősítős multiswitch-hez. A földi jelek feldolgozása a digitálisan programozható többsávos erősítővel történik meg WWK-951 R89861. Az erősítőt használata lehetővé teszi, hogy megerősítse és kiegyenlítse a jeleket. Az UHF 1 és UHF 2 bemenet öt egymástól független sávot használ szűrőkkel (utak), állítható szélességgel. Mindegyik lépcsőházban van egy beépített szekrény, amely tartalmazza az MV-516 R70716, MV-524 R70724 és MV-532 R70732 multiswitcheket. Az 5 kábeles busz már elosztja a jeleket a SD-504 R70515 és SDQ-508 R70520 SAT/TV osztókkal. A professzionális végződés bővült a megbízható "Self-Install" F dugaszokkal Cabelcon E80410 és a TV-Sat túlfeszültségvédőkkel Signal R48602, amelyet a bemeneteknél kell beépíteni a rendszer első aktív eszközénél (csak az LNB és antennák után).

Kisfeszültségű és optikai rendszerek telepítése a gyakorlatban - RACK szekrények.

A 19"-os Rack szekrényekbe korábban elsősorban a távközlésben érdekeltek és a fejlesztők kiszolgáló rendszereit telepítették, most az utóbbi időben már gyakran a távközlési-és antennaberendezések beszerelésére is felhasználják az épületekben.
Az elegáns és funkcionális RACK szekrényeket olyan berendezések beépítésére tervezik, amelyek házai kompatibilisek a 19"-os szabvánnyal (482,6 mm). Az eszközök és segédberendezések magassága szabványosított, ahol egy rack egység ("U"= 1,75" = 44.45 mm).
Egy tipikus profilja a 19" RACK síneknek
(Forrás: Wikipedia)
A RACK szekrények ideálisak fejállomások, switchek, számítógépek, optikai eszközök elhelyezésére. De lehetnek olyan eszközök is benne, amelyeket nem a szabványos 19"-os rack szekrényekbe terveztek, például multiswitchek, RF erősítők, modulátorok, DVR, NVR szerverek. Erre a célra a felhasználónak célszerű olyan polcokat megvásárolni, amelyek kínálatunkban megtalálhatók.
Függeszthető RACK szekrények ideálisak kisebb rendszerek telepítésére.
SIGNAL 19
SIGNAL 19" RACK szekrény (6U 600mm, függeszthető) R912017

Univerzális vagy elosztó (beltéri) kábelt?

A kezdő szerelők mindenkori kérdése és problémája lehet a választás, mely kábel típusa lesz a legoptimálisabb egy adott alkalmazáshoz. Összpontosítsunk most egy kicsit az egy-és multi-módusú kábelekre, azok közül is a 8 szálasra, amelyek a legnagyobb eladási számokkal rendelkeznek nálunk:
Az univerzális kábel (balra) és az elosztó kábel (jobbra)
1. Optikai szál
2. Gél a központi csőben belül
3. A központi cső
4. Aramidfonal
5. LSZH köpeny
Az Univerzális Ultimode kábeleket lehetséges beltéri és kültéri alkalmazásokhoz felhasználni. A szálak a központi géllel töltött csőben helyezkednek el. A gél a csőben egyfajta védő bevonatot képez az optikai szálaknál, amely elnyeli a mechanikai feszültségeket és véd a káros környezeti hatásoktól.
Univerzális kábel: ULTIMODE UNI-12MM-A (12x OM2)
Univerzális kábel ULTIMODE UNI-12MM-A (12x OM2) L73012
Az univerzális kábeleket elsősorban horizontális kapcsolatoknál alkalmazzák az épületeken belül és az épületeken kívül. A kis méretük és a rugalmasságuk a kábeleknek ideális a kábelcsatornákban való telepítésére. Különösen alkalmasak a modern FTTH és FTTB rendszerekben a szerver szoba és az épületek közötti kapcsolatra. Mivel géllel töltött struktúrával rendelkeznek, függőlegesen a kábel vezetése a telepített épületekben nem haladhatja meg a 30 méter hosszúságot (magasságot).
Az Elosztó Ultimode kábelek a "minibreakout" kategóriába tartoznak az épületekben történő alkalmazás során. A szálak a szűk pufferben találhatók egy hüvelyben. Az egyes rostok kényelmesen megközelíthetők, ami megkönnyíti az optikai csatlakozók szerelését, toldások készítését, stb. A beltéri elosztó kábeleknél az ULTIMODE IDC sorozata gél-mentes optikai kábel, amely alkalmas a horizontális és vertikális kapcsolatokra az épületekben. Egy másik kategóriája a csoportnak a lapos 2J és 4J kábelek.
Beltéri kábel: ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657A1, korlátozott hajlítási sugár)
Beltéri ULTIMODE ILB-2SM-A kábel (2xG.657A1, korlátozott hajlítási sugárral) L7102

A Sunell NVR hálózati funkciói.

