Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 36/2020 (2020. november 9.)

Nyomtatott orvosbiológiai érzékelők.

Az Egyesült Államok és Kína tudósokból álló nemzetközi csoportja új, egyszerű módszert dolgozott ki az elektronikus áramkörök közvetlen bőrfelületre történő helyezésére és precíziós érzékelők felépítésére orvosi felhasználásra. Az elektronikát (a tudósok szerint „nyomtatva”) teljesen biztonságos módon alkalmazzák a bőrön az olyan egészségügyi mutatók figyelemmel kísérésére, mint a testhőmérséklet, a vér oxigénszintje, a pulzus és a vérnyomás. Sőt, a kutatók bebizonyították, hogy a bioszenzorok ráadásul még vezeték nélkül is csatlakoztathatók a megfigyelő berendezésekhez (legyen az okostelefon megfelelő szoftverrel, vagy akár közvetlen internetes kapcsolat), hogy folyamatosan ellenőrizzék az eredményeket.
A bőrre nyomtatott elektronikus áramkörök lehetővé teszik a bioszenzorok biztonságos kapcsolatát.
Eddig nem létezett igazán jó módszer az elektronikus rétegek bőrre történő felvitelére. A fő kérdés az alacsony szilárdság, a merevség vagy éppen a magas alkalmazási hőmérséklet volt. A tudósoknak olyan speciális bevonatot sikerült előállítaniuk, amely egyrészről megfelelően tapad a bőrfelülethez, másrészről lehetővé teszi az elektronikus áramkörök szobahőmérsékleten történő összekapcsolását (ún. szinterelés). Meglepő módon a bevonat könnyen hozzáférhető és a mindennapi életben gyakran használt anyagokból készül. A polivinil-alkohol paszta, az arc peeling maszkok fő összetevője és a kalcium-karbonát, amely a tojáshéjak fő építőeleme. Az érzékelők akár több napig is maradhatnak a bőrön és könnyen eltávolíthatók az áramkörök melegítésével, pl. hajszárítóval vagy forró fürdőben lehetséges lehúzni.
Az orvosbiológiai szenzorok potenciálisan a diagnosztika jövőjévé válhatnak. A testben természetesen előforduló vagy a betegségek tüneteinek számító biológiai jelenségek paraméterezhető fizikai vagy kémiai jelenségekként értelmezhetők. A test képes számos jelet generálni, például elektromos impulzusokat, alak- vagy színváltozásokat, amelyeket érzékelők képesek felvenni. A vizsgálatot nem invazív módon végzik, hanem leggyakrabban folyamatos mérés történik a beteg otthonában. Jelenleg a Covid-19 koronovírussal kapcsolatos tünetek figyelemmel kísérésére szolgáló érzékelők készítése is folyamatban van.

DVB-S/S2 műholdas jel szállodarendszerben.

A digitális DVB-T COFDM formátumra konvertált műholdas programokat elosztó fejállomások továbbra is a legnépszerűbb megoldásoknak számítanak, amelyet sok szálloda használ. A műholdas csatornák kiegészíthetik a földi televíziós programokat, vagy csak a felajánlott csomag részét képezik. Ebben a TDX-480 R81621 az egyik legértékesebb TERRA transzmodulátor. Ez lehetővé teszi a SAT TV programok elosztását és kezelését egy privát TV rendszerben. A TDX-480 R81621 modul átalakítja a DVB-S/S2 (8PSK / QPSK) jeleket DVB-T (COFDM) jellé. Az eszköz támogatja a szabadon vehető csatornák vételét. Az egyik TDX-480 panel nyolc műholdas transzpondertől fogadja a teljes jelcsomagot és két független csoportot hoz létre négy szomszédos DVB-T multiplexből, amelyeknek maximális sávszélessége 31,66 Mbps. Kódolt csatornáknál a TDX-420C R81619 modell használható. Az eszközök támogatják az SCR/Unicable rendszert, amely megfelel az EN50494 és/vagy az EN50607 szabványnak. Ez azt jelenti, hogy a műholdas jel közvetlenül az SRM-521 R80521 multiswitch-ről továbbítható annak érdekében, hogy műholdas programokat fogadjon a teljes Ku-sávból (11,70 - 12,75 GHz frekvenciatartomány).
A DIPOL a következő DVB-S/S2 transzmodulátorokat (8PSK, QPSK) ajánlja:
  TDX-440  TDX-420   TDX-420C TDQ-420C   TDX-480
   R81614  R81618 R81619  R81638  R81639 
Code   R81614  R81618 R81619   R81639 R81621
Standard input DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
DVB-S/S2
(8PSK, QPSK)
No. of transponders 8 2 2 2 8
Standard output   DVB-T
COFDM
DVB-T
COFDM
DVB-T
COFDM 
 DVB-C
QAM
DVB-T
COFDM  
No. of MUXes 4 2 2 2 8
Support for dSCR EN50494 and/or EN50607
Max. bitrate [Mbps]  4x31.66 2x31.66 2x31.66 2x53 8x31.66
CI interface none none 2x 2x none
A TERRA transzmodulátorok széles választéka különösen vonzó a szállodák, panziók, apartmanok és kórházak számára - nincs szükség további vevőkészülékek (pl. műholdas vevők) használatára a tévék mellett.

