Heti Hírmondó TV-SAT, CCTV, WLAN

No. 3/2023 (2023.január 16.)

A mesterséges intelligencia ismét segíteni fogja az orvostudományt.

A Jyväskyläi Egyetem és a Közép-finnországi Egészségügyi Körzet finn tudósai olyan mesterséges intelligencia-alapú neurális hálózatot fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a térdízületi gyulladás korai felismerését röntgenfelvételek alapján. A betegségnek a korai diagnózisa rendkívül fontos, mert megóvhatja a pácienset a felesleges vizsgálatoktól, beavatkozásoktól, sőt, akár a térdprotézis műtéttől is. Itt kell megemlíteni, hogy a térdízületi csontritkulás már az évről évre egyre gyakoribbá váló életmódbetegségek közé sorolható.
Az osteoarthritis a leggyakoribb ízületi betegség világszerte. A becslések szerint csak Finnországban évente 600 000 orvoslátogatást okoz, és évente akár 1 milliárd euróba is kerülhet a nemzetgazdaságnak. A kutatók által végzett projekt célja az volt, hogy mesterséges intelligenciát képezzenek ki az osteoarthritis felismerésére egy röntgenfelvételről. Ezt a tapasztalt orvosok látják és meg tudják különböztetni a képen, de eddig nem volt lehetséges ezt automatikusan megtenni. A gyakorlatban a mesterséges intelligencia azt próbálja felismerni, hogy a térdízületben lévő sípcsonti csomók tüskések-e vagy sem. A sípcsont tüskéi ízületi gyulladást okozhatnak. A mesterséges intelligenciamodell kifejlesztéséhez mintegy 700 röntgenfelvételt használtak fel, majd a modellt mintegy 200 képpel ellenőrizték. A modell hatékonyságát az orvosok értékeléséhez képest 87%-ra becsülték, ami nagyon jó eredménynek bizonyult.
A mesterséges intelligencia alkalmazására a diagnosztika ezen a területén már a korábbi időszakokban is történtek kísérletek, de mind ez ideig az automata csak a súlyos eseteket azonosította helyesen. A degeneratív betegségek korai jeleit nem sikerült felismerni, ami a finnek által létrehozott algoritmus legnagyobb újítása.

Hozzáférési pont az épületben lévő WiFi hálózatnak a kiépítéséhez.

A TP-LINK EAP610 N25690 üzleti alkalmazásokhoz egy rendkívüli rugalmas, könnyen telepíthető és kezelhető, valamint biztonságos vezeték nélküli hálózati megoldás. A készülék falra vagy mennyezetre történő felszerelése valóban egyszerű. A WLAN konfigurálása és kezelése egyszerűvé vált a központi kezelőszoftverrel és a webböngészővel történő kezeléssel (vezérlő nem szükséges). Az automatikus rádiósáv-kezelés és a céloldali hitelesítés révén az EAP610 ideális az olyan igényes környezetekben, mint például egyetemek, szállodák, bevásárlóközpontok és irodák. A készülék a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávban működik, a 802.11ax (WiFi 6) szabványt használva.
Vezeték nélküli hozzáférési pont EAP610 TP-Link 802.11ax AX1800, PoEVezeték nélküli hozzáférési pont EAP610 TP-Link 802.11ax AX1800, PoEVezeték nélküli hozzáférési pont EAP610 TP-Link 802.11ax AX1800, PoEVezeték nélküli hozzáférési pont EAP610 TP-Link 802.11ax AX1800, PoEPoE Switch: TP-Link TL-SG2008P Smart 8xGE(4xPoE) 802.3af/at 62WEAP rendszervezérlő: TP-Link Omada Cloud Controller OC200
Példa a hozzáférési pontok alkalmazására egy raktárban.
Az így kiépített hálózatot például kódolvasókhoz lehet használni.
Főbb jellemzők:
 • A menedzsment szoftver lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózat központi kezelését.
 • 802.11ax Wifi 6 szabvány
 • Maximális átviteli sebesség 574+1201 Mbps (összesen 1775 Mbps) párhuzamosan két sávban 2,4 és 5 GHz-en.
 • PoE 802.3at 100m támogatás
 • Egyszerű falra vagy mennyezetre szerelés
 • Landing page hitelesítés
 • Multi-SSID lehetővé teszi alhálózatok létrehozását különböző felhasználók számára
 • Vállalkozói szintű biztonság védi a WiFi hálózatot a támadásoktól
 • Sima roaming
 • Gigabites Ethernet port lehetővé teszi az igényes alkalmazások használatát vagy a multimédiás fájlok átvitelét.
Wireless Access Point TP-LINK EAP110-Outdoor (802.11n/300Mbps, PoE)
TP-LINK EAP610 N25690 hozzáférési pont

