Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 28/2020 (2020.09.14.)

Bill Gates a műholdas antennákba fektet be.

A Microsoft társalapítója ismét támogatja anyagilag a Kymetát. Ez az amerikai vállalat olyan megoldások létrehozásával foglalkozik, amelyek folyamatos és megbízható hozzáférést tesznek lehetővé az internethez, függetlenül a tartózkodási helytől és a mozgás tényétől. Az egyik leggazdagabb vállalkozó ezúttal csaknem 80 millió dollárt költött a vállalat kulcstermékének, vagyis a Kymet u8 műholdas antennák továbbfejlesztésére. Hibrid kapcsolaton keresztül biztosítják a megfelelő hozzáférést az internethez: műholdas és az LTE mobilhálózaton keresztül. Fontos azt is megjegyezni, hogy maguk az antennák sem tartalmaznak mozgó alkatrészeket és automatikusan ráhangolódnak a különböző pozícióban lévő műholdak jeleinek vételére.
Az antenna mind a geostacionárius pályán, mind a Föld körül alacsony pályán elhelyezett műholdakat is képes használni, ami gyakorlatilag bárhol lehetővé teszi a vételt, függetlenül a szélességtől vagy a fák esetleges közelségétől. Az előző generációs antennák csak a geostacionárius pályán használt műholdakat használták, ami kellemetlenségeket okozott az alacsony szélességi fokokon, ahol már a műhold kapcsolatát megszakíthatják a műhold éles szögei.
A Kymet u7 antenna akkora, mint egy útjelző tábla.
A következő, 8. generációs már sokkal kisebb lesz.
Az antennák panel formájúak, az u7 generációja akkora, mint egy útjelző tábla, az u8 várhatóan már sokkal kisebb lesz. TFT vékonyréteg-tranzisztorokat használnak, amelyeket folyadékkristályos monitorok építésére használnak. Az antenna irányjellemzőit félvezető felületi struktúrák és más elektronikus áramkörök képezik. Ez azt is jelenti, hogy az antennát már nem kell bizonyos meghatározott pontokra irányítani, hanem az alkalmazkodik a jel vételéhez és továbbításához.
Az u7-es antenna nézete a jármű tetején.
Az antenna a rendszer szíve, de a vállalat egy komplett hibrid (műholdas és mobil) összekapcsolási rendszert is kínál, Kymeta Connect néven. A hardver, a technikai támogatás és az adatcsomagok havi 995 dollárnál kezdődnek. Maga a kapcsolat az SD-WAN architektúrában valósul meg, amely biztosítja az átviteli közeg megfelelő intelligens kiválasztását, valamint a kapcsolatok gyors és biztonságos továbbítását. Az ajánlatok elsősorban a kormányzati intézményeknek szólnak: katonai, orvosi vagy rendőri, valamint egyéb más járműveknek, amelyek olyan helyeken működnek, ahol a mobilhálózatok lefedettsége gyenge, például hajók, jachtok, buszok és lakóautók számára. A gyártó nagy reményeket fűz az önvezetős autókhoz, amelyek állandó és megbízható hozzáférést igényelnek az internetes hálózatokhoz.

Csatlakozók a száloptikai vonalak csillapítására szolgáló készülékekben.

