Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 33/2018 (2018. október 22.)

Rugalmas érzékelők orvosi alkalmazásokban.

A japán tudósok egy sor vékony és rugalmas érzékelőt fejlesztettek ki, amelyek beépített napelemet is tartalmaznak, amelyek elhelyezhetők a test bármely felületén. Feladata egy adott szerv működésének a nyomon követése. Az érzékelő egy szerves elektrokémiai tranzisztornak nevezett mérőeszköz és egy rugalmas napelem, amelyet a hordozható elektronikai eszközök megtáplálására fejlesztettek ki.
A rendszer egyik fontos eleme egy szerves napelem, amely stabil és zavarmentes tápfeszültséget biztosít. A sejt egy speciális rétegből áll, amely elnyeli a napsugárzást, polimer nano rácsként viselkedve. Az elrendezése és a megfelelő kiválasztása a polimernek a sejtet nagyon hatékonnyá teszi - lényegesen nem rosszabb hatásfokú, mint a sokkal nehezebb szilíciumcellák esetében és szinte független a napfény fedettségétől. A 60 fokos szög alatt eső fény esetében az energiaátalakítási hatékonyság 45%-kal nőtt a nano-rács nélküli polimer sejtekhez képest.
Az ujjra helyezett pulzusszám-érzékelő képe
A kutatók egy működő szívmonitort mutattak be, amely vékony, rugalmas és átlátszó. Az érzékelő megfelelő működéshez legalább 10.000 lux megvilágításra van szükség, ami normálisnak mondható a napfényes napokon és árnyékos helyeken. A tudósokat nagyon meglepte az alacsony szintű teljesítmény zavarok, amelyek a hiányzó elektromos vezetékek hiányából fakadhatnak.
Nyilvánvaló, hogy az érzékelőt elsősorban az orvostudományban használják, ahol gyakran szükséges a test különböző részeinek, annak paramétereinek folyamatos mérése. Azonban ahhoz, hogy a készülék gyakorlati alkalmazást nyerjen, olyan rugalmas elemeket kellett létrehozni, amelyek lehetővé teszik a világítás nélküli működést. A kutatók remélik, hogy javíthatják az adatátviteli rendszert. Jelenleg szilícium áramköröket használnak, ami így sok energiát fogyaszt az eszköz többi részéhez képest.

20 éves a Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN!

A heti DIPOL hírlevél első kiadása óta két évtized telt el. 20 év telt el már, hogy folyamatosan bevezetjük olvasóinkat a teletechnikai berendezésekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában, új technológiákat ismertetünk, bemutatunk a problémák megoldására példákat és a telepítés megvalósítását is végig követhetjük. A hetente megjelenő hírlevelünk online kiadását 6 nyelvre fordítjuk és ezt 23 000 olvasó számára továbbítjuk. Köszönjük megtisztelő érdeklődését minden hírlevelünkre bejelentkezett olvasónknak!

TERRA digitális HDMI-DVB-T modulátor.

A digitális modulátorok többféle módon is besorolhatók, kezdve attól a ténytől, hogy támogatja vagy nem támogatja a HDCP protokollt, a digitálisan modulált RF jelek típusát (DVB-T vagy DVB-C standard), egycsatornás vagy többcsatornás áramkörök alkalmazását, működési képességet a teljes rendelkezésre álló frekvenciatartományon belül, vagy csak korlátozott sávokban és részletesebb jellemzőkkel végződhetnek, mint például különféle bemenetek, házak, szerelési módszerek.
A digitális modulátorok széles skáláját kiterjesztettük egy kompakt TERRA MHD001P HDMI-COFDM (DVB-T) modulátorral, amely támogatja a HDCP protokollt.A készülék a legmagasabb minőséget nyújtja a kisvállalatok számára, ami könnyen telepíthető bármely telepítés során.
HDMI - COFDM (DVB-T) Modulátor: TERRA MHD-101
Egycsatornás HDMI-DVB-T modulátor Terra MHD001P R86103,
állítható kimeneti RF szint a 60...90 dBμV-os tartományon belül
HDMI - COFDM (DVB-T) Modulátor: WS-8901U
HDMI - COFDM (DVB-T) modulátor: ST-6504 (4 HDMI csatorna -1x DVB-T MUX)
Egycsatornás RACK-ba szerelhető
modulátor WS-8901U R86201
Négycsatornás RACK-ba szerelhető
modulátor ST-6504 R86804
A Signal WS-8901U R86201 és a Signal ST-6504 R86804 modulátorok S/MATV rendszerekhez lettek tervezve. Az eszközök RACK szekrényekbe történő beépítésével a telepítő magas szintű esztétikai és fizikai biztonságot biztosít. A WS-8901U R86201 modell egycsatornás eszköz, az ST-6504 R86804 képes négy HDMI jelet átalakítani egy DVB-T multiplexbe, amely négy megfelelő digitális RF csatornát tartalmaz. Mindkét modell támogatja a HDCP protokollt.

