Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 4/2021 (2021. január 25.)

A világ első kvantumhálózata.

Kínai tudósok több mint 700 földi optikai szál és két Föld-műholdas kapcsolat összekapcsolásával hozták létre a világ első integrált kvantumkommunikációs hálózatát. A hálózat összeköti azokat a helyeket, melyeknek távolsága legalább 4600 km. A hagyományos titkosítástól eltérően a kvantumkommunikációt feltörhetetlennek tartják, ez képviseli a bankok általi biztonságos információátadás jövőjét minden egyéb érzékeny adathelyzetben.
A kvantumkommunikáció lényege a kvantumkulcs-elosztás (QKD), amely nulla szekvenciákat és részecskék (pl. fotonok) kvantumállapotai által generált szekvenciákat tartalmaz. Az adást vagy a kulcscserét érintő bármilyen zavar azonnal észlelhető. Kína 2016-ban elindította a világ első kvantumkommunikációs műholdját, majd létrehozta az első QKD hálózatot 2600 km távolságra lévő földi állomások között. Az állomások közötti adatokat műholdak továbbították. 2017-ben elkészült egy közel 2000 km-es száloptikai hálózat, amely összeköti Pekinget Sanghajjal. A most befejezett szakasz a kvantumkommunikáció integrálása és bevezetése volt mindkét hálózaton keresztül.
A kínai gyártmányú kvantum műholdas szálhálózat összeköti Sanghajt Pekinggel, Xinlongot Nanshan-nal
Az elmúlt években a kínai tudósok csoportja, Jianwei Pan, Yuao Chen és Chengzhi Peng vezetésével, a hefei Kínai Tudományos és Technológiai Egyetemen, alaposan tesztelték az integrált kvantumhálózat különböző részeinek teljesítményét. Például a megnövelt órajel-frekvenciával és a hatékonyabb QKD-protokollal a műholdas földi kapcsolat kulcsgenerációs sebessége átlagosan 47,8 kilobit/másodperc, ami 40-szer gyorsabb, mint az előző. A kínai kutatócsoport Ausztria, Olaszország, Oroszország és Kanada nemzetközi partnereivel együttműködve folytatja ezt az intenzív kutatást. A mai naptól erőfeszítéseik a kompakt QKD műholdak és földi vevők, valamint közepes és magas pályán lévő műholdak létrehozására irányulnak.

Lakóház felügyelete ColorVu kamerákkal.

Az alábbi ábra egy apartman-ház felügyletét mutatja be egy NVR és Hikvision IP kamerákra alapozva, amelyek a EasyIP4.0 ColorVu sorozathoz tartoznak. Ennek a sorozatnak a fő jellemzője a színfelügyelet éjjel-nappal, így a színekkel kapcsolatos információk megőrződnek, függetlenül a fennálló fényviszonyoktól. Az épület körüli külső területet nyolc DS-2CD2047G1-L K03114 kompakt kamera figyeli 4 MP felbontással és 2,8 mm-es objektívvel, 102°-os látószöggel. Az épületen belül négy mennyezeti kamera található DS-2CD2347G1-L K00311 4 MP-es felbontással, továbbá 2,8 mm-es lencsékkel és 109°-os látószöggel. Mindkét modell rendelkezik fehér fény megvilágítóval, amelynek hatótávolsága 30 m, amely gyenge fényviszonyok esetében automatikusan bekapcsolhat a jó színes kép elérése érdekében. A legtöbb esetben azonban, ha rendelkezésre áll utcai vagy lépcsőházi világítás, a kamera kikapcsolt megvilágítóval működik.
NETSET U/UTP 5e kat. sodrott beltéri kábel [1m]Mennyezeti IP kamera: Hikvision DS-2CD2347G1-L (4MP, 2.8mm, 0.0014 lx, fehér fény 30m-ig, WDR, H.265, ColorVu)Kompakt IP kamera: Hikvision DS-2CD2047G1-L (4MP, 2.8mm, 0.0014 lx, fehér fény 30m-ig, WDR, H.265, ColorVu)Wireless N Router: TP-Link TL-WR940N (802.11n/450Mbps, 3T3R MIMO, 4xLAN, 1xWAN)22HDD Western Digital PURPLE WD40PURZ 4TB (3.54K IP NVR: Hikvision DS-7616NI-K2 (16 csatornás, 160Mbps, 2xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI, H.265/H.264)PoE Switch: ULTIPOWER 2216af (16xRJ45/PoE-802.3af, 2xRJ45-GbE/2xSFP) menedzselhető
Blokkfigyelés az EasyIP 4.0 sorozatú kamerák segítségével - ColorVu
A kamerák javasolt elrendezése lehetővé teszi az emberek azonnali azonosítását, akik az épületen kívül (pl. az épület homlokzatánál) kárt okoznak. A 16-portos PoE N29986 kapcsolót használták a kamerák tápellátására és a felvevőhöz történő csatlakoztatására. A kamerák támogatják a H265+, H.265, H.264+, H.264. ha 2 meghajtót használ, 4 TB kapacitással, például M89305, H.265 tömörítéssel, és folyamatos rögzítést állít be minden kamera számára 25 fps frissítési sebességgel, a merevlemez-felvételeket 14 napig tárolják.

