Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 9/2020 (2020. március 2.)

Biztosíthatnak-e a drónok internet-hozzáférést?

A 22 éves Rahul Tiwari, az Indianai Purdue Egyetem hallgatója érdekes ötlettel állt elő, még 2017-ben, hogy internet fedettséget biztosítson adott helyen drónok segítségével. A „Telelift” tulajdonképpen kísérlet volt egy repülő mobiltelefon-torony létrehozására, amelynek asztali méretű drónjait kábel segítségével rögzítik a földhöz. A napelemekhez vagy a földön található áramforráshoz csatlakoztatott drónok gyártójuk szerint legalább egy hónapig képesek kb. 60 m magasságban mozogni.
Egy képrészlet a drónnak az internetes eléréshez
Tiwari kezdetben a drónjait őrtoronyként kívánta használni az afrikai orvvadászat elleni küzdelemben, ám az iparral történt konzultációt követően nagyobb potenciált látott bennük. Ha 4G routert helyez rájuk, bárhol elérhetővé teheti az internetet. A Minnesotában induló Spooky Action most a Telelift elindítását tervezi a gyenge internet-lefedettségű területekre, több országban, elsősorban Kenyában, Nigerben, Botswanában, valamint Szenegálban. A GSMA, a mobilszolgáltatókat képviselő szervezet adatai szerint nemzetközi szinten, világszerte mintegy 4 milliárd embernek még mindig nincs hozzáférése az internethez.
Minden egyes drón kb. 32–48 km sugarú körben több száz ember számára biztosíthatja az internetet. A kiterjedt sivatagi területeken csak egy drónra, míg a külvárosokban több felhasználására lehet szükség. A Teleliftnek azonban számos lehetséges akadálya van. A polgári légi közlekedési hatóságokat egyre inkább aggasztják a pilóta nélküli légi járművek számának növekedése, a motorhibák és a légtér kihasználtsága. Sam Twala, a dél-afrikai NTSU Aviation Solutions tanácsadó cég azonban megnyugtatja a szabályozó hatóságokat. A Telelift rendelkezik tartalék akkumulátorral és vezérlőrendszerrel, amelynek köszönhetően a drón ott maradhat a tartó heveder megvágása után is, és biztonságosan leszállhat, nem zavarva a légi forgalmat. A Telelift kiváló terméknek tűnik vészhelyzetben történő felhasználás esetén, vagy emberek kereséséhez és megmentéséhez. A tartós használata azonban problémát okozhat, mivel sok drónhoz az alkatrészeket nem a szélsőséges körülmények között történő folyamatos üzemeltetésre tervezték. Annak érdekében, hogy a drónok megbirkózzanak az afrikai hőséggel, javítani kell a hozzá felhasznált motorok és anyagok minőségét.

Multiswitch telepítés egy többcsaládos épületben.

A multiswitch telepítések többszintes épületekben történő felépítésének fő elve a televíziós jelek továbbításának modern vezetékezési módja. A huzalozásnál fontos az ötvezetékes busz elhelyezése és szétválasztása a blokkban lévő különálló keretekbe, majd az egyes emeleteken lévő jel fővonaltól történő megfelelő elválasztása egy leágazó segítségével, amelyhez a multiswitch is csatlakozik. Ez lehetővé teszi egy TV-SAT telepítés létrehozását széleskörű bővítési lehetőségekkel.
Az öt bemenettel rendelkező multiswitch sorozat az MV-5XX TERRA buszokhoz történő telepítésre lett tervezve, mint többszintű multiswitch. Megkülönböztető tulajdonságuk az egyes kimenetek osztályozott jelszintje, amely lehetővé teszi az aljzatok különböző távolságra történő csatlakoztatását a multiswitchtől és az aljzatok optimális és egyenletes jelszintjének fenntartását. Ezenkívül a multiswitch elő-korrektorral rendelkezik a kábel csillapításának kompenzálására (a kábel magasabb csillapítással rendelkezik a magasabb frekvenciák esetén).
Egy példa SMATV rendszerre egy soklakásos családi házban (4 lépcsőház, 4 emelet) - egy műholdas pozícióban. A rendszer busz-topológián alapul, osztó (SDQ-508 R70520 és SD-504 R70515), leágazók (SD-515 R70517 és SD-510 R70516) és multiswitchek az MV-5XX TERRA sorozatból. A rendszer összes aktív elemét az SA-51 R70501 szélessávú erősítő táplálja meg.
További példák a SMATV rendszerekről soklakásos családi házakban.
A busz topológia számos előnyt kínál a népszerű kaszkád megoldásokkal szemben. A legfontosabb az, hogy minimálisra csökkenti az egyik hálózati szegmensben fellépő hiba hatását a rendszer többi részére. Kaszkád rendszerekben már egy eszköz meghibásodása a rendszerben a jelvesztéséhez vezet; minél nagyobb a rendszer, annál nehezebb lesz megtalálni a hiba forrását. Ezzel szemben a TERRA megoldásában a jelet csak a kérdéses multiswitch-hez csatlakoztatott aljzatokban veszítik el, míg a hálózat többi része változatlanul rendben működik.