Miért a multimódusú szálak?!

Az egymódusú száloptika hatalmas népszerűsége ellenére a multimódusú szálak még mindig a piacon találhatóak és bizonyos alkalmazásokban használják azokat. Elméletileg a multimódusú szálak "kevésbé jövőállónak" számítanak - rövid és közepes távolságokon nem képesek az egymódusú szálakkal felvenni a versenyt az áteresztőképesség tekintetében, míg a 2 km-nél hosszabb távolságokon egyáltalán nem használják azokat az úgynevezett modális diszperzió jelensége miatt. Ráadásul kiderült, hogy a multimódusú kábelek kapacitáskorlátozásaik ellenére drágábbak, mint az egymódusú kábelek. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a multimódusú szálmag, amelynek gradiens szerkezete van (a törésmutató változik, és nem homogén, mint az egymódusú szálmagban), bonyolultabb, és ezért drágább a gyártása. Miért érdemes tehát mégis a multimódusú szálakat használni?
Paradox módon szervertermekben gyakran alkalmaznak multimódusú kábelezéseket, amelyek a kezelői berendezéseket tartalmazó szekrényeket köti össze. A speciális lézerek és a multimódusú szálak (OM4, OM5) legújabb szabványai bizonyítják magukat a nagy áramlású, rövid távolságon történő átvitelhez. Ráadásul a régebben, vagy több éve megvalósított telepítések bővítésekor a telepítők gyakran ugyanazt a kábelezési típust választják – amennyiben működik, akkor nincs értelme cserélni.
A multimódusú kábelek választásának egyéb okai közé tartozik az a közkeletű vélemény is, hogy könnyebb azokat összefűzni (a nagyobb mag miatt). Ez már régen nem igaz - a precíziós magcentírozó hegesztők korában a mag mérete már nem számít. Más elméletek szerint a multimódusú kábeleket rövid távolságokra, az egymódusú kábeleket pedig hosszabb távolságokra (> 2 km) kell használni. Ez már nem igaz abban a korszakban sem, amikor a kínált egymódusú eszközök túlhajtás nélkül működnek bármilyen hosszúságú kapcsolaton.
A szennyeződés hatása az átvitelre az optikai szálak típusa szempontjából. Ugyanaz a szennyeződés sokkal nagyobb negatív hatást gyakorol az átvitelre az egymódusú szálban (9 μm-es mag), mint a multimódusú szálban (50 μm-es mag).
A multimódusú szálas kábelezés indokoltnak tűnik, ha a telepítést nehéz környezeti körülmények között végzik, például olyan ipari létesítményekben, ahol fennáll a por vagy szennyeződés veszélye. A multimódusú szál nagyobb magja kedvezően működik itt - ugyanaz a szennyeződés (lásd a fenti ábrát) sokkal negatívabb hatással lesz az átvitelre egymódusú szálban (9 µm mag), mint multimódusúban (50 µm). mag). Ez a különbség nem feltétlenül szembetűnő szálhegesztéskor, ahol a kezelő gondoskodik a tisztaságról és csökkenti a külső tényezők hatását. Szerepe lehet azonban az elosztódobozokban és az eszközök csatlakoztatásában, leválasztásában, visszakapcsolásában, ha az ezt végző személy nem gondoskodik a csatlakozó érvéghüvely felületének megfelelő tisztításáról.