Az IP-címzés alapjai - 7. rész: DynDNS szolgáltatás.

Az előző számunkban megtárgyaltuk a DNS szerver részleteit. Ez a szakasz bemutatja a DynDNS szolgáltatás használatát. Szerver futtatásához pl. egy webhellyel vagy CCTV kamerák megtekintéséhez, hogy bárhonnan elérhető legyen az interneten, és ha nincs fix IP-címe, de csak dinamikusan kapja meg (nyilvános cím) egy DHCP-szervertől, akkor feltétlen a DDNS-t kell használnia (Dynamic Domain Name System), azaz a dinamikus névkiszolgáló szolgáltatást.
Az internethez csatlakozó ügyfeleknek gyakran nincs állandó nyilvános IP-címük, de ez időnként változhat is. Ebben az esetben a felhasználó nem képes közvetlenül távolról csatlakozni ehhez a helyhez. A DDNS szolgáltatás kerül a megmentésre, amelynek a DNS-hez hasonlóan van egy adatbázisa a domain bejegyzésével és a numerikus címfüggőségekkel kapcsolatban, de a domain tulajdonosa bármikor frissítheti ezt (az ügyfél berendezésére telepített dedikált szolgáltatás / alkalmazás tájékoztatja a DDNS szervert a cím változásáról). Ennek köszönhetően a szerver egy fix név alatt érhető el, függetlenül attól, hogy jelenleg milyen IP-címmel rendelkezik. Ezért a szerverrel csak a DDNS szerver által lefordított tartományi címmel kommunikálhat (hacsak nem ismerjük a kiszolgáló aktuális numerikus címét, de soha nem tudjuk, hogy meddig lesz az érvényes).
A kliens és a szerver közötti egy ciklusú kommunikáció szemléltető diagramja állandó IP-cím nélkül
a DDNS-en keresztül. A cím legközelebbi megváltoztatásakor megismétli.
1. Az Ön IP-címe 83.17.30.134
2. IP változott: dipol.no-ip.org, így most 83.17.30.134
3. Mi a dipol.no-ip.org jelenlegi IP-címe?
4. A dipol.no-ip.org most 83.17.30.134
5. Helló, 83.17.30.134, küldje el nekem a webhelyét
6. Itt van a weboldalam
Ne feledje, hogy egy rövid időbe telhet, mire a DHCP-kiszolgáló megváltoztatja az IP-címet, mielőtt ezt a tényt a program vagy a router észleli, majd körülbelül legalább egy perc is eltelik, amíg a frissítési információkat elküldik a DDNS kiszolgálónak, mielőtt a szerver ezeket az adatokat a DNS-kiszolgálóra beírja. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szerver néhány percig nem érhető el, amikor az IP-cím megváltozik.

Mi a különbség az AGM és a zselés akkumulátorok között?

