Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 33/2020 (2020.10.19.)

A közúti közlekedésben forradalmat tervező svéd startup tervezi a vezető nélküli tehergépjárműveket, amelyek hamarosan útra kelnek.

Az Autonomous Electric Transport (AET) részeként, hasonlóan a korábbi Einride prototípusokhoz, ezek a járművek teljesen sofőr nélküliek, kormány nélkül, pedál nélkül, szélvédő és általában kabin nélkül. Az Einride rendkívüli, figyelemfelkeltő vezető nélküli járművek prototípusait hozta forgalomba 2016 óta. 2017-ben piacra dobták a T-Pod vezeték nélküli járművet, amely jelenleg az Oatly svéd élelmiszergyártó számára szállít árut. Egy évvel később bemutatták az elődjénél erősebb T-Log járművet, amelyet hatalmas fatörzsek mozgatására terveztek. Hamarosan várható, hogy az Einride egy teljesen új generációjú járművel lép be a piacra, amelyet reményeik szerint nagyobb szériában gyártanak majd. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az elektromos targoncáknak egy sor vizsgálaton kell átesniük és be kell szerezniük az alapvető jóváhagyásokat.
Járművezető nélküli közlekedésre tervezett AET jármű, amelynek prototípusai már 2021-ben megjelennek az utakon.
Az új AET autonóm járműveket négy változatban tervezik. Az első kettő, az AET 1 és az AET 2 típus, maximális sebessége 30 km/h, súlya 26 tonna, hasznos terhelése 16 tonna, az akkumulátor pedig 130-180 km hatótávolságot biztosít. Az AET 3 és AET 4 változatok hasonló súlyt és hasznos terhet kínálnak, de nagyobb maximális sebességet képesek elérni - 45 km/h, illetve 85 km/h. Mindegyik típust különböző terepeken és különböző utakon történő használatra tervezték. Az AET 1-et úgy tervezték, hogy egy meghatározott földrajzi területen fusson, míg az AET 2 egy távirányító segítségével túl tud lépni rajta. Az AET 3-t vidéki területeken történő vezetésre tervezték, az AET 4-et autópályákra. A vállalat az Nvidia illesztőprogram nélküli szoftverekre/navigációra támaszkodik és azt állítja, hogy bizonyos feltételek mellett képes elérni a 4. szintet, vagyis a teljesen önálló szállítást. A teherautókat a járműtől több száz mérföldre lévő kezelő távolról is irányíthatja a Phantom Auto technológiával. Ez a technológia segíthet az Einride-nek olyan akadályok leküzdésében, mint a terepvezetés. Kivitelét tekintve az összes AET jármű szinte azonosnak tűnik az Einride Pod (korábban T-Pod) prototípusával: elegánsak, fehérek, esztétikusak, ergonómikus jellemzőkkel rendelkeznek és természetesen nincs fülke. Az Einride szerint modern járművei akár 60%-kal hozzájárulhatnak a szállítási költségek megtakarításához és hihetetlen 90%-kal csökkenthetik a CO2 -kibocsátást. Ez minden bizonnyal sokat számít a környezet számára.

Továbbfejlesztett mozgásérzékelési zónák az IP kamerákban.

A mozgási zóna konfigurálásához új módszert adtak az Acusense sorozatú IP kamerákhoz (jelenleg csak a 2. generációban). A négyszögletes detektálási területeket sokszög területek váltották fel (minimálisan négyszögek, maximum tízszögek). Lehetővé teszik a mozgásérzékelési zónák jobb összehangolását olyan helyekkel, ahol ezt a funkciót végre kell hajtani.
Példa mozgásérzékelő zóna beállítására
A szóban forgó kamerák kiszűrhetik a mozgásérzékelési eseményeket egy személy vagy egy jármű sziluettjének észlelése szempontjából. Ennek köszönhetően elkerülheti a téves riasztási értesítéseket, például állatok vagy fák mozgása által.

TV/SAT rendszerek tervezése többcsaládos épületekben.