Kidde szénmonoxid és füst érzékelők.

A szénmonoxid (CO) egy nagyon mérgező, színtelen és szagtalan gáz, amely könnyebb a levegőnél, és könnyen összekeveredik és szétterjed vele. A gáz a földgáz, a folyékony és szilárd tüzelőanyagok elégtelen égetésének folyamatában keletkezhet, mivel nem megfelelő arányban van jelen az oxigén. Ilyen helyzetek meglehetősen gyakran fordulhatnak elő otthonokban és egyéb létesítményekben, különösen télen, amikor a lakók/felhasználók szorosan bezárják az ablakokat, hogy megakadályozzák a hőcserét. A CO felhalmozódik a szervezetben, ami azt jelenti, hogy az alacsony koncentrációk hosszú távú belélegzése tüneteket okozhat, az egészségre és az életre veszélyesnek. A Kidde detektoroknak itt van szerepe és az EN 50291-1: 2010 szabványnak megfelelően nyomon követik a mérgező gáz ideiglenes és hosszú távú koncentrációját is:
 • 30 PPM - riasztás 120 perc után
 • 50 PPM - riasztás 60-90 perc alatt
 • 100 PPM - riasztás 10-40 perc között
 • 300 PPM - riasztás 3 percen belül
A Kidde érzékelők tanúsítványai mindenben megfelelnek az EN 50291-1: 2010 szabványnak az otthoni CO érzékelők számára. Néhány érzékelő megfelel az EN 50291-2: 2010 szabványnak is, így azok alkalmasak pótkocsikban, lakókocsikban és hajókon történő használatra. Az említett előírások betartását megerősítette egy független kutatási részleg - British Standard Institute (BSI).
Szénmonoxid érzékelő KIDDE 5CO
Szénmonoxid érzékelő KIDDE 7DCO (LCD kijelző)
Szénmonoxid érzékelő KIDDE 10LLDCO (LCD kijelző, beépített akkumulátorral)
Kombinált CO és füstjelző KIDDE 10SCO
KIDDE 5CO szénmonoxid érzékelő
G9583
KIDDE 7DCO szénmonoxid érzékelő (LCD kijelző)
G9587
KIDDE 10LLDCO szénmonoxid érzékelő (LCD kijelzővel és beépített akkumulátorral)
G9589
Szén-monoxid és füstérzékelő 10SCO KIDDE
G9995
Nagyon fontos, hogy megvédjük az otthonokat a végzetes kockázat ellen, különösen ősszel és télen. A DIPOL szén-monoxid és füstérzékelőket, valamint kombinált eszközöket kínál. Az LCD kijelzőkkel rendelkező CO érzékelők több diagnosztikai és információs opcióval rendelkeznek. A kínálatunk tartalmaz 5CO G9583 detektorokat (kijelző nélkül), 5DCO G9985 detektorokat (kijelzővel), három AA 1.5 V-os akkumulátorral és 7 éves élettartammal az aktiválás pillanatától. A 7DCO G9587 érzékelő három AA 1.5 V-os táplálással is rendelkezik és az élettartama 10 évre emelkedik. Az LCD kijelzővel ellátott 10LLDCO G9589 detektor beépített akkumulátorral rendelkezik, amelynek élettartama megegyezik az érzékelő élettartamával (10 év). Az ajánlatot kiegészíti az i9040EU G9591 füstérzékelő, valamint a 10SCO G9995 kombinált CO és a füstérzékelő 9 V-os akkumulátorral, ahol a szenzor élettartama 3 és 10 év. Az eszközök automatikusan figyelmeztetik a felhasználókat az elemek cseréjére. Az érzékelők mindegyikét újból ki kell cserélni az érzékelő üzemidejének vége után.
Code Name:
KIDDE
CO Smoke Display Lifespan
G9583 5CO YES - - 7 years
G9587 7DCO YES   YES 10 years
G9589 10LLDCO YES - YES 10 years
G9591 i9040EU - YES - 3 years
G9985 5DCO YES - YES 7 years
G9995 10SCO YES YES - 10 years

A Hikvision készülékek önálló jelszó-visszaállításának új módszere.

