Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 4/2018 (2018. január 22.)

A WPA3 hamarosan jön!

A CES 2018-on a Wi-Fi Alliance bemutatta az első konkrét információt a Wi-Fi hálózatok új hitelesítési protokolljáról (WPA3). Ez az eltelt leghosszabb idő a tizennégy éves WPA2 protokoll történetében, ami helyett most egy újabb jön. Egyszerűen a WPA2 protokoll már nem tökéletes. A védelem számos támadásnak van kitéve, köztük ilyen a KRACK (Key Reinstallation Attacks) tavaly októberi esete. Ez magában foglalja a titkosítási kulcs újbóli használatát a Wi-Fi kapcsolathoz a dekódolás során.
A WPA3 protokollt 2018 végéig hozzáférhetővé kell tenni és ezzel négy új funkció kerül bevezetésre:
 • Brute-force (erőszakos) típusú támadások elleni védelem
  • A hitelesítési folyamat blokkolódik, miután több sikertelen kísérlet történt a WiFi hálózathoz való bejelentkezésnél.
 • Új konfigurációs lehetőségek
  • A WiFi hálózathoz csatlakoztatott eszközöket használhatjuk a hálózat többi eszközének konfigurálásához. Például egy telefon vagy táblagép felhasználója megváltoztathatja olyan eszközök beállításait, amelyek nem rendelkeznek felhasználói felülettel, például az "intelligens" izzóknál.
 • Titkosított kapcsolatok
  • A WiFi eszközök és a hozzáférési pont közötti összes kapcsolat titkosítva lesz.
 • Javított kriptográfiai szabvány.
  • Az új kriptográfiai szabványt 192 bites biztonsági csomagként írták le a CNSA (Commercial National Security Algorithm) kombinációjával.

Hikvision - felvétel pillanatképek a felhőben.

A Hikvision CCTV eszközök a kamerákból állóképeket küldhetnek a fájl hosting szolgáltatásokra. Ez a lehetőség különösen akkor hasznos, amikor gyors hozzáférést biztosít a képekhez bizonyos eseményeknél, vagy miután csak redundancia screenshotok állnak rendelkezésre. A Hikvision támogatja a népszerű cloud tárolási szolgáltatásokat:
 • OneDrive
 • GoogleDrive
 • DropBox
A Hikvision NVR-ről készült felvett képek konfigurálása a Google Drive-on
Az adatokat a segédstreamben rögzített három kép formájában küldi el, miután azt egy esemény váltotta ki:
 • mozgásérzékelés,
 • szabotázs észlelése,
 • videó vesztése,
 • VCA esemény.
A feltöltés függetlenül konfigurálható mindegyik eseményhez és minden csatornához. Lehetőség van arra, hogy ezt a funkciót ütemezési üzemmódban használja minden egyes aktív esemény esetében.

Az EU irányelvei és szabványai a koaxiális kábelek számára.

Az elmúlt év közepéig a TV, CATV, (S)MATV rendszerekben használatos RF kábeleket kizárólag az alacsony feszültségről szóló irányelv (LVD) szerinti termékbiztonsági előírásoknak megfelelő elektromos termékként kezeltek és a gyártó CE jelölésével volt ellátva. 2017. július 1-től minden beépítési kábelt építési termékként kell kezelni és a megfelelő előírásoknak megfelelően. Az EN 50575: 2014 harmonizált szabvány meghatározza az épületek állandó rendszereiben használatos kábelek tűz teljesítményére vonatkozó követelményeket, azaz az elektromos kábelek, vezérlő és kommunikációs kábelek, száloptikai kábelek. Az új előírások előírják a gyártók számára, hogy kiadják a teljesítménynyilatkozatot (DoP), valamint címkézzék termékeiket, amelyek megfelelnek a vonatkozó szabványoknak és a CE jelölésnek. A gyártókra (az importőrökre és a forgalmazókra is) kötelezi a bejelentett tanúsító testületek/laboratóriumok számára a vonatkozó tesztek elvégzésére vonatkozó kötelezettségét annak érdekében, hogy tanúsítványokat szerezzen be termékeik tűzállósági osztályainak megerősítésére, és kiadja a teljesítménynyilatkozatokat a vonatkozó Euroclass, az EN 13501-6 szerint.
Koaxiális kábel 75 ohm A osztály TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]
TRISET-113 E1015 75 ohmos koaxiális kábelt az L.S. Fire Testing Institute Srl bejelentett szervezet vizsgálta be (NB 2479) és kapott Eca besorolást az EN 13501-6 szerint (a tűzveszélyességgel).
A TRISET kábelek megfelelnek az építési termékekre vonatkozó szabályozásnak (CPR) és az EN 50575 harmonizált szabványnak. A speciális laboratóriumokban elvégzett alapos és megbízható vizsgálatok mellett a TRISET márka minőségét egy 5 éves gyártói garancia is megerősíti.