ImagePerfect a Seagate SkyHawk merevlemezeken, egy olyan technológia, amely biztosítja a felvételek integritását.

A megfigyelési célokra használt merevlemezek ugyanis más környezetben működnek, mint a PC-k. Az adatokat itt folyamatosan tárolják, és emiatt a lemezterhelés több mint 90%-át teszik ki. Szintén kihívás az egyes kamerák által generált több adatfolyam egyidejű kezelése.
Az adatgyűjtés gyorsítótárban történő tárolásának és a lemezre történő írás algoritmusa puffer kitöltése után
A hatékonyság érdekében a nagyméretű fájlátvitel nemcsak jelentős átvitelt igényel, hanem olyan hibajavító funkciók rendelkezésre állását is, amelyek segítenek megőrizni az adatok koherenciáját az átvitel során. A SkyHawk HDD-k egy speciális adatkorrekciós algoritmusra támaszkodnak, amely csökkenti a képkeretek veszteségét az írási műveletek során. A HDD firmware együttműködik a DVR/NVR-rel a megfelelő lekérdezési idő biztosítása érdekében, ezáltal minimalizálva a DVR/NVR puffer túlcsordulásának kockázatát és megakadályozva a képkeretek elvesztését lejátszás közben.
A Seagate SkyHawk meghajtókat a CCTV meghajtóknak szánt speciális firmware vezérli. Ez a többszintű pufferelési (MTC) technológián alapul, amely biztosítja a magas képintegritást és akár 64 kameramozgás egyidejű rögzítését. Az alkalmazott ATA-8 protokoll optimalizálva van a felvételek mentésére nagy adatblokkok sorozataként. Az NVR adatait egy lemez cache puffer tárolja. Csak akkor íródik a nem felejtő memóriába, ha a memória elfogyott. Ez kevesebb adatolvasási/-írási műveletet eredményez, ezáltal nagyobb megbízhatóságot biztosít.

TV/SAT rendszerek tervezése többcsaládos épületekben.