Többcsaládos épületeknél, amelyeket az RTV/SAT berendezések követelményeinek megfelelően terveztek, biztosítják a műholdas jelek vételét legalább két műholdas pozícióból, a DIPOL kínálatában lévő TERRA márkájú MR-9xx és az MV-9xx multiswitchek segítségével. A kínált megoldás meglehetősen népszerű, többek között a lengyel, a brit, a német és az ausztrál piacon. A fejlett TERRA multiswitchek 2004 óta változatlanul, továbbra is elismert megoldást jelentenek a nagy SMATV rendszerek számára Lengyelországban. Minőségi felépítés, a paraméterek stabilitása és a nagyon alacsony meghibásodási arány teszi ezeket a multiswitcheket a legigényesebb vásárlók számára is választott termékké. A DIPOL 1996 óta értékesíti a TERRA termékeket. A 4 évre megnövelt termékgarancia 2013 márciusától él.
Az alábbiakban bemutatjuk többcsaládos épületek SMATV telepítésének példáját. Különböző formátumokban mentették: dwg, pdf és stn (fájl a SatNet rendszertervező szoftverből) és képes bármilyen formában könnyen testre szabni.
Egy 72 aljzattal rendelkező multiswitch-rendszer mintaterve, amelyet a SatNet program segítségével terveztünk meg. Az aktív eszközök beállításait automatikusan számolta ki a program.
Projekt a SatNet programból pdf fájlba mentve
A TV/SAT diagram egy SMATV optikai-réz multiswitch rendszer példáját mutatja két műhold számára. A műholdas és a földi TV jeleket koaxiális kábeleken keresztül juttatták el az OT501W A9872 optikai adóhoz. Ezután az optikai szálas kábelezés (1 szál/optikai adó) felváltotta a tipikus 9 vezetékes multiswitch buszt. Ez a megoldás nagy épületekben alkalmazható, ahol a lépcsőházak távolsága több tíz méternél nagyobb, vagy amikor a multiswitchek és az előfizetői eszközök megfelelő védelmet igényelnek az antenna közelében lévő villámlás, okozta lehetséges túlfeszültségekkel szemben. Az OR501W A9877 optikai vevők elvégzik a közeg átalakítását. Az optikai vevők mögött MV-932L R70832 multiswitchek találhatók, amelyekről az előfizetői kábelezés elvezetése megtörténik.
Az SMATV rendszerek további példái megtalálhatók a cikkben: FM/TV és SAT TV elosztó rendszerek tervezése többlakásos egységekben

HD-TVI/AHD jel optikai szálon keresztül.

A modern CCTV szabványok lehetővé teszik a jelátvitelt az analóg 1080p kamerákból akár 300 m távolságra is, minőségi koaxiális kábel alkalmazása segítségével. Nagyobb távolságok esetén azonban a kamera és a DVR között, pl. a nagyobb területű csarnokok, gyárak, irodaházak stb. megfigyelésekor ez a távolság nem biztos, hogy elegendő.
A legjobb megoldás a száloptikás videókonverterek és a száloptikai kábelek alkalmazása. Ilyen módon a maximális átviteli távolság 20 km-re is könnyen növelhető. Emellett a száloptikai technológia ideális elektromos szigetelést biztosít a kamerák és a DVR között, valamint az elektromos vezetékek, RF rendszerek, más eszközökből származó interferenciáitól.
Az alábbi ábra az Ultimode HDTVI-202 L2030 kétcsatornás videókonverter csatlakozási diagramját mutatja be. Az Ultimode videókonverterek sokoldalú eszközök, amelyek lehetővé teszik az összes népszerű és jelenleg is használt videó szabvány továbbítását: TVI, AHD, CVI és CVBS / PAL .
HD-TVI TURBO HD 4.0 kamera: Hikvision DS-2CE16D8T-IT3ZE (kompakt, 1080p, 2.8-12mm motozoom, 0.005 lx, PoC, IR 40m-ig)TVI-FO Videó konverter ULTIMODE HDTVI-202 (2csatornás, SM, 20km)TVI-FO Videó konverter ULTIMODE HDTVI-202 (2csatornás, SM, 20km)Univerzális kábel: DRAKA U-DQ(ZN)BH 4E (4xG.652.D)HD-TVI TURBO HD 3.0 DVR: Hikvision DS-7204HUHI-K1 (4 csatorna, 5MP@12fps, H.265, HDMI, VGA)
Az ULTIMODE L2030 száloptikai videó konverter tipikus alkalmazása

Üzenetek küldése bérlőknek a Hikvision IP videó kaputelefon rendszerben.