Videostream megváltoztatása az iVMS-4200 alkalmazásban.

A modelltől függően a Hikvision IP-kamerák két vagy három videófolyamot generálnak. Az egyes streamek paraméterei külön-külön konfigurálhatók (például felbontás, bitsebesség, képsebesség, tömörítés típusa és mélysége). A fő adatfolyamot felvételre használják, ezért a lehető legjobb minőségűnek kell lennie. A segédstream(eke)t távoli kapcsolat(ok)nak, pl. a második stream a mobil applikációknak és a harmadik az iVMS-4200 kliens szoftver számára. Ez rugalmasan biztosítja a felhasználó számára a képparaméterek beállítását a követelményeknek és a rendelkezésre álló sávszélesség függvényében. Az iVMS-4200 alkalmazás alapértelmezés szerint automatikusan módosítja a stream típusát. Legfeljebb 4 képernyőelosztás esetén az egyes kamerák fő streamjeit jeleníti meg. Probléma lehet, ha a hálózati kapacitás vagy a számítógép teljesítménye nem elegendő. Ezután a felhasználó letilthatja a streamek automatikus változását és beállítja a stream fajtáját manuálisan minden egyes kamerához vagy a kamerák egy csoportjához. Itt láthatók az alapértelmezett mechanizmus megváltoztatásának lépései és a segédstream beállítása az iVMS-4200 segédprogramban:
 • lépjen be Tool -> System Configutation (1),
 • válassza ki az Image elemet (2),
 • törölje az Auto-change Stream Type (3)
 • jobb gombbal kattintson az eszközök csoportjára (NVR) és válassza ki az adatfolyam típust (Set Sub-stream to All) (4).
Az iVMS-4200 ablakának nézete a stream típusának megváltoztatásánál

Új HDMI konverter/extender!

A HDMI H3601 konverter/extender lehetővé teszi a HDMI jel továbbítását nagyobb távolságokra Cat. 5 sodrott érpáron. Az IR távvezérlő kiterjesztése is lehetséges.
Signal HDMI Converter/Extender (Cat.5/5e/6: 80/100/120m, IR-el)
A Signal H3601 HDMI konverter/extender készlet nézete IR bővítővel
(Cat.5/5e/6 kábellel történő átvitellel, legfeljebb 80/100/120 m tartományban)
A H3601 HDMI konverter/extender használatának előnyei:
 • használatra kész strukturált kábelezés kihasználásának lehetősége,
 • költséghatékonyság (a HDMI-kábel és a HDMI-repeater költsége magasabb),
 • könnyű telepítés (vékonyabb és rugalmasabb kábel, lehetőséget kínál arra, hogy a kábelt RJ-45 dugasszal lehessen telepíteni),
 • alacsony költség ideiglenes telepítések esetén, ahol a kábelt nem lehet elvinni, vagy visszabontani.
Az új H3601 konverter/extender szett jellemzői:
 • Átvitel egyetlen Cat. 5/5e/6 kábelen keresztül
 • Átviteli sebesség akár 10,2 Gb/s
 • 1080p támogatás
 • IR extender
 • Maximális tartomány (5. kategória): 80 m
 • Maximális tartomány (5e kategória): 100 m
 • Maximális tartomány (6. kategória): 120 m

Szálhegesztő típusok - melyiket célszerű választani?