Többcsaládos épületek esetében, amelyeket az RTV/SAT berendezésekkel a követelményeknek megfelelően terveztek, biztosíthatja a műholdas jel vételét két műholdas pozícióból, amihez a DIPOL vállalat MR-9xx és MV-9xx TERRA márkájú multiswitcheket ajánlja. A kínált megoldás meglehetősen népszerű, többek között a lengyel, a brit, a német és az ausztrál piacon. A fejlett TERRA multiswitchek 2004 óta továbbra is elismert megoldást jelentenek a kiterjedt, nagy SMATV rendszerek számára Lengyelországban. A minőségi felépítés, a paraméterek stabilitása és a nagyon alacsony meghibásodási arány a multiswitcheket a legigényesebb ügyfelek számára is választott termékké teszi. A DIPOL 1996 óta értékesíti a TERRA termékeket. A 4 évre meghosszabbított termékgarancia 2013 márciusától érvényes.
Az alábbiakban egy többcsaládos épület SMATV rendszerének a tervezett ábrája látható. Ezt a különböző formátumokban mentették: dwg, pdf és stn rendszertervező szoftver), amely könnyen testre szabható bármilyen formában.
Egy 72 aljzattal rendelkező multiswitch-rendszer mintaterve, amelyet a SatNet program segítségével terveztünk meg. Az aktív eszközök beállításait automatikusan számolta ki a program.
Projekt a SatNet programból pdf fájlba mentve
A TV/SAT diagram egy SMATV optikai-réz multiswitch rendszer példáját mutatja két műhold számára. A műholdas és a földi TV jeleket koaxiális kábeleken keresztül juttatták el az OT501W A9872 optikai adóhoz. Ezután az optikai szálas kábelezés (1 szál/optikai adó) felváltotta a tipikus 9 vezetékes multiswitch buszt. Ez a megoldás nagy épületekben alkalmazható, ahol a lépcsőházak távolsága több tíz méternél nagyobb, vagy amikor a multiswitchek és az előfizetői eszközök megfelelő védelmet igényelnek az antenna közelében lévő villámlás, okozta lehetséges túlfeszültségekkel szemben. Az OR501W A9877 optikai vevők elvégzik a közeg átalakítását. Az optikai vevők mögött MV-932L R70832 multiswitchek találhatók, amelyekről az előfizetői kábelezés elvezetése megtörténik.

OTDR specifikációk: dinamikus tartomány.

Az OTDR kiválasztásakor számos olyan tulajdonságot kell meghatározni, amely meghatározza annak alkalmasságát konkrét projektekhez. Az egyik legfontosabb paraméter az úgynevezett "dinamikus tartomány". Általánosságban elmondható, hogy ez a különbség decibelben kifejezve a szál elején lévő visszaszórt jel teljesítményszintje és a zajszint között. Más szavakkal, az említett paraméter meghatározza, hogy a további csillapító elemekkel (osztókkal, toldókkal, csatlakozókkal) rendelkező szálszakaszok mennyi ideig mérhetők biztonságosan (vagyis esélyük van arra, hogy helyesen lássák a vonal végét). Például: a 30 dB dinamikus tartomány azt jelenti, hogy az OTDR helyesen méri az optikai utat, amelyben a csillapítás nem haladja meg ezt az értéket. Bár sok telepítő így értelmezi a definíciót, ez nem teljesen helyes megértés és némi pontosításra van szükség.
A dinamikus tartomány közvetlenül függ a telepítő (és a gyártó) által konfigurálható két paramétertől, nevezetesen az impulzus szélességétől és a fény hullámhosszától. Minél hosszabb (erősebb) impulzus kerül a szálba, annál nagyobb lesz az OTDR dinamikus tartománya. Egy-egy eszköz specifikációinak elemzése során figyelembe kell venni azt a szabványt, amelyet a gyártó alkalmazott az OTDR dinamikus tartományának meghatározásakor. Ide tartozhatnak a népszerű IEC vagy Telcordia szabványok (10 μs impulzus, 3 perc átlagolási idő, G.652D szál), vagy a gyártó szabadalmaztatott tesztbemeneteket alkalmazhat, manipulálva az átlagolási idővel vagy meghosszabbítva az impulzus hosszát a specifikáció dinamikus tartományának mesterséges növelése érdekében.
A kiválasztott szabvány vagy a gyártó saját vizsgálati eljárása nemcsak a dinamikus tartomány meghatározásához használt impulzus paramétereket, hanem maga a paraméter definícióját is meghatározza. Amint az alábbi ábra mutatja, a dinamikus tartomány az alsó határ meghatározásának módjától függően változik: az IEC szabvány esetében SNR = 98% lesz (a jel 2%-a zaj), ugyanolyan népszerű Telcordia szabvány esetében ez a határérték SNR = 1 által beállítva (a jel 50%-a zaj.) A Telcordia szabvány itt egyértelműen kevésbé korlátozó. A gyakorlatban ez körülbelül 1,56 dB különbséget jelent a dinamikus tartományban. Ezért ezt a paramétert alaposan meg kell vizsgálni az adatlapokon.
A - használható mérési tartomány
B - IEC dinamikus tartomány
C - Telcordia dinamikus tartomány
Az ügyfelek elvárásainak kielégítése érdekében egyes gyártók meghatározzák az úgynevezett "használható mérési tartományt". Ezt a paramétert hasonlóan definiálják, mint az OTDR dinamikus tartományt, de a visszaszórt jel alsó határa az az érték, amely alatt egy 0,5 dB-es csillapítási példány nem lesz kimutatható. Ez a paraméter sokkal többet mond az OTDR valós hasznosságáról, mint az alapdinamikai tartomány, és értéke általában körülbelül 8 dB-lel alacsonyabb (szélsőséges esetben akár 14 dB-lel is).