A 2. generációs Hikvision IP videó kaputelefon rendszer az iVMS-4200 (v3) segítségével konfigurálható, ami egy funkcionális kliens alkalmazás, amelyet a Hikvision biztonsági rendszerek, például a DVR-k (IP, TurboHD), video-kaputelefonok, belépés-vezérlés, dekóderek kezelésére és felügyeletére terveztek. Ez az alkalmazás lehetővé teszi a kiválasztott bérlők üzenetének elküldését is. Ez az opció különösen hasznos, különösen bonyolultabb rendszerek esetén, mivel lehetővé teszi, hogy fontos információkat gyorsan továbbítsa minden felhasználó számára, pl. információkat a meghibásodásokról, a karbantartásról vagy az adminisztrációról. Az üzeneteket a rendszer konfigurálása, az engedélyezett felhasználók felvétele és az egyes beltéri állomásokhoz való hozzárendelés után lehet elküldeni. Ehhez az iVMS-4200 alkalmazás elindítása után lépjen az Access Control->Video intercom->Notification fülre, válassza az Add elemet és lépjen a Send to fülre a kiválasztott előfizetők között.Az elérhető opciók (üzenet tárgya, típusa, fénykép, tartalom) elvégzése, valamint a Send gombbal történő megerősítése után az üzenet megjelenik a megjelölt előfizetők monitorain.
Pillanatkép az üzenetek küldésére szolgáló ablakról
az IP video intercom rendszer kiválasztott előfizetőinek az iVMS-4200 (v3) alkalmazással

Az IP-címzés alapjai - 4. rész.

Az előző számban taglaltuk a hálózat és a gazdagép címének kiszámítását. Egy másik fontos cím az átjáróé. Az átjáró olyan hálózati eszköz, amely belépési pontként működik az egyik hálózatról a másikra. A gazdagép az összes, a helyi hálózaton kívüli gazdagépre irányított csomagot elküldi az alapértelmezett átjárónak (konkrétan az átjáró IP-címének), ami azt jelenti, hogy az alapértelmezett gateway egy cím nélküli host csak csomagokat cserélhet ugyanazon helyi hálózat számítógépeivel. A TCP/IP hálózat széles körű használatából kifolyólag, a gateway koncepciója gyakorlatilag párhuzamos lett egy routerrel.
A gateway a hálózat peremén jön létre, hogy kezelje a belső, valamint a külső hálózat között kicserélt összes adat kommunikációját. Általánosságban elmondható, hogy az egyszerű otthoni hálózatok esetében a gateway biztonsági eszközként működik a helyi hálózat számára, miközben a nyilvános hálózatokhoz csatlakozik.
A gateway IP-címének beállításakor (a helyi hálózati oldalról) általában az adott hálózatban található hostcímek készletében az első elérhető címet használják.
LAN-on dolgozó gépek (hálózati cím 192.168.1.0/24)
használja a 192.168.1.1 gateway címét az internethez való kommunikációhoz.
A hálózati portokat a Heti Hírmondó következő számában részletesen tárgyaljuk.