A kisfeszültségű rendszerekhez a karbantartás nélküli akkumulátorokat ajánljuk. Különleges kialakításuknak köszönhetően teljesen szivárgásmentesek és nem hordozzák magukban a veszélyes anyagok szivárgásának kockázatát, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen helyzetbe állítsák azokat. Az akkumulátorok AGM (Absorbe Glass Mat) vagy géles technikával készülhetnek.
Emu akkumulátor az AGM technológián alapul.
A sötét elemek ólomlemezek, míg a világosak elektrolitban átitatott üvegszálrétegek.
Az AGM (Absorbed Glass Mat) akkumulátorokban a teljes elektrolit az ólomlemezek között nagy porozitású üvegszál-elválasztókban csapdába esik (felszívódik). Alacsony belső ellenállás jellemzi őket, ami magasabb feszültséget jelent a terminálokon és hosszabb munkaidőt jelent, különösen nagy áram esetén kisütve. Ez teszi ezeket a legalkalmasabbnak a pufferüzemhez - UPS-ben használják azokat.
Viszont a zselés akkumulátorokban elektrolit van gél formájában. Ellenállnak a mély kisülésnek, áramforrásként használják mobil eszközökhöz, például targoncához vagy kerekes székhez, valamint napelemekhez.

A második relé aktiválása a 2. generációs Hikvision IP videó kaputelefon főmoduljában.

A DS-KD8003-IME1/EU G73652 ajtóállomás fő modulja két relével van ellátva, amelyek közül az egyik a kapu elektromos zár vezérléséhez használható, a másik pedig a lakótelepi bejárati kapu vagy a sorompó vezérlésére. Alapértelmezés szerint a második relé ki van kapcsolva és nem látható a beltéri monitorokban, valamint a Hik-Connect és az iVMS-4200 kliens alkalmazásokban. Az aktiválásához az iVMS-4200 (v.3)-ben lépjen a Remote settings -> Intercom -> Module I/O és a "DOOR2" kimenethez, válassza az "Elektromos zár" opciót. Ezt követően a második kimenet aktiválódik és láthatók lesznek a csatlakoztatott monitorok és kliens alkalmazások az élő nézet ablakban.
Elektromos ajtónyitó: Bira ES1-001 (12V AC/DC, állítható)OKU-031 ütközőlemez (rövid, a Bira EL1, ES1, ELP sorozathoz)DS-KD-ACF1 Hikvision 1-modulos süllyesztett házDS-KD8003-IME1/EU Hikvision IP video kaputelefon fő moduljaWireless Dual-band Gigabit Router: TP-Link Archer C6 AC1200 (4x10/100/1000 Mbps)PoE Switch: ULTIPOWER PRO0064afat (65W, 6xRJ45 incl. 4xPoE 802.3af/at, PoE Auto Check)SMPS AC/DC tápegység 12VDC/5A (2.1/5.5 (+), CCTV kamerákhoz)7
Példa a kapu és a bejárati kapu irányítására
a 2. generációs Hikvision IP video kaputelefon rendszer használatával
A fenti képen a monitor (DS-KH6320-WTE1/EU G74001 és a főajtóállomás modul (DS-KD8003-IME1/EU G73652 egy ULTIPOWER PoE kapcsolóhoz N299781 vannak csatlakoztatva, amely garantálja tápegység és a két eszköz közötti kommunikációt. A router N3255 használata lehetővé teszi a hozzáférést külső hálózatokról, valamint a vezeték nélküli kapcsolatot a helyi hálózaton. Az elektromos ajtózárat G74210 a 12 VDC tápegység M1825 táplálja meg az ajtóállomás-modul egy beépített reléjével. A másik relé vezérli a bejárati kaput.

Eszközök nem mindig szükségesek.

Egy vállalat új épületet emelt. A személyzet egy részét át akarták helyezni, de sajnos a teletechnikai szennyvízrendszer kiépítésének szakaszában optikai szálat nem fektettek le. A tervező csak réz csatlakozásokat biztosított. A járványveszély miatt kerülni kellett a külső vállalkozó alkalmazását. Csak egy megfelelő optikai szálra volt szükség, amelyet csatlakozókkal láttak el a végén a tulajdonában lévő eszközök számára.
Patch kábel (elkészítése rendelésre)
Patch kábel rendelésre - L7370.
Csatlakozók opcionális védelme a szállításhoz és telepítéshez.

A végső megoldás egy száloptikai patch kábel megrendelése volt a DIPOL-tól. A tulajdonos műszaki csapata, aki ismeri a létesítményt és a vezetékezés útvonalait, megmérte a kábel szükséges hosszát, megnyitotta az épületek és a csatornák bejáratait. A létesítmény igényeinek felmérése után egy egymódusú univerzális kábelt választottak, amelynek mindkét végét két LC csatlakozóval zárták le. Ezenkívül a kábelt egy gyári védőcsőbe is behelyezték. A csatlakozókat speciális takarófedéllel védték meg a szennyeződésektől.
A csatlakozók és a patch kábelek egy erre szakosodott gyártó üzemben a legújabb precíziós gépekkel készülnek. Az elkészült, már használható patch kábelek/vezetékek el vannak látva megfelelő tanúsítványokkal és csillapítás mérési dokumentumokkal. Az így készített patch kábelek minimalizálják a telepítés költségeit és az időt.