Milyen switchet kell használni, ha hálózatot építenek egy raktárcsarnokban?

Az ipari switcheket olyan ipari létesítményekhez javasolják, amelyek zord környezettel rendelkeznek, beleértve a megnövekedett porszintet, magas vagy alacsony hőmérsékletet vagy éppen a magas páratartalmat. Az ipari switchek telepítése szintén ajánlott az oszlopokon vagy kábelkamrákban lévő felsővezetékekhez, zárt burkolatokkal. A switchek Ethernet portokkal rendelkeznek (modelltől függően gyors Ethernet vagy Gigabit Ethernet) az ilyen eszközök, például IP kamerák vagy PC-k csatlakoztatásához. Az ULTIPOWER ipari switchek IP40 besorolásúak (védelem a veszélyes részekhez való hozzáférés ellen, védelem 1 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd idegen tárgyak ellen). Minden port támogatja a PoE-t (a switchet 48 VDC-vel kell megtáplálni). A switchek SFP porttal vannak ellátva, hogy az átviteli közeget optikai szálakká alakítsák.
Az ilyen rendszerek egyik leggyakrabban használt ipari switche az ULTIPOWER 352SFP N299707:
  • széles hőmérsékleti tartományban: -30...65℃,
  • sodrott érpárú kábel (max. 60 W),
  • Ethernet portok: 4x GigabitEthernet 10/100/1000 Mbps, 1x GigabitEthernet 10/100/1000 Mbps (PD port),
  • PoE portok: 4 802.3af/at,
  • ESD ellen védett: 6kV.
Ipari PoE Switch: ULTIPOWER 352SFP 802.3af/at (4xPoE GE, 1xGE (PD), 2xSFP 1000M, Extended, VLAN, PoE Auto-Check, PD function)SFP Modul: ULTIMODE SFP-023G 2xLC (két multimódusú szál 2 km-ig)SFP Modul: ULTIMODE SFP-023G 2xLC (két multimódusú szál 2 km-ig)
A diagram egy olyan rendszert mutat, amelyben egyportos switch látja el a kamerát és optikai szálon keresztül továbbítja az adatokat a switchre (más helyre telepítve, pl. 2 km-re).