Kevés telepítő ismeri fel a száloptikai műszerek adatlapjaiban található ferrule vágások típusát, amit az eladók némi túlzással adnak meg. Ennek oka részben a termék nem megfelelő ismerete, részben pedig annak elkerülése, hogy a vásárlók nem kívánt kérdéseket tegyenek fel az érintett típusú csatlakozóval kapcsolatban.
Eközben a ferrule vágásának típusa - azaz hogy szögben (APC csatlakozó típus) vagy egyenesen (PC csatlakozó típus) van-e vágva, csak a fényforrásoknál fontos, mert valójában ilyen ferruléjuk van. Ezért pontosan a hozzájuk csatlakoztatott csatlakozóknak is meg kell felelnie a felhasznált mérőműszernek a megfelelő csiszolási típusnak (általában PC-s egyenes vágással). A műszerek fotóérzékelővel vannak ellátva, amelyet fény (jel) világít meg, amely közvetlenül a készülékhez csatlakoztatott csatlakozóból érkezik. A csatlakozó szerkezetének hiánya miatt a ferrule azt jelenti, hogy nem számít, hogy APC vagy PC típusú csatlakozó van-e csatlakoztatva a műszerhez.
A kapcsolat megfelelő
Helytelen csatlakozás
30 m hosszú száloptikai patch kábel csillapításának mérése SC/PC és SC/APC csatlakozókkal lezárva
TM102N-SM L5819 fényforrással és TM503N L5816 optikai teljesítménymérővel.
A fenti példa egy 30 m hosszú száloptikai patch kábel csillapításának mérését mutatja, amely SC / PC és SC / APC csatlakozókkal van lezárva a TM102N-SM L5819 fényforrás és a TM503N L5816 optikai teljesítménymérő segítségével. Attól a készüléktől függően, amelyhez az adott típusú csatlakozó csatlakozik, rendkívül eltérő mérési eredményeket kapunk. A helyes csatlakoztatáshoz (fényforrás - PC kék színű csatlakozó szükséges, mérő - bármilyen típusú csatlakozó - itt APC) -5,89 dBm mérési eredményt kapunk, amely figyelembe véve a forrás -5 dBm teljesítményét, a patch kábel csillapítását 0,89 dB adja. A csatlakozók fejjel lefelé történő cseréje azt jelenti, hogy a zöld APC dugó helytelenül van csatlakoztatva a fényforráshoz. Ez jelentősen befolyásolja a mérési eredményt, amely ebben az esetben -9,40 dBm (patchord csillapítás 4,40 dB).
A mérőeszközök felépítésének alapismeretei nemcsak a telepítőknek tudnak segíteni a rendszer kiépítése során elért eredmények értelmezésében, hanem időt és költségeket is takaríthatnak meg, például egy felesleges SC/APC-SC/PC patch kábellel, amely lehetővé teszi a műszer csatlakoztatását a megadott SP/PC típusú csatlakozóval az SC/APC csatlakozóval lezárt optikai útvonalhoz.

Redundáns tápegység a TERRA készülékekhez.

Redundáns tápegységeket használnak a megbízhatóság biztosításához a kiválasztott alkalmazásokban. Szekunder, független áramforrást biztosítanak, amely az elsődleges meghibásodása esetén aktiválódik.
A tévé vételi rendszerének meghibásodása, bár nem katasztrofális az emberi életre vagy az egészségre, nagy kényelmetlenséget okozhat. Az áramellátási hibák jelentősen megnövelhetik a rendszer fenntartási költségeit, a jelek hiánya pedig a felhasználó elégedetlenségét okozhatja. A TV-rendszerek legjobb teljesítményének biztosítása érdekében a DIPOL kiváló minőségű UP413 12V/4.5A R82533 tápegységet vezetett be, amely a TERRA moduláris eszközök ellátására szolgál.
Az UP413 R82533 tápegység 12 VDC feszültséget állít elő a TV-jelek vételére és feldolgozására szolgáló eszközök számára: a csatorna- és többsávos erősítők, fejállomások a TERRA transzmodulátorainak használatával, optikai adók, és a TERRA IPTV-rendszer segítségével. Két egység használata esetén az egyik meghibásodása nem befolyásolja az egész rendszer működését: az áramellátást azonnal és automatikusan átkapcsolja a másik áramforrásra.

HDMI jelkiterjesztés.

A Signal HDMI H3601 konverter/extender lehetővé teszi a HDMI jel továbbítását nagyobb távolságokra minimum Cat. 5 sodrott érpár segítségével. A készülék infravörös távirányítóval rendelkezik. A készlet tartalmaz egy adót és egy vevőt.
A H3601 HDMI konverter/extender használatának előnyei:
 • használatra kész strukturált kábelezés használatának lehetősége,
 • költséghatékonyság (a HDMI-kábel és a HDMI-repeater költsége magasabb),
 • egyszerű telepítés (a vékonyabb és rugalmasabb kábel miatt),
 • a kábel alacsony költsége ideiglenes telepítések esetén, ahol a kábelt nem lehet felszedni.
Főbb jellemzők:
 • Továbbítás egyetlen Cat. 5/5e/6 kábellel,
 • Átviteli sebesség akár 10,2 Gbps,
 • 1080p támogatás,
 • Maximális hatótávolság (5. kat.): 80 m,
 • Maximális hatótávolság (kat. 5e): 100 m,
 • Maximális hatótávolság (6. kat.): 120 m,
 • IR távirányító extender
Signal HDMI Converter/Extender (Cat.5/5e/6: 80/100/120m, IR-el)Signal HDMI Converter/Extender (Cat.5/5e/6: 80/100/120m, IR-el)
Alkalmazási diagram

Hogyan befolyásolja az objektív fényereje a kamera képét?