Új termékek a DIPOL-nál

Mennyezeti IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2386G2-IU (8 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 30m-ig, WDR, H.265, Audio, AcuSense)
Kompakt IP-kamera A Hikvision DS-2CD2386G2-IU K00337 az AcuSense technológián alapuló kamerák második generációjához tartozik, amely figyelemre méltó a hamis riasztások még hatékonyabb kiszűrésével. A készüléket IP DVR/NVR alapú CCTV rendszerekben használják. A kamerát 8 Mpix 1/1,8"-os CMOS-érzékelővel és 30 m-es hatótávolságú IR-megvilágítóval látták el, hogy gyenge fényviszonyok mellett is megfelelő láthatóságot biztosítsanak.
Kompakt IP kamera: Hikvision Hikvision DS-2CD2T46G2-2I (4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 60m-ig, WDR, H.265, AcuSense)
A Hikvision DS-2CD2386G2-IU K00337 kompakt IP kamera az AcuSense technológián alapuló kamerák második generációjához tartozik és 4 MP 1/2,7”-os CMOS érzékelővel és 60 m hatótávolságú IR megvilágítóval van felszerelve, hogy megfelelő láthatóság legyen még gyenge fényviszonyok között is.
Cube IP kamera: Hikvision DS-2CD2443G0-IW (4 MP, 2.8mm, 0,018 lx, IR 10m-ig, i-Fi, PIR, PoE, RTMP, AAC, Audio)
A Hikvision DS-2CD2443G0-IW K17181 Cube kamera az IP megfigyelő rendszerekben való használatra készült. Ez a modell egy minőségi 4 MP képérzékelőn alapul és kiváló képet nyújt, magas színhűséggel és alacsony zajszint mellett, megvilágítás nélkül is. A speciális firmware (letölthető fájlokban elérhető) feltöltése után a kamera támogatja az RTMP (Real-time Streaming Protocol) és az AAC (Advanced Audio Coding) hangtömörítést. Ennek köszönhetően az adatfolyam közvetlenül a kameráról továbbítható a YouTube-ra, ahol a műsorszolgáltató aktív fiókkal rendelkezik az élő közvetítéshez.

Érdemes elolvasni

Hőtérképek az üzletekben. A hőtérkép a kamera képelemzésének megjelenítése során a vásárlók mozgását mutatja. Megmutatja az eladó szempontjából a legfontosabb paramétereket, vagyis az ügyfelek hol mozognak és mennyi időt töltenek el az adott polcoknál. Ez az információ felhasználható az üzlethelyiség jobb rendezéséhez és a termékek polcokon történő elhelyezéséhez is...>>>bővebben
Az ügyféláramlás megjelenítése a boltban
Írások, cikkek különböző témákról

Egy újabb Efento hőmérséklet érzékelő szett került forgalomba és ez igyekszik segítséget nyújtani a szőlősgazdák számára. Az Efento Logger folyamatosan ellenőrzi és méréseket végez az elhelyezett területen és pontos adatokat szolgáltat az ott uralkodó hőmérsékleti viszonyokról. Különösen érdekes ez, ahol nagyobb eltérések vannak a szőlőbirtokok elhelyezésénél a magasságát illetően. Íme itt a részletesebb leírás róla: Efento szőlőültetvény felügyelő készlet. A hőmérséklet és páratartalom, valamint egyéb más fizikai értékekkel kapcsolatos egy másik cikkünk is – Gyakran feltett kérdések.
Az előbbiekhez kapcsolódóan az NB-IoT Efento hőmérséklet érzékelő egyik legújabb változata is már beszerezhető.
Minden érzékelőhöz a szoftverek ingyenesen letölthetőek.


MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek kivitelezéséről!

Figyelem:
2020. szeptember 6-tól érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Építési termékekről szóló rendelet (CPR) - új követelmények a kábelek számára
TRISET kábelek - az igényekhez igazítva