A szálhegesztő beszerzése előtt a vásárlónak feltétlenül szükséges meghatározni azokat a feladatokat, amelyeket el akar végezni. Ebben utalni kell arra többek között, hogy mennyi a hegesztési műveletek átlagos száma, havi vagy éves szinten, mennyi a toldások száma, amelyeket egy telepítés során el kíván végezni, és végül a hálózatok fajtája (épület, nagyvárosi, belső LAN-ok, CCTV rendszerek, stb).
A fenti kérdésekre adott válaszoktól függően az ügyfelek választhatják a fúziós hegesztők egy többé-kevésbé fejlett modelljét. A hegesztőknél az egyik legfontosabb eljárás a rostok elhelyezése a hegesztési folyamat előtt. E kritérium szerint a hegesztők három csoportra oszthatók:
 • A hegesztők a burkolati illesztésre alapozottak - ez a leggazdaságosabb megoldás; a hegesztő a burkolat kölcsönös pozícióit állítja be (a szabvány átmérő 125 μm) a különbség minimalizálása érdekében. Elméletileg egy ilyen pozicionálási eljárás enyhén nagyobb csillapítást eredményez más megoldásokhoz képest, különösen rosszabb minőségű szálak esetében, ahol a mag nincs középpontban a burkolat szempontjából. A gyakorlatban azonban a ma értékesített rostok kiváló minőségűek és a legtöbb esetben az ezzel a módszerrel kivitelezett kötések paraméterei nem különböznek más módszerekkel elért eredményeknél.
 • A geometriai mag pozícióinak illesztésére szolgáló hegesztők - ezt a módszert használja a hegesztők többsége, amelyet sok gyártó és kiskereskedő tévesen ír le azokat olyan eszközként, amelyek igazodnak (ténylegesen) a magpozíciókhoz; a geometriai magot úgy kapjuk meg, hogy a rostokat látható fényben vizsgáljuk. A szálban lévő fény intenzitása a mélység függvényében csökken és adott érzékenységgel és egyszerű képelemzéssel meghatározható a szálmagok közelítő pozíciói. Ez a módszer jó minőségű rostokra lett optimalizálva, ahol a mag geometriai helyzete egyenértékű a valós helyzetével. Ha a mag excentrikusan van beágyazva, akkor a kötés paraméterei rosszabbak lehetnek, mint a szálas burkolat illesztése esetén.
 • A (valós) magpozíciók összeillesztésével ellátott hegesztők - ez a legprofibb és legdrágább megoldás. Az ezt a módszert használt készülékek automatikusan felismerik a hegesztett rostok típusát és rendszerezik azokat a valódi magjaiknak megfelelően. Természetesen az így kivitelezett hegesztéseket a legjobb teljesítmény paraméterek jellemzik. Ezek a hegesztők azonban többszörösen drágábbak, mint az előző megoldásokon alapuló gépek.
Fúziós szálhegesztő: Signal Fire AI-8 (szerszámos ládával és szerszámokkal)
A Signal Fire AI-8 L5870 fúziós szálhegesztő kétféle módszert kínál az optikai szálak összeillesztésére, a burkolat és a geometriai magpozíciók illesztésére. Sikeresen alkalmazható minden típusú száloptikai telepítés során. A jelenlegi technológiai fejlődésnek és a globális szálgyártók korlátozott számának köszönhetően elhanyagolható a geometriai és a valódi magbeállítással rendelkező hegesztők által nyújtott eredmények közötti különbség. Az olyan szituációk, amelyekben a szálak jelentős eltérést mutatnának a maghelyzetekből kifolyólag, rendkívül ritkák és ha ezek előfordulnának, akkor általában nincs jelentős hatása a létrehozott kapcsolatok minőségére.

Új termékek a DIPOL-nál

HDMI adapter (könyök, csatlakozó aljzathoz)
HDMI adapter (könyök, csatlakozó aljzathoz) H2004 lehetővé teszi a HDMI-kábel egyszerű csatlakoztatását, ha a televízió/monitor hátlapja közel van a falhoz, vagy más akadály merülne fel.
IP PTZ kamera: Hikvision DS-2DE4220IW-DE (2MP, 20x optikai zoom: 4.7-94mm, IR 100m-ig, PoE+)
IP PTZ kamera: Hikvision DS-2DE4220IW-DE K1791 kamera kiváló minőségű 2 MP (1920x1080) képérzékelővel rendelkezik, amely 25 fps sebességgel működik. A kamera három egymástól függetlenül konfigurált adatfolyamot tartalmaz és többféle videó tömörítési módszert is használhat: H.265+/H.265/H.264+/H.264/MJPEG. A nappali és éjszakai módoknak köszönhetően a kamera nagyon jó minőségű színeket biztosít nappali fényben és teljes mértékben kihasználja nagy érzékenységét éjszaka. A 100 méteres hatótávolságú beépített infravörös reflektorral rendelkező intelligens infravörös funkció biztosítja a túlexponálás elleni védelmet. A kamera külső mikrofonnal és audiokimenettel rendelkezik egy aktív hangszóró csatlakoztatásához.
Wireless Dual-band Gigabit Router: TP-Link Archer C7 AC1750 (2.4&5 GHz)
Wireless Dual-band Gigabit Router: TP-Link Archer C7 AC1750 N3262 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagy hatékonyságú vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat hozzanak létre. A 802.11ac vezeték nélküli kapcsolatok teljes adatátviteli sebességet biztosítanak akár 1750 Mbps sebességgel. A 802.11ac szabvány nagy teljesítményének és biztonságának köszönhetően a felhasználók gyors és megbízható otthoni és SOHO/SME hálózatokat hozhatnak létre, amelyek egyszerre több eszközt támogatnak. A nagy teljesítményt a MIMO technológia biztosítja, így biztosítva a HD videó, a VoIP kommunikáció, az online játékmenet zökkenőmentes átvitelét. Az elegáns eszköz hátulján van a WPS/Wi-Fi gomb, amely aktiválja a Wi-Fi Protected Setup funkciót. Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy aktiválja a WPA2 titkosítási mechanizmust, hogy megvédje a hálózatot a külső fenyegetések ellen.
Írások, cikkek különböző témákról

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Figyelem:
2018. Január 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás

Új! MindigTV Extra előrefizetett kártyák értékesítése egyéni előfizetők és viszonteladók, szerelők részére webáruházunkban:antennak.hu

Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Protect - Mobil DVR kamerák