A jelszó-visszaállítási módszerek egy új, felhasználóbarát eljárással bővültek, amelyet a szoftver új verzióihoz vezetnek be. Ha ez a funkció rendelkezésre áll, megjelenik egy e-mail címmel rendelkező mező. A készülék aktiválási vagy felhasználói kezelési műveletei során beállítandó címet fogja használni a jelszó visszaállításához szükséges kód megadásához. A funkció konfigurálása és a jelszó-visszaállítás folyamata a helyi menüből vagy távolról - a böngésző segítségével történik.
Ha elfelejtette a jelszavát, kattintson az "Elfelejtett jelszó" lehetőségre, és a következő ablakban válassza ki az ellenőrzést e-mailben. A következő ablakban megjelenik egy QR-kód, amelyet a Hik-Connect alkalmazást futtató intelligens telefonnal kell keresni (válassza a fő menü "Jelszó visszaállítása" opciót). 5 perc múlva meg kell adnia a jelszó-visszaállító kódot a beállítási e-mail címre. Ne feledje, hogy a kód 24 óráig érvényes, vagy amíg a készülék újraindul. Adja meg a kódot abban az ablakban, ahol a QR-kód felugrott. Ha helyes, beállíthat egy új bejelentkezési jelszót.
Alternatívaként a Hik-Connect használata helyett a QR-kódot elküldheti a pwr_recovery@hikvision.com e-mail címre.
A jelszó-visszaállítás korábbi módszerei továbbra is rendelkezésre állnak:
 • fájl létrehozása vagy a jelszó visszaállítása a SADP alkalmazáson keresztül - szükség van a gyártóval való kapcsolatra,
 • egy speciális GUID-fájl létrehozása, amely titkosított bejelentkezési adatokat tartalmaz a rendszergazdai fiókhoz. Ha elfelejtette a bejelentkezési adatait, akkor ez a fájl lehetővé teszi Önnek a jelszó visszaállítását (anélkül, hogy felvenné a kapcsolatot a gyártóval, amelyre a SADP jelszó visszaállítása szükséges). A GUID fájl tárolható számítógépen vagy memóriakártyán,
A Hikvision eszközhöz való hozzáférés helyreállítása a GUID ellenőrzésen keresztül
 • a biztonsági kérdésekre adott megfelelő válaszok megadása. A biztonsági beállítások konfigurálásakor válasszon 3 biztonsági kérdést a legördülő listából, és adja meg a válaszokat. Az eszközön való naplózás során adott helyes válaszok lehetővé teszik a jelszó visszaállítását.

PoE a CCTV rendszerekben.

Modern IP CCTV rendszerek a Power over Ethernet (PoE) megoldások használatával sokkal könnyebbek a telepítések. A PoE megoldások közül az optimális, amelyet PoE kapcsolókban hajtanak végre, ötvözi a teljesítmény- és hálózati kapcsolási funkciók átvitelét.
A PoE technológia főbb jellemzői:
 • a megtáplálás és az adatok egyetlen kábelen keresztül történő átvitele csökkenti a kábelezési és telepítési költségeket
 • a hatótávolság legalább 100 m (a megfelelő kábelezéssel)
 • magas biztonság és a megbízhatóság, valamint - a tipikus körülmények figyelembe vétele, az áramütés veszélye nem magas (a feszültség 60 V alatt van), valamint a technológia magában automatikus tesztelési eljárásoknak van alá vetve
 • a védelmi eszközök nem felelnek meg a szabványoknak
 • könnyű telepítés
Egy példa a ULTIPOWER 0288af N29983 PoE switch menedzselésére
Az ULTIPOWER 0288af PoE kapcsoló önálló eszköz, amely 10/100/1000 Mbps Ethernet hálózatokhoz biztosítja a sima kapcsolódást. 8x RJ45 10/100 Mbps PoE portja támogatja az Auto-Negotiation funkciót, RJ45 1000 Mbps portot a hozzáférési hálózathoz való csatlakozáshoz és 2x SFP 1000 Mbps portokat, amelyek lehetővé teszik az optikai hálózatokhoz való integrációt. A 8 PoE port automatikusan felismeri az IEEE 802.3af szabványnak megfelelő PD eszközöket, és tápfeszültséget biztosít. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bővítse a hálózati lefedettséget azokon a területeken, ahol nincs egyáltalán hozzáférés a váltakozó áramú hálózati vonalakhoz/kimenetekhez, ahhoz, hogy hozzáférési pontokat, IP-kamerákat, IP-telefonokat stb. használhasson. Az SFP-portok az SFT modulok telepítése után lehetővé teszik a hosszabb hatótávolságot optikai összeköttetésen keresztül történő továbbítás során.

