Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 2/2023 (2023. január 9.)

Wi-Fi diagnosztizálja a légzési problémákat.

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kutatói feltaláltak egy módszert a légzési zavarok kimutatására olyan közvetett eszközök segítségével, amelyek rádiókapcsolaton keresztül kapcsolódnak egy routerhez. A működéshez mindössze egy közönséges Wi-Fi routerre van szükség, amely folyamatosan rádióhullámokat bocsát ki, amelyeket például okostelefonok vagy számítógépek vesznek. Az eszközök által generált rádióhullámok terjednek és útközben visszaverődnek vagy részben áthatolnak az akadályokon, például a falakon, bútorokon vagy az emberi testen. A mozgások, beleértve a légzést is, kismértékű változást okoznak a jel útjában. A kutatók kifejlesztettek egy mélytanuló algoritmust, a BreatheSmartot, amely képes elemezni ezeket az apró változásokat és képes megállapítani, hogy a szobában tartózkodó személynek nehézségei vannak-e a légzéssel. Fontos, hogy ezt a jelenlegi Wi-Fi routerek és eszközök alapján is el lehet végezni.
Ehhez CSI (Channel State Information) jeleket használtak. Ezek az ügyféleszköz által a hozzáférési pontnak küldött diagnosztikai adatokat jelentik, hogy megállapítsák, milyen állapotok vannak jelenleg az átviteli csatornában. Ez többek között lehetővé teszi az optimális teljesítmény és átviteli sebesség meghatározását. Az átvitt adatok egy bizonyos sémának vannak alávetve és a router mindig tudja, hogy mit kell tartalmaznia. A kutatók által létrehozott megoldás azt is kihasználja, hogy a CSI jelet különböző akadályok zavarják - visszaverődhet, veszíthet teljesítményéből. A fejlesztők úgy változtatták meg a router szoftverét, hogy az másodpercenként 10 ilyen adatfolyamot generáljon, így jobb minőségű adatok állhatnak rendelkezésre az elemzéshez. A CSI-adatfolyamok kicsik - legfeljebb 1 kB-osak -, így kevéssé befolyásolják az átvitel minőségét, ami akkor jelenthet különbséget, ha ugyanaz a router biztosítja az internetkapcsolatot.
A kutatók a gyakorlóbábut egy reflexiómentes kamrában állították fel, ahol a jeleket nem zavarják külső források. A bábu képes szimulálni mind a normál légzést, mind a különböző zavarokat, beleértve a gyorsított légzést, az asztmát, a tüdőgyulladást és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget. E betegségek során a test másképp mozog, a mellkas mozgása megváltoztatja a jel útját. Ezután a felvett adatokat elemezni kellett és azonosítani a betegségekre utaló mintákat. Ezen adatok alapján kifejlesztették a BreatheSmart mélytanulási algoritmust, amely az esetek 99,54%-ában helyesen osztályozza a különböző, bábuval szimulált légzési mintákat.
Nagy érdeklődés mutatkozik a Wi-Fi jelek érzékelő alkalmazásokban való felhasználása iránt. A működéshez mindössze egy routerre és egy klienseszközre van szükség. A kutatók létrehoztak egy keretrendszert olyan programok építéséhez, amelyek lehetővé teszik a légzés egyszerű megfigyelését. A programozókra bízták, hogy megfelelő algoritmust hozzanak létre az adatok elemzéséhez és a releváns információk kinyeréséhez. Ez megkönnyíti az egyedi igényekre szabott alkalmazások létrehozását.

Miért nem lehet kombinálni az UPC és az APC száloptikai csatlakozókat?