Az írisz azon része az objektívnek, amelyen keresztül a fény eljut a kamera érzékelőjébe. Minél nagyobb a rekesze, annál több fény érheti el a fényérzékeny alkatrészeket. Ez lehetővé teszi a kép rögzítését még csökkent fényviszonyok mellett is. A rekesz méretét egy f/x vagy Fx értékkel kifejezett szám adja meg (x a rekesz száma).
A CCTV kamerák általában F1.0, F1.4 vagy F2.0 objektívekkel vannak felszerelve. Az F1.0 a legnagyobb rekesz, az F1.4 kétszer és az F2.0 pedig - négyszer kisebb.
Akkor miért nem használják az F1.0-t az alaplapon? Az F1.0 gyártási költségei magasabbak, mint a leggyakoribb F1.4 gyártási költségei. De ez még nem minden: egy másik fontos paraméter a mélységélesség (DOF), amely meghatározza a távolságtartományt, amelyen belül az objektum éles fókuszban van a képen (vagyis tiszta, nem homályos kontúrokkal rendelkezik). Minél nagyobb az f-szám, annál kisebb a nyílás, amelyen keresztül a fény beszűrődik és annál nagyobb a DOF. A ColorVu kameráknál a mélységélesség kisebb, mint az F1.4 objektívvel rendelkező kameráknál.
Az F1.0 lencse engedi be a legnagyobb mennyiségű fényt, és a ColorVu termékcsalád Hikvision termékeiben használják a TurboHD 5.0 ajánlat részeként. A ColorVu kamerák kiemelkednek nagy érzékenységükkel (0,0005 lx) és még gyenge fényviszonyok mellett is színes képet képesek létrehozni: csak az utcai lámpák vagy a Hold fényére van szükségük.

IP Villa 2 gen. video kaputelefon rendszer 4 ház részére.

Az alábbiakban látható Hikvision rendszert négy családi házzal rendelkező lakótelepre telepítették, amelyeket mind közös kerítés vesz körül, hozzáféréssel egy kapun keresztül. A rendszer a DS-KV8413-WME1 G73636 négygombos kapu/ajtó állomáson, a Hikvision és négy DS-KH6320-WTE1/EU G74001 7"-os érintőképernyős monitoron alapszik. Ezeket az alkatrészeket a 8 x PoE N29982 Ultipower kapcsolóval táplálják meg. A rendszer a TP-Link C6 N3255 routeren keresztül csatlakozik az internethez. A kaput a Bira ES1-001 G74210 elektromos ajtózárat vezérli, acéltartóval/reteszzel, 4 mm-es beállítási tartományban. Ennek a modellnek az elektromos zárszerkezete 12 VAC vagy VDC feszültséggel működik. A rendszerben a tápfeszültséget a G74321 tápegység biztosítja. Az elektromos zárat a kapuállomáson található relé vezérli.
7777Wireless Dual-band Gigabit Router: TP-Link Archer C6 AC1200 (4x10/100/1000 Mbps)Tápegység az ajtónyitóhoz: PULSAR AWT027 (10VA, 11,5/14VAC)Elektromos ajtónyitó: Bira ES1-001 (12V AC/DC, állítható)OK-P6 zárütköző lap (EL1, ELP, ES1, S, XS, SHD, XSHD Bira sorozat)IP kaputelefon állomás: Hikvision DS-KV8413-WME1 Villa 2 gen (4 előfizető, RFID, WiFi, felületre szerelt)PoE Switch: ULTIPOWER 0098af (9xRJ45, 8xPoE 802.3af)
Az IP videó kaputelefon rendszer blokkvázlata 4 családi házban
Amikor megnyomunk egy gombot a kapu/ajtó állomáson, a kiválasztott lakásban a megfelelő monitor elkezd csengeni. A lakó hívásának válasza után kétirányú audio/video kommunikáció jön létre és a lakó feloldhatja a kapu/ajtó zárat. A lakó(k) hiányában a lakásban a hívás átirányítható egy okostelefonra, és annak felhasználója távolról is kinyithatja a kaput. Az egyes monitorok beépített 128 MB-os memóriája lehetővé teszi fényképek, üzenetek rögzítését, valamint információkat a lakók távollétében. A rendszer támogatja a kaputelefon kommunikációt, hogy a háztulajdonosok ingyen kommunikálhassanak egymással, egy video kaputelefon segítségével. A Hik-Connect alkalmazás használata ajánlott az okostelefonos vezérlés számára. A számítógéppel történő konfiguráláshoz és működéshez a iVMS-4200 (v3). kliens alkalmazás elérhető.