Intelligens távoli keresési funkció a Hikvision HD-TVI DVR-ekben. A

HD-TVI DVR-k intelligens keresési funkciót kínálnak, mind helyi hozzáféréssel, mind pedig távolról egy böngészőn keresztül.
Egy példa a felvételek intelligens elemzésére. A felvételeket a sárga vonal átlépésének eseményeire keresték. A DVR a mozgó objektumot zöld téglalappal jelöli. Az objektum átlépésének pillanatai az idővonalon pirosak (a kék szín folyamatos felvételi módot jelez).
A felvételek elemzése a következők érzékelésével végezhető el:
 • vonal átlépési események,
 • behatolás egy kiválasztott területre,
 • mozgásérzékelés (a teljes látómezőben).
Az elemzés után az események észlelésének pillanatai pirossal jelennek meg az idővonalon. Ez lehetővé teszi az operátor számára, hogy gyorsan és hatékonyan keresse meg a megfelelő videotartalmat. A vonal átlépések és behatolások érzékelésére a kiválasztott terület(ek)en a VCA funkcióknak a felvétel időpontjában aktívnak kell lenniük (függetlenül attól, hogy hogyan vannak beállítva). Ez nem szükséges a teljes képernyős mozgásérzékelés esetén.

Minősített RACK szekrények.

A közelmúltig a RACK szekrényeket csak professzionális telekommunikációs rendszerekben és szerver helyiségekben használták. Ma már a kisebb szekrények is megtalálhatók szinte az összes épület berendezései között, valamint az otthoni rendszerekben. Ideális megoldások telekommunikációs kábelrendszerek végpontjai számára és aktív eszközök telepítésére.
A rack szekrényekhez tartozó kiegészítők kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy azok megfeleljenek az egyes modellekhez. Egyes alkatrészek illeszkedhetnek az egyik szekrénybe, a másikhoz viszont már nem, pl. nagyobb mélység vagy más alkatrész-rögzítési módszer (például ventilátor) miatt. A probléma megoldása érdekében a DIPOL e-Store egy végtelenül egyszerű mechanizmust kínál, amely a kiválasztott RACK szekrények kompatibilis tartozékainak listáján alapul. Használatához először nyissa meg a szükséges RACK szekrény oldalát, pl. kattintson az R912020 elemre, majd kattintson a jobb oldalon fent található "Kiegészítők hozzáadása" gombra.
A Függeszthető RACK szekrények ideálisak épületekben és otthonokban történő elhelyezésre.
A kiadott dokumentum igazolja, hogy a szekrény megfelel a 2001. december 3-i általános termékbiztonsági irányelv (2001/95/EK) II. Fejezetében és az EN 60950-1:2007 nemzetközi szabvány irányelveiben foglalt általános biztonsági követelményeknek, amelyet a KOMAG Bányászati Technológia Intézete készített.

Rendszámok importálása a DS-2CD4A26FWD-IZS/P kamerába.