A száloptikában járatlan telepítők gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a száloptikai csatlakozók kétféle ferrule-ferde változatban kaphatók: UPC (Ultra Physical Contact) és APC (Angled Physical Contact). Ez a különbség befolyásolja a csatlakozó visszavert jelek csillapítására való képességét és a III. és magasabb átviteli ablakban működő rendszerekben használják.
A 10 Gbps-ig terjedő Ethernet-rendszerek, CCTV-rendszerek, LAN-ok, automatizálás stb. esetében nem számít, hogy UPC vagy APC típusú csatlakozókat használnak-e, kivéve, ha az aktív berendezés gyártója felülről lefelé előírja egy adott típusú csatlakozó használatának szükségességét. Mindazonáltal fontos, hogy amikor egy adott csatlakozótípus mellett döntünk, törekedjünk arra, hogy az átviteli útvonal teljes hosszán egységes szabványt tartsunk fenn. Nem lesz baj, ha a rendszer közepén APC típusú szétkapcsoló csatlakozókat használunk, míg az elején UPC csatlakozókat, de egy csatlakozón belül a dugaszok keverése teljes mértékben tilos.
SC/APC leválasztó csatlakozó - 8°-ban ferdén lekerekített ferrulék
SC/UPC leválasztó csatlakozás - egyenes ferrulék (az adapter zöld színe csak szemléltetés céljából)
SC/APC - SC/UPC leválasztó csatlakozás - látható a légrés a ferrulék között.
Az optikai csatlakozók tipikus csillapítása 0,2-0,5 dB. A fent bemutatott "vegyes" csatlakozás általában 4-6 dB kiegészítő csillapítást eredményez. Ez a rendszertől függetlenül óriási negatív hatással van az átvitelre. Egy másik probléma a jel nagymértékű visszaverődése egy ilyen csatlakozáson. Még, amikor a teljesítmény-keret elegendőnek is bizonyul, az adót zavaró nagyszámú visszaverődés negatívan befolyásolhatja a rendszer működését.

Nemkívánatos jelek szűrése az RF rendszerekben.

Az Európai Unió legtöbb országában befejeződött a földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T2) rádióspektrumának rendezése. A folyamat eredményeként több sávot szabadítottak fel a mobilszolgáltatók számára (5G-szolgáltatások). Jelenleg a 700 MHz-es televíziós sáv felszabadítása zajlik. A legmagasabb, 49-es és 50-es számú tévécsatornákat veszélyezteti tehát leginkább az LTE-adók interferenciája. A tévéképernyőn a kép lefagyhat, színes csíkok és négyzetek ("képkockásodás") jelenhetnek meg. Az LTE adók DVB-T/T2 vételre gyakorolt zavarásának kizárására speciális külső szűrőket fejlesztettek ki.
A bal oldali kép a TERRA TF001 R81009 szűrő csillapítási jellemzőit mutatja. A 694 MHz feletti jeleket csillapítják. A jobb oldali kép a TERRA TF007A R81010 szűrő csillapítási jellemzőit mutatja. A 230–470 MHz-es és a 694 MHz-es frekvencián feletti jeleket csillapítják.

Hálózati kommunikáció a CyberPower UPS-szel.

Az SNMP kártya egy távoli kezelő kártya, amely az SNMP (Simple Network Management Protocol) protokollt használja, amely egy szabványos protokoll az IP-hálózatokban kezelt eszközökről szóló információk gyűjtésére és rendszerezésére. A megfelelő foglalattal ellátott eszközökbe telepíthető. Leggyakrabban a 19"-os rackbe való beépítésre tervezett modellekben található meg: N9702, N9706, N9716. Plug-and-play eszközként csatlakoztatva , lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy vagy több UPS-rendszert bárhonnan felügyeljenek és irányítsanak, valamint hogy kezelési feladatokat hajtsanak végre, beleértve az ütemezett leállítást, indítást vagy újraindítást.
Az SNMP-kártya és az SNMP-kártya beépítési helyének nézete
Az intuitív webes felhasználói felület támogatja az automatikus esemény-értesítéseket e-mailben, SNMP-trap, Syslogon és SMS-en keresztül, hogy figyelmeztesse Önt az áramellátási problémákra és lehetővé tegye a felhasználó számára, hogy azonnali lépéseket tegyen meg.
A konfigurálást lehetővé tevő webes felület nézete
A felhasználó a webes felületen keresztül kényelmesen megtalálhatja a készülék állapotával kapcsolatos fontos információkat, konfigurálhatja a speciális beállításokat és elvégezheti az akkumulátortesztet.