TERRA ultraszelektív csatornaerősítők.

A DIPOL 2 TERRA márkájú csatornaerősítő modellt kínál: PA420P R82516 PA321TP R82513. Az első 2 VHF/UHF bemenettel, 1 UHF bemenettel, FM bemenettel és beépített tápegységgel rendelkezik. A második 2 VHF/UHF bemenettel és FM bemenettel rendelkezik, és külső tápegységről kapja a tápellátást, így kompakt kialakítású és könnyen beépíthető szűkös TV-szekrényekbe.
A piacon számos konkurens megoldás létezik a csatornaerősítőkre. A TERRA két szempontra összpontosított: a TV-jelek feldolgozásával kapcsolatos jó teljesítményre (ultraszelektív SAW-szűrő használata), valamint a gyors és intuitív konfigurációra, amely a mobil eszközre vagy laptopra telepített TERRnet alkalmazás segítségével történik.
A TERRA csatornaerősítő beállítása a TerrNet alkalmazással kevesebb mint egy percet vesz igénybe. Csak csatlakoztassa a telefont az erősítőhöz (micro USB -> USB-C kábel kapható az E0080 kódszám alatt), válassza ki a telepítés országát, válassza ki a listából az erősítendő csatornák számát (a kiválasztott antennabemenetekre osztva), és állítsa be a kívánt kimeneti jelszintet. Az egyes frekvenciákon erősítéskorrekciót is alkalmazhat, figyelembe véve a kábel csillapítási jellemzőit. És ez minden! Ennyire egyszerű. Az alkalmazással az erősítő bemenetén és kimenetén lévő jelek állapotát (1 dB pontossággal) grafikus spektrum formájában is megtekintheti.
Az AGC áramkörhöz csatlakoztatott háromfokozatú erősítő áramkör automatikusan beállítja a jelerősítést a kiválasztott frekvenciákon a beállított kimeneti szintre. Ez az erősítés akár a 63 dB-t is elérheti, feltételezve a maximális kimeneti szint beállítását (113 dBμV) és a minimális bemeneti szint 50 dBμV. A bemeneti jelnek az elfogadható szintek tartománya széles, 50-100 dBμV. Ez azt is jelenti, hogy az erősítő használható mind a gyenge, mind az erős jelek erősítésére közvetlenül az antennáról, valamint más aktív eszközök kimenetén is használható kiegészítő erősítő elemként. Ezen túlmenően az AGC áramkör még képes kompenzálni a jelingadozásokat az erősítő bemeneténél 46 dB-ig.
A PA sorozatú csatornaerősítők igazán versenyképes árúak. Így nem csak műszaki szempontból, hanem a telepítés költségeiben is nyerőek.
A TERRA csatornaerősítők specifikációiknak és beállításaiknak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen típusú antennarendszerben használhatók, bármely telepítő által, legyen az kezdő vagy profi, azok által is, akik félnek a technikai újításoktól és évek óta ugyanazokat a megoldásokat használják, nem mindig az ügyfél javára.

Mit jelent az SMD+, SMD 3.0, SMD 4.0?