Az IP NVR Sunell K2508 két hálózati adapterrel, LAN1 és LAN2 rendelkezik. Ezzel a megoldással el lehet különíteni a külső hálózatot (LAN1) a privát hálózattól (LAN2) a kamerákkal. A hálózati konfigurációs beállításoknál a LAN1 közé bekapcsolható a DHCP kliens funkciója, vagy az IP címe, maszk, átjáró és a DNS-kiszolgálók manuálisan. A konfigurációs paraméterek a LAN2-ben csak ekkor állíthatók be manuálisan.
Két LAN port lehetővé teszi a fizikai és logikai felosztása a rendszert két különálló hálózatra választani, amely megvédi a kamerákat a külső hálózati környezetben. Az Ethernet portok redundanciája szintén növeli a rendszer megbízhatóságát - ha az egyik interfésznek nem sikerül a kapcsolat, akkor az NVR-t lehetséges úgy beállítani, hogy a rendszer képes legyen együttműködni a másodikkal.
Két hálózati adapter használata Sunell NVR.
A kamerák adatfolyama el van választva az NVR kliens hálózatoktól.

UPnP protokoll Hikvision eszközökben.

A Hikvision IP kamerák, IP NVR, és DVR-k rendelkeznek UPnP (Universal Plug-and-Play) protokollal. Ez meglehetősen leegyszerűsíti a készülékek konfigurációját az IP-hálózatokban.
Ha a hálózat egy olyan routerrel rendelkezik, amelyik támogatja az UPnP protokollt, az ide csatlakoztatott Hikvision készülék automatikusan konfigurálja és továbbítja a használt portokra az internet kapcsolatra: HTTP (80), RTSP (554), és SDK (8000).

Új termékek a DIPOL-nál

HD-TVI TURBO HD kamera Hikvision DS-2CE16D5T-IR (kompakt, 1080p, 3.6mm, 0.01 lx, IR 20m-ig)
HD-TVI TURBO HD kamera Hikvision DS-2CE16D5T-IR M7558 - kompakt kamerát már a CCTV rendszerekben történő használatra tervezték a HD-TVI DVR-hez. A kamera 1080p videó felbontást szolgáltat. Magas érzékenységével (0.01 lx) és a beépített IR megvilágítóval, amelynek hatótávolsága: 20 m, a kamera kiváló képminőséget biztosít még gyenge fényviszonyok mellett, de ott is, ahol egyáltalán nem áll rendelkezésre fény.
HD-TVI TURBO HD kamera Hikvision DS-2CE16D5T-IT3 (kompakt, 1080p, 2.8 mm, 0.01 lx, IR 40m-ig)
HD-TVI TURBO HD kamera Hikvision DS-2CE16D5T-IT3 (kompakt, 1080p, 2.8 mm, 0.01 lx, IR 40m-ig) M7569 - kompakt kamerát a CCTV rendszerekben történő használatra tervezték a HD-TVI DVR-hez. A kamera 1080p videót szolgáltat. A kamera vezérelhető az OSD-menün keresztül videó jel kábel segítségével. A vezérlés lehetséges a kompatibilis DVR-el, a menüben a kiválasztott PTZ vezérlővel, és ezáltal bekapcsolhatja a menüben a kamerát, a hozzáféréssel az összes beállítási lehetőséghez.
Többvevőfejes LNB tartó ASM-2700 (LAMINAS OFC-1200P tükörhöz)
Többvevőfejes LNB tartó ASM-2700 A9672Az ASM-2700 több vevőfejes LNB tartót a LAMINAS OFC-1200P tükör használatához tervezték. A konzol egy másik LNB-t tart.

Érdemes elolvasni

Az optikai szálak mikro-és makroelhajlása. Az optikai szál egy nagyon kényes átviteli közeg mechanikai szempontból. A száloptikai rendszerek telepítésénél a telepítőnek különleges szabályokat kell betartania, amelynek során különösen kerülniük kell a túlzott hajlítást és az optikai kábelek és szálak erősebb meghúzását... bővebben
A mikro-és makroelhajlás esetleg jelentős hatással van a szálban a jel gyengülésére
Írások, cikkek különböző témákról


FIGYELEM 2014. november 21-től webáruházunkba érkezett 30.000 Ft. (bruttó) fölötti termékmegrendeléseknél a szállítási költség ingyenes lett, azaz ezekben az esetekben úgy a szállítási-és utánvételi költség nem kerül felszámolásra. Kérjük Tisztelt Vásárlóinkat, hogy a továbbiakban használják ki ezt a lehetőséget megrendeléseiknél!
MASTER csatlakozók - a mesteri munkához ezek kellenek