Új termékek a DIPOL-nál

ZS100 TV antenna tápegység SDC3 tápfeladóval
ZS100 TV antenna tápegység SDC3 tápfeladóval D0018 antenna előerősítők megtáplálására alkalmas, tápfeszültség feladó része pedig öntött fémházba van elhelyezve, amely F típusú aljzatokkal rendelkezik. Az impulzusos tápellátást a nagyon alacsony energiafogyasztás jellemzi, terhelés nélkül.
Single-stream modul: CAM CONAX SMIT A9950
Single stream CAM CONAX SMIT module A9950 CAM modul felhasználható DVB-CI interfésszel (TV, tuner vagy fejállomás) felszerelt vevőkészülékekkel. Számos vevőmodellben tesztelték, európai, közel-keleti, ausztrál és ázsiai gyártóktól. Aktív jogosultsággal rendelkező dekódoló kártyával a modul hozzáférést biztosít titkosított digitális televíziós programokhoz.
Access point MikroTik LHG 4G kit RBLHGR&R11e-4G, 4G 150Mbps, 1x RJ45 100Mbps, 1x SIM
MikroTik LHG 4G kit RBLHGR&R11e-4G access point N24118 egy komplett CPE eszköz Customer Premises Equipment), amely LTE modemmel van felszerelve. Úgy tervezték, hogy támogassa az LTE sávot (450, 800, 1800, 2500, 2600, 3500, 3700 MHz). 21 dBi nyereségű antennával van felszerelve.

Érdemes elolvasni

Miért van MJPEG stream a kamerákban? Az MJPEG formátumban kódolt videóstreamet gyakran használták a sok évvel ezelőtt telepített felügyeleti rendszerekben. A versenytárs a H.264 kodeknél alacsonyabb teljesítménye miatt kiszorult. Az otthoni automatizálási rendszerek vagy a riasztórendszerek azonban jelenleg is, különösen a régebbi modellek, csak az MJPEG-ben kódolt jeleket támogatják. Az IP-kamera csatlakoztatásához a képstream tömörítésének megfelelő paramétereit be kell állítani. A Hikvision IP kamerák esetében ez csak a segéd-streamre lehetséges, vagyis az alacsony felbontásúra... >>>bővebben
Az MJPEG stream futtatásához szükséges videostream paraméterek
(segéd-stream és ebből eredő felbontáskorlátozás és kódolás)
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK
Örömmel értesítjük Önt, hogy az Efento NB-IoT érzékelők telepítése és beállítása most már könnyebb lesz, mivel az ügyfelek megrendelhetik az előre telepített SIM-kártyákkal ellátott eszközeinket, amelyek 18 európai országban kommunikálnak az NB-IoT hálózatokkal a dobozunkból.
2021 januárjától az Efento ügyfeleink megrendelhetik majd az NB-IoT vezeték nélküli érzékelőket a Deutsche Telekom és roaming partnerei által biztosított kapcsolattal együtt. A projekt típusától és méretétől függően kétféle módon lehet megrendelni a csatlakozást: egyszeri díj (előre fizetett) vagy előfizetés. Az Efento képes lesz biztosítani a kapcsolatot mind a kicsi, igazolható koncepciójú projektekkel, mind a több ezer vezeték nélküli érzékelő nagyméretű telepítésével. Hardver szempontjából az Efento érzékelők MicroSIM (3FF) és eSIM (MFF) készen állnak és mindkettő használható, a projekt követelményeitől függően. Az érzékelő standard Efento NB-IoT tesztkészlet SIM-kártyával lesz ellátva, amely már az ötéves csatlakozást is tartalmazni fogja...bővebben


MinDigTV EXTRA Ügyfélszolgálati Pont Debrecenben.
Antenna Hungária Zrt. Ügyfélszolgálati pontot létesített a Dipol Hungaria Kft. 4026 Debrecen Mester u. 3-5 sz. alatti Antenna Kisáruház üzletében. A MinDigTv Extra előfizetésekkel kapcsolatos összes előfizetői ügyek intézése helyben, személyes felkereséssel elintézést nyerhet. Új szerződések kötése, előfizetői kártyák vásárlása, kedvezményes eszközök beszerzése (készülékek, kártyamodul, antennák, szerelési anyagok, stb.) akciós termékek értékesítése, díjbefizetés, aktiválás és különböző változtatások kérésre történő módosítása.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjen ajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. január 1-től érvényes MINDIGTV EXTRA csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!