Az SMD tulajdonképpen az intelligens mozgásérzékelés vagy az intelligens mozgásérzékelés (IMD) rövidítése. Ez valójában egy olyan funkció, amely képes elemezni a mozgásérzékelési eseményeket az ember vagy jármű felismerése céljából. Ennek köszönhetően a riasztási értesítések kiszűrésre kerülnek, és a felesleges riasztások blokkolva lesznek. Egy kompatibilis NVR-rel rendelkező rendszerben a felvételek szűrhetők az ember- vagy járműérzékelés szempontjából.
Az SMD/SMD+ az intelligens mozgásérzékelés alapváltozata. Működése kevésbé nagy teljesítményű AI chipeket igényel, ezért az alapkamera sorozatban van jelen. Amennyiben ennél pontosabb elemzésre van szükség, az SMD 3.0 vagy 4.0-t kell használni.
Az SMD funkciók különböző generációinak összehasonlítása az alábbi táblázatban látható:
  SMD/SMD+ SMD 3.0 SMD 4.0
Human detection range (2.8 mm) 7 m 12 m 12 m
Vehicle detection range (2.8 mm) 10 m 18 m 18 m
Accuracy Overall 95% 99% 99%
Small animals - 99.0% 99.5%
Large animals 95% 98%
Az SMD 4.0 rendelkezik egy Quick Pick funkcióval is, amely lehetővé teszi, hogy a ruházat (test) színe alapján keressen meg egy adott személyt (autót). A funkció a DVR-rel együtt működik, a felvétel lejátszásakor csak ki kell választania egy érdekes tárgyat, például egy személyt vagy járművet. A mesterséges intelligencia alapú algoritmus megkeresi és megjelöli a hasonló színű tárgyakkal rendelkező felvételeket.

Fényképek mentése az I. sorozatú Hikvision IP-felvevők kameráiról.

I Sorozat A Hikvision IP-felvevők, pl. a DS-7608NI-I2 K22083 képesek pillanatfelvételeket készíteni a kameraképekről ütemezés szerint vagy riasztási esemény által kiváltva. Az időzített kiváltás esetén lehetőség van az időintervallum beállítására 3 másodperctől 24 óráig terjedő tartományban. Eseményindítás esetén beállíthatja az esemény utáni pillanatfelvételek készítésének idejét és gyakoriságát. A fényképek a második folyam segítségével készülnek. Ez a megoldás használható például egy építkezés előrehaladásának előzményeinek elkészítésére. Amikor az ütemezés szerint minden nap folyamatosan rögzít, a pillanatképek a megadott időközönként készülnek a nap 24 órájában. A hét minden napjára legfeljebb 8 időintervallumot lehet meghatározni, és minden intervallumra meg lehet határozni a pillanatfelvételek készítésének módját (folyamatos, mozgásérzékelés, esemény, stb.).

A DS-7608NI-I2 K22083 DVR DS-7608NI-I2 pillanatfelvétel-ütemtervének mintakonfigurációja. Reggel 8:00 és délután 4:00 között a pillanatfelvételek folyamatosan készülnek, meghatározott időintervallummal, más órákban egy mozgásérzékelési eseményt követően.

Új termékek a DIPOL-nál

Optikai teljesítménymérő Ultimode OPM-2 (VFL, RJ45 teszter, LED-lámpa)
Optimode OPM-2 optikai teljesítménymérő (VFL, RJ45 teszter, LED-es zseblámpa) Az L5818 egy olyan eszköz, amely az egy- és többmódusú szálas hálózatok optikai útvonalának csillapításának ellenőrzésére szolgál. A mérő 10 hullámhosszon történő mérésre van kalibrálva: 850, 980, 1270, 1300, 1310, 1490, 1550, 1577, 1625, 1650 nm. Így különböző rendszerekben használható, beleértve a GPON-t, a GEPON-t vagy az xWDM-et. A -70...+10 dBm mérési tartomány +/-5%-os pontossággal (-10 dBm esetén) lehetővé teszi az optikai rendszer pontos ellenőrzését. A készülék rendelkezik a referenciaérték rögzítésére és a relatív teljesítmény dB-ben és az abszolút teljesítmény (mW, dBm) mérésére szolgáló funkcióval.
Koaxiális kábel 75 Ohm, TriSAT B2CA LSZH-FR+ A+ osztály 1.00/4.6/6.9 110 dB [500m]
TriSAT B2CA LSZH- FR+ A+ osztályú 75 ohmos koaxiális kábel 1,00/4,6/6,9 110 dB [500m] Az E1022_500 a kereskedelmi épületek MATV/SMATV antennarendszereihez készült. LSZH-FR+, halogénmentes szigeteléssel ellátott kábel, amelyet ott használnak, ahol tűz esetén fokozott biztonsági szintre van szükség (iskolák, kórházak stb.). Tűz esetén a kábel nem terjeszti a lángot, a füstkibocsátás nagyon alacsony, és a felszabaduló gázok nem korrodáló hatásúak.
Médiakonverter ULTIMODE G-10G/SFP+
ULTIMODE G-10G/SFP+ médiakonverter lehetővé teszi, hogy az adatfolyamot szállító médiumot a szabványos STP/UTP sodrott érpárú kábelről SFP modulon keresztül száloptikai kábelre cserélje. Fel van szerelve egy SFP+ slottal, amely lehetővé teszi a multimódusú és az egymódusú optikai szálakkal való munkát, a kiválasztott modultól függően. A médiakonverter 10 Gbps sebességű SFP+ betétekkel működik.