A rendszámtáblák felismerésére alkalmazott DS-2CD4A26FWD-IZS/P K17893 (lencse: 2,8–12 mm) vagy K17894 (lencse: 8–32 mm) ) kamerák önálló eszközként is használhatók (csatlakoztatott NVR nélkül), pl a szomszédos sorompós kapu irányításához.
IP Project kamera: Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/P (2MP, 2.8-12mm MOTOZOOM, 0.0027 lx, IR 50m-ig, WDR (120dB), LPR, IP67)
A DS-2CD4A26FWD-IZS / P K17893 vagy K17894 kamerák felhasználói importálhatnak legfeljebb 2048 rendszámtáblát, amelyek aktiválják a riasztási kimenetet és megnyitják a sorompós kaput. A kamera autonóm.
A felhasználók importálhatnak egy rendszámtábla listát, amelyre vonatkozóan a kamera aktiválja a riasztási kimenetet a karos kapu megnyitásához. Ez automatizálja és megkönnyíti a környékbe történő belépést. A lista maximális kapacitása 2048 számra korlátozódik, amelyeket ezután hozzá lehet rendelni a fehér (engedélyezett) vagy a fekete (tiltott) listához. A rendszámok hozzáadása és törlése nagyon egyszerű. Jelentkezzen be a kamerájába, és nyissa meg a Configuration -> Road Traffic -> Blacklist & Whitelist fület, ahol egy Export gomb található. A gomb lehetővé teszi az aktuális rendszámlista (* .xls fájlként) exportálását, amelyet a merevlemezre kell menteni. Nyissa meg a fájlszerkesztő menüt, és töltse ki a három mezőt:
 • N.O. - sorszáma,
 • Plate Num - jármű rendszám,
 • Group (0 - fekete lista, 1 - fehér lista).
A K17893 / K17894 kamerák fehér/fekete lista import ablakának nézet
A lista szerkesztésének befejezése és a módosítások mentése után térjen vissza a Configuration -> Road Traffic -> Blacklist & Whitelist fülre, kattintson a Browse gombra, jelölje meg a mentett fájlt, majd kattintson a Import elemre a lista feltöltéséhez a kamerába. A beállítás befejezéséhez lépjen a Configuration -> Road Traffic -> Detection Configuration fülre, aktiválja a jármű észlelését, válassza ki az észlelési területet, állítsa be az ütemezést és adja meg a fehér és fekete listáról a járművekre adott választ (pl. riasztási kimenet indítása).

Példa egy 1U RACK elosztó keretre.

A fúziós szálhegesztő megfelelő kezelése kétségtelenül elengedhetetlen a száloptikai rendszerek építésekor. Az első ilyen típusú projekt kivitelezése során a szerelők gyorsan megtanulják, hogy a hegesztés nem jelenthet problémát. Noha fontos a szálak megfelelő előkészítése, tisztítása és vágása, az igazi kihívás az elosztókeretekben, dobozokban, tálcákban stb. lévő összes kábel megfelelő és esztétikus lezárása. A telepítőknek képeseknek kell lennie a szálakat olyan módon rögzítenie, hogy azok feltétlen áttekinthetőek legyenek a rendszer későbbi javítása és bővítése során. Minden elosztó keret/doboz kissé eltérő megközelítést igényel, de az általános irányelvek és eljárások általában azonosak.
Amikor az optikai kábelek rendezését az elosztó keretben végzi, ne feledje:
 • hagyjon tartalék kábelt az elosztó doboz előtt,
 • csatlakoztassa a kábelt a bemeneti nyílásnál (először mérje meg a megfelelő hosszúságú kábelt, amelyet el lehet helyezni az elosztó dobozban),
 • dolgozza fel a kábelt és helyezze be az elosztó dobozba,
 • ha a kábel laza csőszerkezettel rendelkezik, akkor csatlakoztassa a csövet az összekötő tálca bemenetére,
 • hagyjon tartalék szálakat, hogy azok kényelmesen összeilleszthetők legyenek a dobozon kívül,
 • illessze be a szálakat az összekötő tálcába és végezzen pontos mérést annak ellenőrzése érdekében, hogy a hüvelyek megfelelően illeszkedjenek a kijelölt helyekre,
 • ugyanígy mérje meg a pigtaileket, hogy elkerülje a felesleges tekercseket a dobozban,
 • végezze el a hegesztést,
 • illessze a kábelszálakat és a pigtaileket a tálcába; ha lehetséges, hagyjon tartalék hosszúságú szálakat és pigtaileknek külön a gyűrűkön,
 • rögzítse a pigtaileket a tálca kimenetén,
 • csatlakoztassa a pigtaileket az előlaphoz.
Példa egy egyszerű RACK 1U elosztó keretre
A fenti ábra egy száloptikai elosztó keretet mutat, amelybe két univerzális 8J kábel (2 szál) van beillesztve. A szálakat az előlapon keresztezik. Tesztelési célokból az egyik pigtail PC-polírozással (kék) rendelkezik, hogy fel lehessen mérni a PC <-> APC-kapcsolatok hatását a jel csillapítására.