Az élő megfigyelés automatikus elindítása, amikor a Hikvision DVR-hez internetböngészőn keresztül csatlakozik.

Amennyiben a Hikvision DVR-hez webböngészőn keresztül csatlakozik, az automatikus élő előnézeti lejátszás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Az előnézet minden egyes alkalommal aktiválható az összes kamera számára a főablakból és megadható a lejátszott adatfolyam típusa. A helyi konfigurációban a DVR-be való bejelentkezés után lehetőség van az automatikus élő előnézeti lejátszás engedélyezésére. Lehetőség van annak a streamnek a típusának a megadására is, amelyből a kamerák az automatikus lejátszás során megjelenjenek (fő vagy segéd stream). Ez a konfiguráció a számítógépen futó adott böngészőre vonatkozik. A beállítások a DVR-be való bejelentkezés után módosíthatók a Configuration -> Local fülön.
Az élő képek automatikus lejátszásának konfigurációs ablakának nézete a bejelentkezést követően a
DS-7608NXI-I2 Hikvision DVR webböngészőn keresztül történő bejelentkezése

Új termékek a DIPOL-nál

Médiakonverter ULTIMODE G-10G/SFP+
ULTIMODE G-10G/SFP+ médiakonverter lehetővé teszi, hogy az adatfolyamot szállító médiumot a szabványos STP/UTP sodrott érpárú kábelről SFP modulon keresztül száloptikai kábelre cserélje. Fel van szerelve egy 10 Gbps SFP+ slottal, amely támogatja a multimódusú és az egymódusú szálakat. Ne használjon alacsonyabb sebességű inzerteket.
DS-KD-TDM érintőképernyős kijelzőmodul Hikvision IP videó ajtóbejárati rendszerhez
4"-os DS-KD-TDM érintőképernyős kijelzőmodul a Hikvision IP videó ajtóbejárati rendszerhez A G73671 a Hikvision DS-KD8003-IME1 és DS-KD8003-IME2 IP ajtóállomás főmodulokkal való együttműködésre szolgál. A modul egy IPS típusú érintőképernyővel van felszerelve, amelynek felbontása 480 x 480 pixel. A modul rendelkezik beépített Mifare szabványú (13,56 MHz) címkeolvasóval, érintőképernyős billentyűzettel, amely a bérlők hívására és az elektromos ajtónyitó kóddal történő nyitására, a bérlők listájára és reklámgrafikák megjelenítésére alkalmas. Magas funkcionalitása lehetővé teszi több modulnak az integrálását és cseréjét egyetlen készülékkel.
DS-1661ZJ Mennyezeti tartó Hikvision PTZ kamerákhoz
A DS-1271ZJ mennyezeti tartó Az M5118 PTZ HIKVISION kamerákhoz tervezték. Alumíniumötvözetből készül, és a PTZ kamerák mennyezetre történő felszerelésére szolgál.

Érdemes elolvasni

SMATV/SAT rendszer egy többlakásos épületben. A DVB-T2 digitális földfelszíni TV- és DVB-S/S2 műholdas TV-jelek lakásokba történő eljuttatásáért felelős multiswitch rendszerek kiváló kiegészítői, illetve alternatívái a kábelhálózati rendszereknek a többlakásos lakóépületekben. Az üvegszálas optika használata ezekben számos előnnyel járhat, mind műszaki, mind pénzügyi szempontból. Ha tipikusan üvegszálas kábeleket választanak, a multiswitch busz kiépítésének költségei többször, vagy akár többszörösen is alacsonyabbak lehetnek, mint a rézbuszoké. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy az üvegszálas kábel egységára alacsonyabb lehet, mint a jó minőségű koaxiális kábelé, másrészt pedig annak, hogy kevesebb kábelt kell lefektetni...>>>bővebben
A fenti képen egy RACK szekrény látható, amelyet egy külön távközlési helyiségben szereltek fel egy
optikai-réz multiswitch rendszerhez.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei. efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, stb.). Felhasználása ajánlott háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, rendelőintézetekben.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
  • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
  • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV PRÉMIUM csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
Eszközök műszaki rajzai DWG és PDF formátumban