Új termékek a DIPOL-nál

PoE Switch: TP-Link TL-SL1226P (24xFE(24xPoE) 802.3af/at 250W, 2xGE 2xSFP, COMBO)
TP-Link TL-SL1226P PoE switch Az N299601 24 PoE 10/100 Mbps porttal rendelkezik, amelyek megfelelnek a 802.3at/af szabványnak. A portok teljes terhelési kerete 250 W, amely lehetővé teszi több hozzáférési pont és/vagy IP kamera áramellátását. Ezen kívül a switchet két 10/100/1000 Mbps RJ45 porttal és 2 gigabites kombinált SFP slottal látták el.
Videó kaputelefon szett: Hikvision DS-KIS602 <br />(4 x PoE switch, microSD 16 GB)
Hikvision DS-KIS602 G73205 videó kaputelefon készlet, amely a DS-KD8003-IME1 ajtó/kapu állomás fő modulját, a DS-KD-ACW1 1 modulos felületre szerelt házat, 5 portos PoE switchet (4 x PoE (802,3 af/at) és 1 x Uplink) dedikált tápegységet, DS-KH6320-WTE1 7"-os monitorral és 16 GB-os microSD-kártyával kiegészítve tartalmazza. Ez egy teljes készlet, amely telepíthető egy kis létesítmény támogatására vagy a további bővítés alapjául szolgálhat.
Mennyezeti IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD1H43G0-IZ (4 MP, 2.8-12mm MZ, 0,02 lx, IR 30m-ig, H.265/H.264)
Hikvision DS-2CD1H43G0-IZ IP mennyezeti kamera K02007 az IP DVR-eken alapuló CCTV rendszerekben való használatra készült. A kamera 4 MP 1/3”-os CMOS-érzékelővel és 30 m-es hatótávolságú IR-megvilágítóval van ellátva, amely biztosítja a megfelelő láthatóságot az low-EXIR 2.0 technológiában. Varifokális, 2,8-12 mm-es Motozoom típusú lencsével rendelkezik, amely lehetővé teszi a távoli látószög megváltoztatását a 98-29°-os tartományban.

Érdemes elolvasni

IP Villa 2 gen. video kaputelefon rendszer 4 ház részére. Az alábbiakban látható Hikvision rendszert négy családi házzal rendelkező lakótelepre telepítették, amelyeket mind közös kerítés vesz körül, hozzáféréssel egy kapun keresztül. A rendszer a DS-KV8413-WME1 G73636 négygombos kapu/ajtó állomáson, a Hikvision és négy DS-KH6320-WTE1/EU G74001 7"-os érintőképernyős monitoron alapszik. Ezeket az alkatrészeket a 8 x PoE N29982 Ultipower kapcsolóval táplálják meg. A rendszer a TP-Link C6 N3255 routeren keresztül csatlakozik az internethez. A kaput a Bira ES1-001 G74210 elektromos ajtózárat vezérli, acéltartóval/reteszzel, 4 mm-es beállítási tartományban. Ennek a modellnek az elektromos zárszerkezete 12 VAC vagy VDC feszültséggel működik. A rendszerben a tápfeszültséget a G74321 tápegység biztosítja. Az elektromos zárat a kapuállomáson található relé vezérli...>>>bővebben
Az IP videó kaputelefon rendszer blokkvázlata 4 családi házban
Írások, cikkek különböző témákról

Egy újabb Efento hőmérséklet érzékelő szett került forgalomba és ez igyekszik segítséget nyújtani a szőlősgazdák számára. Az Efento Logger folyamatosan ellenőrzi és méréseket végez az elhelyezett területen és pontos adatokat szolgáltat az ott uralkodó hőmérsékleti viszonyokról. Különösen érdekes ez, ahol nagyobb eltérések vannak a szőlőbirtokok elhelyezésénél a magasságát illetően. Íme itt a részletesebb leírás róla: Efento szőlőültetvény felügyelő készlet. A hőmérséklet és páratartalom, valamint egyéb más fizikai értékekkel kapcsolatos egy másik cikkünk is – Gyakran feltett kérdések.
Az előbbiekhez kapcsolódóan az NB-IoT Efento hőmérséklet érzékelő egyik legújabb változata is már beszerezhető.
Minden érzékelőhöz a szoftverek ingyenesen letölthetőek.


MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek kivitelezéséről!

Figyelem:
2020. szeptember 6-tól érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Hikvision videó kaputelefon rendszerek felosztása
Új könyvtár - Hikvision videó kaputelefon rendszerek felosztása