Új termékek a DIPOL-nál

ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 antenna (800-3000MHz, 20m kábel, SMA dugasz)
Az ATK-LOG LOG ALP LTE MIMO 2 x 20 m-es antenna SMA csatlakozóval A7054_20 a 800-3000 MHz-es tartományban működő GSM/DCS/UMTS/HSDPA/LTE rendszerekben történő használatra készült. Hatékonyan megoldja azt a problémát, hogy a GSM/UMTS/LTE kártyával ellátott modem telepítési helyén nem megfelelő a jelerősség. Ebben az esetben általában elegendő antennát csatlakoztatni a modemhez a megfelelő jelerősség elérése érdekében. Az antenna egy előre beépített 15 méter hosszúságú kábellel rendelkezik és a vége SMA csatlakozóval van lezárva.
HDMI aktív optikai kábel (AOC) 30 m
Az aktív HDMI (AOC) 30 m H1305 száloptikás kábellel HDMI jelforrást lehet csatlakoztatni egy monitorhoz/TV-hez, amely legfeljebb 30 méterre található. A kábel támogatja a HDMI 2.0 szabványt (18 Gbps sávszélesség). Kis átmérőjű (4,5 mm), és nem igényel külső áramellátást (a tápellátás a HDMI portról történik).
Multi-system dome kamera: Hikvision DS-2CE78H8T-IT3F (5 MP, 2.8mm, 0.003 lx, IR 60 m-ig HD-TVI, AHD, HD-CVI, CVBS)
A Hikvision DS-2CE78H8T-IT3F M75294 4 az 1-ben kupola kamera különböző típusú DVR-ekre épülő videomegfigyelő rendszerekben használható. A felhasználó kiválaszthatja a kívánt videoszabványt a HD-TVI, HD-CVI, AHD vagy a régi CVBS (ANALOG) közül. A szabvány kiválasztását a kiegészítő kábelen található mikrokapcsolóval végezheti. A kamera kiváló minőségű képet készít, 5 MP felbontással. A képérzékelő nagy érzékenységének (0,003 lx) és az EXIR 2.0 technológiában gyártott beépített IR megvilágítónak köszönhetően, 60 m-es hatótávolsággal rendelkezik, a kamera kiváló minőségű videó fedettséget biztosít még gyenge fényviszonyok mellett is.

Érdemes elolvasni

Hogyan lehet két optikai szálat összekapcsolni? - gyorscsatlakozókkal Az optikai gyorscsatlakozók az optikai szálak és a patchcord kábelek modern, olcsó összekötésének (végződésének) legújabb módjai. Fő előnyük a ragasztott vagy hegesztett optikai csatlakozókkal szemben a kivitelezés alacsonyabb költsége és nem szükséges fenntartani a steril szerelési körülményeket...>>>bővebben
Példa nem szabványos hosszúságú száloptikai patch kábelre az Optix L7402 kábel, valamint az UPC és APC Ultimode gyorscsatlakozók segítségével.
Írások, cikkek különböző témákról

Egy újabb Efento hőmérséklet érzékelő szett került forgalomba és ez igyekszik segítséget nyújtani a szőlősgazdák számára. Az Efento Logger folyamatosan ellenőrzi és méréseket végez az elhelyezett területen és pontos adatokat szolgáltat az ott uralkodó hőmérsékleti viszonyokról. Különösen érdekes ez, ahol nagyobb eltérések vannak a szőlőbirtokok elhelyezésénél a magasságát illetően. Íme itt a részletesebb leírás róla: Efento szőlőültetvény felügyelő készlet. A hőmérséklet és páratartalom, valamint egyéb más fizikai értékekkel kapcsolatos egy másik cikkünk is – Gyakran feltett kérdések.
Az előbbiekhez kapcsolódóan az NB-IoT Efento hőmérséklet érzékelő egyik legújabb változata is már beszerezhető.
Minden érzékelőhöz a szoftverek ingyenesen letölthetőek.


MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek kivitelezéséről!

Figyelem:
2020. szeptember 6-tól érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
30 éves a DIPOL
Megbízhatóság és újszerűség