Új termékek a DIPOL-nál

Száloptikai kábel: Fibertechnic DAC Z-XOTKtcdD 2J (2x9/125 ITU-T G.652D)
Száloptikai kábel: Fibertechnic DAC Z-XOTKtcdD 2J L79202 úgy tervezték, hogy közvetlenül a talajba telepítsék. HDPE köpennyel, nagy roncsolódás elleni képességgel rendelkezik (4000 N), ami ellenállóvá teszi az alacsony hőmérsékleteken is. Használható egy FTTH rendszer utolsó szakaszán is, valamint minden olyan telepítésnél, amely földi kábeleket igényel, ahol a burkolati csövek nem használhatók kiegészítő védelemre.
Mennyezeti IP kamera: Hikvision DS-2CD2347G1-L (4MP, 2.8mm, 0.0014 lx, fehér fény 30m-ig, WDR, H.265, ColorVu)
Mennyezeti IP kamera: Hikvision DS-2CD2347G1-L K00311 ideális megoldás mindazok számára, akik CCTV rendszerűket bővíteni szeretnék egy kamerával, amely lehetővé teszi az események éjjel-nappal történő megfigyelését és ezáltal az összes szükséges részlet észlelését.

Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2T47G1-L (4MP, 2.8mm, 0.0014 lx, fehér fény 30m-ig, WDR, H.265, ColorVu)
Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2T47G1-L K04471 a ColorVu kamerák sorozatához tartozik, amely lehetővé teszi, hogy az események színes módban, éjjel-nappal megfigyelhetők legyenek és így felismerje az összes szükséges részletet.

Érdemes elolvasni

AcuTrac - rezgéskompenzációs technika a Seagate SkyHawk merevlemez-meghajtókban. A videómegfigyelő rendszerekben használt merevlemez-meghajtók nagy vibrációnak vannak kitéve, ami problémákat okozhat az adatok írásával vagy olvasásával. Ez különösen vonatkozik a kényszerlevegős ventilátor hűtési rendszerrel felszerelt több meghajtású DVR-ekbe / NVR-ekbe telepített lemezekre. A szomszédos meghajtók és ventilátorok rezgései csökkenthetik az adattároló rendszer általános teljesítményét...>>>bővebben
VCM és PZT meghajtók az olvasó/író karon
Írások, cikkek különböző témákról

Egy újabb Efento érzékelő került nemrég forgalomba, ez pedig a Beltéri levegőminőség, hőmérséklet és páratartalom érzékelő. Ez az eszköz nem hiányozhat egyetlen olyan munkahelyről sem, ahol egészségre ártalmas illékony vegyületekkel dolgoznak pl. festékes üzletek, ragasztóanyagokkal foglakozó cégek, gumijavító vállalkozások, stb. A vezeték nélküli levegőminőség érzékelő belső térben történő használatra készült. Az eszköz méri az illékony szerves vegyületek (VOC) koncentrációját a levegőben és ezek alapján meghatározza a levegő minőségét meghatározó IAQ (beltéri levegőminőség) értékét. Ezen túlmenően a készülék megméri a levegő hőmérsékletét és relatív páratartalmát és így teljes képet ad a helyiség körülményeiről. Jó szolgálatot tesz akár otthoni használat esetén is. Az egészségre káros szint elérése során riasztási értesítést küld, ami után meg kell tenni a szükséges intézkedéseket az egészségvédelem érdekében! – Gyakran feltett kérdések.
Az előbbiekhez kapcsolódóan az NB-IoT Efento hőmérséklet érzékelő egyik legújabb változata is már beszerezhető.
Minden érzékelőhöz a szoftverek ingyenesen letölthetőek.

FIGYELEM!
Március 3-án megkezdődik a MinDig TV Extra szolgáltatás technológiaváltása!
2020. március 3-tól megújul az Antenna Hungária fizetős MinDig TV Extra szolgáltatása. A technológiaváltás március és augusztus között tíz ütemben zajlik. Az első szakaszban az észak-keleti és kelet-magyarországi előfizetők érintettek, így ezekben a régiókban március 3-án 7:00 és 19:00 óra között teljes vagy részleges leállás várható, ami azt jelenti, hogy bizonyos csatornák nem lesznek elérhetők a megadott időszakban. Az egyes körzetekben a DVB-T2 technológiára történő átállásra, valamint további frekvenciacserékre kerül sor. Fontos, hogy a MinDig TV Extra előfizetőknek be kell üzemelniük a postán megkapott új dekódert, valamint az üzemszünetet követően újrahangolást kell elvégezniük. (Forrás: Antenna Hungária sajtóközleménye)

MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA

Figyelem:
2019. november 4-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
15 év garancia a Netset kábelekre