Érdemes elolvasni

Miért nem lehet kombinálni az UPC és az APC száloptikai csatlakozókat? A száloptikában járatlan telepítők gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a száloptikai csatlakozók kétféle ferrule-ferde változatban kaphatók: UPC (Ultra Physical Contact) és APC (Angled Physical Contact). Ez a különbség befolyásolja a csatlakozó visszavert jelek csillapítására való képességét és a III. és magasabb átviteli ablakban működő rendszerekben használják...>>>bővebben
SC/APC - SC/UPC leválasztó csatlakozás - látható a légrés a ferrulék között.
Írások, cikkek különböző témákról

EFENTO HÍREK

Webáruházunk új dizájnnal és bővült tartalommal várja új és régi Partnereinket! Megtalálhatók a kínálatunkban a legújabb fejlesztésű NB-IoT érzékelő adatrögzítők és azok széleskörű felhasználási területei. efento.hu Most kedvező áron beszerezhető az Efento hőmérséklet felügyelő rendszer készlet (SIM kártyával) NB-IoT Ez a szett kínálja a legújabb és egyik legmodernebb megoldást a vezeték nélküli hőmérséklet rögzítésére és ellenőrzésére hűtőszekrényekben vagy olyan helyiségekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-változásra érzékeny termékeket tárolják (pl. oltóanyagok, gyógyszerek, élelmiszerek, stb.). Felhasználása ajánlott háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, rendelőintézetekben.

Antenna Kisáruház üzletünk nyitva tartása a következő:
Nyitva tartás:
 • Hétfőtől péntekig 08.30-17.00,
 • Szombat, vasárnap ZÁRVA
Továbbá a webáruházainkba érkező megrendeléseiket igyekszünk a lehető leghamarabb teljesíteni, azonban egyes termékek nem mindig állnak rendelkezésünkre Debrecenben, és a krakkói Központi Raktárból a szállítás még légi úton is csúszásokat szenvedhet. Ezért kérjük megértésüket és türelmüket. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megkaphassák a megrendelt termékeket! Nagyobb mennyiségű és terjedelmesebb termékek (pl.rack szekrények, tartó konzolok, kábelek, stb) megrendelése esetén lehetséges a közvetlen szállítás a megrendelő magyarországi szállítási címére eljuttatni a krakkói Központi Raktárunkból, amelyet Debrecenből szervezünk és irányítunk. Előtte kérjenek árajánlatot a szállításra vonatkozóan, mert a termék méretétől és súlyától függően ezt a Raben, Dachser vagy UPS cég mindenkori szállítási költsége alapján tudjuk szállítani. Természetesen előtte mindenképpen egyeztetünk ennek költségéről és kivitelezéséről!

Figyelem:
2021. október 1-től érvényes MINDIGTV PRÉMIUM csatornakiosztás


Mindent egy helyen! Jó vételt kínálunk!
HDMI IP konverter: Signal HD (USB extenderrel)
Távvezérlés és videó felügyelet