Száloptikai előfizetői vonalak - elosztó keret/doboz telepítése.

A RACK szekrények növekvő népszerűségének köszönhetően a több telephelyű telekommunikációs berendezésekben a szerelők egyre gyakrabban úgy döntenek, hogy egy száloptikás elosztó modult építenek be az RACK szekrény egyik moduljává. Az ilyen optikai elosztó keret például az ULTIMODE MT-524 L5124. Az alábbiakban bemutatott megvalósítás magában foglalja az L7102 kábelek és a PG-52S2 L35522 legnépszerűbb egymódusú pigtailek alkalmazását.
A kötési műveleteket a Signal Fire AI-8 L5870 fúziós szálhegesztő segítségével végeztük. Érdemes megemlíteni, hogy az L35522-es pigtailek laza csőszerkezettel rendelkeznek. A Signal Fire AI-8 univerzális tartói kompatibilisek bármilyen rostokkal és pigtailekkel. Ez kiküszöböli a tartók cseréjének szükségességét a szál típusától függően, ami sok olcsóbb kötőanyag esetén jellemző.

Új termékek a DIPOL-nál

Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD1643G0-I (4MP, 2.8-12 mm, 0.018 lx, IR 30m-ig, H.265/H.264)
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD1643G0-I- K17691 IP CCTV rendszerekhez tervezték. A kamerát 1/3"-os CMOS érzékelővel, 4 MP felbontással és EXIR 2.0 technológiával készült IR megvilágítóval szerelték fel, amely 30 méteres tartományon belül lehetővé teszi a jó minőségű képminőséget. A beépített 2.8-12 mm-es varifokális objektív lehetővé teszi a látószög 98° - 28° tartományban történő beállítását. A kamera szabadban vagy zárt térben is működtethető, magas (IP67) védettségű háza megvédi az elektronikát a kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben. A kamera megtáplálható 12 VDC tápfeszültséggel vagy PoE-n keresztül (802.3af).
Multisystem TURBO HD 4.0 kamera: Hikvision DS-2CE16H0T-AIT3ZF (kompakt, 5 MP, 2.7-13.5 mm, 0.01 lx, IR 40m-ig, HD-TVI, AHD, HD-CVI, CVBS)
Multisystem TURBO HD 4.0 kamera: Hikvision DS-2CE16H0T-AIT3ZF M75692 kompakt kamera különböző típusú DVR-ken alapuló CCTV rendszerekhez tervezték. A kamera HD-TVI, HD-CVI, AHD vagy CVBS video szabvány szerint működhet. A szabvány kiválasztása a kiegészítő kábelen található mikrokapcsolóval történik. A kamera 5 MP képfelbontású videót generál (4 MP és 2 MP opció is rendelkezésre áll). A nagy érzékenységgel (0,01 lx) és a beépített 40 mm-es EXIR 2.0 megvilágítóval a kamera kiváló minőségű videót biztosít bármilyen környezetben, még a látható világítás nélkül is.
Hálózati elosztó (1U, 230VAC, 9 aljzat kapcsolóval, 5m kábel, 19
Hálózati elosztó (1U, 230VAC) R9120235 9 kimenettel rendelkezik, kapcsolóval, 5 méteres kábellel és 19"-os RACK szekrényhez.

Érdemes elolvasni

Multiswitch SMATV rendszer Krakkóban. A MONTEX cég Krakkóban egy multiswitch SMATV rendszert telepített. Az antennarendszer a műholdas csatornákat két műholdas pozícióból (Hotbird 13.0E és Astra 19.2E) és a DVB-T osztja szét a rendszerben. Az egész rendszer a TERRA megoldásokon és az MV-9xxL sorozatra van alapozva... >>>bővebben
Az antennakészlet 120 cm-es IDLB-STCF INVERTO A9649 műholdas antennából, két Quatro Inverto BLACK Ultra A98266 LNB-ből és Dipol 44/21-60 Tri Digit DVB-T A2670 földi TV antennából áll. A készlet felszerelésére az MB-3/PLUS E8744 Ballaszt árboctartó alap szolgál, amelyet sík, tömör tetőkre terveztek, ahol nincs lehetőség a tipikus árbocon történő telepítésére a tető egyes elemeire.
Írások, cikkek különböző témákról

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Figyelem:
2018. október 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
SMATV antenna rendszerek tervezése